Tujina

V domu za starejše v Andraševcu inšpekcija ugotovila številne nepravilnosti

Zagreb, 24. 01. 2020 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je v požaru v domu za starejše Zelena oaza na Hrvaškem umrlo šest oskrbovancev doma, je zdaj inšpekcija po opravljenem ogledu ugotovila več kršitev. V domu niso upoštevali predpisov o varstvu pri delu, z zaposlenimi so neutemeljeno sklepali pogodbe za zaposlitev za določen čas, del doma, ki je pogorel, pa ni imel dovoljenja za namestitev oskrbovancev.

11. januarja je v domu za starejše v kraju Andraševec na severozahodu Hrvaške izbruhnil požar, v katerem je umrlo šest oskrbovancev doma. 

Zaradi suma številnih nepravilnosti je zdaj inšpekcija v domu Zelena oaza opravila ogled in ugotovila več prekrškov in kršitev delovnega prava. Delodajalec ni upošteval predpisov o varstvu pri delu. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ogrožanja varnosti, življenja in premoženja so inšpektorji na pristojno državno odvetnišvo vložili kazensko ovadbo zoper vodstvo Zelene oaze. 

Inšpekcija je v svojem poročilu navedla še več drugih kršitev. Med drugim so v domu z zaposlenimi sklepali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas brez objektivnega razloga. Pogodbe o zaposlitvi niso bile sklenjene pisno pred začetkom dela, delavcu pa niso izdali pisnega potrdila o zaposlitvi. 

Zaradi utemeljenega suma storitve zgoraj navedenih kaznivih dejanj je bila na pristojno sodišče za prekrške vložena obtožnica, poroča 24sata. 

Požar v domu za ostarele
Požar v domu za ostarele FOTO: Bobo

Sanitarna inšpekcija ni ugotovila večjih pomanjkljivosti, ki bi zahtevale ukrepanje, vendar so bile ugotovljene številne nepravilnosti v zemljiških knjigah. Dom za starejše je kršil gradbene predpise. Del stavbe, ki je pogorel, je bil prijavljen kot gospodarsko poslopje, čeprav so v njem namestili oskrbovance doma. 

V tovrstnih domovih na Hrvaškem je nameščenih več kot 5000 starejših. Leta 2018 so nadzor opravili samo v 13 odstotkih teh domov in v 75 odstotkih odkrili nepravilnosti. Za nadzor nad več tisoč različnimi domovi, vključno s tistimi za starejše, za otroke in za invalide, skrbi zgolj 10 inšpektorjev.

Za družinske domove sicer velja, da imajo lahko največ 20 stanovalcev, dejansko pa naj bi jih bilo v skupno treh objektih Zelene oaze najmanj 50. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
25. 01. 2020 08.48
+2
Podobnih domov za ostarele na hrvaški strani ob meji s Slovenijo kar mrgoli.
nekodnas
25. 01. 2020 14.16
znanec na minimalni plači je imel nekoga od svojih v domu na hrvaškem.tam so cene občutno nižje kot v sloveniji. plačilo doma si v sloveniji skupaj z ženo nista zmogla...
SKRIPT
25. 01. 2020 07.17
+1
Kje je biserka in njena srebrna rit
marcel124
24. 01. 2020 21.40
+1
Kršenje delovnopravne zakonodaje je sigurno krivo za požar. Delavec je zažgal mizerno pogodbo o delu oz. zaposlitvi za določen čas in jo vrgel v koš, zato je zagorela stavba. Upamo na Finale v rokometu Slovenija - Hrvaška, čeprav nam slabo kože.