Tujina

Zelenski na sedežu ICC: Za te zločine morajo prevzeti odgovornost

Amsterdam, 04. 05. 2023 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal sedež Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu, kjer so ga sprejeli predsednik sodišča Piotr Hofmanski in drugi visoki uradniki. Tam je ponovno poudaril potrebo po ustanovitvi posebnega sodišča, ki bi od Rusije zahtevalo odgovornost za zločine, storjene v Ukrajini. Minula noč je bila nemirna v več ukrajinskih mestih, saj so se vrstili številni napadi z brezpilotnimi letali.

Volodimir Zelenski je na evropski turneji.
Volodimir Zelenski je na evropski turneji. FOTO: AP

"Za te zločine morajo prevzeti odgovornost. To pa lahko uveljavi le sodišče," je na sedežu Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu, opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski, ki je sicer na Nizozemsko prispel že v sredo zvečer, je zjutraj obiskal parlament in se sestal z nekaterimi nizozemskimi poslanci. Poleg obiska sedeža ICC se je danes sestal tudi z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem, čaka pa ga tudi srečanje z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem. Ta je danes tvitnil, da je na poti v Haag.

Volodimir Zelenski in Mark Rutte
Volodimir Zelenski in Mark Rutte FOTO: AP

ICC že več mesecev preiskuje domnevne vojne zločine, storjene v Ukrajini od začetka ruske invazije. Marca je sodišče tudi izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove, ker naj bi bila odgovorna za deportacije. V Moskvi so nalog označili za nezakonit ter proti tožilcem in sodnikom ICC sprožili kazensko preiskavo.

Sodišče sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

Pred obiskom Nizozemske je Zelenski v sredo prav tako nenapovedano obiskal Finsko, kjer se je udeležil vrha voditeljev petih nordijskih držav. V Helsinkih se je zahvalil Fincem za njihovo obsežno podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji in izrazil prepričanje, da bo Kijev kmalu dobil zahodna bojna letala za obrambo pred ruskimi silami.

Nizozemska je Ukrajini doslej zagotovila obsežno vojaško pomoč v višini približno 1,32 milijarde dolarjev. Aprila je tudi napovedala, da bo skupaj z Dansko kupila 14 tankov leopard 2 in jih nato predala Kijevu.

Nemirna noč na Kijevom

Minulo noč so ruske sile sprožile več napadov z brezpilotniki na cilje v Ukrajini. Po podatkih ukrajinskih sil, naj bi protiletalske enote sestrelile 18 od 24 brezpilotnikov. Kot so sporočili, se napadi vrstijo že tretji dan zapored, kar je največja intenzivnost v letošnjem letu.

Ruske sile so tako po podatkih Moskve in Kijeva vršile napade tudi na druge cilje po državi, informacije o njihovi uspešnosti pa so različne. Rusija naj bi se predvsem usmerjala k letalskim in raketnim napadom na koncentracijo ukrajinskih sil v zaledju. Kljub temu pa so na območju Zaporožja ukrajinske sile že izvedle prve ofenzivne akcije. Prvi mož skupine Wagner Jevgenij Prigožin je sporočil, da se je ukrajinska protiofenziva po vsej verjetnosti že začela. Bitka v Bahmutu se je medtem premaknila proti zahodnim mestnim četrtim, kjer ukrajinske sile zadržujejo zadnje položaje v mestu. Rusija trdi, da je zasedla veliko večino mesta, Ukrajina to zanika.

Medtem pa je bilo bilo na ozemlju Rusije izvršenih več napadov z brezpilotnimi letali na rafinerije. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3