Tujina

Zelenski nagovoril Evropo: Vsak dan umre več ljudi, to je cena naše svobode

Bruselj, 01. 03. 2022 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, STA, M.P.
Komentarji
1050

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je odprla razpravo Evropskega parlamenta, na kateri je nato zbrane z neznane lokacije v Kijevu prek videopovezave nagovoril ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. "Ne morem vam voščiti dober dan, saj za mnoge moje rojake ni dober dan, za mnoge od njih je to zadnji dan njihovega življenja," je dejal v čustvenem nagovoru. "Ukrajina brani meje civiliziranega sveta. Bog nam pomagaj, če Ukrajina pade," pa je opozoril predsednik ukrajinske rade Ruslan Štefančuk. Evropski poslanci so kasneje z veliko večino sprejeli resolucijo, v kateri so pozvali, naj se Ukrajini dodeli status kandidatke za članstvo v uniji, k več pomoči državi, tudi obrambne, ter k omejitvi uvoza ruskega plina in nafte. Podprli so jo tudi vsi slovenski evroposlanci.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bučen aplavz in majice z ukrajinsko zastavo
    03:00
    Iz 24UR: Bučen aplavz in majice z ukrajinsko zastavo
  • Iz SVETA: Resolucija o Ukrajini
    03:20
    Iz SVETA: Resolucija o Ukrajini

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je šesti dan vojne v Ukrajini virtualno nagovoril evropske poslance na izrednem plenarnem zasedanju, sklicanem zaradi ruske invazije. Pred evropskim parlamentom je nastopil tudi predsednik ukrajinske rade Ruslan Štefančuk.

"Gospod predsednik, stojimo za vami v teh temnih dneh ruske agresije," je v uvodnem nagovoru dejala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Naštela je sankcije, ki jih je sprejel Zahod zoper Rusijo in njene zaveznike. "Evropa je pripravljena iti še dlje," je dejala, Ukrajini pa obljubila, da si bodo prizadevali za njihov cilj, da se pridruži Evropski uniji. 

Nato je zbrane prek videopovezave z neznane lokacije v Kijevu nagovoril ukrajinski predsednik Zelenski. "Ne morem vam voščiti dober dan, saj za mnoge moje rojake ni dober dan, za mnoge od njih je to zadnji dan življenja," je dejal. Poudaril je, da je njegova država "dala na razpolago svoje najboljše ljudi", vse v želji, da bi bila obravnavana enako kot druge evropske države. Izpostavil je, da so njihova mesta izpostavljena bombnim napadom, v katerih je bilo ubitih na desetine ljudi. "To je cena naše svobode," je dejal in Rusijo obtožil, da cilja na ukrajinske otroke, samo včeraj jih je bilo ubitih 16.

Prevajalec, ki je besede Zelenskega prevajal v angleščino, je med čustvenim nagovorom ukrajinskega predsednika zajokal.
Prevajalec, ki je besede Zelenskega prevajal v angleščino, je med čustvenim nagovorom ukrajinskega predsednika zajokal. FOTO: AP

Čustveni prizori

Med izredno sejo evropskega parlamenta, na kateri je z neznane lokacije v Kijevu prek videopovezave nastopil tudi ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski, smo bili priča nekaterim čustvenim prizorom. Začelo se je s stoječimi ovacijami veleposlaniku Ukrajine, ki je prisoten na seji v Bruslju. Številni evropski poslanci nosijo majice z ukrajinsko zastavo. Prevajalec, ki je besede Zelenskega simultano prevajal v angleščino, pa je med čustvenim nagovorom ukrajinskega predsednika zajokal.

Evropski poslanci so na današnjem plenarnem zasedanju pokazali veliko podporo Ukrajini.
Evropski poslanci so na današnjem plenarnem zasedanju pokazali veliko podporo Ukrajini. FOTO: AP

"To, kar se dogaja v naši državi, je tragedija. Borimo se za svojo zemljo, svojo svobodo in svoja življenja," je nadaljeval Zelenski. "Nihče nas ne bo zlomil, ker smo Ukrajinci," je odločno dodal, evropski parlament pa pozval, naj "dokaže, da ste skupaj z nami, da ne boste odvrnili Ukrajincev da ste pravi Evropejci".

Poudaril je še, da je Ukrajina izbrala Evropo, da je to pot, na katero so se danes podali. "Rad bi slišal to sporočilo od vas. Rad bi slišal, da ste tudi vi izbrali Ukrajino," je nadaljeval. "EU bo z nami veliko močnejša. Pokazali smo svojo moč in da smo enakovredni," je še dejal Zelenski.

Najboljša podpora Ukrajini je priznanje njenih pričakovanj glede članstva v uniji, pa je poudaril tudi predsednik ukrajinske rade Ruslan Štefančuk.

"Ukrajina danes brani meje civiliziranega sveta. Bog nam pomagaj, če Ukrajina pade. Nihče ne ve, kje se bo ustavil ruski agresor," je opozoril Štefančuk in izpostavil, da je Evropa na prelomnici.

"Ne gre le za Ukrajino. To je spopad dveh svetov, dveh polov vrednot"

V razpravi so sodelovali tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell.

To je trenutek, ko se rojeva geopolitična Evropa, je poudaril Borrell in dodal: "Za mir sta potrebna dva, za vojno je dovolj eden." Ruski predsednik Vladimir Putin po njegovih besedah ni pričakoval tako odločnega in močnega odziva EU.

Stranka evropskih liberalcev (Alde) je na izrednem sestanku, sklicanem v odziv na rusko invazijo v Ukrajini, začasno sprejela v svoje vrste stranko ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Služabnik naroda. O polnem članstvu stranke Zelenskega bodo odločali junija v Dublinu, so sporočili v Alde.

"Vojna se je vrnila v Evropo (...) To je trenutek resnice za Evropo," pa je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pri tem je navedla zapis v ukrajinskem časniku Kyiv Independent, objavljen nekaj ur pred invazijo: "Ne gre le za Ukrajino. To je spopad dveh svetov, dveh polov vrednot."

"To je spopad vladavine prava in vladavine puške, demokracij in avtokracij, ureditve na temelju pravil in svetom gole agresije. Današnji odziv na početje Rusije bo odločil o prihodnosti mednarodnega sistema," je izpostavila predsednica.

Poudarila je tudi, da je unija s svetlobno hitrostjo sprejela največji sveženj sankcij v svoji zgodovini, ki bodo močno udarile rusko gospodarstvo in Kremelj, ceno pa bo plačalo tudi evropsko gospodarstvo. "A to je cena, ki smo jo pripravljeni plačati. Saj je svoboda neprecenljiva," je dejala.

"Ruska invazija na Ukrajino je združila 27-člansko Evropsko unijo in Natovo vojaško zavezništvo," je nadalje izpostavila Von der Leynova. "Če je Putin želel razdeliti EU, oslabiti Nato in zlomiti mednarodno skupnost, je dosegel ravno nasprotno," je še dodala.

Zelenski je bil ob koncu govora deležen stoječih ovacij. Takole mu je zaploskala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
Zelenski je bil ob koncu govora deležen stoječih ovacij. Takole mu je zaploskala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. FOTO: AP

Metsola ključna sporočila strnila v štiri točke

Evropski poslanci so ob kncu razprave z veliko večino sprejeli resolucijo, v kateri zahtevajo strožje sankcije proti Rusiji in hitro dodelitev statusa države kandidatke za članstvo v EU Ukrajini. Pozvali so tudi k omejitvi uvoza ruskega plina in nafte. Resolucijo je podprlo 637 od 676 poslancev, med njimi tudi vsi slovenski. 

Predsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola je ključna sporočila strnila v štiri točke: Evropa ne sme ostati odvisna od ruskega plina, ne sme več sprejemati ruskega denarja - tudi ruske super jahte ne smejo več imeti pristanišča v Evropi, ki prav tako ne sme več prodajati potnih listov Rusom, več je treba vlagati v obrambo in boriti se je treba proti dezinformacijam. Parlament, ki ima ponosno in dolgo zgodovino kot trn v peti avtokratov, bo tudi prepovedal vstop vsem predstavnikom Kremlja, saj v evropski hiši demokracije ni prostora za agresorje in vojne dobičkarje, je še poudarila Metsola.

