Ukrajina

Zelenski: Če ne zaprete našega neba, bodo ruske rakete padle tudi na vaše ozemlje

Kijev, 14. 03. 2022 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Še enkrat ponavljam – če ne zaprete našega neba, je le vprašanje časa, kdaj bodo ruske rakete padle na vaše ozemlje. Na Natovo ozemlje. Na domove prebivalcev držav Nata," je prepričan ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V svojem novem nagovoru je spomnil na nedeljsko bombardiranje mesta tik ob poljski meji, čeprav se "na tistem območju ni dogajalo nič, kar bi ogrozilo Rusijo". Nekaj upanja so vzbudile besede ob koncu nagovora, ko se je dotaknil pogajanj z ruskim predsednikom Putinom, o katerih Zelenski pravi: "To je težka pot, vendar nujno potrebna."

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Končan četrti krog pogajanj
    02:50
    Iz 24UR: Končan četrti krog pogajanj
  • Iz SVETA: Mirovna pogajanja
    03:20
    Iz SVETA: Mirovna pogajanja
Ukrajinski predsednik je v noči na ponedeljek znova nagovoril prebivalce.
Ukrajinski predsednik je v noči na ponedeljek znova nagovoril prebivalce. FOTO: Posnetek zaslona

"To je bil 18. dan vojne za naša življenja, za Ukrajino, za neodvisnost," je v svojem novem nagovoru uvodoma dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Nato je nekaj besed namenil ruskemu napadu ob poljski meji in zvezi Nato. "Na tistem območju se ni dogajalo nič, kar bi ogrozilo Rusijo," je poudaril. Po njegovem mnenju bi se vojna lahko kaj kmalu razširila izven ukrajinskega ozemlja. "Že lani smo voditelje Nata jasno opozorili, da če ne bodo uvedli strogih preventivnih sankcij proti Rusiji, se bo začela vojna. Imeli smo prav," je dejal Zelenski.

Znova je pozval Nato, naj zapre zračni prostor nad Ukrajino. "Še enkrat ponavljam če ne zaprete našega neba, je le vprašanje časa, kdaj bodo ruske rakete padle na vaše ozemlje. Na Natovo ozemlje. Na domove prebivalcev držav Nata," je prepričan Zelenski.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zelenski je omenil tudi napad na Irpin, v katerem je bil v nedeljo ubit ameriški novinar Brent Renaud. Njegovo smrt je označil za "namerni napad ruske vojske". Prav tako je izpostavil svoj obisk ukrajinske bolnišnice, kjer oskrbujejo poškodovane vojake. "Mimogrede, vojska iz Rjazana (mesto v Rusiji, op. a.) se zdravi v tej isti bolnišnici," je dejal. Da ruske vojake oskrbujejo "na istem oddelku z našimi branilci, dobivajo enako pomoč od istih zdravnikov", je ponovil Zelenski. "Kljub temu, kar Rusi počnejo proti nam, proti Ukrajini. Toda ukrajinski zdravniki jih rešujejo, saj so ljudje, ne divjaki. In to vojno moramo dobiti tako, da bomo vsi ostali ljudje." 

Kot je še dejal, ga navdihuje srčnost Ukrajincev. "Na eni od kontrolnih točk sem srečal izjemno osebo, ki našim vojakom vsak dan skuha lonec boršča. Vem, da naša država že stoletja temelji na takih ljudeh. Zahvaljujoč takim ljudem, bomo preživeli vse črne dni. Ker smo skupaj, ker vedno varujemo svoje ljudi in našo lastnino. Pa ne za denar. In brez prisile – v nasprotju s tistimi, ki so prišli k nam," je v svojem čustvenem nagovoru še dejal Zelenski.

Na hitro se je dotaknil tudi pogajanj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Da je to "težka pot, vendar nujno potrebna", je dejal. Po njegovih besedah so bili nekateri humanitarni koridorji tekom dneva uspešni, z izjemo Mariupola, ki so ga znova napadale ruske čete. "Toda poskusili bomo znova, dokler ne bomo mogli pomagati našim ljudem," je dodal.

"Smo sredi najhujše preizkušnje v naši zgodovini in v naših življenjih. Zaščitimo najbolj dragoceno, kar imamo. Moramo vztrajati in se boriti. Zmagali. To vem in verjamem v to," je svoj nekajminutni nagovor zaključil Zelenski.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja