Tujina

Zelenski: Posebej bi se rad zahvalil Sloveniji

Kijev, 30. 04. 2023 20.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob nedavni dobavi 20 oklepnikov Valuk se je ukrajinski predsednik uradno zahvalil Sloveniji, čeprav naša država donacije ni nikoli uradno potrdila. O dobavi Slovenije poroča tudi priznana ameriška revija Forbes. Ob tem se sprašujejo, katero drugo orožje so ukrajinski zavezniki skrivoma še obljubili napadeni državi.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Ukrajinski predsednik  Volodimir Zelenski se je zahodnim državam zahvalil za nedavne donacije orožja in bojnih vozil. Med drugimi državami je posebej omenil tudi Slovenijo in se ji zahvalil za 20 oklepnikov Valuk.

"Posebej bi se rad zahvalil našim partnerjem iz Danske za Cezarje, Slovenije za oklepna vozila, Španije za tanke, Nemčije za dodatne obrambne namere glede oklepnih vozil in granat ter za zračno obrambo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenska vlada je sicer 20 oklepnikov tipa Pandur v Ukrajino poslala v popolni tajnosti.  Slovenski Valuki so oboroženi s 40 mm avtomatskimi bombometi ali 12.7 mm mitraljezi, v sestavi pa smo jih imeli 85 in so bili v Slovenski vojski kar 24 let.

Kot smo že poročali, uradne potrditve slovenske donacije nismo dobili in je verjetno še nekaj časa ne bo, a naši viri so nam potrdili, da so transport v Ukrajino zaključili v tem tednu. Sama operacija naj bi sicer trajala več mesecev, saj je bilo treba oklepnike pripraviti, servisirati in organizirati njihov prevoz. 

Doseg Valukov je precej velik, po cesti okoli 600 kilometrov, po brezpotju pa med 200 in 300 kilometrov.

Lahko pričakujemo, da bodo slovenski Valuki pomembno vlogo odigrali v veliki pomladni ofenzivi, ki jo Ukrajina pripravlja. Kot je danes sporočilo južno poveljstvo ukrajinskih sil, je bil del priprave tudi včerajšnji napad brezpilotnega letala na polotoku Krim, po katerem je v skladišču goriva v pristaniškem mestu Sevastopol izbruhnil požar.

V obrambo proti brutalni ruski agresiji je do sedaj Slovenija poslala že 28 tankov M55S, 35 oklepnikov z gosenicami M80A, 16 havbic M2A1, 20 vozil HMMWV (Humvee) in številno drugo oborožitev ter opremo. 

Forbes: Kaj vse se je Ukrajini še poslalo v tajnosti?

O slovenski pošiljki Valukov pa poroča tudi znana finančna revija Forbes. Ob tem se sklicuje na informacije našega portala 24ur.com.

"Šest mesecev po tem, ko je Ukrajini podarila vseh svojih 28 super nadgrajenih tankov T-55, je Slovenija skrivaj poslala še 20 oklepnih vozil,"  poročajo na svoji spletni strani. Ob tem pa posebej izpostavljajo, da je slovenski vladi pošiljko skoraj uspelo ohraniti popolnoma skrito pred javnostjo. 

"Glede na to, da se je Slovenija skoraj izognila javnemu darovanju Valukov, katero drugo orožje so ukrajinski zavezniki obljubili vojnim prizadevanjem ... ne da bi javnost vedela?" se sprašujejo.

Pošiljko Slovenije sicer označujejo za zanimivo tudi zaradi vsebine: Valuke ocenjujejo za široko priljubljene, saj gre za lahke oklepnike, ki dobro ščitijo pred ognjem iz težkih mitraljezov in drobci granat. Kljub temu se medij sprašuje, na kakšen način bi lahko koristili ukrajinski vojski. 

Če bo ta sledila zgledu Pentagona, jih bodo ukrajinski uradniki dodelili silam za posebne operacije, ki bi na terenu lahko dobro koristili nekoliko bolj nadgrajena bojna vozila. Kot poroča Forbes, se namreč v primerjavi z ameriškimi Humveeji in poljskimi bojnimi tovornjaki Oncilla izkažejo za nekoliko bolj učinkovite, tako po moči kot zaščiti. Slovenska vojska je Valuke uporabljala v sklopu pehotnih enot.

Na terenu je Valuke mogoče opaziti zelo redko. Nazadnje so bila oklepna vozila potrjeno uporabljena v Siriji, v boju proti ISIS leta 2017, ter v Iraku leta 2003. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja