Tujina

Zelenski ustanavlja legijo tujcev za bitko proti 'ruskim vojnim zločincem'

Kijev, 27. 02. 2022 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je znova povabil tujce k boju proti 'ruskim vojnim zločincem'. Zelenski je na svojih profilih na družbenih omrežjih pozval vse, naj pridejo in se borijo z ramo ob rami z Ukrajinci.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

Zapisal je, da z objavo nagovarja vse državljane sveta, prijatelje Ukrajine, mir in demokracijo. "Vsak, ki se želi pridružiti obrambi Ukrajine, Evrope in sveta, lahko pride in se z Ukrajinci bori proti ruskim vojnim zločincem."

Podrobnejša objava pravi, da je tujim državljanom zakonsko dovoljeno, da se pridružijo ukrajinski obrambi in da se oblikuje ločen oddelek borcev, imenovan Mednarodna legija za teritorialno obrambo Ukrajine.

Predsednik Ukrajine je že prej poudaril, da je država prepuščena, da se brani sama. Zahodni zavezniki sicer pošiljajo orožje in strelivo, vendar v Ukrajino ne mislijo vkorakati, saj ni del zveze Nato. 

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je po tem pozivu dejala, da bi se država strinjala, če bi se Britanci posamezno odločili za odhod v Ukrajino, da bi se pridružili boju. "Absolutno, če je to tisto, kar želijo storiti", je dejala. Pred tem je Združeno kraljestvo preganjalo ljudi, ki so potovali na Bližnji vzhod, da bi se borili za ali proti IS.

Zelenski pravi, da se z Rusijo ne bo pogovarjal v beloruskem Minsku. Rusija namreč pravi, da je njihova delegacija prispela v Belorusijo – domnevno zaradi pogovorov z Ukrajino. Toda Zelenski je ponudbo zavrnil, češ da bi bili pogovori v Minsku mogoči, če Rusija ne bi napadla Ukrajine z beloruskega ozemlja.

Pušča pa odprta vrata za pogajanja na drugih lokacijah: "Če ne bi bilo agresivnih dejanj z vašega ozemlja, bi se lahko pogovarjali v Minsku ... druga mesta se lahko uporabijo kot prizorišče pogovorov."

"Seveda želimo mir, hočemo se srečati, želimo, da se vojna konča. Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul, Baku, ponudili smo jih Rusom. Tudi katero koli drugo mesto bi nam ustrezalo, če je v državi, s katere ozemlja na nas ne letijo rakete. Le tako so lahko pogajanja poštena in lahko res končajo vojno," pravi Zelenski. 

pasica vojna v Ukrajini
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou