Tujina

Zelenski: Možnosti za članstvo Ukrajine v Natu izginjajo

Kijev, 17. 02. 2022 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Možnosti, da bi se Ukrajina pridružila zvezi Nato, izginjajo, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dodal je, da obstaja konkreten vzrok za njegovo trditev – nasprotovanje Rusije in nekaterih držav članic severnoatlantskega zavezništva. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem v Varnostnem svetu Združenih narodov pozval Rusijo, naj stopi s poti do vojne in javno razglasi, da ne bo napadla Ukrajine. VS ZN ta mesec predseduje Rusija. Njegovo zasedanje se je končalo brez sklepne izjave ali ukrepa. V pisnem odgovoru na predloge ZDA je Rusija sporočila, da ne namerava napasti Ukrajine. "Ruske invazije na Ukrajino ni in tudi ni načrtovana, čeprav jo ZDA in njihovi zavezniki uradno napovedujejo že od lanske jeseni," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Volodomir Zelenski je še dejal, da to ni skrivnost, a držav članic Nata, ki naj bi nasprotovale vstopu Ukrajine v zavezništvo, ni imenoval. Prisotnost ruskih vojakov na ukrajinskih mejah pa je po njegovem prepričanju sredstvo Rusije za pritisk.

Ukrajinski predsednik je tudi ponovil svojo ponudbo za neposredna pogajanja z Moskvo. Kremelj na dosedanje prošnje Kijeva po neposrednih pogovorih še ni odgovoril. Moskva je doslej že večkrat dala vedeti, da bi moral Zelenski pred pogovori z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom najprej uresničiti že dosežene dogovore. 

Blinken pozval Rusijo, naj razglasi, da ne bo napadla Ukrajine

"Če si res želi miru, lahko ruska vlada danes brez zadržkov, pogojev in izmikanj naznani, da Rusija ne bo napadla Ukrajine," je dejal Blinken in zagotovil, da v VS ZN ni zato, da bi začel vojno, ampak zato, da bi jo preprečil. Dodal je, da je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu predlagal, da bi se prihodnji teden srečala v Evropi.

ZDA ne verjamejo ruskim trditvam o umiku enot z meje z Ukrajino, ampak trdijo, da se je število ruskih vojakov na meji celo povečalo. "Rusija lahko danes naznani, da ne bo napadla Ukrajine, in to potrdi z vrnitvijo vojske, tankov, letal v vojašnice in hangarje ter s tem, da pošlje diplomate za pogajalsko mizo," je dejal Blinken.

"Naše informacije jasno kažejo, da se ruske sile na meji z Ukrajino, vključno s kopenskimi enotami in letali, pripravljajo na napad na Ukrajino v naslednjih dneh," je še dejal ameriški državni sekretar. Dodal je, da nameravajo Rusi napasti z raketami in bombami, kibernetskimi napadi in potem vpadom tankov in vojakov proti ključnim tarčam, vključno s prestolnico Kijev.

Ruska vojska zaključuje vojaške vaje
Ruska vojska zaključuje vojaške vaje FOTO: AP

Zasedanje VS ZN, ki mu ta mesec predseduje Rusija, se je nadaljevalo z izjavami veleposlanikov drugih držav. Generalna podsekretarka ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v uvodu odprtega zasedanja vse strani pozvala k zadržanosti. Omenila je poročila o obstreljevanju s topništvom na vzhodu Ukrajine in dejala, da je to – če se bodo poročila izkazala za resnična – kršitev sporazuma iz Minska.

Položaj na meji med Ukrajino in Rusijo je opredelila kot izjemno nevaren in zatrdila, da je vprašanja treba rešiti po diplomatski poti. "Preprosto ne moremo sprejeti niti možnosti novega konflikta v Ukrajini. Alternative diplomaciji ni," je dejala.

Rusija: Edini cilj Zahoda je organizirati vojno 

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Veršinin je obtožbe o pripravah na napad na Ukrajino označil kot povsem neutemeljene in Ukrajino obtožil nenehnega kršenja sporazuma iz Minska, ki je leta 2015 prekinil spopadov na vzhodu Ukrajine.

"Ukrajina trmasto zavrača implementacijo določil sporazuma iz Minska in izvaja nenehne napade v regiji Donbas, ki zahtevajo na tisoče žrtev. Poskusi valjenja krivde na Rusijo so jalovi in brezpredmetni ter namenjeni odvračanju pozornosti od Ukrajine," je dejal Veršinin. Kot navadne špekulacije je zavrnil tudi ameriška obveščevalna poročila, da želi Rusija ustvariti pretvezo za napad na Ukrajino. "Mislim, da smo imeli dovolj špekulacij okrog tega," je dejal.

Napetosti na meji med Ukrajino in Rusijo
Napetosti na meji med Ukrajino in Rusijo FOTO: AP

Po njegovih besedah je edini cilj Zahoda organizirati vojno. "V nasprotnem primeru bi marionetna vlada v Kijevu že zdavnaj uresničila sporazum iz Minska. Ker se to ni zgodilo, lahko ugotovimo, da želi Zahod vojno z Rusijo," je sklenil Rus.

Nastopi drugih predstavnikov držav članic so minili predvidljivo. Vsi so zavračali možnost vojne v Ukrajini in zagovarjali diplomacijo. Kitajski predstavnik je igral malce bolj na ruske strune in poudarjal, da se zveza Nato ne bi smela več širiti, predstavniki večine drugih držav pa so igrali po ameriških melodijah in pozivali Rusijo, naj poskrbi za zmanjšanje napetosti ter izbere diplomatsko pot.

"Poudarjam poziv za mirno rešitev položaja in trajna diplomatska prizadevanja, da se skrbi vseh strani rešijo na prijateljski način, s konstruktivnim dialogom," je izjavil predstavnik Indije. Zasedanje VS ZN, na katerem je nastopil tudi predstavnik Ukrajine ter za kršitev sporazuma iz Minska obtožil Rusijo in proruske separatiste na vzhodu države, se je končalo brez sklepne izjave ali ukrepa.

Rusija v odgovoru: Vztrajamo pri umiku vseh ameriških oboroženih sil iz Srednje Evrope, Vzhodne Evrope in baltskih držav

Washington je danes prejel pisni odgovor Moskve na svoje varnostne predloge, s katerimi naj bi umirili ukrajinsko krizo, je sporočil visok ameriški uradnik, ki je želel ostati neimenovan. Odgovor je bil predan veleposlaniku ZDA v Moskvi Johnu Sullivanu. Gre za najnovejše predloge in izjave med Rusijo in Zahodom na varnostnem področju. Moskva je decembra lani Washingtonu in Natu predložila svoje obsežne varnostne zahteve.

Varnostni predlogi, ki jih je Washington v odgovor predložil 26. januarja, so zavrnili glavne zahteve Moskve, med katerimi je bilo tudi uradno zagotovilo, da se Ukrajina ne bo pridružila Natu, in še nekaj klavzul, ki bi omejile vpliv Zahoda na vzhodu Evrope.

V današnjem pisnem odgovoru na predloge ZDA je Rusija sporočila, da ne namerava napasti Ukrajine. "Ruske invazije na Ukrajino ni in tudi ni načrtovana, čeprav jo ZDA in njihovi zavezniki uradno napovedujejo že od lanske jeseni," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

"Če ameriška stran ne bo izrazila volje za pogajanja o trdnih in pravno zavezujočih jamstvih za našo varnost s strani ZDA in njihovih zaveznic, se bo Rusija prisiljena odzvati, tudi z vojaško-tehničnimi ukrepi," je ministrstvo zapisalo v odgovoru.

"Vztrajamo pri umiku vseh ameriških oboroženih sil iz Srednje Evrope, Vzhodne Evrope in baltskih držav," so še dodali na ruskem zunanjem ministrstvu.

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aven
20. 02. 2022 14.19
+2
Sicer je tako, da je v zgodovini še vsaka vojaška zveza propadla. Ene prej in druge kasneje. Tudi NATO bo.
Walter Pravicek
19. 02. 2022 13.08
+2
Hrvaški Predsednik je že izjavil,da se vojaki Hrvaške ne bodo borili proti Rusom.Slava njemu na višavah!ON VE,da smo Slovani,netijo pa ogenj Germani in Romani.Zelenski VE da v Nato/Otan ne bo šlo kot zaslomba,.da jih branijo tuji vojaki.Biden je že tudi izjavil,da vojaki Nata/Otan v Ukrajino ne bo,kar je že obelodanjena laž.So že kot inštruktorji,a ne v uniformah.Amerikanci hočejo teritorij Ukrajine le za namestitve raketnih oporišč,ker je Turčija oddaljena,ter,ker v Afganistanu ni bilo uspešno.Bil je le grenak poraz,pa bi si lizali rane ob medvedu!Same laži za polnit stolpce v časnikih,govorance starcev na tv,ter prikaz RESNICE o stanju na Vzhodu Ukrajine.Kot Potemkonova vas je tzam.Lvov in Kijev kot v Moskvi.
rdeča petokraka
18. 02. 2022 11.21
+7
Čimprej spustiti severni plinovod . Pa da vidimo kako imajo Američani radi Ukrajince .
oježeš
18. 02. 2022 10.05
+3
Igrice politikov, katere pa ne zanimajo ljudje. Kot povsod v svetu.
User2003936
18. 02. 2022 09.12
-6
Prišel bo čas, ko bo glagolica skupna res vsem Slovanom, takoimenovana latinica (ki pa dejansko izvira iz bizantinskega cesarstva, natančneje, iz današnje Turčije) pa bo le tehnični višek na internetu.
MladInPerspektiven
18. 02. 2022 09.17
+6
Šrakopis dej no dej moraš biti bolan, da to uvedeš
User2003936
18. 02. 2022 09.20
-4
Taki seratorji kot si ti bodo pozabljeni, ko se bo pisalo zgodovinske učbenike za prihodnje generacije.
MladInPerspektiven
18. 02. 2022 09.22
-2
Sej jo že sedaj pišete Srbi in Rusi ampak samo vašo-njihovo resnico in ne prave realne resnice
User2003936
18. 02. 2022 09.26
+0
Ravno Srbi in Rusi nimajo pojma o glagolici in zgodovini slovanske pismenosti. Je pa nauk o glagolici čislan na Hrvaškem in v slovenski Istri.
MladInPerspektiven
18. 02. 2022 09.36
+3
Ok Sorry ampak je še večji "klinopis" ma dej no
Walter Pravicek
19. 02. 2022 13.09
+3
Mat si ti pameten!Si vsaj včlanu vse v sds iz familije,za kurs na Novi Univerzi v Novi Gorici?
Walter Pravicek
19. 02. 2022 13.11
+2
Izseliti se bo treba v Istro!Kam?Umag?Pula?Brioni?
Banion
18. 02. 2022 08.55
+13
Zelenski malo se poduči kako je delal tito, mao se je prilizoval rusom malo američanom od obeh dobival kao gospodarsko pomoč in doma smo lagodno živeli. S tako malo dela ne bom nikoli več toliko zaslužil.
Luther
18. 02. 2022 09.03
+7
To je bil Titov Marshallov plan. - neprecenljivo.
prevalanar
18. 02. 2022 09.23
+5
Tudi prilizovanje je delo, česar pa naša oblast tudi ne zna, kar pomeni, da za nič zunanjepolitičnega dela, nekdo ogromno zasluži. Trditev, da ne bomo nikoli več toliko zaslužili, za tako malo dela, ne drži vode.
Walter Pravicek
19. 02. 2022 13.12
+3
Tito je jemal od obeh strani:Ja,mladi ne veste nič o tem.Zgodovina in komunisti molčijo.Imeli so polhne varžete dolarjev.
TolstojV
18. 02. 2022 08.53
+17
Evropa ne more biti žrtev Ukrajine in njenih proti Ruskih stališč! Ukrajina je ubobožana koruptivna država ki svoj geostrateški položaj izkorišča za finančne in vojaške koristi! Ukrajinci bi radi, da bi se EU vojskoval za njo. Amerika pa itak vedno nasprotuje slovanom in neti konflikte med Rusijo in evropskimi državami! Kdo verjame, da bo Rusija napadla EU razen Američanov in komu bi spor ali vojna koristila!
Walter Pravicek
19. 02. 2022 13.14
+2
Biden in njegov pesek verjameta.Pesek je enga že oklal,verjetno kak evropejec,varnostnik pri Bidnu.
Walter Pravicek
18. 02. 2022 08.03
+17
V Črnem morju vre:kot bi po ruskem dvorišču se šopirili tuji petelini!A to ni odkrita grožja,če že ne upajo napasti juga Rusije?Bi ti res radi tretjo svetovno vojno?In poiskusili odgovornost dati na rusko stran.Mi vse po tv vidimo.Rusi so v svojih vodah,ameri le "gostje".
Prihaja
18. 02. 2022 09.01
-3
Razodetje 13 ...sem videl zver, ki je vstajala iz morja. Imela je deset rogov in sedem glav, na rogovih deset diademov in na svojih glavah bogokletno ime. 2 Zver, ki sem jo videl, je bila podobna panterju (multikulti zahodne države): noge je imela kakor medved(vemo kdo je medved), gobec pa kakor lev(lažnivi anglosaksonci se enačijo z levom). Zmaj(kitajec) ji je dal svojo moč, svoj prestol in veliko oblast...
TolstojV
18. 02. 2022 09.17
+3
prihaja... in na koncu so ga sanje prebudile!
MladInPerspektiven
18. 02. 2022 09.20
+0
Prihaja do omarice za zdravila in vzame antidepresive in to cel kup
Walter Pravicek
18. 02. 2022 08.00
+14
Zelenskai je povedal,kar se v nato-otan članicah že dolgo ve:nekatere članice,predvsem Slovani ne bodo napadli Rusije,kajti ti so doma na svoji zemlji.Madžari z pogodbo ta večletno dobavo tudi ne.Niti ne dovolijo ameriški vojski namestitve pri njih.Nemci ne dovolijo preletov angleškim vojaškim avionom.So se vsem razkrile neumne izjave in lakomno nasilno včanstvo Ukrajino v nato-otan zvezi,da se izvede člen5.:kdo napade eno članico,napade vse.Kje?
koral45
18. 02. 2022 08.38
-13
Walter, a Rusi pa lahko napadajo slovane, ukrajince, čehe itd?
MladInPerspektiven
18. 02. 2022 08.42
-6
Marleneroya
18. 02. 2022 07.56
+10
Morda bo zahod UKRAJINE izvedel referendum in se priključil RUSIJI, če velja za Kosovarje velja tudi za Ruse v Ukrajini, tako pač je..
SOKI
18. 02. 2022 08.04
-1
SOKI
18. 02. 2022 08.05
+7
Zakaj to ne velja za Katalonce? Svet je dvoličen.
jutri_pa_res
18. 02. 2022 08.24
+6
Velja vse, kjer je zadaj zadostna sila, da to izsili. Slovenci smo imeli srečo in ujeli kratek zgodovinski trenutek, ko je bilo to mogoče.
gizmohizmo
18. 02. 2022 07.52
+5
Še eno samovoljno izvajanje agende vodilnih in posiljevanjenaroda s svojimi sebičnimi interesi. Upam da se ukrajinski narod ne pusti peljat žejne čez vodo rako kot Slovenija s tem NATO, da ne govor o nemcih in italijanih, ki so okupirani že od 2 sv. vojne
Bolfenk2
18. 02. 2022 07.45
+16
Ukraini tudi nikoli ni bilo mesto v EU in Nato, ker v to skupnost ne sodi niti geografsko niti politično. So samo kmet na ameriški šahovnici. Američani delajo vse, da sprožijo vojno med največjima slovanskima narodoma, ker bi tako vojaško oslabili Rusijo, z gospodarskimi sankcijami pa potem še ekonomsko. Putin njihovi igri ni nasedel, zato pa ves bes američanov.
VirusX
18. 02. 2022 07.39
+13
Amerika je kot rak za cel svet.
gnoj222
18. 02. 2022 07.19
+11
Sej to da se nato ne no širil proti Rusiji obljubljajo in kršijo američani zadnjih 50let.
jutri_pa_res
18. 02. 2022 07.12
-2
Če bodo Rusi že vojaško posredovali, bodo zasedli samo proruske uporniške republike, kjer v bistvu niti ni ukrajinske vojske in si z njimi Ukrajina itak nima kaj več početi. Noben politik pa jih ne more kar prepustiti Rusiji, ker bi ga proglasili za izdajalca. Tako da bi bila ruska zasedba pravzaprav win-win rešitev. Za okupacijo cele Ukrajine pa bi potrebovali kar celotno svojo armado (cca. 850.000 vojakov). Ukrajinska vojska šteje cca. 250.000 vojakov, ki so večinoma opremljeni z orožjem iz časa bivše SSSR, ki pa se zadnja leta pospešeno modernizira z zahodnim orožjem. Če bi jim Nato še pomagal z informacijami o gibanju ruskih kopenskih in zračnih sil (sateliti, radarski nadzor), bi lahko Rusi tudi krepko dobili po p.... Po stoletjih trpljenja pod ruskim škornjem se ukrajinci ne bodo zlahka vdali.
Marleneroya
18. 02. 2022 06.58
+8
Lohka bi saj napisali eno stvar, če bi bil TRUMP na čelu ZDA te štale ne bi bilo. Napisali ste toliko slabega, brez razloga zdej, ga imate pa ste tih kot RIT.
VirusX
18. 02. 2022 07.36
+0
Bilo bi isto, Predasedniki vseh držav so le marionete v rokah pokvarjencev. Ne rabiš gledati drugam, poglej samo v Sloveniji, Pahor kot, da ni predsednik.....
liklir
17. 02. 2022 21.59
+11
Danes je ukrajinska vojska obstreljevala/raketirala 9 naselij v Donecku in Lugansku.
jutri_pa_res
18. 02. 2022 07.15
+4
Walter Pravicek
18. 02. 2022 08.06
+5
Ukrajinska vojska izziva v Donecku in Lugansku-res je to geografsko Ukrajina,a že od 2014 brez komunikacije z Kijevom.Trofil je projektil vrtec,prebil opečno steno.A bodo trdili,da so to naredili Rusi?
MladInPerspektiven
17. 02. 2022 21.50
-16
Rusi že stoletja delajo štalo v UKRAJINI in vsak pameten bi temu nasprotoval. Če si boste vzeli malo časa boste videli kakšne grozote so počeli in nimajo pravice oni niti vi nekateri tu gor govoriti Ukrajina je RUska ...NE NI. Najbrž ne veste v Ukrajini se je nekoč pisalo v latinici potem pa so na silo uvedli čirilico...
JEB. MOD.
17. 02. 2022 21.52
+12
rusi so branili v 2s.v. vojni ukrajino,ukrajinci so pa večinsko bili pa na strani švabov!se pravi da so gniloba zato so doživeli tud isti holdomor ampak jih ni nič izučilo!men se ne smilijo!
MladInPerspektiven
17. 02. 2022 21.52
-4
Zgleda, da so zopet na pohodu tu gor SRBI in širijo svojo pokvarjeno propagando. Počasi se bo to vaše napihovanje končalo v SLOVENIJI ...tukaj ni RUSIJA niti SRBIJA
JEB. MOD.
17. 02. 2022 21.53
+4
national gegraphik pač ne laže v svojih dokumentarcih!
MladInPerspektiven
17. 02. 2022 21.55
+2
JEB:MOD drži eni so bili na strani NEMCEV, ker so se hoteli OSVOBODITI AGRESORJA. Pokol pa se je zgodil tudi ob OKTOBERSKI revoluciji..Če bi mi doživljali, kar so oni bi šli v pakt tudi z hudičem ali JJ samo da bi se osvobodili a DRŽI?
DAEMONIUM
17. 02. 2022 21.56
-1
Potem pa so po drugi vojni postali komunisti in dalh od lade in moskvica niso prisli. Nasi pa so se slabsi, kot komunisti pa se vseeno vozijo s fasisticnimi bmw, mercedesi..upam da si ti kot komunjara na stoenki, ficu
JEB. MOD.
17. 02. 2022 21.58
+2
priključiti se največjim morilcem zato da se osvobodiš agresorja? a misliš če bi švabi zmagali da bi bili svobodni?
MladInPerspektiven
17. 02. 2022 21.58
-3
Walter Pravicek
18. 02. 2022 08.26
+3
Kaj ne poveš?Nekoč so se prav iz sedanje Ukrajine hodili sabljat v Poljske stepe(čitaj Mali Vitez).Tatari in takšne horde.Ne Slovani.Poljaki katoliki,(SE NE BI SMELI POROČATI,IMETI NEZAKONSKIH OTROK,A MI JIH VIDIMO V MARIBORU TER DRUGOD)na drugi strani VZHODNI PRAVOSLAVCI.(POP SE OŽENI,SME IMETI OPTROKECELO ZAŽELJENA POROKA PRED NASTOPOM NOVE SLUŽBE).DEJSTVA:leta 882 se je imenovala KIJEVSKA RUSIJA!,potem do konca 1.svetovne vojne ni bila samostojna 1917 so dobili državo Ukrajina.Denar se tam imenuje GRIVNA.21.AVGUST 1991 od Sovjetske zveze vstran,kot na novo ustanovljena Ukrajina z poklonjenim Krimom.To jim je iztalal Hruščev.A Krim ni bil nikoli Ukrajinski,le luka in depoji za rusko floto,v najemu.Nič vzdrževanja.Denar se je nemilice trošil podnevi in mponoči v Kijevu,Lvovu in zahodnih krajih Ukrajine.Vzhod pa kot v Potemkonovi vasi.Brez modernih traktorjev,čeprav je prst črna,ter nudi neverjetne hektarske prihodke posevkov,ŽITARICA za njih,Rusijo in izvoz v zahodne države Evrope.Sedaj ni nič tam uporabnega,ni delovne sile,moški so uporniki že od 2014 ,ali na delu v Rusiji.Malo bi bilo dobro v Wikipedijo pogledati!!!
JEB. MOD.
17. 02. 2022 21.48
+6
zda so po 2.s.v. čist vsako leto začeli najmanj eno večjo vojno in številne podtalne ter botrovale še več državnim udarom!njihove smrtne in invalidske žrtve, posredne in neposredne ,so večje kot pa so bili v 2.s. v.!
AntiMarksist
17. 02. 2022 21.52
+5
JEB. MOD.
17. 02. 2022 21.54
+2
nikhrast
17. 02. 2022 21.46
-10
Saj se je morala Slovenija tudi boriti da ja postala članica NATO pakta, Rusi bodo pa ostali agresorji, to so dokazali že stoletje nazaj.
Walter Pravicek
18. 02. 2022 08.32
+0
NIHČE SE ZA VSTOP V NATO V SLOVENIJI NI BORIL.NE TERITORIALCI,MILIČNIKI IN MI CIVILI.POTEM SO KOMUNISTI TO"UREDILI".OSAMOSVOJITELJI IZ KLETI IN PISARN!ŽAL!
Aven
20. 02. 2022 14.16
+2
@nikhrast - si izdajalec. Jaz se nisem boril 1991 da bi se SLO pridružila NATO.