Tujina

Zelenski: Rusija izvaža teror, Ukrajina pa svetu ponuja formulo miru

Davos, 18. 01. 2023 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nicol Vujović
Komentarji
65

Vojna v Ukrajini je še poslabšala krhko geopolitično in varnostno okolje. Za ponovno vzpostavitev miru in varnosti ne le v Evropi, temveč tudi v svetu, je potrebno pogumno vodenje. Zmaga ukrajinske vojske je pomembna ne le za Ukrajince, temveč tudi za preostali svet. Govorci so se strinjali, da je treba Ukrajincem dostaviti več tako finančne kot vojaške pomoči.

Pogovor na panelu pod imenom Ponovna vzpostavitev miru in varnosti je potekal med generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, predsednikom Poljske Andrzejem Dudo, namestnico predsednika vlade Kanade in ministrico za finance Chrystio Freeland, direktorico nacionalne obveščevalne službe ZDA Avril Haines ter podpredsednico vlade Ukrajine in ministrico za gospodarstvo Julijo Sviridenko.

Seveda razprava o miru in varnosti dandanes ne more iti mimo brez vsaj kratkega pozdrava ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega, ki je tudi na tem panelu bil prisoten preko video povezave. Panelu je prisostvovala tudi prva dama Ukrajine, Olena Zelenska.

Zelenski je najprej prosil za minuto molka za vse žrtve, ki so izgubile življenje v nesreči helikopterja. S to minuto molka se je poklonil tudi žrtvam ruskega raketiranja stanovanjskega bloka v Dnipru, ki je terjalo življenja 45 ljudi.

Strmoglavljenje helikopterja v Ukrajini
Strmoglavljenje helikopterja v Ukrajini FOTO: AP

"Pred tremi leti sem na WEF govoril o tem, kako zgraditi trajnostni svet. Zdaj govorim spet, ampak o tem, kako se upreti razdeljeni in razdrobljeni vojni. Svet se mora čim hitreje odzvati. Ukrajina in njeni zavezniki se že skoraj leto dni upirajo terorističnim državam," je dejal Zelenski.

"Svet je leta 2014, ko je Rusija brez oklevanja zasedla Krim, okleval, zdaj pa ne sme oklevati. Svet se mora hitreje odzvati. Rusija izvaža teror, Ukrajina pa svetu ponuja formulo miru. Svet mora hitreje dostaviti sisteme zračne obrambe, ki morajo prehiteti naslednje ruske rakete. Oskrba zahodnih tankov mora preprečiti naslednjo invazijo, treba je ustanoviti sodišče za vojaške klice," je poklical na pomoč in znova poudaril nujnost čim hitrejše oskrbe Ukrajine z orožjem.

Poziv je Zelenski izrazil v luči vse glasnejše razprave, ki med evropskimi državami poteka glede morebitne dobave v Nemčiji narejenih tankov tipa leopard Ukrajini. V zadnjih dneh se v več državah, med drugim na Finskem, v Litvi in na Poljskem, vrstijo pozivi Nemčiji, naj odobri izvoz tankov.

Pojasnil je, da se svet bori proti Putinu, ampak da ga bodo Ukrajinci premagali. "Zgodovina se ponavlja, ampak svet se mora združiti in bo zmagal." 

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Dodal je, da je vojna vedno težja, v zimskem času pa sploh, ko se vse upočasni. Vsi se utrudijo, tudi narava, ljudje in sovražnik, je povedal. Dodal je, da Ukrajina trdno stoji, je enotna in motivirana. "Nismo mi tisti, ki smo začeli vojno, ampak bomo mi tisti, ki jo bomo končali." Zopet je poudaril, da Ukrajina nujno potrebuje podporo, predvsem finančno.

Bo Rusija sploh še kdaj našla svoj prostor v svetu po invaziji, se je glasilo vprašanje novinarja in političnega komentatorja Fareeda Zakarie. "Rusija si je svoje mesto že zaslužila, in sicer med teroristi," je dejal Zelenski. Svoj nagovor je končal z zdaj že zelo znanimi besedami, slava Ukrajini.

Tako, kot je Zelenski dejal, so tudi drugi sogovorci potrdili. Hainesova je dejala, da je res pomembno, da Ukrajina dobi vojaško pomoč. Pozimi se namreč tempo vojne zmanjša, zmanjšajo se tudi brutalni spopadi na prvih frontnih linijah, je poudarila.

Svetovni ekonomski forum v Davosu
Svetovni ekonomski forum v Davosu FOTO: Youtube

Sviridenkova se je strinjala, vendar je mnenja, da je res pomembno, da Ukrajina začne z obnovo. "Ukrajina se še naprej bori in razvija."  Tudi drugi sogovorci niso oklevali pri vprašanju dobave orožja. Duda je pojasnil, da je orožje za Ukrajino ključnega pomena, saj je vojna res težka. "Rusija ni poražena, še vedno je zelo močna, veliko jih je na fronti in bojimo se, da pripravljajo novo ofenzivo," je dejal. Po njegovem mnenju je ključnega pomena, da se Ukrajini čimprej pošlje dodatno vojaško podporo, zlasti sodobne tanke in rakete. 

Grožnja s strani Rusije kljub nazadovanju še vedno ostaja. "Neumno in naivno bi bilo, če ne bi skrbeli za moč Zahoda," je rekla Freelandova. Vendar je prepričana zaradi veličastnega dela, ki ga opravljajo Ukrajinci, da bo Ukrajina zmagala. "Ukrajina nas uči, kaj je prava moč demokracije."

 Sogovorci so poudarili pomen tega, da se Zahod ne trudi in bori le za Ukrajino, vendar tudi za napredek celotnega preostalega sveta. Oskrba Ukrajine z orožjem in denarjem za zmago v vojni je tudi v našem lastnem interesu, je dejala Freelandova.

Kljub denarni in vojaški pomoči pa si Ukrajina želi postati članica zveze Nato. "Stališče Nata ostaja nespremenjeno. Ukrajina bo postala članica, trenutno pa je glavni poudarek na podpori Ukrajine, da zmaga to vojno," je dejal Stoltenberg. Poudaril je, da je to razlog, zakaj Natovi zavezniki zagotavljajo vojaško podporo. "Izjemno pomembno je, da Vladimir Putin ne zmaga v tej vojni, ker bo to nevarno za vse nas, saj pošilja sporočilo avtoritarnim voditeljem, da z uporabo brutalne sile lahko dosežejo, kar hočejo."

Stoltenberg je prepričan, da morajo prepričati Putina, da ne bo zmagal na bojišču, ker je to edini način, da se bodo začela pogajanja. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
05. 02. 2024 11.46
+2
Mir se ne dobi z orožjem, ampak z pregovori!
Zvone24
21. 01. 2023 10.43
+1
Samo stran od mene "s svojo formulo". Česarkoli.
nexus4321
20. 01. 2023 08.29
+3
Ta zelenski je bolan
zmerni pesimist
19. 01. 2023 09.12
+0
Nisem povsem prepričan da imaš prav
Robert Vogrinec
19. 01. 2023 08.00
+4
Zelenski, vsi smo že naveličani tvojih puhlic, daj se malo vzemi v roke. Prav neverjetno je, da ti vojni hujskači razen standardnih floskul ne znajo povedati čisto nič uporabnega.
vvvilice
18. 01. 2023 21.58
+4
Hm, nekam čudem mir
ZeeZee80
18. 01. 2023 21.52
+6
Če je to formula miru,smo kot ljudje totalno zabluzili ....🤮🤮
anatomija
18. 01. 2023 21.36
-5
bolje biti svoboden , kot pa Rus
User2369190
18. 01. 2023 21.22
+9
Zelensky po itak ponuja ameriški način "miru". Brezpogojna poslušnost USA, če ne sledijo sankcije, grožnje in na koncu likvidacija če se ne premisli. Bog ne daj, da imaš kakšno pripombo, potem si takoj sovražnik.
TEHNOVED
18. 01. 2023 21.21
+14
mir smo imeli dokler se ni zelenec začel repenčit in zdaj oni nam ponujajo formulo miru!
nikhrast
18. 01. 2023 21.42
-9
Poslušaj kakšne traparije govori Lovrov, pa boš videl zakaj nimamo mira.
User2369190
18. 01. 2023 21.19
+5
kot kaže, se krepei struja, ki mogoče ni pro-ruska, nasprotuje pa temu, da njihove fante pošiljajo v klavnico in ravnajo z njimi kot s kitajsko plastiko.
User2369190
18. 01. 2023 21.15
+11
ja, kako priročno. Helikopter se zruši ravno v bližino vrtca. Insinuacije se ponujajo same po sebi. Poleg ministra so se hoteli znebiti tudi kakšnega otroka, da bo tragedija še malo večja.
Justice4all
18. 01. 2023 21.08
+17
Ukraina ni v EU,ni v natu in nikoli ni bilo tam nič spodbudnega razen korupcije... Dejansko je bila in je najšibkejši člen,katerega so Amerikanci izkoristili za svoje interese... Nihče ne želi slišati ničesar glede miru,saj posel teče in za vse velike je to kup denarja... Ameri so lepo napisali:borili se bomo do zadnjega ukrainca... Mir se doseže z diplomacijo in za pogajalsko mizo... Zelenski ni ne diplomat,ne predsednik,je le igralec-puppet v USA rokah...
User2369190
18. 01. 2023 21.17
+11
idealna država za vse vrste kriminala. Če bi znali sami čistit korupcijo bi bili na nivoju Češke ali Poljske, in vstop v EU bi bila le formalnost. Ne spadajo v EU, ne po vrednotah ne po stopnji kulture.
Brometheus
18. 01. 2023 21.06
+14
Ta blazneš in polpismena lutka skupaj z njegovim režimom pa lepo demokraticno prepove kakrsno koli opozicijo in uvede eno-strankasti sistem, prepove versko svobodo in da vsakega, ki samo omeni mir na javni seznam ljudi, katerih je dolžnost in pravica vseh Ukrajincev, da jih ubijejo in to kjer koli. Res…bravo…
Bolfenk2
18. 01. 2023 21.02
+16
Kakšno formulo miru ponuja Ukraina? Totalno vojno z Rusijo, kjer desettisoče svojih vojakov pošilja v zanesljivo smrt.
Tenma
18. 01. 2023 20.55
+19
Če bi želeli mir, bi pošiljali diplomate da rešijo spor in ne orožja. Podobno kot da bi na ogenj zlival bencin...V resnici želijo vojno...
bauerfinder
18. 01. 2023 20.55
+16
Tip je na hudih drogah
osancta simplicitas
18. 01. 2023 20.50
+23
ko bodo rusi ukokali tega kokainca bom plesal pol dneva, ker bom vedel, da je takrat mir zelo blizu!
Kimberley Echo
18. 01. 2023 20.48
+19
No, "ukrajina zmaga" kje si...?
osancta simplicitas
18. 01. 2023 20.48
+17
sezono miru s kuplerajem v Davosu, ha,ha, smešite se, vsi po vrsti!