Tujina

Zelena luč sodišča: Mary Trump lahko promovira knjigo o predsedniku

New York, 14. 07. 2020 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
6

Newyorško vrhovno sodišče je odločilo, da nečakinja ameriškega predsednika Mary Trump lahko javno promovira knjigo o Donaldu Trumpu, kljub nasprotovanju njenega brata Roberta in drugih članov družine, ki so se sklicevali na dogovor, ki so ga dosegli dediči njenega očeta, da ne bodo javno govorili o članih družine.

Trumpova družina je uspela začasno blokirati izid knjige na newyorškem sodišču, ker je Mary Trump v zameno za molk o družini dobila nekaj denarja po smrti svojega očeta, vendar pa je vrhovno sodišče države New York že pred tedni blokado odpravilo in je založnik knjige Simon & Schuster že dobil dovoljenje za objavo knjige. Prepoved pa je še v vedno veljala za Trumpovo nečakinjo Mary. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vse do ponedeljka, ko je vrhovno sodišče v New Yorku odločilo, da tudi Mary Trump lahko prosto govori o vsebini knjige ter jo tudi promovira. Sodnik je ob pojasnilu razsodbe povedal, da Maryjin brat Robert Trump z izdajo knjige ne bo oškodovan, prav tako ne javnost. Robert namreč skozi pisanje v knjigi ni velikokrat omenjen.

Mary Trump, sicer izšolana psihologinja in Donaldova edina nečakinja, je med drugim v knjigi zapisala, da nima težav s tem, da predsednika označi kot narcisa, saj da izpolnjuje vseh devet kriterijev za tovrstno diagnozo. Trumpova piše, da je ustanovitelj družine Fred Trump starejši ustvaril brezobzirnega psihopata, ki danes vodi ZDA. "Donald je po vzoru dedka in ob molku brata in sester uničil mojega očeta in ne morem mu dovoliti, da uniči še državo," je zapisala.

Mary Trump ostaja prepričana, da Donald Trump ni nikoli vzel resno svoje kandidature za predsednika ZDA, kakor je ni vzela niti sama. Za strica je menila, da je klovn in da ne bo zmagal, ker naj ne bi bil sposoben ničesar brez pomoči svojega očeta, ki mu je omogočil kariero newyorškega nepremičninskega magnata.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Knjiga z naslovom Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man (Preveč in nikoli dovolj: Kako je moja družina ustvarila najnevarnejšega človeka na svetu) bi morala na knjižne police prispeti konec julija, vendar je založniška hiša Simon & Schuster sporočila, da bo knjiga izšla danes. 

Z odločitvijo sodišča je zadovoljen tudi odvetnik Mary Trump Theodore Boutrous ml., ki je dejal, da je "sodnik odločil pravilno s tem, ko je zavrnil poskuse Trumpove družine, da bi Mary preprečili seznaniti javnost o pomembnih temah, ki so v javnem interesu". Z odločitvijo so zadovoljni tudi v založniški hiši. 

Washington Post Trumpu naštel 20.000 laži in zavajanj

Po predsedniku Trumpu pa je znova udaril tudi Washington Post, ki redno prešteva njegove laži in zavajanja. Doslej je podal več kot 20.000 neresničnih ali zavajajočih izjav, ugotavlja ameriški časnik. Trump je prvih 10.000 takih izjav izrekel v 827 dneh vladanja, kar pomeni povprečno 12 laži na dan. Kot ugotavlja časnik, se je 440 dni kasneje to povprečje dvignilo na 23.

Washington Post je s projektom zbiranja Trumpovih neresničnih ali zavajajočih izjav začel v njegovih prvih stotih dneh vladanja. Kot ugotavlja, je bilo takrat takih izjav le okrog pet na dan, kar pa se je tiste čase zdelo izjemno veliko.

Uvodna statistika je napovedovala, da se bo do konca mandata Trump zlagal skupaj 7000-krat.

Število Trumpovih neresničnih ali zavajajočih izjav je močno poraslo z izbruhom epidemije novega koronavirusa v ZDA in nato z izbruhom protestov proti policijskemu nasilju in simbolom preteklosti, kot so spomeniki konfederacijskim generalom.

Tako kot takrat, ko je Trump prestopil mejo 10.000 izrečenih neresničnih ali zavajajočih trditev, so tudi za rekordno število več kot 20.000 napačnih ali zavajajočih izjav pri časniku analizirali intervju, ki ga je s Trumpom imel naklonjeni voditelj televizije Fox News Sean Hannity. Med tem intervjujem je Trump natresel 62 napačnih ali zavajajočih izjav.

Med drugim na primer to, da prejšnji predsednik Barack Obama ni hotel dati presežne vojaške opreme policiji, da ima izjemno visoko podporo pri temnopoltih volivcih, da so v ZDA testirali več ljudi za koronavirus kot na Kitajskem, da je Joe Biden vohunil za njegovo kampanjo leta 2016, da je bil nekdanji šef njegove kampanje Paul Manafort zaprt v samici, zloglasni gangster Al Capone pa to nikoli ni bil.

Najpogostejša napačna ali zavajajoča trditev v času Trumpovega vladanja je, da je ameriška ekonomija trenutno najboljša v vsej zgodovini. To je od junija 2018 povedal že 360-krat, vmes pa geografsko območje  razširil še na ves svet. To ponavlja tudi v času pandemije koronavirusa, ko se ZDA soočajo z rekordno recesijo.

Na drugem mestu je trditev, da gradi zid na meji z Mehiko, kar je Trump ponovil 261-krat, ugotavlja Washington Post. Ne gre za zid kot zid iz opeke ali betona, ampak za ograjo ali jeklene stebre. Sledijo trditve o največjih davčnih olajšavah v zgodovini in o 2500 milijardah za novo vojaško opremo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b75
13. 08. 2020 09.17
By by stolcek... No, ne samo zaradi tega, je pa dejstvo, da mu brca v eno nogo
Apostol1
14. 07. 2020 21.25
+5
Če bo ta knjiga doprinesla k padcu arogantnega svetovnega terorista potem je dobrodošla.
M teorija
14. 07. 2020 20.37
+4
Pol ni celo družinsko deblo gnilo!?
Maxx365
14. 07. 2020 20.02
+3
Patološki lažnivec.
NWO 2014
14. 07. 2020 20.23
-1
Klankon
14. 07. 2020 19.51
+2
Tak, pa bo Trump spet v jok in na drevo.