Tujina

Demokrati vložili predlog ustavne obtožbe proti Trumpu

Washington, 11. 01. 2021 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.R., T.V.
Komentarji
723

Demokrati so v predstavniškem domu ameriškega kongresa uradno sprožili že drugo ustavno obtožbo zoper predsednika ZDA Donalda Trumpa, potem ko so republikanci blokirali resolucijo s pozivom podpredsedniku Miku Penceu in kabinetu, da Trumpa odstavijo po 25. amandmaju k ameriški ustavi. Povod za ustavno obtožbo je Trumpovo podžiganje privržencev, ki je privedlo do njihovega nasilnega vdora v Kapitol. Medtem so ameriški diplomati prvič v zgodovini pozvali k odstavitvi predsednika ZDA.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Stopnjevanje pritiskov
    02:43
    Iz 24UR: Stopnjevanje pritiskov
  • Iz SVETA: Blokada družbenega omrežja Parler
    02:44
    Iz SVETA: Blokada družbenega omrežja Parler
Nancy Pelosi
Nancy Pelosi FOTO: AP

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v nedeljo sporočila, da bodo v ponedeljek najprej skušali sprejeti resolucijo s pozivom podpredsedniku ZDA Mikeu Penceu in članom vlade, naj predsednika Donalda Trumpa s položaja odstavijo po 25. amandmaju k ameriški ustavi.

Demokratska večina predstavniškega doma kongresa je na parlamentarnem zasedanju najprej hotela po hitrem postopku glasovati o resoluciji, ki bi Pencea in kabinet pozvala k odstavitvi Turmpa po ustavnem amandmaju, ki to omogoča, če predsednika razglasijo za opravilno nesposobnega. Republikanci so to blokirali in demokrati so nemudoma vložili že pripravljeno ustavno obtožbo, ki zajema le eno točko kaznivega dejanja vzpodbujanja k vstaji proti ameriški vladi.

"Predsednik Trump je resno ogrozil nacionalno varnost ZDA in vladnih ustanov, piše v ustavni obtožbi.
"Predsednik Trump je resno ogrozil nacionalno varnost ZDA in vladnih ustanov, piše v ustavni obtožbi. FOTO: AP

Demokrati bodo dali v torek ponovno na glasovanje resolucijo s pozivom Penceu in kabinetu, naj sprožijo 25. amandma in to po rednem postopku. Republikanska manjšina tega ne bo mogla več blokirati in resolucija bo sprejeta. Pence in ministri Trumpove vlade bodo nato dobili še en dan časa za ukrepanje, za kar ne kažejo nobene volje. Demokrati naj bi potem v sredo dali na glasovanje potrditev ustavne obtožbe.

Namen ustavne obtožbe ni več odstavitev Trumpa, temveč da se mu prepreči ponovna kandidatura za predsednika ali katerikoli izvoljeni položaj. V primeru, da bo ustavna obtožba v senatu potrjena, za to je potrebna dvotretjinska večina, bo senat glasoval za prepoved Trumpovih političnih kandidatur. Za uspeh te pobude je potem potrebna navadna večina senata. 

Politico medtem že poroča, da so si predsednica Pelosijeva in predstavniki demokratov v parlamentu že zagotovili dovolj glasov za ustavno obtožbo proti Trumpu. Do sedaj je predlog obtožnice podpisalo 218 demokratov, kar je eden več od potrebnih 217 glasov za sprejetje ukrepa. 

"Za zaščito naše ustave in demokracije bomo hitro ukrepali, ker ta predsednik zanju predstavlja neposredno grožnjo. Strahotnost tega napada na našo demokracijo narašča skupaj z nujno potrebo po ukrepanju," je sporočila Pelosijeva. Član predstavniškega doma David Cicilline je za CNN dejal, da "je treba predsednika nemudoma odstaviti" in opozoril, da dokler ostaja na položaju, predstavlja "očitno nevarnost"

Demokrat David Cicilline je dejal, da je predsednika potrebno nemudoma odstaviti.
Demokrat David Cicilline je dejal, da je predsednika potrebno nemudoma odstaviti. FOTO: AP

Druga ustavna obtožba za Trumpa

Trump bo postal prvi predsednik ZDA v zgodovini z dvema ustavnima obtožbama, kar mu je uspelo doseči v le enem štiriletnem mandatu. Prvo ustavno obtožbo so demokrati vložili leta 2019 zaradi pritiska na Ukrajino, da mu s preiskavo Josepha Bidna pomaga na volitvah leta 2020. Republikanska večina je nato Trumpa lani oprostila in ostal je na položaju.

Druga ustavna obtožba je posledica Trumpovega vzpodbujanja podpornikov za napad na ameriški kongres, kjer so v sredo formalno potrjevali Bidnovo volilno zmago. Podlaga so Trumpove lažnive izjave glede izida volitev 3. novembra in vzpodbujanje podpornikov k pohodu na kongres 6. januarja, ko je množica potem vdrla v palačo, pri čemer je umrlo pet oseb. Ustavna obtožba med drugim navaja Trumpove pritiske na volilne uradnike Georgie, naj mu najdejo dovolj glasov za zmago, ter številna druga dejanja v dveh mesecih po volitvah, s katerimi je milijone Američanov prepričal, da so bile volitve prevara.

"Trump je z vsemi temi dejanji resno ogrozil varnost ZDA in vladnih institucij. Ogrožal je celovitost demokratičnega sistema in oviral miren prehod oblasti. S tem je izgubil vso zaupanje," med drugim piše v ustavni obtožbi, ki so jo sestavili demokratski kongresniki David Cicilline z Rhode Islanda, Ted Lieu iz Kalifornije, Jamie Raskin iz Marylanda in Jerry Nadler iz New Yorka.

Demokrati ustavne obtožbe ne bodo nemudoma posredovali v senat, ker tako ali tako ni časa za sodni proces in odločitev o morebitni odstavitvi Trumpa, ki 20. januarja zapušča položaj zaradi izteka mandata. Malce bodo počakali, da prevzamejo večino v senatu in da se ustoliči Bidnova vlada.

Prva ustavna obtožba je Trumpa doletela zaradi njegovih pritiskov na Ukrajino, naj mu pomaga na volitvah, a je bil – takrat z republikansko večino v predstavniškem domu – oproščen.
Prva ustavna obtožba je Trumpa doletela zaradi njegovih pritiskov na Ukrajino, naj mu pomaga na volitvah, a je bil – takrat z republikansko večino v predstavniškem domu – oproščen. FOTO: AP

Pelosijeva skupaj z demokrati vztraja, da mora Trump takoj oditi s položaja, temu mnenju pa se je pridružilo tudi nekaj republikanskih članov kongresa. Senator Pat Toomey iz Pensilvanije in kolegica z Aljaske sta to že javno povedala. Toomey sicer dvomi, da bo ustavna obtožba končana, preden Trump odide s položaja, vendar gre za prihodnost. "Mislim, da se je predsednik s svojimi dejanji diskvalificiral za kakršenkoli javni položaj kadarkoli v prihodnosti," je dejal Toomey.

Trump ima še vedno podpornike in senator Marco Rubio s Floride, ki je po sredinem divjanju Trumpove podpornike obvestil, da jih je "nekdo" dva mesec zavajal, je potarnal, da bi morali demokrati zdaj poskrbeti za poenotenje države. "Namesto da bi stopili skupaj, zdaj demokrati govorijo o takih smešnih zadevah, kot je ustavna obtožba predsednika nekaj dni pred iztekom njegovega mandata," je dejal Rubio.

Diplomati: Napad na kongres lahko močno škodi ameriški verodostojnosti

Medtem so ameriški diplomati v nedeljo razposlali dve okrožnici z obsodbo predsednika Trumpa zaradi spodbujanja napada na kongres in pozivom vladi, naj podpre zakonita prizadevanja za predčasno odstranitev predsednika s položaja. Karierni uslužbenci State Departmenta menijo, da lahko napad na kongres močno škodi ameriški verodostojnosti pri promociji in obrambi demokratičnih vrednot na tujem.

Svojega šefa, državnega sekretarja Mika Pompea, pozivajo, naj podpre vsakršno zakonito prizadevanje podpredsednika ZDA Mika Pencea in drugih članov kabineta za zaščito države, vključno z možnostjo uporabe 25. amandmaja k ustavi, ki omogoča odstavitev predsednika ZDA.

Okrožnici sta bili razposlani po tako imenovanem kanalu za izražanje nestrinjanja, ki se običajno uporablja za izražanje nasprotovanj določenim političnim odločitvam. Takšnega izraza proti predsedniku doslej še ni bilo. Zvest podpornik Trumpa Pompeo je v sredo obsodil napad na kongres, vendar predsednika ni omenjal. Največ časa je porabil za zavračanje kritik iz tujine in trditve, da je vse v redu in da so ZDA ohranile svojo moralno prižnico za preostali svet.

Ena od okrožnic ameriških diplomatov poudarja, da mora State Department, torej Pompeo, izrecno obsoditi Trumpovo vlogo v nasilnem napadu na kongres. V obsodbah napada nikakor ne bi smeli uporabiti Trumpovih besed, ker predsednik glede tega nima nobene kredibilnosti, menijo diplomati.

"Tako kot mi rutinsko obsojamo tuje voditelje, ki uporabljajo nasilje in zastraševanje za vpletanje v mirne demokratične procese in sprevračajo voljo volivcev, bi morale javne izjave State Departmenta v tem primeru omeniti Trumpa. Kritičnega pomena je, da svetu sporočimo, da v našem sistemu ni nihče – niti predsednik – nad zakonom ali imun pred javno kritiko," pišejo diplomati ZDA.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (723)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Štajerc123
11. 01. 2021 21.35
+1
Čisto prav. Bravo demokrati.
Karel Car
11. 01. 2021 20.24
+4
Satanisti so prevzeli oblast v Ameriki,sedaj se bo začelo....
Augusto Pinochet
11. 01. 2021 20.23
+4
Samo, da spodbudim malo kriticnega razmisljanja. Ce bi JJ med zadnjimi neredi v LJ pred parlament postavil samo 5 policajev in izgrednikom odprl parlament... Bi v tem primeru zahtevali, da Mescu, Kordisu in podobnim ukinejo racune na socialnih medijih in jih kazensko preganjajo?
Augusto Pinochet
11. 01. 2021 20.25
+1
Jaz, neglede na mojo politicno pripadnost bi opazil ta ociten poizkus deskreditacije.
sektor1
11. 01. 2021 20.17
-3
Eeee moj žuti, pejt ti raj mal jetra pregledat.
Neža001
11. 01. 2021 20.16
-2
Sm rekla, da bo ta bučman povzročil vojno - v lastni državi. Isto k Pukl...
MucaNeGrize
11. 01. 2021 20.13
-5
MAGA se je spremenila v slovenski prevod ...ma asrane gate armene . armena pa simbol sekte sđs . Vse v stilu .
tali?ni tom
11. 01. 2021 20.13
+7
samo jim je moral stopit na žulj da kar piska! sploh pelosijevi ki tako vztrajno rovari proti njemu! vemo da je trump posebnež,o tem ni dvoma,se ve pa tudi da ni neumen in neuk! verjetno je precej pametnejši kot pelosijeva ki je neka lutka za nekoga iz ozadja in namesto njega dreza v žerjavico! trump se bo pobral,brez skrbi in če kdo se imamo mi slovenceljni še najmanj za ukvarjat z njim! nam ni nič naredil z razliko od drugih prejšnih predsednikov zadnjih nekaj desetletij po drugi vojni!
Augusto Pinochet
11. 01. 2021 20.08
+3
Zgleda se iz zgodovine cisto nic nismo naucili. Vse skupaj res ze malo spominja na Nemcijo konec 20 let prejsnega stoletja. Tudi takrat so na rob druzbe potiskali doloceno politicno opcijo in jo pocasi radikalizirali in s cenzuro dajali neko legitimno pravico do upora.
MucaNeGrize
11. 01. 2021 20.05
+0
Trump je zaradi naklepnega umora obsojen na smrt . v Iraku .
MucaNeGrize
11. 01. 2021 20.16
+1
Mušmula
11. 01. 2021 20.03
+10
Kmalu bojo vsi doživljensko v zaporu. Go Trump, pometi satanistično sodrgo. Ne bojo dolgo čivkali.💪
MucaNeGrize
11. 01. 2021 19.53
-3
za janševike tipa pepikarlinca ki opevajo laži tovarne zla v kleti ...Soloh veste kaj so bili črni panterji ...??? In sploh NISO ŠLI V KONGRES , tako kot trumpovi bizoni . Maja 1967 so Panthersi napadli dvorano Državne skupščine v Sacramentu z orožjem v rokah, kar je bilo videti kot reklamni trik. Kljub temu so tisti dan prestrašili veliko pomembnih ljudi. Takrat Panterji skoraj niso imeli sledilcev. VESTE janševiki KJE je Sacramento in KJE usa kongres ?
AlternativeFacts
11. 01. 2021 19.57
+1
Problem pri njih je , da ne dojemajo, kako je mogoče, da ima vsaka zvezna država Capitol. Potem nekje v tekstu vidijo zapisano Capitol in začnejo meketati na polno
MucaNeGrize
11. 01. 2021 20.02
-1
Augusto Pinochet
11. 01. 2021 20.14
-1
Dlako v jajcu iscete za opravicevanje dejanj vase politicne opcije. Me zanima kaksno je vase mnenje o poziganju mest med BLM neredi?
MucaNeGrize
11. 01. 2021 20.19
+2
kakšne veze ima to mnenje z aktualnimi dogodki okoli trumpa ? Je trump že kaj krulil , da je treba njegove podpornike , za katere trdi , da jih ljubi zapreti za 10 let ker uničujejo skupno imetje , kot je trdil ob protestih za blm ?
AlternativeFacts
11. 01. 2021 20.22
Kot v primeru Oregona Richmonda, Virginie in Seattla....
Joakim
11. 01. 2021 19.50
-2
Dandanes so lahko na kakšnem Facebooku zmislis karkoli hočeš. Problem je, če naletite na čudake, ki ti verjamejo.
Reality check
11. 01. 2021 19.47
-3
Volitve so bile poštene. E moreš ponarediti 15 milj glasov!... kar demokrati želijo da bi preprečili ponovno trumpovo kanditaturo čez 4 leta
Gospod .
11. 01. 2021 19.51
+0
Glih sem se spraševal čemu se dalje te obtožbe, pa najdem odgovor. Sej pa bo predal predsedništvo. A demokrati kar dalje nekaj hočejo. V štirih letih nič zrihtali,pa se le upajo.
mferk1
11. 01. 2021 19.53
+3
Ne, seveda ne moreš. V 21. stoletju preko elektronske naprave (dominion) pa res ne gre. Ne ne ne ne.
bogdajmir
11. 01. 2021 19.58
+1
med neko tiskovko je eden izmed grdih grdih republikancev uspel vdreti v eno izmed dominionovih mašin - tako lahko je!
Smrekar1
11. 01. 2021 19.45
-1
Edini predsednik, ki je dobil dve ustavni obtožbi in še obtožbo vodenja oboroženega upora proti lastni državi za povrh. To je ameriški državni rekord, s katerim je prekosil celo Benedikta Arnolda. Glede na absurdnost situacije je vsekakor svetovni rekord stoletja, če ne še kaj več kot to.
Sašo Bratušek
11. 01. 2021 19.48
+6
Pa ti veš da zda je korporacija in ne država. Tako kot Slovenija ni neodvisna država ampak korporacija..resnica bo za vas boleča.
Sašo Bratušek
11. 01. 2021 19.50
+6
Aja pa vse obtožbe so neutemeljene, Trump pa ima toliko dokazov da bo ta korporacija padla in se sesula. Malo še hehe
AlternativeFacts
11. 01. 2021 19.53
+0
Počakamo do 20 januarja a ne, ko bo dokončno jasano da je Trump zmagal, ker ..... nevem kar nekaj, ker bo cena bana padla za 25%?
bogdajmir
11. 01. 2021 19.44
+15
Twitterju delnica zgrmela v prepad, samo danes so izgubili 4 milijarde dolarjev, avč!
Sašo Bratušek
11. 01. 2021 19.46
+9
Twiterja in ostalih platform ne bo več, twiter, google, instagram vse se bo sesulo.
MucaNeGrize
11. 01. 2021 19.49
+1
odlično. bo janša z megafonom obveščal rajo ?
MucaNeGrize
11. 01. 2021 19.49
-2
bogdajmir
11. 01. 2021 19.59
+1
ne skrbeti, da bi kdo ostal brez glasu v informacijski dobi - optimist
VolilecSlo
11. 01. 2021 20.01
+0
Že ve zakaj! Sobro ve kaj se je zgodilo Krambergerju.
MucaNeGrize
11. 01. 2021 20.08
-1
tudi bavčar ve kaj se je zgodilo Iveku . V 2.minutah je bil iz Ljubljane na licu mesta umora s helikopterjem. Ko pa je šel Igor v arest mu je kolega janša svetoval naj bere knjige etc
gripson
11. 01. 2021 19.42
-11
Desnaki pišejo, da trumpetek ni izzval nobene vojne v svojem mandatu. Je pa skorajda zanetil vojno v svoji državi..., kar je zame še huje.
Koronanateg
11. 01. 2021 19.43
+7
skoda da jo ni v svoji drzavi to bi bilo za svet super
Sašo Bratušek
11. 01. 2021 19.43
+2
Čista laž, kaj pišeš bedarije😂😂😂 To so ti globalistični mediji prikazovali😂😂😂 Resnica je drugačna.
ForzaJuve
11. 01. 2021 19.43
-2
Sašo Bratušek
11. 01. 2021 19.40
+11
Ja ja demokrati globalisti vam voda teče v grlo😂😂Trump bo predsednik vi pa tam kamor spadate. Resnica kaj ste počeli globalisti satanisti po svetu bo prišla na plan. Le bojte se. Ameriške korporacije bo konec in vseh držav po svetu ki so korporacije. Demokratični sistem bo zaživel po celem svetu. Med njimi bo tudi korporacija Slovenija. Kučan nas je prodal leta 99 leta 2018 pa je pahor podpisal nadgradnjo tega gnilega sistema. Resnica prihaja.
Skunk Works
11. 01. 2021 19.39
+11
V Ameriki zamira demokracija, vzpostavlja se svetovna cenzura IT tehnoliških velikanov, nekateri se pa tega veslijo in rajajo, v stilu nikoli se nismo tako smejali, kot takrat ko nam je gorela hiša......
AlternativeFacts
11. 01. 2021 19.43
+2
Kj epa piše da moraš imeti Twitter račun ali FB profil itd? Pa pojdi na Tik Tok...
mferk1
11. 01. 2021 19.50
+1
AlternativeFacts, še zdaj ti ni kapnilo ha? Milijarde ljudi imajo tako Google, Facebook ter Twitter v rokah in ti greš napisat saj ne rabiš uporabljat če nočeš. Sploh se ne gre za to. Gre se za čisto manipulacijo ti pa z osnovnošolskim argumentom.
AlternativeFacts
11. 01. 2021 19.54
+0
Milijarde ljudi? Koliko milijard od 2 milijard uporabnikov inetrneta? Mogoče 26 milijard v EU plus 12 milijard v ZDA on 49 milijard v Aziji?
AlternativeFacts
11. 01. 2021 19.55
+0
Twitter uporabnikov je reci in piši 280 milijonov, je to zate milijarde?
mferk1
11. 01. 2021 20.03
+0
AlternativeFacts
11. 01. 2021 20.12
-3
Vem osnovnošolska...pa saj boš ti tudi enkrat prišel do stopnje...jaz držim pesti zate, a ni to lepo?
Uporabnik1521210
11. 01. 2021 19.39
-3
haha desnocarji so pa res bogi se v kongresu nimajo vecine
Saj ni res
11. 01. 2021 19.34
+12
Nekaterim fakcijam ni jasno da Trump ni vzrok, ampak posledica. Vzhodna Evropa in Rusija ne bodo kar pokleknili pred mumijama bidnom in pelosijevo.