A pot do članstva je še dolga, je opozorila predsednica Evropske komisije. O ukrajinskih sanjah članstva v uniji je dejala, da sta si EU in Ukrajina danes že bliže kot kdaj koli, a da bo "pot še dolga". Obenem je sicer izrazila prepričanje, da nihče v plenarni dvorani ne more dvomiti o tem, da ljudje, ki se tako pogumno borijo za evropske vrednote, sodijo v evropsko družino.

Da so Ukrajinci dobrodošli v uniji in da sodijo v unijo, da so prijatelji, je poudaril tudi vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) v parlamentu Manfred Weber. Tudi vodja liberalcev skupine Renew Stephane Sejourne je opozoril, da se Ukrajina uniji še leta ne bo pridružila, a podprl dodelitev statusa kandidatke.

Vodja socialdemokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez je izpostavila, da se unija ne sme ustaviti, dokler ne bo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu sojeno kot vojnemu zločincu.

Roberta Metsola
Roberta Metsola FOTO: AP

V razpravi je sodelovala tudi evropska poslanka iz socialdemokratskih vrst Tanja Fajon (SD/S&D), ki je izpostavila, da ravnanje Rusije ogroža povojno ureditev in varnost celotne Evrope. Dejala je, da imajo Slovenci še zelo živ in boleč spomin na krvave balkanske vojne. "Hočemo mir," je poudarila in povedala, da bo v Sloveniji danes velik shod za mir.

Vse več držav za integracijo Ukrajine v EU

Potem ko sta slovenski in poljski premier, Janez Janša in Mateusz Morawiecki, minulo sredo evropske kolege v pismu pozvala k čimprejšnjemu članstvu Ukrajine v Evropski uniji, pobudo v tej smeri podpira vedno več držav. Med drugim so ji danes podporo izrekli na Madžarskem in v Romuniji ter v uradu hrvaškega predsednika. Janša je v pogovoru za TV Slovenija v ponedeljek zvečer pojasnil, da ne gre za to, da bi "že jutri" sprejeli Ukrajino v EU, gre bolj za to, da se ji podeli status kandidatke za članico in da dobi upanje, da "ni pozabljena". Kot je še dodal, je to tudi signal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki formalno ni nikoli nasprotoval članstvu Ukrajine v EU.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pa je v ponedeljek podpisal pismo podpore za evropsko perspektivo Ukrajine. Na pobudo predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude so pismo podpisali poleg Pahorja podpisali predsedniki Bolgarije, Češke, Estonije, Latvije, Litve in Slovaške.

Prepričani so, da je Ukrajini treba nemudoma zagotoviti perspektivo za članstvo v Evropsko uniji. "Članice Evropske unije pozivamo, da zagotovijo močno politično podporo in omogočijo, da Evropska unija naredi potrebne korake, da Ukrajina nemudoma pridobi status kandidatke in začne pogajalski proces. V tem kritičnem trenutku ponovno izražamo našo popolno solidarnost z Ukrajino in njenimi prebivalci," so dejali.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer od Evropske unije v ponedeljek zahteval, da Ukrajini "po novem posebnem postopku" takoj podeli članstvo v povezavi, nakar ga je predsednik Evropskega sveta Charles Michel opozoril, da je za to potrebno soglasje vseh 27 članic EU, ki pa imajo različna stališča glede širitve. Kasneje je Zelenski tudi že podpisal uradno prošnjo za pridružitev Ukrajine EU.

pasica vojna v Ukrajini
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1050)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirko Tipka
15. 03. 2022 12.58
hvala za članek v katerem spet ni objektivnosti... dajte pokazat v celoti zadevo... EU ploh ni enotna in samo nekateri podpirajo Ukrajino.. ostali ne.
MrNurmic .
04. 03. 2022 12.50
+1
Samo gas Putin.ne ustavljaj se
HujUkropiji
04. 03. 2022 11.24
+4
Svoboda ja.. kriminalce oborožil in izpustil. Imperij laži Eukrajina! 🐦🐦🐦
ajojsi
02. 03. 2022 11.43
+2
Za to ceno svobode samo ti Zelenski in NATO nosita vso odgovornost, nehaj že s to svobodo da ne govorimo o demokraciji, vso EU boš s tem zaje... 🤪😝
Kukulkan
02. 03. 2022 10.20
+1
Zelenski je ŽID, Ukrajinci so z njim in on je z Ukrajino. Ruski osloboditelji hočejo rešit Ukrajince od neonacizmom...Ubogi tisti ki podpira to vojno
twitty
02. 03. 2022 09.37
-1
A smo vsi pozabili, da je Zelenski igralec? Ne podpiram agresije, ampak Ukrajina tukaj ni nedolžna žrtev. Zelenski je svoje državljane s podporo zahodne politike spravil v vojno.
Kukulkan
02. 03. 2022 10.28
+0
Zelenskemu je zahod ponudil azil in ga je zavrnil! Ostal je z narodom in z državo! Naši igralci kot si ti bi to sprejeli namest da bi se borili
Kukulkan
02. 03. 2022 09.15
-2
Večina ne ve kaj se sploh dogaja in komentira nerealno. Ve se Kaj hoče Putin in kaj Ukrajinci. Ne Zelenski ampak Ukrajinci.
pluty
02. 03. 2022 08.41
-1
Prav bedni so s temi zastavami. Dobro da še ne jokajo.
Kukulkan
02. 03. 2022 09.20
-1
Koliko vidim borijo se. Joka se ob petkih po Ljubljan
Ticexm
01. 03. 2022 21.59
+1
Evropa nato sam nateg
Sajeta5
01. 03. 2022 21.49
+3
Bidenov plačanec, tole so skuhali skupaj, Evropa mesa, nastradali pa bodo Ukrajinci..... Sedaj bi se moralo zgoditi, da bi Slovanom + Madžarski, ki je nezadovoljna z Evropo Rusija ponudi gospodarsko zavezništvo, kar pomeni poceni plin, enegente in surovine, pa naj Germani, Romani in Anglosaksonci vse to plačujejo drago, Slovani pa prosperirajo.... Mi verjamete, da bi EU v sekundi obrnila plosco
iga_biba
01. 03. 2022 21.45
+0
Decembra 2020 je v Sloveniji, zaradi kovida, vsak dan umrlo 50 ljudi, pa vlada ni paničarila. Niti novinarji.
Space Voyager
01. 03. 2022 20.54
+11
Tale Zelenski je res totalen norec... Pozval je NATO, naj prepove lete nad Ukrajino... Pa kaj ta norec misli, da se je stepel z Albanijo?! Pripravljen bi bil sprožiti tretjo svetovno vojno, briga njega za vse. Da le prikrije svoje lastne napake, ki so pripeljale do ruske invazije.
Joze.z.hmetov.Doma
01. 03. 2022 21.24
+0
z Albanijo se ne bi moral stepsti, ker je Albanija del Nata.. Kot drugo Ukrajinci so cisto usamljeni proti najvecji sili, seveda da prosi za pomoc zahod, kar je cisto logicno. Vas je pa tako strah Rusov? Ne pozabi tokrat je Evropa oz cel svet zdruzen proti Putinski Rusiji ? Le kdo je sploh na ruski strani? Kitajci so nekam tiho, kot da se nocejo vmesevat, se beloruski Lukascenko je rekel, da ne bo vojake v Ukrajino poslal.. Scasoma bo Putina lastni narod izdal, Putin se je mocno z**j*bal
AlesX1X
01. 03. 2022 21.28
+0
In pove da se ne bodo predali... V imenu naroda ki se trese... Kaze ljudi ki delajo molotovke vsi se tresejo in poleg jokajo... A to zaradi grozenj da jih bodo kot izdajalce ali za to ker vedo v ksj se spuscajo... Slabe plati obvescanja..
Sajeta5
01. 03. 2022 21.52
-1
Kitajska se povezuje z Rusijo, hočejo le, da se začnejo mirovna pogajanja
RdecaZvezda
02. 03. 2022 08.02
-2
Pravi,vsak dan umre toliko in toliko ljudi,pa kaj ti misliš,prvo si jih zakurbla zdaj bi te pa naj božali.
Mirko Tipka
02. 03. 2022 09.17
gmajna
01. 03. 2022 20.50
+0
Sin prisel je iz srednje sole, pravi da ucitelice jokajo, da ne dajo svojih sinov za vojno v UKRAJINI in za obrambo EVROPE, zelel je moje mnenje. Leta 41 je bilo isto sine moj , BOGATE mame so dale v BELO GARDO sinove, da prezivijo, sirote so sle v gozd. Danes pljuvajo PARTIZANE, bomo probali in videli kdo je bil reva, tisti v gozdu ali tisti za pecjo. Sin moj tudi tvoja mati bo jokala, sem mu dejal, ko z mano v gozdu s svojo pusko bos stal in z ocetom srce svobodi bos daroval.
Pomnim
01. 03. 2022 20.49
+9
Zmotil se je, to ni cena svobode, to je cena zahodne nediplomacije in napuha.
iga_biba
01. 03. 2022 21.46
+0
Pomnim
01. 03. 2022 20.45
+6
Nikoli si nisem mislil, da bom iskal informacije iz ruskih medijev. Danes sem poleg teh pogledal tudi h Kitajcem. Kam je padla evropa?
MihaGliha
01. 03. 2022 20.44
+10
Rus je napadel Ukrajino ..... vseno pa Ukrajina predvsem veliko laže
Pomnim
01. 03. 2022 20.40
+9
Mimogrede, za tiste, ki želijo poleg zahodnih laži slišati še vzhodne, RT še vedno oddaja. Če se malo potrudiš, se da priti tudi do njihovega programa v angleščini. Pomaga, če namestiš ruski brskalnik yandex. Nihče nikogar ne sili, ampak meni že ne bo Bruselj diktiral, kaj smem brat in kako si smem ustvarjat lastno mnenje.
Pomnim
01. 03. 2022 20.42
+7
Naši evro poslanci, prosim, posredujte to misel kolegom v Bruslju, da ne bodo mislili, da vsi mislimo tako kot Biden reče. Tudi ursuli to povejte!
maske-so-padle
01. 03. 2022 20.35
+6
Tile, ki so vse skupaj pomagali zakuhati zdaj oblečeni v kreatorje ploskajo in se pretvarjajo, da jim je mar. En glasen pok, pa bi bili vsi v zakloniščih, kot Jožef H., ko se je v našem parlamentu streslo.
Pomnim
01. 03. 2022 20.33
+8
Rusi zdaj ne zahtevajo več samo nevtralne Ukrajine. Zdaj zahtevajo tudi umik ameriških nuklearnih kapacitet iz Evrope. Po mojem mnenju to pomeni, da so zdaj čisto zares vse države in kraji, kjer imajo prijatelji amerikanci svoje baze, ruski cilji na katere rusi že merijo. Še malo, pa Ukrajina res ne bo več edina država v vojni. Si tega želimo. Jaz si ne. Kaj pa naš Toninček in Janezek? Kaj pa Nsi in SDS? Kaj pa SD in Golob? Je plemeniti edini razumel, da je vrag odnesel šalo? Ah ja, kaj pa naš vrhovni poveljnik oboroženih sil. A bo Pahor rekel kakšno, da se pomirijo strasti in histerija? Pomagajmo ljudem, ki bežijo. A začnimo se z rusi pogovarjat, kot se pogovarjajo pametni ljudje, ki razumejo, da interesi moji niso nujno interesi tvoji, a če hočeva mir morava oba kako zadevo odmisliti.
Mirko Tipka
02. 03. 2022 09.21
+1
Bratomil
01. 03. 2022 20.32
+4
Človeštvo se med sabo pobija že od pamtiveka. Prednjačita dva razloga in sicer v imenu boga - v novejših časih ideologije, ter zaradi surovin, oz. nadzora nad njimi. In zdaj naj bomo ogorčeni, užaloščeni, presenečeni nad najnovejšim konfliktom? Boli me K, sploh me več ne gane. Človek se ne bo nikoli spremenil. Če nas že ne bodo ugonobile klimatske spremembe, se bomo še prej zradirali med sabo z jedrskim orožjem. Dinozavri so imeli svojo šanso, mi pa tudi. Kdo ve, mogoče bodo insekti dobili svojo. Planet se vrti okoli sonca že par milijard let, vsaj enkrat toliko se še bo. Uživajte dokler lahko.
Pomnim
01. 03. 2022 20.52
+1
Dinozavri so bili pametnejši, so po svetu hodili milijone let. Mi pa zaradi svojih (ne sovražnikovih) voditeljev drvimo v prepad.