Tujina

Zelena luč parlamenta: Od leta 2035 konec motorjev na notranje izgorevanje

Bruselj, 14. 02. 2023 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski parlament je potrdil prepoved prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem od leta 2035, s čimer je odpravljena še zadnja ovira v zakonodajnem postopku. Vmesna cilja do leta 2030 sta zmanjšanje izpustov avtomobilov za 55 odstotkov in lahkih gospodarskih vozil za 50 odstotkov.

Uredba, ki so jo evropski poslanci potrdili s 340 glasovi za in 279 proti, med drugim vključuje metodologijo za ocenjevanje in poročanje o izpustih ogljikovega dioksida v celotnem življenjskem ciklu avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, ki se prodajajo na trgu EU. Najpozneje do leta 2025 jo bo pripravila komisija, po potrebi skupaj z zakonodajnimi predlogi. 

Do decembra 2026 bo komisija spremljala tudi vrzel med mejnimi vrednostmi izpustov ter podatki o dejanski porabi goriva in energije, poročala o metodologiji za prilagajanje specifičnih izpustov ogljikovega dioksida ter predlagala primerne nadaljnje ukrepe.

Uredba prav tako predvideva možnost izjem za manjše proizvajalce, a le v prehodnem obdobju do leta 2035. Kriterij je največ 10.000 avtomobilov ali največ 22.000 lahkih gospodarskih vozil v koledarskem letu.

Evropska komisija bo od konca leta 2025 vsaki dve leti objavila poročilo o napredku v smeri cestne mobilnosti brez škodljivih izpustov.

Izpušni plini
Izpušni plini FOTO: Shutterstock

Kot je na seji parlamenta poudaril poročevalec Jan Huitema (Renew), uredba spodbuja proizvodnjo brezemisijskih in nizkoemisijskih vozil. "Določa tudi ambiciozno prenovo ciljev do leta 2030 in cilj ničelnih izpustov do leta 2035, kar je ključnega pomena, če želimo do leta 2050 doseči podnebno nevtralnost," je izpostavil.

Cilji za avtomobilsko industrijo bodo po njegovih besedah tako jasnejši, spodbudili pa bodo tudi inovacije in naložbe za proizvajalce avtomobilov. "Nakup in vožnja brezemisijskih avtomobilov bosta za potrošnike cenovno ugodnejša, hitreje pa se bo razvil tudi trg prodaje rabljenih vozil. Trajnostna vožnja bo tako dostopna vsem," je dodal evropski poslanec.

Kritiki uredbe opozarjajo, da industrija še ni pripravljena na tako dramatičen ukrep, zato je ogroženih več sto tisoč delovnih mest. Proti je glasovala tudi Romana Tomc (SDS/EPP). Kot je zapisala na Twitterju, verjame v čisto prihodnost, "a s tem ciljem hranimo le globaliste, ki prek raznih nevladnih organizacij potiskajo EU v propad". Objavo z razlogi za nasprotovanje uredbi je delila tudi Ljudmila Novak (NSi/EPP).

Evropska komisija je ukrep predlagala julija 2021 v okviru svežnja Pripravljeni na 55. Kot glavni razlog so v komisiji navedli zmanjšanje izpustov škodljivih plinov. Uredbo mora zdaj potrditi še Svet EU, nato bo objavljena v uradnem listu EU.

AMZS: Veliko vprašanj ostaja odprtih

S prepovedjo prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem od leta 2035 so povezane številne neznanke, pa je poudaril generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek. "Vsi se strinjamo, da bomo morali v prihodnjih letih in desetletjih precej storiti za zeleni prehod in čistejše okolje, vendar breme zelenega prehoda ne bi smelo v tako veliki meri pasti na voznike osebnih avtomobilov," je dejal. Okolje namreč obremenjujejo tudi tovorni, letalski in ladijski promet.

Električni avtomobil
Električni avtomobil FOTO: Shutterstock

Mnogi kritiki prepovedi opozarjajo, da se industrija ne bo mogla dovolj hitro prilagoditi tako veliki spremembi. Po Kostanjškovem mnenju ta težava presega področje industrije, saj bo razplet odvisen od številnih dejavnikov, kot so razvoj baterij za električna vozila, zagotavljanje zadostnih količin surovin zanje, razvoj polnilne infrastrukture in obvladovanje stroškov proizvodnje električnih vozil. "Lahko se pojavi tako imenovana mobilnostna revščina, kar pomeni, da bomo zaradi višjih cen elektrificiranih vozil zelo dolgo vzdrževali naša stara vozila. To bi za seboj potegnilo celo vrsto težav," je dejal. Ena večjih bi bila slabša prometna varnost, težave pa bi lahko nastale tudi pri zagotavljanju rezervnih delov.

Meni sicer, da je za odgovor na vprašanje, ali odločitev evropskih poslancev spodbudila prodajo električnih avtomobilov, še prezgodaj. Kot ocenjuje, bo to najverjetneje odvisno predvsem od subvencij in drugih spodbud. Opozoril pa je tudi na razlike med evropskimi državami; tako po kupni moči kot dosedanjemu razvoju področja električne mobilnosti. Meni, da bi bilo treba nova pravila zato prilagoditi posameznim državam.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (417)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miha Zadnikar
18. 07. 2023 09.42
Ali se jim je čisto zmešalo? Prvič... Če hočeš imeti električni avtomobil, potrebuješ elektriko, katero največ dobimo iz premoga ter drugih fosilnih goriv. Drugič... Morali bi proizvesti več energije, ker se nekaj energije pri transportu le te izgubi. In tretjič... Električni avti so sestavljeni iz umetnih kovin, kot so litij in ostale, ki jih verjetno ne moreš niti poimenovati. Le te kovine izdelujejo na Kitajskem, kjer pri njihovih rudah ne uspevajo rastline in tako pridelovanje škoduje ne samo ljudem in rastlinam, temveč tudi okolju ter živalim. V določenem kitajskem mestu je onesnaženost zaradi transporta le teh umetnih kovin visoka in ima kar 20% populacija tam raka zaradi tega. Vsem, ki berete ta članek bi priporočal ogled filma "The Big Problem with Renewable Energy", ki si ga lahko ogledate na platformah Youtuba.
Miha Zadnikar
18. 07. 2023 09.44
V glavnem, kaj je pomembnejše? Denar ali zdravje?
Maresan
13. 03. 2023 10.41
+1
Naj nam povedo kako naj se to naredi..kako bodo proizvedli vso električno energijo za avte (premog, nuklearna, alternativna....) kako se bo vzpostavila infrastruktura za polnjenej električnih avtov, kje bodo zagotovili dovolj surovin za izdelavo baterij.. da ne omenimo kakšne posledico bodo zaradi rudarjenja in predelave...tako bomo onesnaževanje samo prestavili v manj razvite države in problem je rešen...pač nimamo podlage za it v tako stvar..ne da se ...pa mislite če bi upoštevali koliko vplivov na okllje je zaradi proizvodnje baterij, pa te je treba menjati na 10 let, in da se večina električne energije proizvedene iz fosilnih goriv in nakoncu potegneš črto je res vpliv toliko manjši???
brabusednet
11. 03. 2023 11.13
Življenska doba električnega avtomobila je 10 let.Jaz sem kupoval vedno nove avtomobile in jih vse vozil 20 do 25let.Električnega bom kupil,ko bo cena enaka klasičnega in se napolnil,kot sedaj natankam in življenska doba vsaj 20let.
Resnica_Boli19
03. 03. 2023 21.59
+1
Dokler bomo tako odvisni od fosilnih goriv kot smo trenutno, je takšna odločitev izdelave lastne krste.
vecpani
18. 02. 2023 21.02
a to pomeni prevode letenha privat letal
zmerni pesimist
15. 02. 2023 11.52
+2
Kupim bencinca leta 2034 ga vozim enih 10let potem me bojo pa itak roboti okoli vozili
el capitan 1
15. 02. 2023 10.44
+3
Ta zakon bodo spremenili se velikokrat. Obenem pa opozarjam se na eno dejstvo, ki so ga ocitno vsi spregledali. Onesnazevanje ozracja v bistvu doprinasa k manjsi prepustnosti soncnega sevanja in toplote na zemeljsko povrsino! Kar v bistvu pomeni, da bolj ko bo cisto ozracje bolj bo sonce segrevalo ozracje in topilo ledenike. Globalno ogrevanje je sinus oida naravnih pojavov. Skozi tisocletno zgodovino so to dejstva, ki jih clovek ne more spremeniti! Zato so vsakrsna dejanja s katerimi naj bi preprecili onesnazevanje ozracja nesmiselna. Seveda se strinjam, da je potrebno onesnazevanje zmanjsati na minimum. Vsekakor pa ukinitev vozil na notranje izgorevanje ni prav nacin, ker ne bo niti elektrike za vse to! Obenem vse drzave na svetu ne bodo pristale na taksne pogoje. Kitajska bo kupovala poceni nafto in se razvijala z vrtoglavo naglico ter prehitela vse drzave Europe in Amerike. In tako bo zares rmena rasa prevladala, ker se bomo mi utapljali v iluzijah cistega ozracja in nazadovanja na vseh podrocjih! Europa dela iz ljudi reveze. Taki rigorozni ukrepi so edino mozni z konsenzom zdruzenih narodov in nikar ne enostransko, ker so spolzka tla za vse europejce oz, gospodarstvo euroamerike!
Jamrač
15. 02. 2023 10.24
+3
Super... ali boste speljali se kaksno reko cez slovenijo da bomo postavili se kaj hidroelektrarn ? Za jedrsko so itak vsi proti... ali bomo vozili avte na premog hahah
medvescak
15. 02. 2023 09.28
-5
Podpiram 100%. Kam bodo vsi pajaci z avti 40000-100000€?😏
Jon Bacek
15. 02. 2023 09.27
+7
Bruseljska gospoda: Zakaj istočasno ne ukinete letal z motorji na notranje izgorevanje?
Jon Bacek
15. 02. 2023 09.24
+8
Sodobni motorji z notranjim izgorevanjem imajo filtre, nizko porabo, malo onesnažujejo in v njih je visokotehnološko znanje. Zavreči sodobno tehnologijo in tavati v temi je neumnost brez primere. Bruseljski podtaknjenci gledajo le na svojo korist, zato bodo uničili EU.
Jon Bacek
15. 02. 2023 09.26
+4
Pogrešam ukinitev letal z motorji z notranjim izgorevanjem !
alanshore
15. 02. 2023 11.30
+3
mackon08
15. 02. 2023 09.14
+7
Slovenija bo morala uvažati ekektriko po astronomski ceni, namreč pri nas so proti ta zeleni vetrnim, hidro, jedrskim ekektrarnam vozili bi se pa.
mackon08
15. 02. 2023 09.11
+8
Jaz sem ateist pa bom vseeno uporabil rek. O bog oprosti jim, saj ne vedo kaj delajo.
Branko Erčulj
15. 02. 2023 18.28
+1
To velja za euro-poslance. Tisti v ozadju pa že vedo kaj delajo: preko vseh in vsakogar - samo za svoj žep!
alanshore
15. 02. 2023 09.05
+3
Kitajci najprej naredijo mesto, infrastrukturo in potem šele naselijo ljudi. Nas pa pošljejo na Goli otok in če nimamo kruha, pa potico jemo. 100% uporaba električnih avtov v EU je znanstvena fantastika. Elektriko bomo pa iz ZDA uvažali po 500% višji ceni kot danes.
ipissimus
15. 02. 2023 09.01
+7
Aja samo EU pravite kaj pa ZDA in ostali a oni bojo pa še naprej lahko onesnaževali ker oni so zeleni Evropa pa črna.Ne vem kdo se tukaj norca iz koga dela.Upam da ta EU propade že letos
zmerni pesimist
14. 02. 2023 20.18
+5
Bo treba konja nabavit
za naše
14. 02. 2023 20.06
+16
Pa kaj se norčujete ,mi bomo rešili svet !?? Ostale 3/4 sveta bo pa še naprej dvo taktne rikše furala .
deus volt
14. 02. 2023 19.33
+12
Bebec
14. 02. 2023 19.15
+19
1% nas ljudi nas ima na vrvici.To ne more trajati v nedogled.Kaos
Na pol ovca
14. 02. 2023 20.02
+3
OvcjiPastir
14. 02. 2023 19.13
-35
Odlična poteza EU parlamenta, vse gre v to smer, da se bomo kmalu vozili z električnimi avtomobili in s tem zmanjšali izpuste toplogrednih plinov. Zeleni prehod je edina prava rešitev.
štajerski janezek
14. 02. 2023 19.21
+17
OvcjiPastir
14. 02. 2023 19.24
-14
muceli
14. 02. 2023 19.31
+18
Ko bo proizvodnja baterij ter električne energije zelena, takrat bomo lahko govorili o odlični potezi EU parlamenta .... do takrat pa je to zgolj brca v prazno.
periot22
14. 02. 2023 21.34
+4
ipissimus
15. 02. 2023 09.04
+1
Yosemite a to boš v GTA se vozil ? ker denarja za elektičen denar tako ne boš imel.
ipissimus
15. 02. 2023 09.04
-1