Tujina

Zelenski: Ukrajina je pripravljena

Kijev, 03. 06. 2023 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski predsednik je sporočil, da je Ukrajina pripravljena na začetek dolgo napovedane spomladanske protiofenzive. Ob tem je dodal, da je trdno prepričan v uspeh, a tega, kdaj ga bodo dosegli, ne more napovedati. V nasprotju s tem namestnik ukrajinskega obrambnega ministra pravi, da si okupirano ozemlje želijo osvoboditi do konca leta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski FOTO: AP

Vse od začetka zadnje zime ukrajinska vlada napoveduje, da bo spomladi ob frontni črti začela protiofenzivo. Sedaj je Volodimir Zelenski potrdil, da je Ukrajina pripravljena. 

"Zagnali bomo dolgo pričakovano spomladansko protiofenzivo in znova zavzeli okupirano ozemlje. Trdno verjamemo, da nam bo uspelo. Ne vem, koliko časa bo trajalo. Če sem iskren, se lahko odvije na različne načine, popolnoma različne. Toda to bomo storili in pripravljeni smo," je povedal za ameriški Wall Street Journal. 

Ukrajinski predsednik je sicer v sredini maja trdil, da država še čaka na nekaj obljubljenih oklepnih vozil z zahoda, nato pa bo začela protinapad. Ob tem Zelenski vseskozi poudarja, kako pomembe so donacije zavezniških držav za njihovo napredovanje na frontni črti.

BBC pa poudarja, da je veliko na kocki, saj mora vlada v Kijevu ljudem v Ukrajini – in zahodnim zaveznikom – pokazati, da lahko prebije ruske črte in znova zavzame nekaj izgubljenega ozemlja.

Je pa Ukrajina kljub 'zamiku' protiofenzive v preteklih tednih (že) povečala napade na ruska skladišča streliva in logistične poti na vzhodu, jugu in jugovzhodu države, kjer so ruske sile trenutno najbolj uspešne. Nekateri predstavniki vojske in vlade pa so v preteklih dneh tako že zatrjevali, da se je ukrajinska protiofenziva v resnici že začela, piše Guardian.

Havrilov: Da še letos osvobodimo svoje ozemlje

Da je ukrajinska protiofenziva na dobri poti, zatrjuje tudi namestnik obrambnega ministra Ukrajine Volodimir Havrilov. "Protiofenzivo bomo začeli z ambicijo, da še letos osvobodimo svoje ozemlje," je razkril časovne napovedi. Temu je dodal, da je država na protinapad pripravljena, kljub več močnim ruskim napadom v zadnjih tednih. 

Napad na Kijev
Napad na Kijev FOTO: AP

Poleg zračnih napadov z droni se je namreč država v zadnjem mesecu soočala tudi z vse več obstreljevanji z balističnimi raketami, zlasti na urbanih območjih, je izpostavil za Reuters.

"Njihov primarni načrt je zadeti primarne cilje odločanja in zaustaviti našo protiofenzivo," je prepričan Havrilov.

Nato je končal, da številni napadi ne bodo zaustavili njihovih prizadevanja za osvoboditev okupiranih območij Ukrajine. Ukrajinskih napadov z droni in mejnih vdorov na rusko ozemlje ob tem namestnik obrambnega ministra ni želel komentirati. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3