Tujina

Evakuacija iz Mariupola ni uspela, Ukrajina potrdila smrt svojega pogajalca

Kijev / Moskva, 05. 03. 2022 05.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana, Tina Hacler, Urša Zupan, STA
Komentarji
3416

V Ukrajini vojna divja že deseti dan. Rusko obrambno ministrstvo je napovedalo začasno prekinitev napadov na mesti Mariupol in Volnovaha na jugu Ukrajine, da bi prebivalcem obeh obleganih mest omogočili evakuacijo. A lokalne oblasti v Mariupolu so kmalu sporočile, da ruska vojska ne spoštuje prekinitve ognja, zato so evakuacijo preložili. Ruska stran predstavlja drugačno različico dogodkov in pravi, da so ukrajinski nacionalisti civilistom preprečili odhod iz mesta, saj jih uporabljajo kot živi ščit. Tretji krog rusko-ukrajinskih pogovorov, ki so bili napovedani za ta konec tedna, je prestavljen na ponedeljek. Eden od ukrajinskih pogajalcev je bil sicer ubit, a okoliščine njegove smrti so nejasne. Plačilna velikana Mastercard in Visa sta sporočila, da prekinjata poslovanje v Rusiji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Množice zapuščajo Ukrajino
    03:40
    Iz 24UR: Množice zapuščajo Ukrajino
  • Trenutno stanje v mestu Žitomir
    01:03
    Trenutno stanje v mestu Žitomir
  • Evakuacija civilistov čez porušen most
    00:52
    Evakuacija civilistov čez porušen most

Začasna prekinitev ognja bi morala civilistom omogočiti evakuacijo v petih urah. A še pred iztekom roka je mestni svet Mariupola sporočil, da so evakuacijo preložili. Ruske sile so obtožili, da niso spoštovale dogovora o začasni prekinitvi ognja, prebivalce pa pozvali, naj se znova skrijejo v zaklonišča. 

Rusko obrambno ministrstvo pa odgovarja, da so civilistom odhod iz mesta preprečili ukrajinski nacionalisti. Ministrstvo zatrjuje, da so bile ruske enote, potem ko so postavile humanitarne koridorje, napadene. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov pravi, da ukrajinski nacionalisti med prekinitvijo ognja niso dovolili zapustiti Mariupola ali Volnovahe niti enemu civilistu. "Nacionalistične skupine držijo prebivalstvo teh mest za talce in uporabljajo civiliste kot živi ščit. Nacionalistični bataljoni so izkoristili obdobje zatišja za utrditev položajev," je dejal.

Ruska vojska po preložitvi evakuacije zdaj nadaljuje ofenzivo: "Zaradi nepripravljenosti ukrajinske strani, da bi vplivala na nacionaliste ali podaljšala prekinitev ognja, so se ofenzivne akcije nadaljevale ob 18. uri po moskovskem času," je sporočil Konašenkov.

Oblegano mesto

Zjutraj je Moskva napovedala začasno prekinitev napadov na mesti Mariupol in Volnovaha, premirje pa bi se moralo začeti ob 8. uri po srednjeevropskem času. Pred tem je svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak izjavil, da želi Volnovaho zapustiti okoli 20.000 civilistov, 200.000 pa jih želi zapustiti Mariupol. Ti mesti trenutno nadzoruje ukrajinska vojska, vendar jih blokirajo ruske sile.

Prekinitev ognja je bila napovedana, potem ko je župan Mariupola Vadim Bojčenko sporočil, da je mesto po večdnevnih "neusmiljenih" napadih pod "blokado" ruskih sil, in pozval k vzpostavitvi humanitarnega koridorja. Po napovedi koridorja pa je župan podal čustveno izjavo, v kateri je nagovoril prebivalce mesta ter jih zaradi stalnega, neusmiljenega obstreljevanja pozval k evakuaciji.

Mestni svet Mariupola je po začetku evakuacije opozoril, da ruske sile ne spoštujejo dogovorjenega premirja vzdolž celotne poti humanitarnega koridorja. Na nekaterih delih naj bi namreč še vedno potekali spopadi. "Z rusko stranjo se pogajamo, da bi potrdili premirje vzdolž celotne evakuacijske poti."  Podžupan Mariupola je za BBC povedal, da Rusi še naprej obstreljujejo tudi mesto. "Rusi nas še naprej bombardirajo. To je noro. V Mariupolu ni premirja, na celotni poti ni premirja. Naši civilisti so pripravljeni na pobeg, vendar ne morejo oditi med obstreljevanjem," je dejal.

Mariupol, ki predstavlja dom okoli 450.000 prebivalcem, je eno največjih ukrajinskih pristanišč s pomembno strateško vlogo. Njegovo zavzetje bi namreč zadalo hud udarec dostopu Ukrajine do morja ter povezalo ruske enote na Krimu in separatistične in ruske vojake v Donbasu.

V čakanju na pogajanja

Še vedno se čaka tudi tretji krog rusko-ukrajinskih pogovorov, ki so bili napovedani za ta konec tedna. Član ukrajinske pogajalske delegacije in svetovalec predsednikovega kabineta Podoljak je dejal, da se bodo začeli "čez dan ali dva". "Med drugim opazujemo, kako se začenja vzpostavitev humanitarih koridorjev, da bi se v okviru pogajalskega procesa lahko izvedle prilagoditve, če bi bilo potrebno," je dodal.

Šef ukrajinske delegacije David Arahmija je nato sporočil, da bodo pogajanja spet na vrsti v ponedeljek. 

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je danes tudi potrdilo smrt treh svojih obveščevalcev med "posebnimi operacijami". Med njimi je omenjen tudi Denis Kirejev, član ukrajinske pogajalske skupine z Rusijo. Kot so zapisali, so umrli med obrambo Ukrajine, označili so jih za junake. Pred tem je sicer več medijev poročalo, da je Kirejeva ubila ukrajinska služba državne varnosti. Sumili so namreč, da gre za ruskega vohuna.

Izraelski premier Naftali Benet se je v Moskvi sestal s Putinom, s katerim sta govorila o Ukrajini. Po tem se je pogovarjal tudi z Zelenskim, nato pa se odpravil še na srečanje z nemškim kanclerjem Scholzem. Izrael, ki ima dobre odnose z obema državama, se omenja kot morebiten posrednik glede vojne v Ukrajine.

Zelenski pozval k obrambi Mariupola in prosil za več vojaške pomoči 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozval k nadaljnji obrambi mesta Mariupol. "Vsi, ki potrebujejo pomoč, bi morali dobiti možnost, da zapustijo mesto," je povedal. "Vsi, ki želijo braniti mesto, pa naj nadaljujejo boj," je dodal. Zagotovil je, da ukrajinska stran dela vse, da bi omogočili dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, nato pa bodo lahko ocenili, ali so možni naslednji koraki v pogajanjih. 

Izrazil je tudi prepričanje, da ruski vojski ni uspelo izpolniti svojih ciljev in da je doslej umrlo že skoraj 10.000 ruskih vojakov. Zagotovil je, da ukrajinske sile še naprej uspešno branijo položaje na ključnih mestih, začeli so tudi protinapad v Harkovu. Njegovih navedb sicer ni bilo možno preveriti.

Zvečer se je Zelenski v video nagovoru znova obrnil na Ukrajince in jih pozval, naj ruske enote preženejo iz države. "Moramo ven. Moramo se boriti. Kadarkoli je za to priložnost," je dejal. Po njegovih besedah je pomembno tudi preprečiti vzpostavljanje novih "ljudskih republik", kot se je zgodilo v pokrajinah Doneck in Lugansk. Tudi slednji je sicer pozval k boju. Če Rusi "niso s propagando izbrisali vašega spomina, če nimate od strahu zaprtih oči, se borite, za svoje pravice, svobodo, za Ukrajino", je dejal.

V nagovoru ameriškim kongresnikom pa je Zelenski pozval k okrepljenemu pritisku na Rusijo, želi pa si tudi več vojaške pomoči v obliki orožja, zlasti letal. V zasebnem klicu pred Zooma je v nagovoru tako senatorjem kot članom predstavniškega doma izrazil hvaležnost za ukrepe, ki so jih doslej sprejele ZDA in zaveznice v zvezi Nato, vključno s sankcijami in pošiljkami orožja. A obenem je neposredno pozval k več pomoči. Med drugim naj bi Ukrajina potrebovala letala, drone in protiletalske rakete stinger, na podlagi navedb petih udeležencev klica na spletu poroča ameriški Politico.

Zlasti naj bi si želel, da partnerice iz vzhodnega krila zveze Nato Ukrajini ponudijo letala ruske izdelave, saj ukrajinski piloti z njimi že znajo upravljati. "Predsednik Zelenski je podal obupano prošnjo, naj vzhodnoevropske države Ukrajini zagotovijo v Rusiji narejena letala," je po klicu z njim v izjavi dejal vodja senatne večine Chuck Schumer.

Ukrajinski predsednik je ZDA po poročanju Politica pozval tudi k prepovedi uvoza ruske nafte in k dodatnim sankcijam. Prva tako naj bi se znova zavzel za vzpostavitev območja prepovedi preletov nad Ukrajino, kar je Nato v petek že zavrnil.

Podoben poziv kot Zelenski je glede vojaške pomoči pred tem danes že podal tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. "Ni skrivnost, da najbolj potrebujemo bojna letala, jurišna letala in sisteme za zračno obrambo," je dejal. "Če izgubimo nebo, bo na tleh še veliko več krvi," je dodal.

Vojna v Ukrajini
Vojna v Ukrajini FOTO: AP

Bidnova vlada za zdaj zavrača sankcije na rusko nafto in plin

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je medtem zavrnila pozive, naj ZDA v odziv na vojno v Ukrajini prepovejo uvoz ruske nafte in plina. Kot je pojasnila, bi lahko imel tak ukrep negativne posledice za ameriško in evropsko gospodarstvo. Kljub temu pa Bela hiša razmišlja, kako bi lahko v ZDA še bolj zmanjšali rabo ruske energije.

V ameriškem kongresu se povečuje pritisk za uvedbo embarga na rusko nafto in plin, saj da bi bile to za Rusijo najbolj boleče sankcije zaradi njenega napada na Ukrajino. A vlada za zdaj menda še ni našla načina, kako bi omejila hude negativne učinke tega ukrepa za ameriške potrošnike.

Demokratski senator Joe Manchin iz Zahodne Virginije je skupaj z republikanko Liso Murkowski že predstavil predlog zakona o prepovedi uvoza ruske nafte in plina. Z republikanci se glede tega strinja tudi predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi. Ameriški predsednik Joe Biden in demokratka Pelosijeva sicer zagovarjata idejo, da bi se v predlog zakona vključilo tudi posvetovanje z zavezniki o tem.

Ruska nafta sicer predstavlja le tri odstotke vse lani uvožene nafte v ZDA. Vlada predsednika Bidna ugiba, da bi Rusi ob embargu to nafto pač prodali kam drugam, na primer na Kitajsko ali v Indijo.

Daljše prispevke na temo Ukrajine pripravljajo tudi novinarji rubrik Inšpektor in Fokus. Ogledali si jih boste lahko na Voyo!

pasica vojna v Ukrajini

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.25

Zelenski znova nagovoril Ukrajince: Moramo se boriti!

Zvečer se je Zelenski v video nagovoru znova obrnil na Ukrajince in jih pozval, naj ruske enote preženejo iz države. "Moramo ven. Moramo se boriti. Kadarkoli je za to priložnost," je dejal.

23.07

Visa in Mastercard ustavili storitve v Rusiji

Vse kartice, izdane v Rusiji, ne bodo več delovale zunaj države in vse kartice, izdane zunaj Rusije, ne bodo več delovale znotraj Rusije, so pojasnili ukrep.

23.02

Zelenski ZDA prosil za več vojaške pomoči

Zelenski je v nagovoru ameriškim kongresnikom pozval k okrepljenemu pritisku na Rusijo, želi pa si tudi več vojaške pomoči v obliki orožja. Med drugim naj bi Ukrajina potrebovala letala, drone in protiletalske rakete stinger, poroča ameriški Politico. Pozval je k prepovedi uvoza ruske nafte in k dodatnim sankcijam, prav tako naj bi se znova zavzel za vzpostavitev območja prepovedi preletov nad Ukrajino, kar je Nato v petek že zavrnil.

22.41

Obleganje Mariupola se nadaljuje

Ruske sile so okrepile obstreljevanje pristaniškega mesta Mariupol, je sporočil župan Vadim Bojčenko. "Mesto je močno oblegano" je povedal za ukrajinsko TV.

22.37

Zelenski svari: Ogrožena je še tretja elektrarna

Ukrajinski predsednik Zelenski je v pogovoru z ameriškimi senatorji dejal, da so ruske sile že prevzele nadzor v dveh ukrajinskih elektrarnah Zaporožje in Černobil ter napredujejo proti tretji. Ogrožena je jedrska elektrarna Južnoukrajinska, ki se nahaja 120 km severno od mesta Mikolajev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik8
07. 03. 2022 12.02
-1
Ukrajinci niso več nacisti temveč nacionalisti??? Gre počasi na bolje v glavah ludistov.
Kozorog123
07. 03. 2022 09.59
+0
A je Ukrajina že drugega svojega pogajalca pospravila... Pa sej jim jih bo kmal zmanjkal...
c-2040
06. 03. 2022 20.03
+2
Hm...ves čas beremo o tem, kako je ukrajinska vojska sestrelila letala, uničila nešteto oklepnih vozil, kako je kak stanovanjski blok bil zadet, kako so umrli 3 otroci... kako Ukrajinci zmagujejo in potem šok: od 8 mostov v Kievu dela samo še en...
StrikeOne III
06. 03. 2022 13.09
+3
Sloveniji gre tako dobro da njen premier poziva na 3 svet vojno in uničenje ki ga to prinaša. Ali janša ve da smo v totalnem dr.. in bi raje videl 3 svet vojno ali pa je to samo kot vesno komunistični konstrukt zoper vecno nedolznega?
oježeš
06. 03. 2022 20.20
+2
Ne pozabi, da je on obramboslovec in željan vojne. Doma mu ni uspelo zaradi pametnih ljudi sprožiti vojne, se pa vidi koliko mu je mar za nepotrebne žrtve, ki bi nastale v vojni.
NIKI 2
06. 03. 2022 12.31
+0
Pustit jih naj sami rešijo zadeve saj so zgleda že začeli svoje pobijat .Glede pa koridorja za begunce pa kar verjamem da predvsem Ukrajincem ne paše da bi odšli saj jih imajo za živi ščit in propagando kako se pobijajo civilisti .Kako se v vojni tretira bilo katera zgradba iz karere se strelja na agresorja prosim za razlago kakega strokovnjaka iz tega področja
bebest
06. 03. 2022 12.24
+4
Pop Tv, odlično bi bilo, če bi predvajali film 'Wag the Dog, 1997.' V bistvu izjemno lepo povzame, kako deluje moderna politika.
ajojsi
06. 03. 2022 12.07
+3
Zelenskega bi morali že pred vojno odstraniti, pa ne bi bilo katastrofe za ukrajinski narod niti za Ukrajino, kaj bi bilo sploh narobe če bi Ukrajina ostala nevtralna demilitarizirana država, le zakaj naj bi bila sploh članica NATA, lahko bi bila samo del EU...
bebest
06. 03. 2022 12.26
+2
Zelo preprosto. Če postane članica NATA mora kupiti za nekaj 10mio orožja. Seveda ne ruskega...
emilzapata
06. 03. 2022 09.42
+4
povejte jasno in glasno, brez lepega ovitka in mašnice; ukrajinski pogajalec je bil ubit s ukrajinske strani, ker se je zavzemal za kompromisno rešitev krize in vojne, torej so ga po hitrem postopku ustrelili v neki kleti, vsaj tako poročajo tuji neodvisni mediji, no vi pa še kar točite solze nad trplenjem ljudi. me kar spominja na tisto otroško: je kar prav, da me zebe v noge, ko bi me vsaj še bolj, kaj mi pa noče mama kupiti novih čevljev.
tornadotex
06. 03. 2022 10.01
-6
Ne nakladaj nakladač....ubili so ga ,ker je simpatiziral, pošiljal slike in sms na Rusko stran....to je resnica...Bil je izdajalec in take čaka smrt po hitrem postopku....
emilzapata
06. 03. 2022 10.09
+1
zopet dve resnici, tvojo podpirajo samo tisti, ki navijajo za nadaljevanje krvave rihte v Ukrajini.
ajojsi
06. 03. 2022 12.10
+3
Torej se strinjaš, da mora ukrajinski narod umirati in da se mora država sesuvati s strani Rusov, to je bolana taktika Zelenskega komedijanta in igralca, raje naj gre igrat filme ne pa da se gre politiko 🤪😝
bebest
06. 03. 2022 12.28
+2
Zelenski nima nobene taktike ampak pleše natančno tako kot mu dirigirajo njegovi gospodarji. Približno tako kot ravna ostareli gosdpod na drugi strani Atlantika.
UtisanBimbambom
05. 03. 2022 21.59
-3
Izgovor pobijanja z pobijanjem vas postavi v kozo Nazijev. 👏
srebrnibreg
06. 03. 2022 13.11
-1
Tisočnickni dragomerčan pravila naj bodo za vse enaka in ne izgovarjaj se na takšne blesarije. Ne o posledicah trolati ampak o vzroku.
ivcekivcek
05. 03. 2022 21.58
-3
Diktator Putin je dal Rusijo 100 let nazaj. Končal bo kot Gadafi.
BildiTheEmperor
05. 03. 2022 21.54
+10
Kdaj bo torej Janša zaprl Ukrajinski zračni prostor?
srebrnibreg
05. 03. 2022 21.56
+8
So v EU uvideli kakšnega psihičnega bolnika imamo na vladi v Sloveniji pa so mu dali brco v ta zadnjo in ta bu tast njegov zahtevek.
sky100
05. 03. 2022 21.58
+4
BildiTheEmperor
05. 03. 2022 21.59
+5
Dokler je daleč vstran na varnem gotovo. Še v Jugi si je uredil rezervno lokacijo v Avstriji
srebrnibreg
05. 03. 2022 21.51
+8
Zakaj se Slowenische patient alias twito še edino s srbskimi ter madžarskimi rusofili in levičarji druži kot so Dodok, Snežić, Vučić in Orban. Namreč po janšistično so vsi rusofili, srbi in levičarji kateri ne obsojajo Putina. To so pa vsi zgoraj omenjeni.
UtisanBimbambom
05. 03. 2022 21.53
-7
Podpiras morijo civilistov in si avtomatsko nazi. 👌
srebrnibreg
05. 03. 2022 21.55
+9
Isto kot ti morijo rusov v Ukrajini s strani ukrajincev in ameriško morijo v Iraku, Libiji in Siriji. Vojna v Ukrajini je posledica ne vzrok.
nalijmo si čistega vina
05. 03. 2022 21.55
+5
UtišaniBIMBO , katerega leta je Milošević napadel Jugoslavijo ? Sam vprašam , ker takšnega zgodovinskega podatka nimam ?
UtisanBimbambom
05. 03. 2022 21.56
-3
Morilec je morilec. Izgovor za pobijanje z pobijanjem te postavi v vlogo morilca. Nazi.
User416781
05. 03. 2022 21.57
+1
...spet opravičevanje hudobij rusov s hudobijami američanov. S takim razmišljanjen se lahko vsi potolčemo med sabo. Če je moj sosed enega na gobec, potem lahko jaz tudi tebe? Primitivno razmišljanje.
UtisanBimbambom
05. 03. 2022 21.57
-2
Baje ni. Putin pravi da je bila sabotaza. Srbi so bili doma jedli cevapcice. Vse podtaknjeno od Amerike. 🤣
nalijmo si čistega vina
05. 03. 2022 21.59
+1
UtisanBimbambom
05. 03. 2022 21.51
-5
Kaj delajo Rusi v EU? Podpirajo EU z financami. 🙈
RedCell
05. 03. 2022 21.50
+2
IZŽENITE RUSKEGA AMBASADORJA IN ZAPRITE VELEPOSLANIŠTVO!!
MihaGliha
05. 03. 2022 21.57
+4
Ter naj zaprejo zelezarno Jesenice in pol Save Kranj.....
UtisanBimbambom
05. 03. 2022 21.49
+3
Srbi ki podpirajo Putina ko Talibani ki podpirajo Husseina. Vedno na strani agresorjev. 🙈
_Heisenberg_
05. 03. 2022 21.51
+5
Kaj pravis pa na USA,ki vojskujejo ze od 1940 naprej?
UtisanBimbambom
05. 03. 2022 21.52
-5
Nisem na strani Amerike niti Rusije. Kupi si globus. Nista samo Amerika in Rusija! 🤣🤣🤣
_Heisenberg_
05. 03. 2022 21.52
+1
Ocitno vas ne zanima napad na Iran,Afganista...da Vijetnam sploh ne omenjam....ali pa prvo azomsko katero so vrgli na Hirashimo....a smo pozabil.
_Heisenberg_
05. 03. 2022 21.53
+3
UtisanBimbambom
05. 03. 2022 21.54
-2
UtisanBimbambom
05. 03. 2022 21.48
-3
Srbija do Tokia? 🤣🤣🤣 Baje rabite vizo ali pasos. Kot do Maribora. 🤣🤣🤣🤣
UtisanBimbambom
05. 03. 2022 21.47
-6
Jenkiji in Rusi. Isti. Samo jezik se razlikuje.
srebrnibreg
05. 03. 2022 21.44
+3
Je naci azov še kakšno stolpnico razstrelil in umoril kakšnega ukrajinskega pogajalca?
Rains
05. 03. 2022 21.42
-1
Begunce bodo v zahodni evropi nastanili tudi v zaseženih vilah ruskih mafijcev. Haha!
Bimber2021
05. 03. 2022 21.48
+3
User416781
05. 03. 2022 21.53
+2
Nimasmisla
05. 03. 2022 21.42
+5
In.zakaj ameri še vedno kupujejo nafto in plin od Rusije
zimerman
05. 03. 2022 21.46
+3
Putler
05. 03. 2022 21.52
+1
nalijmo si čistega vina
05. 03. 2022 21.57