Tujina

Zelenski: Znam streljati, če bi vdrli v Bankovo, bi se boril do smrti

Kijev, 30. 04. 2023 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.V., STA
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v intervjuju za televizijo 1+1 povedal, da s seboj nosi pištolo in da se je bil v prvih dneh, ko je potekala bitka za Kijev, pripravljen boriti do smrti. V mestu se je takrat nahajalo več ruskih sabotažnih skupin, ki so se poskušale prebiti do Bankove ulice, kjer se nahaja predsedniška rezidenca.

V prvih urah in dneh vojne so iz ukrajinske prestolnice prihajali kaotični prizori lova na avtomobile, zased in streljanja na ulici. Vse to se je sicer odvijalo v senci frontalnih spopadov v kijevskih predmestjih Irpin, Buča, Gostomel in Borodjanka. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v včerajšnjem intervjuju za televizijo 1+1 govoril o prvih dneh vojne, ko je usoda prestolnice visela na nitki. 

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

"Znam streljati. Si lahko predstavljate naslov: 'Rusi zajeli ukrajinskega predsednika'? To bi bilo sramotno," je povedal. "Če bi se uspeli prebiti v Bankovo, se mi sedaj ne bi pogovarjali. Nihče pa ne bi bil zajet, ker bi se borili do konca. Do zadnjega." Na vprašanje, ali ima pri sebi pištolo in ali je vadil streljanje, je Zelenski odgovoril pritrdilno. 

Zelenski je sicer v kasnejšem vsakodnevnem videonagovoru obtožil ruske vojake, da so prav enako krivi za vojne zločine kot njihovo vodstvo. "Ne samo poveljniki. Vsi ste teroristi in morilci in morate biti kaznovani. Vsakdo, ki pilotira in lansira izstrelke, vsakdo, ki sodeluje pri vzdrževanju letal in ladij, ki služijo za teroriziranje, vsi ste vpleteni v zločin."

Več civilnih žrtev na obeh straneh

Izjava Zelenskega sledi petkovemu nočnemu napadu ruskih letalskih in raketnih sil na cilje v Ukrajini. Šlo je za prvi obsežnejši napad po dolgem času. V napadu na mesto Uman je raketa zadela stanovanjsko zgradbo, umrlo je 23 ljudi. Po besedah ukrajinskega predsednika je bilo med njimi šest mladoletnih oseb. Ukrajinski predsednik je pozval k ustanovitvi mednarodnega sodišča za ruske zločine v Ukrajini.

Uničenje v mestu Uman
Uničenje v mestu Uman FOTO: AP

Na drugi strani so rakete padle tudi na središče samooklicane Doneške republike in po poročanju lokalnih oblasti ubile devet oseb. 

Več granat je padlo na rusko vas Suzemka v bližini meje z Ukrajino. Po poročanju lokalnih oblasti so izstrelki uničili hišo, pri tem so bile ubite štiri osebe, več naj bi jih bilo poškodovanih. Obmejno območje je sicer pogosto prizorišče izmenjav ognja med stranema. "V napadu ukrajinskih nacionalistov sta bila žal ubita dva civilista. Po doslej znanih podatkih je bila ena stanovanjska stavba popolnoma uničena, še dve hiši sta bili delno uničeni," je guverner Brjanske regije Aleksander Bogomaz dejal v sporočilu, objavljenem na Telegramu. Trditev o številu žrtev in odgovornih za napad v Donecku in Suzemki zaradi omejitve delovanja medijev ni mogoče neodvisno preveriti, ukrajinska stran pa navadno ruskih poročil ne komentira. 

Lokalne ruske oblasti še trdijo, da je bilo v napadu poškodovanih več hiš. 

V Brjansku je bila v marcu aktivna skrajno desna uporniška skupina, ki jo pretežno sestavljajo ruski nasprotniki oblasti. Njihov vdor na območje, ki naj bi bilo dobro varovano, so v Moskvi označili za teroristični napad, pri tem pa trdili, da za vdorom stoji Ukrajina. V Kijevu so te obtožbe ostro zanikali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja