Tujina

Zelenski je pripravljen na mirovna pogajanja s Putinom

Kijev/Moskva, 08. 11. 2022 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zelenski je namignil, da je odprt za mirovna pogajanja z Rusijo, omilil pa je tudi svoje prejšnje zavračanje pogajanj z Moskvo, ampak ostaja pri zahtevah Kijeva. Pozval je mednarodno skupnost, naj "prisili Rusijo v resnična mirovna pogajanja," kar kaže na velike spremembe, saj je Zelenski konec septembra podpisal odlok, ki navaja "nezmožnost pogovorov" s Putinom, toda njegovi pogoji niso najbolj sprejemljivi za Moskvo.

Pogoji ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega vključujejo vrnitev vseh zasedenih ozemelj Ukrajine, nadomestilo za škodo, povzročeno z vojno, in pregon vojnih zločinov. Želi tudi zagotovilo, da se to ne bo ponovilo.  To najbrž sledi temu, ko je nedavno Washington skušal prepričati Kijev, naj vendarle poskusi sodelovati z Moskvo.

"Zelenski poskuša manevrirati, ker obljuba o pogajanjih ne zavezuje Kijeva k ničemur, vendar omogoča ohranjanje podpore zahodnih partnerjev," je dejal politični analitik Volodimir Fesenko. "Kremlju gre na roko zavrnitev mirovnih pogovorov, zato Zelenski spreminja taktiko in govori o možnosti dialoga, vendar pod pogoji, ki jasno povedo vse." 

Ukrajinski predsednik na ulicah Kijeva.
Ukrajinski predsednik na ulicah Kijeva. FOTO: AP

Medtem ko je podpora Ukrajini pridobila močno dvostrankarsko podporo v ameriškem kongresu, bi lahko rastoča konservativna opozicija naslednje leto to zapletla, če bi republikanci prevzeli nadzor nad predstavniškim domom. Nedavni komentarji republikanskega voditelja Kevina McCarthyja, ki pravi, da Ukrajini ne bodo več dajali "čekov", odražajo še večji skepticizem.

Rusija in Ukrajina sta že imeli več krogov pogovorov v Belorusiji in Turčiji na začetku vojne, ki se zdaj bliža devetmesečni meji, Zelenski pa je sprva celo pozval k osebnemu srečanju z Vladimirjem Putinom, do česar pa ni prišlo.

Zelenski trdi, da je Kijev "večkrat predlagal pogovore, na kar smo vedno prejeli nore ruske odgovore z novimi terorističnimi napadi, granatiranjem ali izsiljevanjem." Zatem je Rusija pozvala k pogovorom, potem ko se je septembra začela uspešna protiofenziva Ukrajine na vzhodu in jugu države, toda odkar je Putin nezakonito priključil štiri regije v Ukrajini, je Kijev zavrnil vsakršno možnost za pogajanja.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko je poudaril, da Moskva ne postavlja nobenih pogojev za nadaljevanje pogovorov. "To je njihova izbira, vedno smo povedali, da smo pripravljeni na takšna pogajanja," je dejal.

"Ukrajina prejema precej učinkovito orožje od svojih partnerjev, predvsem ZDA," je dejal ukrajinski predsedniški svetovalec Mihajlo Podoljak. "Rusko vojsko potiskamo z našega ozemlja. In glede na to je nesmisel, da gremo v pogajanja in de facto popuščamo ultimatu Rusije. Tega ne bo nihče naredil."

Zahodne države pa ne bodo pritisnile na Ukrajino, da se spusti v pogajanja pod pogoji Moskve, meni Podoljak.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja