Tujina

Rusija sprožila teroristično preiskavo strmoglavljenja letala

Kijev, 25. 01. 2024 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer pozval k mednarodni preiskavi strmoglavljenja ruskega letala, v katerem je po navedbah Moskve umrlo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov. V svojem rednem nagovoru Zelenski sicer ni potrdil ali zavrnil ruskih trditev, da so letalo sestrelile ukrajinske sile. Medtem je Rusija sprožila teroristično preiskavo strmoglavljenja, saj so prepričani, da so letalo sestrelile ukrajinske sile in si sedaj prizadevajo identificirati tiste, ki stojijo za incidentom.

"Na kraj incidenta so bili napoteni izkušeni detektivi, kriminalisti in strokovnjaki. Našli smo ostanke ljudi in črno skrinjico, ki jo bomo sedaj dekodirali," je sporočil ruski preiskovalni odbor.

Ponovil je stališče Moskve, da je letalo sestrelila raketa z ozemlja Ukrajine in dodal, da si prizadeva identificirati osebe v ukrajinskih oboroženih silah, ki po njegovem mnenju stojijo za incidentom.

Strmoglavljenje letala iljušin-76
Strmoglavljenje letala iljušin-76 FOTO: AP

"Očitno je, da se Rusi igrajo z življenji ukrajinskih ujetnikov, z občutki njihovih sorodnikov in s čustvi naše družbe," je povedal ukrajinski predsednik več ur po nesreči letala v ruski obmejni regiji Belgorod.

Dodal je, da bo njegova vlada vztrajala pri mednarodni preiskavi incidenta, za katerega je Rusija neposredno obtožila Ukrajino, rekoč, da je šlo za teroristično dejanje.

Ruske oblasti so zatrdile, da naj bi ukrajinske ujetnike prepeljali v Belgorod, ker naj bi jih še isti dan izmenjali za zajete ruske vojake. Da bi v sredo res moralo priti do izmenjave, ki je bila nato odpovedana, so potrdili tudi v Kijevu.

Rusko letalo je v sredo okoli 11. ure po lokalnem oziroma okrog 9. ure po srednjeevropskem času strmoglavilo v bližini vasi Jablonovo, približno 70 kilometrov od ukrajinsko-ruske meje. Na letalu je bilo poleg 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov še šest članov posadke in trije spremljevalci. Vsi so umrli, so potrdili v Moskvi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja