Tujina

Zelenski: Poiskali bomo morilce ukrajinskega vojnega ujetnika

Kijev, 07. 03. 2023 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tem, ko se je na spletu pojavil domnevni posnetek usmrtitve neoboroženega ukrajinskega vojnega ujetnika, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napovedal, da bodo poiskali njegove morilce.

Na nazornih posnetkih, ki so se pojavili na spletu, je moč videti ukrajinskega vojaka v jarku s cigareto v roki. Njegove zadnje besede, preden so ga ustrelili, so bile: "Slava Ukrajini." 

Ukrajinska vojska ga je identificirala kot Timofija Šaduro, ki je bil pogrešan od 3. februarja. Nazadnje naj bi ga videli v bližini mesta Bahmut, prizorišča hudih spopadov v zadnjih mesecih. "Trenutno se truplo našega pripadnika nahaja na začasno zasedenem ozemlju," so sporočili.  

Ni sicer jasno, kdaj je posnetek nastal, na družbenih omrežjih pa se je pojavil včeraj. S posnetka ni razvidno, kdo je ustrelil vojaka, poroča BBC. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Našli bomo morilce," je obljubil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V svojem video nagovoru je dejal, da so okupatorji ubili bojevnika in ponovil domnevne vojakove zadnje besede pred smrtjo. "Želim, da vsi skupaj enotno odgovorimo na njegove besede: Slava heroju! Slava heroju! Slava Ukrajini," je še dodal. 

Kijev in njegovi zahodni zavezniki so rusko vojsko že večkrat obtožili množičnih vojnih zločinov, odkar je predsednik Vladimir Putin februarja lani sprožil invazijo na Ukrajino. Rusija vse obtožbe zanika.           

Julija lani se je na spletu pojavil posnetek, ki prikazuje kastracijo ukrajinskega vojaka v vzhodni regiji Donbas, ki jo je po invaziji Rusija delno zasedla. Moskva pa je novembra obtožila ukrajinske sile, da so usmrtile skupino ruskih ujetnikov. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3