Tujina

Združeni arabski emirati uradno končali bojkot Izraela

Abu Dabi, 29. 08. 2020 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združeni arabski emirati so po nedavnem podpisu dogovora o normalizaciji odnosov uradno končali bojkot Izraela. Predsednik Kalifa bin Zajed al Nahjan je namreč podpisal odlok, ki razveljavlja zakon iz leta 1972 in predvidene kazni za kršitve bojkota.

Zastavi Združenih arabskih emiratov in Izraela
Zastavi Združenih arabskih emiratov in Izraela FOTO: AP

"Odlok spada v okvir prizadevanj za okrepitev diplomatskega in trgovinskega sodelovanja z Izraelom in za izdelavo načrta za pot do skupnega sodelovanja pri vzpostavitvi dvostranskih odnosov s spodbujanjem gospodarske rasti in tehnoloških inovacij," navaja uradna tiskovna agencija Združenih arabskih emiratov WAM.

Konec bojkota posameznikom in podjetjem omogoča sklepanje dogovorov s pravnimi osebami ali posamezniki, ki živijo v Izraelu, imajo izraelsko državljanstvo ali delajo za Izrael. Dovoljuje tudi vstopanje, izmenjavo, posedovanje in trgovino z izraelskimi dobrinami znotraj Združenih arabskih emiratov.

Izraelski kmetijski minister Alon Schuster je dejal, da Izrael dela na potencialnih skupnih projektih, kot sta razsoljevanje vode in gojenje pridelkov v puščavi, ki bi lahko pripomogli k izboljšanju preskrbe s hrano. "Z njihovim denarjem in našimi izkušnjami bi lahko šli daleč," je dejal v petkovem intervjuju za lokalno radijsko postajo. "Naša naloga je zagotoviti, da se to čudovito razpoloženje spremeni v resničnost."

Dogovor o normalizaciji odnosov naznanili 13. avgusta

Izrael in Združeni arabski emirati so dogovor o normalizaciji odnosov sporočili 13. avgusta. V zameno se je Izrael začasno odpovedal spornim načrtom za priključitev zasedenih delov Zahodnega brega. Z dogovorom so Združeni arabski emirati za Egiptom in Jordanijo postali tretja arabska država  in prva zalivska z diplomatskimi odnosi z Izraelom.

Vse odtlej se pojavljajo ugibanja, ali bo temu koraku sledila še katera od arabskih držav. V sredo je ameriški državni sekretar Mike Pompeo v okviru bližnjevzhodne turneje v Združenih arabskih emiratih vodil pogovore, na katerih so sodelovali še predstavniki Izraela, Bahrajna in Omana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
29. 08. 2020 20.22
+0
Združeni Arabski Emirati so moderna kolonija Velike Britanije! Imajo sicer neko suverenost, a ta je vedno bolj odvisna od zelo kompliciranih političnih odnosov v svetu. Da se da ustrahovati tudi Arabca, ki se bo bratil z židom, ni nič novega več. Tudi Saudijci se bratijo z njimi. Vendar oni pod ameriškim vplivom. Vendar, to ni volja ljudi.......... To je le kupljena, izsiljena gesta oblasti, šejkov... In, ker tile režimi propadajo, so pred bankrotom, jih držijo na oblasti le njihovi gospodarji.... Ko bo počilo, bo to vse letelo.... Ko tudi Kuvajt nima več denarja, da bi plačal državne uradnike, potem vemo, da je vrag vzel šalo...
borjac
29. 08. 2020 17.34
+4
Židje so uradno najbogatejši na zemeljski obli, kajti če lahko kupijo Združene arabske emirate, je to uradno potrjeno.
Sajuz
29. 08. 2020 16.54
+0
Evo zdaj tudi uradno.... Verjetno so se jim prikupli... Ko so sfaširal unga novinarja v Ambasadi...
Hellsrael
29. 08. 2020 16.53
+1
Prodane duse. Cel svet bi moral bojkotirat genocidno,neobstojeco tvorbo nikdo nic
crazy but true
29. 08. 2020 15.43
+6
Pozabili ste povedati, da je Trump imel prste vmes..
Charlie Nooris
29. 08. 2020 16.35
+3
Niso pozabili. Saj veš, da se dobrih stvari ne omenja.
kenowah
29. 08. 2020 15.38
-1
Zakaj ste vsi a priori proti izraelu? Argumente prosim... zgodovinsko gledano so izraelci tam doma, med tem pa so palestinci tisti, ki so se namnozili kot albanci na balkanu. To, da so z njimi (s palestinci) ostri, vcasih preostri sam ne zagovarjam, a kljub temu vidim nesteto razlogov, ki bi lahko bili pravno-formalno razlog za to. Od Abrahama do danes, torej 3900 let je tisto ozemlje poseljeno z izraelci. S tega stalisca so opraviceni do ozemlja bolj kot kateri drugi narod do svojega. Palestinci in sosedje pa so kategoricno proti njim ze vsaj toliko let, za kar imajo svoje razloge. Samo to, da nam levicarji ze stoletje skupaj z tv -jem vsiljujeo podobo izraela kakrsno je imel brkati nemec pa ne pomeni, da je vse res. Otrest se vsiljenih predsodkov in sovrastva, ki nam je polozeno v zibelko brez nasega hotenja.
Save Palestina
29. 08. 2020 16.23
-1
"kenowah" premalo poznaš zgodovino. Palestinci se niso namnožili. Prvo je bila Palestina, ki je bila uspešna pred 150 leti. Tam je bilo pristanišče Jaffa iz katerega so Palestinci izvažali pomaranče Jaffa. Palestinci so takrat Izraelce povabili v svoje nasade, da jim pomagajo pri obiranju pomaranč in drugih agrumov. O tem kar govorim so znani dokazi. Torej lastniki nasadov so bili Palestinci. Nato je prišlo do skupinskega napada Izraelcev na Palestince, ki so agresivno prevzeli njihove zemlje njihove nasade. In jim na silo odvzeli njihovo lastnino. Palestinci so postali sužnji na svoji zemlji. Drug argument: Židi otroke vzgajajo v duhu, da so izbrano ljudstvo in da so ostali narodi nacionalnosti, vere njihovi sužnji,ki služijo njim. Črnci in Arabci so za njih najnižja možna vrsta ljudi. Cilj Židov je, da drugi narodi služijo njim in ne obratno. Njihov namen je ustvarjanje sovraštva, vojn saj je lažje upravljati s sprtimi narodi. Tretji argument: Židi so dobri sladki in prijazni s figo v žepu. Njih zanimajo le lastni interesi, poštenost, upoštevanje prava. Za zionista je obstajajo. Otroci kasneje odrasli ne spoštujejo pravic tuje lastnine. Stalno napadajo sosednje države z namenom zasedanja ozemelj.
Save Palestina
29. 08. 2020 16.26
+1
Popravek napisanega: Žide ne zanima poštenost, upoštevanje prava. To je po njihovo za narode nižje vrste. Za njih mednarodno pravo ne obstaja. Ne poznajo nobenih obveznosti.
kenowah
29. 08. 2020 16.31
+3
Z vsem spostovanjem: a se slisis kaj pises? Pred 150 leti? Preberi se enkrat kaj sem napisal.. pred 3900 leti so tam ziveli judje. Drugo, vzgajanje otrok, da so izbrani ne prinasa elitizma, temvec odgovornosti. To ce nas moti, da so bili prvi prejeli razodetje (kakor koli to lahko sociolosko pojmujemo) pa ni njihov problem. Res pa je, da so zibelka monoteizma, pravicnosti in cloveskosti pa se toliko, da nam gre to v nos ...pa soncek iskreni znova ponavljam, vzemi si cas za razstrupljanje srca.. mislim zgolj v odnosu do judov. Zgodovina ni 150 letna resnicnost. V jeruzalemu je stal pred 2800 leti prvi judovski tempelj in ne mohamedanski.
Charlie Nooris
29. 08. 2020 16.36
+1
Generacija56
29. 08. 2020 20.25
-1
Brez veze se prepirata. Velika Britanija je ustanovila Izrael. In s tem ustvarila pekel na zemlji za Palestince. Vse ostalo je zgodovina.
Save Palestina
29. 08. 2020 15.28
+7
Izrael se je začasno odpovedal priključevanju tujih ozemelj Zahodnemu bregu (Izraelu). Prevod to je kot da bi si sosed prilašal sosedovo parcelo in ga napadal. Policaj EU pa bi gledal stran, kako napada druge sosede. Izrael krši številne pravne mednarodne predpise in ni sankcioniran iz strani EU. Zakaj? Zakaj evropska unija ni izrekla sankcij proti Izraelu in zakaj Izrael ni podpisal proti jedrskega sporazuma? In zakaj brez kakršnihkoli sankcij krši pravice Palestincev, ki so na svojem ozemlju še pred nastankom Izraela. In obstajajo tam že več kot 200 let. Dvojna pravila eni so za Žide, druga za Rusijo in Kitajsko.
HALAcR7
29. 08. 2020 15.07
+2
Isti ljigavci
antilevi?ar
29. 08. 2020 14.48
+3
Kako osladno. Moj sovražnik je tudi tvoj sovražniki, dokler imava skupnega sovražnika se ne napadava (prava poker ekipa).
Balki30
29. 08. 2020 14.15
+4
Z njihovim denarjem....pravi zid...pa to
FolkloraS
29. 08. 2020 13.43
-2
felix59 drugič
29. 08. 2020 14.17
+2
Ni sramota , z razliko , mi to s hrvatijo ne bomo nikoli dosegli , ker si ne želimo.
antilevi?ar
29. 08. 2020 14.49
+6
Prav je da si ne želimo,.želeli smo pod SHS pa so pokazali pravi obraz.