Tujina

Biden Putina posvaril pred ostrimi sankcijami v primeru ruskega napada na Ukrajino

Washington/Kijev, 12. 02. 2022 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
0

Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina posvaril pred "hudimi in hitrimi posledicami", s katerimi bi se v primeru napada na Ukrajino soočila Moskva, so sporočili iz Bele hiše. Putin je medtem v pogovoru s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom obtožbe proti Rusiji o načrtovanju skorajšnje invazije na Ukrajino označil za "provokativno špekulacijo", so sporočili iz Kremlja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je opozoril, da ameriška opozorila o skorajšnjem ruskem napadu na Ukrajino vzbujajo paniko in Ukrajincem ne pomagajo. Zahteval je trdne dokaze za trditve o skorajšnji invaziji.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Moskva bo skrbno preučila stališča, ki jih je ameriški predsednik izrazil v telefonskem pogovoru z ruskim voditeljem Putinom, je sporočil svetovalec v Kremlju Jurij Ušakov. "O našem odzivu bomo v bližnji prihodnosti obvestili naše partnerje in javnost," je dodal.

Kremelj ne zna pojasniti, zakaj ZDA širijo napačne informacije, da želi Rusija napasti Ukrajino, je dejal in opozoril, da trenutne razmere ustvarjajo scenarij, po katerem bi ukrajinske sile lahko sprožile provokacijo. Obenem je Ušakov enourne telefonske pogovore med voditeljema označil za uravnotežene in dodal, da sta se "predsednika dogovorila za nadaljevanje stikov na vseh ravneh".

Po navedbah vira v ameriški administraciji pogovor sicer ni ublažil napetosti glede ukrajinske krize in ni prinesel "temeljnih sprememb". Ameriški predsednik je Putina opozoril, da se bodo ZDA odločno odzvale in Rusiji, če bo napadla Ukrajino, naložile ostre sankcije.

Biden je znova jasno povedal, da so ZDA še vedno pripravljene na diplomatske pogovore, a so "pripravljene tudi na druge scenarije". Opozoril pa je, da bi invazija povzročila veliko človeško trpljenje in okrnila ugled Rusije. Rezultat bi bil odločen odgovor ZDA in njihovih zaveznikov s hudimi posledicami za Moskvo, je dodal.

Putin obtožbe proti Rusiji glede Ukrajine označil za "provokativno špekulacijo"

Putin in Macron "sta razpravljala o razmerah v zvezi s provokativnimi špekulacijami o domnevni ruski invaziji na Ukrajino, ki jih spremljajo obsežne dobave sodobne oborožitve v to državo". Kremelj tudi meni, da te obtožbe in ta vojaška sredstva ustvarjajo "predpogoje za morebitna agresivna dejanja ukrajinskih sil v Donbasu", regiji na vzhodu Ukrajine, kjer Rusija že osem let podpira oborožene separatiste.

Macron je Putina opozoril, da iskren dialog ni združljiv s stopnjevanjem napetosti.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: AP

Kot so sporočili iz Elizejske palače, sta se Macron in Putin pogovarjala uro in pol. Oba sta "izrazila željo po nadaljevanju dialoga" o tem, kako "napredovati pri uresničevanju dogovora iz Minska" glede Donbasa ter o "varnostnih razmerah in stabilnosti v Evropi", so sporočili.

Diplomatska prizadevanja za umiritev napetosti v ukrajinski krizi potekajo že več tednov. Macron je v zadnjih večkrat poklical Putina in ukrajinskega predsednika Zelenskega. V začetku tedna je bil na pogovorih v Moskvi in Kijevu.

S Putinom se bo po napovedih danes po telefonu pogovarjal tudi ameriški predsednik Joe Biden. Washington rusko invazijo na Ukrajino predstavlja kot potencialno neizbežno, saj je Rusija ob ukrajinski meji namestila več kot 100.000 vojakov, izvaja pa tudi vojaške vaje v Črnem morju in Belorusiji. Moskva kakršne koli načrte o napadu na Ukrajino zanika.

Zelenski: Opozorila ZDA o skorajšnji ruski invaziji spodbujajo paniko

Kijev je po novih opozorilih ZDA o možni ruski invaziji na Ukrajino v prihodnjih dneh izrazil presenečenje. "Če ima kdo kakršne koli dodatne informacije o invaziji, ki naj bi se zgodila 16. februarja, prosim obvestite ukrajinsko vlado," je dejal Zelenski.

"Razumemo vsa tveganja. Razumemo, da tveganja obstajajo," je dejal in dodal: "Trenutno je v naši državi največji sovražnik ljudi panika. In vse te informacije samo povzročajo paniko in nam ne pomagajo."

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Zelenski se je odzval na opozorila ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Jakea Sullivana, ki je opozoril, da bi lahko Rusija napadla Ukrajino v prihodnjih dneh oziroma še pred koncem zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Invazija bi se lahko začela z bombardiranjem iz zraka, ki bi otežilo odhode in ogrozilo civiliste, opozarja Washington.

Ukrajina pa je danes znova opozorila, da je treba ohraniti mirno kri. "Trenutno je izjemno pomembno, da ostanemo mirni, da se utrdimo znotraj države, da se izogibamo dejanjem, ki destabilizirajo položaj ali sejejo paniko," je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. 

"Oborožene sile Ukrajine stalno spremljajo razmere in so pripravljene ustaviti vsak vdor v njeno ozemeljsko celovitost in suverenost," je še sporočilo ministrstvo. "Ukrajinski diplomati so v stalnem stiku s ključnimi partnerji in sprejemajo informacije, ki so potrebne za pripravo na pravočasen odgovor," so še dodali.

Ukrajinski voditelji skušajo omiliti napovedi vsesplošne vojne zaradi škodljivega učinka, ki ga imajo na gospodarstvo države in javno moralo. Zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino poleg ZDA in Velike Britanije vse več držav poziva svoje državljane, naj čim prej zapustijo Ukrajino. Danes so k umiku med drugim pozvale Nemčija, Italija, Belgija in Španija.

Blinken pozval Moskvo k zmanjšanju pritiska, Lavrov ZDA obtožil netenja konflikta v Ukrajini

Ruska invazija na Ukrajino "bi povzročila odločen, močan in enoten transatlantski odgovor", je po pogovorih sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Z ruskega zunanjega ministrstva pa so po pogovoru sporočili, da je Lavrov obtožil ZDA netenja konflikta v Ukrajini. "Propagandna kampanja ZDA in njenih zaveznikov v zvezi z 'rusko agresijo' proti Ukrajini sledi provokativnim ciljem," je dejal. Izrazil naj bi prepričanje, da se Kijev "spodbuja k sabotaži dogovorov iz Minska in škodljivim poskusom vojaške rešitve problemov v Donbasu".

Moskva vedno znova očita Kijevu, da ne izpolnjuje svojih obveznosti iz mirovnega načrta, ki je bil sklenjen leta 2015 v beloruskem Minsku glede omenjene proruske regije na vzhodu Ukrajine.

Rusija je v zadnjem času ob meji z Ukrajino namestila več kot 100.000 svojih vojakov, v Črnem morju pa začela obsežne vojaške vaje. ZDA so v petek opozorile, da bi Rusija lahko v nekaj dneh napadla Ukrajino, in pozvale ameriške državljane, naj takoj zapustijo to državo. Temu zgledu so sledile tudi nekatere druge države, med drugim Nemčija, Belgija, Španija in Italija, del svojega diplomatskega osebja je iz Ukrajine umaknila tudi Rusija.

Moskva zanika domnevno načrtovanje invazije na Ukrajino, svarila pred skorajšnjo rusko invazijo pa označujejo za ameriško "histerijo". Po navedbah ruskih virov se je Lavrov v pogovoru z Blinknom pritožil, da zahodne države ne upoštevajo ruskih zahtev glede varnostnih zagotovil. Kremelj zahteva ustavitev širjenja zveze Nato proti vzhodu in preprečitev včlanitve Ukrajine v to zavezništvo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou