Tujina

Število žrtev zraslo na 137, osumljence vklenjene pripeljali na sodišče

Moskva, 24. 03. 2024 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.Z., M.V.
Komentarji
0

V Rusiji je dan žalovanja za žrtvami petkovega terorističnega napada v koncertni dvorani v predmestju Moskve, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 137 ljudi. Zastave visijo na pol droga, številne prireditve so odpovedane, televizijske postaje pa so prilagodile program. Štiri osumljence so vklenjene pripeljali pred sodnika. Putin je obljubil kaznovanje odgovornih in ga kljub temu, da je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, povezal z Ukrajino. "Ta ničvredni Putin. Namesto, da bi se ukvarjal s svojimi državljani in jih nagovoril, je en dan molčal in razmišljal, kako to naprtiti nam," pa odgovarja Zelenski. Medtem so napadalce pripeljali na sodišče.

Ruski državni preiskovalni komite je podal prvo obširnejše poročilo o petkovem terorističnem napadu v mestni hiši Crocus na obrobju Moskve. Novo število smrtnih žrtev je 137, zaradi požara, ki je močno poškodoval trupla pa so zaenkrat uspeli identificirati 62 umrlih. Na samem kraju terorističnega napada so našli 500 nabojev in dve avtomatski puški. Preiskava poteka proti štirim osumljencem, ki so jih pripeljali na zaslišanje na moskovsko sodišče  v distriktu Basmani.

Oblasti so sporočile, da so osumljenci tuji državljani. Po poročanju ruskih medijev so nekateri osumljenci iz Tadžikistana, večinsko muslimanske nekdanje sovjetske republike, ki meji na Afganistan.

Sporočili so tudi, da so začeli z razdeljevanjem osebnih stvari, ki so ostale v poslopju mestne hiše po napadu. Lastniki tudi že prevzemajo avtomobile, ki so ostali na parkirišču.

Ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da so doslej njihove službe uspele pregledati in očistiti približno 400 kubičnih metrov ostankov železja in drugih materialov.

Dan žalovanja

Pred koncertno dvorano Crocus v severnem moskovskem predmestju Krasnogorsk, kjer se je zgodil napad, so vzpostavili začasno spominsko obeležje, kjer lahko Moskovčani prižigajo sveče in polagajo cvetje. V Moskvi in drugih mestih je na elektronskih oglasnih panojih podoba ene same goreče sveče in beseda "skorbim", ki pomeni žalujemo.

Cvetje in sveče po poročanju britanskega BBC ljudje polagajo tudi pred ruskimi veleposlaništvi v več državah.

Dan žalovanja v Rusiji
Dan žalovanja v Rusiji FOTO: Profimedia

Po navedbah ruskih preiskovalcev je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano tik pred začetkom rock koncerta in začelo streljati. Napadalci naj bi uporabili avtomatsko orožje, odvrgli zažigalno bombo in zanetili požar, ob tem pa se je porušil del strehe objekta, v katerem naj bi bilo v času napada več kot 6000 ljudi.

 

Po maši na cvetno nedeljo na Trgu svetega Petra v Vatikanu je papež Frančišek napad označil za strahopetnega, nasilje pa za nečloveško dejanje, ki žali Boga.

Ruske oblasti so v soboto sporočile, da so aretirali 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce. Ob tem naj bi zasegle avtomatsko orožje, uporabljeno med napadom. Osumljenci so imeli po navedbah ruske zvezne varnostne službe FSB stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti. Oblasti so četverico pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v soboto v nagovoru narodu na državni televiziji dejal, da so aretirali vse napadalce, spregovoril pa je tudi o domnevni vpletenosti Ukrajine in obljubil stroge kazni za vse, ki so sodelovali pri načrtovanju napada. Trditev Islamske države ni omenil.

Zelenski: En dan je molčal in razmišljal, kako to naprtiti Ukrajini

Oglasil se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in sporočil, da je očitno, da Putin hoče krivdo naprtiti Ukrajini. "Ta ničvredni Putin. Namesto, da bi se ukvarjal s svojimi državljani in jih nagovoril, je en dan molčal in razmišljal, kako v vse to vplesti Ukrajino," je dejal v svojem nočnem nagovoru. To je bilo po njegovih besedah predvidljivo: "Putin in ostali izmečki poskušajo krivdo zvaliti na nekoga drugega. Vedno imajo iste metode."

Pogorela koncertna dvorana.
Pogorela koncertna dvorana. FOTO: Profimedia

Odločna obsodba terorističnega napada ter izrazi zgroženosti, solidarnosti in sožalja so v soboto med drugim prispeli iz EU, ZN, zveze Nato, posameznih evropskih držav, ZDA in arabskih držav. Napad je obsodila tudi Slovenija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou