Tujina

Zelenski: ZDA poskušajo dramatizirati razmere, panika nam povzroča veliko škodo

Kiev, 28. 01. 2022 21.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
21

Potem ko so v zadnjih dneh in tednih predvsem iz Washingtona vztrajno opozarjali na nevarnost "skoraj neizbežne" ruske invazije na Ukrajino, je predsednik te države Volodimir Zelenski Američane pozval k umiritvi retorike. "Bela hiša poskuša nevarnost ruske invazije prikazati najbolj dramatično, kar se da. Po mojem mnenju je to napaka," je dejal in poudaril tudi, da "neuravnotežena in nerazumna informacijska politika" njegovi državi povzročila veliko ekonomsko škodo. S tem so se potrdila poročila nekaterih medijev, da na liniji Washington-Kijev obstajajo nekatera nesoglasja glede razmer v tej državi.

Volodimir Zelenski je v pogovoru za tuje medije dejal, da je bil umik zaposlenih z veleposlaništev zahodnih držav v Ukrajini "nepotreben in napačen". povedal je, da je potrebno biti zelo pozoren pri izjavah in opozoril, da so nekateri zahodni analitiki že novembra napovedovali neizbežno vojno, grožnja pa da ni večja kot je bila aprila lani. 

"Če pogledate satelitske slike sicer lahko vidite povečanje števila vojakov, vendar ne morete z gotovostjo trditi, da gre za grožnjo, prihajajoči napad ali pa za enostavno rotacijo sil." Ob tem je dejal, da je povečevanje števila ruskih vojakov ob meji "poskus psihološkega pritiska", s katerimi želi Moskva vplivati na rezultat pogajanj. Ob tem je dejal, da ni potrebe za paniko, saj da ima Ukrajina dovolj močno vojsko. "So morda na naših ulicah tanki? Niso," opozarja Zelenski in dodaja, da mediji ustvarjajo lažen vtis o dogodkih v Ukrajini. "Neuravnotežena in nerazumna informacijska politika je naši državi povzročila veliko gospodarsko škodo."

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski FOTO: AP

 Povedal je, da bi v primeru vojne šlo za grozljiv in odprt spopad, ki bi terjal veliko žrtev. Obregnil se je tudi ob napoved zahodnih držav, da bodo v primeru napada sankcionirale Rusijo. "Zakaj govorijo samo o sankcijah? Njihov namen je obramba Evropske unije in Nata, ne pa Ukrajine," je bil odkrit. Zahod je pozval, naj se izjasni glede ukrajinskega članstva v severnoatlantskem zavezništvu, do takrat pa, poudarja ukrajinski predsednik, je država prepuščena sebi. 

"Ne želim si, da bi bila usoda Ukrajine rezultat dogovorov med Joejem Bidnom in Vladimirjem Putinom." Pri tem je izrazil upanje za tristranske pogovore in dodal, da mu je Biden zagotovil, da ZDA ne bodo sprejemale dogovorov za njegovim hrbtom. "Pomembno je, da Biden glede razmer v državi sliši informacije od mene in ne od posrednikov."

V pogovoru je razkril tudi, da ga je ruski predsednik povabil na pogovore v Soči, sam pa da je predlagal srečanje v Odesi. Na Putina je ob tem naslovil vprašanja, zakaj predlaga stvari, za katere ve, da ne bodo delovale. "To je največji možni cinizem," je dejal. "Zakaj potrebuješ toliko vojakov tam in zakaj izvajaš vaje specifično na tem ozemlju, na meji. Je to sadomazohizem? Zakaj uživaš v strašenju drugih?"

Spregovoril je tudi o notranjepolitičnih razmerah in dejal, da je največji izziv zanj držati državo skupaj. Pri tem je kritiziral "post-sovjetske" oligarhe stare elite, ki da jih ne ganejo razmere v državi ter dodal, da se Rusija sooča z istim problemom. 

Ruska vojska v bližini ukrajinske meje izvaja vojaške vaje.
Ruska vojska v bližini ukrajinske meje izvaja vojaške vaje. FOTO: AP

Reuters: Ruska vojska enotam ob meji dostavila zaloge krvi in druge medicinske opreme

Po pisanju Reutersa, ki se sklicuje na tri ameriške uradnike, naj bi ruska vojska enotam, ki se nahajajo v bližini ukrajinske meje dostavila zaloge krvi in druge medicinske materiala, kar naj bi kazalo na to, da je Rusija v bojni pripravljenosti. Pri tem niso želeli razkriti, kdaj naj bi ruska vojska enotam dostavila omenjene pošiljke.

Iz Pentagona so sicer že pred časom sporočili, da so zaznali dobavo medicinske opreme, vendar, kot navaja tiskovna agencija, ki se sklicuje na neimenovane strokovnjake, razkritje, da gre za zaloge krvi dodaja "dodatno dimenzijo glede ruske vojaške pripravljenosti". 

"To ne zagotavlja, da bo prišlo do napada, vendar nobena vojska zagotovo ne bi izvršila napada, če ne bi imela teh stvari pri roki," je dejal upokojeni ameriški general Ben Hodges. Rusko ministrsto za obrambo pa se na novinarske poizvedbe (še) ni odzvalo. Prav tako o tem niso želeli govoriti v Pentagonu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Space Voyager
29. 01. 2022 21.51
Zelenski je med kladivom in nakovalom. Pravzaprav med dvema kladivoma... Upal je na pomoč ZDA, te pa ga samo izkoriščajo za stopnjevanje pritiska na Rusijo. ZDA bi zelo pasalo, če bi Rusija zares napadla Ukrajino. Za ZDA nobenega tveganja (razen naložb korporacij, ki bi jih slej kot prej dobili nazaj), za odnose EU-Rusija uničujoče. Upam na pamet EU v tej igri. Dobro je že to, da se z Rusijo in Ukrajino pogovarjajo brez ZDA.
24urbutalci
29. 01. 2022 19.48
+1
Tak genij je ta Zelenski.... prikliče ZDA, doseže da se dogovarjata namesto Ukrajina-Rusija, dogovarjata ZDA-Rusija in zdaj joka. No, sej ga bodo že Ukrajinci odžagal, ko bodo le odprli oči.
24urbutalci
29. 01. 2022 19.45
+1
Jah, potem pa naj Zelenski še naprej sprejema ameriške vojake, orožje, in naj rine v Nato... Bidnu je popolnoma vseeno za eno Ukrajino in ali bodo imeli vojno ter mrtve.
kokon12
29. 01. 2022 13.58
+4
Ko so v Ameriki demokrati na oblasti ponavadi pride do vojne. Seveda dalec od Amerike. Lahko je tujim k.....m opletati po koprivah. Vsekakor mi ni vsec to scuvabje k vojni z ameriske strani. Upam da se motim, ampak tako je moje mnenje
Simon Megli?
29. 01. 2022 13.36
+3
Na zelo nizek nivo padel tale NATO. Več kot besedne grožnje ne zmore.
Antikrist Anarhist
29. 01. 2022 11.05
+1
Kdaj bo pa Belorusija sprejeta v NATO pakt?
Zdenko Krajnc
30. 01. 2022 10.52
Walter Pravicek
29. 01. 2022 10.50
+2
Pokrajina z "SEPARATISTI"po mnenju Kijeva ,Lugansk je severno vzhodni del Ukrajine.Pod to južneje je Donetsk,še bolj zarit v Ukrajino na zahod je Dombas.Ti NOČEJO UKRAJINSKE OBLASTI,SO SEPARATISTI.
PATRIOT-SLO
29. 01. 2022 09.38
+3
Zelenski, zelenski,.tako se ne govori o partnerjih,.boš končal kot Gadafi,.nisi na TV,..
Butalec8
29. 01. 2022 09.30
+6
@Milady to samo gumpec lahko verjame da se rusija pocuti ogrozeno od te nato burleska vojske , nobene vojne ne bo , ker rusija ne bi pridobila popolnoma nicesar samo izgubila bi ekonomsko. Putin ce zeli lahko ukrajino ekonomsko unici ne rabi vojne zaradi tega.
Butalec8
29. 01. 2022 09.20
-3
@3xčipiran. Ne ni res !!! Nimajo dolgoročnih pogodb !!! To bi Putin rad ter sili Eu v podpis dolgorocnih pogodb in ker Eu noce podpisat dolgorocnih 5 pa 10 letnih pogodb je pustil skladisca plina po Eu prazna cez poletje in pusca plinovod Yamal prazen zato pa cene varirajo do takih visav. Ne piši če veze nimaš.
Butalec8
29. 01. 2022 09.21
+4
Dolgoročne pogodbe ima z Srbijo , Bolgarijo ter Turcijo ostali plin jemljejo po potrebi ter trenutni ceni
liklir
29. 01. 2022 10.55
+2
Butalec8, premalo veš, Rusija ima dolgoročne pogodbe, npr. s Kitajsko za 50 let vnaprej, z Madžarsko za 15 let....
Butalec8
29. 01. 2022 12.09
-3
Še vedno vec kot ti ko veze nimas nakladas v tri krasne , samo nima smisla sploh razpravljat škoda besed
HujUkropiji
29. 01. 2022 09.14
+3
Hah, hah in še enkrat hah. 😂
Butalec8
29. 01. 2022 08.40
-5
Ja to je to kar jaz ga govorim in Rusi tud namerno dramatizirajo ter prcajo vse to z glavnim prikritim razlogom umetno nabijanje cen nafte pa plina katere cen so trenutno izredno visoke in medtem ko se Ruski proracun trenutno izdatno polni Evropa drago placuje ter se sramoti
Millady
29. 01. 2022 09.04
+11
Nekaj si zamešal :) ameri so tisti, ki delajo dramo in hujskajo ukrajince in EU drago prodajajo svoj plin!
HujUkropiji
29. 01. 2022 09.12
+9
Z Rusijo imajo večletne pogodbe po fiksni ceni. Cene višajo ti, ki ta plin naprej prodajajo.
liklir
29. 01. 2022 09.15
-4
Walter Pravicek
29. 01. 2022 10.52
+2
KUPI UTEKOČINJEN PLIN IZ AMERIKE.PO VOLJI IN IZBIRI.A KJE?
Walter Pravicek
29. 01. 2022 08.24
+7
Volodimir Zelenskaji,predsednik Ukrajine je RAZKRIL POTUHNJENO OBNAŠANJE VODSTVA EU IN POSEBNO NATO/OTAN,BIDNA IN JOHNSONA,glede NEUMNIH IZJAV,SKRBI IN HISTERIJE IN BRIGE ZA UKRAJINO.V UKRAJINI TANKOV NI NA ULICAH je dejal.Nemci so poslali le 5000 vojaških jeklenih pokrival-čelad.Hrvaški predsednik MILANOVIĆ pove:mi se v tej vojni ne bomo borili.Bolgari,Romuni in Madžari med drugo svetovno vojno izdajalci skupaj pri Hitlerju ,sedaj zopet kot hlapci v NATO/OTAN,ter DAVATELJI AERODROMOV ZA AMERIKANCE proti Rusom.,Biden reče:Ukrajine ne bomo včlanili v NATO/OTAN,enako Hrvat MILANOVIĆ ,a se po TV ISTOČASNO NAM VSEM SERVIRAJO ZASKRBLJUJOČE IZJAVE BIDNA,JOHNSONA TER TISTIH IZ VRST NATO/OTAN :NAPAD NE ENO ČLANICO JE NAPAD NA VSE ČLANICE NATA.OD KDAJ PA JE UKRAJINA ČLANICA NATA/OTAN?HISTERIJA ,LAŽNI PRIKAZI ATOMSKEGA IN JEDRSKEGA OROŽJA PRED NAPADOM NA IRAK AMERIKANCEV NI IZUČILA NIČ.UBOJ BIN LADNA JE ZANJE,KOT BI KRISTUSA KRIŽALI.KJE SO NJIHOVE SILNE VOHUNSKE SLUŽBE?IZ 100000 RUSOV OB MEJI Z UKRAJINO JIH"NAPIHNEJO"NA 120000.BO JIH JUTRI ŽE 200000?NEKDO PIŠE RUSOFILI!JA,RADI IMAMO RUSE.NI POTREBE,DA SI VČLANJEN V SKRIVNO ZVEZO KOMUNISTOV,DA DOBIŠ POTNI LIST ZA ODHOD V RUSIJO.NEKOČ SO ŠLI PREKO JUGOSLOVANSKIH PODJETIJ DELAT V VZHODNO DEMOKRATIČNO NEMČIJO (DDR),PRED TEM VSI VČLANJENI V ZVEZO KOMUNISTOV,TUDI ZA DELO V IRAK JE BIL TO POGOJ.ŠTUDENTJE ZA ŠOLANJE V AMERIKI PRAV TAKO,TEDAJ SO POSTALI ČLANI ZKS STARI 16-18 LET!IN POTEM SE NAJDEJO"OSAMOSVOJITELJI",KI SI PRIPISUJEJO ZASLUGE ZA OSAMOSVOJITEV SLOVENIJE,A GRABNA NISO VIDELI,NE V CIVILNIH OBLAČILIH,NE V UNIFORMI MILIČNIKA,TERITORIALCA ALI VOJAŠKI OD JNA!SEDAJ PA NA POLJSKO,PA BOMO MI "UREDILI".KJE? KOT VEDNO V POZADINI,LOGISTIKA.BOJ JE ZA JUNAKE!BOJ JE ZA TISTE,KI DOBIJO DOLARJE,MNOGO VIŠJE VSOTE OD VOJAKA SLOVENSKE VOJSKE,KI "DELA"OD 7 ZJUTRAJ DO 15(TREH)POPOLDAN.JA LJUBČKI VOJNA JE STRAH,POSCANE GATE,TER ZAPRTJE ALI KOZLANJE IN DRISKA.KRI SMRDI,NA SONCU ŠE POSEBAJ.TER"LJUBICA"OROŽJE OSEBNO.IN VOJNI BRAT PO OROŽJU OB TEBI! VOLODIMIR ZELENSKAJ JE VSE POVEDAL PO RESNICI,.KJUB BIDNOVIM BLODNJAM IN IMENOVANJEM NOVINARJA:PASJI SIN!KAJ SE SPLOH AMERIKA BRIGA ZA NEČLANICO NATO/OTAN SEVERNO VOJAŠKE ZVEZE?