Ukrajina

Zelenski odpira vrata legalizaciji istospolnih civilnih partnerstev

Kijev , 03. 08. 2022 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je LGBTIQ+ osebam podaril kanček upanja. Čeprav v času vojne v državi ni mogoče spreminjati zakonodaje, je namreč po prejetju peticije, ki je v državi zahtevala uvedbo enakopravnih zakonskih zvez, zagotovil, da je njegova vlada pripravila rešitve za legalizacijo registriranega civilnega partnerstva v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pojasnil, da bi bilo nemogoče legalizirati istospolne poroke, medtem ko v državi divja vojna, saj bi bila za to potrebna sprememba ustave. Vendar pa je ob tem dejal, da je njegova vlada "pripravila rešitve glede legalizacije registriranega civilnega partnerstva v Ukrajini in zagotavljanja človekovih pravic in svoboščin." 

Zelenski
Zelenski FOTO: AP

Poziv k legalizaciji istospolnih porok v Ukrajini je zaradi vojne postal še toliko glasnejši. Številne LGBTIQ+ osebe namreč služijo v vojski, poroka pa bi jim zagotovila večjo pravno zaščito. "Družinski zakonik Ukrajine določa, da je družina primarna in glavna celica družbe. Družino pa sestavljajo osebe, ki živijo skupaj, jih povezuje skupno življenje, imajo medsebojne pravice in obveznosti. V skladu z ustavo Ukrajine zakonska zveza temelji na svobodni privolitvi ženske in moškega," je na spletni strani predsedstva zapisal Zelenski. Če na primer oseba, ki je v razmerju z drugo osebo enakega spola, v času vojne umre, njegov partner ne more prevzeti trupla ter ga pokopati.

A čeprav ukrajinske ustave v času vojne ali izrednih razmer ni mogoče spreminjati, je Zelenski poudaril, da bo z ministri zagotovil pravice in svoboščine vseh Ukrajincev. "V sodobnem svetu se stopnja demokratične družbe med drugim meri z državno politiko, ki je usmerjena v zagotavljanje enakih pravic vsem državljanom. Vsak državljan je neločljivi del civilne družbe, upravičen je do vseh pravic in svoboščin, ki jih zagotavlja ustava Ukrajine," je še dejal Zelenski ter dodal, da so vsi ljudje svobodni in enaki v svojem dostojanstvu in pravicah.

Poljska LGBT
Poljska LGBT FOTO: AP

Zelenski se je več kot 28.000 ljudem, ki so podpisali peticijo, zahvalil za njihovo "aktivno državljansko stališče". Po ukrajinski zakonodaji mora predsednik pregledati vse peticije, ki dobijo več kot 25.000 podpisov.

Ukrajina je po razpadu Sovjetske zveze sicer legalizirala homoseksualnost, vendar v državi istospolna razmerja niso pravno priznana. Istospolnim parom je, denimo, prepovedano posvojiti otroke, prav tako pa niso zaščiteni z zakoni o zločinih iz sovraštva, poročajo tuji mediji. Pripadniki LGBTIQ+ skupnosti so v Ukrajini stigmatizirani in predmet široko razširjenega negativnega dojemanja velikega dela ukrajinske družbe. Že pred vojno so poročali o primerih sovražnega govora, diskriminacije, nadlegovanja in zlorab na podlagi njihove spolne usmerjenosti, zaradi česar je bila skupnost nagnjena k izolaciji in marginalizaciji.

Junija so Združeni narodi LGBTIQ+ osebe identificirali kot skupino, ki jo je vojna posebej prizadela. LGBTIQ+ begunci so ob tem pogosto izpostavljeni povečanemu tveganju izključitve, izkoriščanja, nasilja in zlorabe ter se srečujejo z različnimi tveganji zaščite. 

Parada ponosa, ki običajno vsako leto poteka v Kijevu, letos tam ni bila izvedena, so pa organizatorji združili moči z enakovrednim dogodkom v sosednji Poljski in praznovali v Varšavi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3