Tujina

ZDA Ukrajini zagotovile 500 milijonov dolarjev neposredne proračunske pomoči

Kijev, 30. 03. 2022 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič, STA, T.V.
Komentarji
0

Ruske sile so ponoči še naprej bombardirale ukrajinsko mesto Černigov severno od prestolnice Kijev, čeprav je Moskva pred tem trdila, da "korenito zmanjšuje" vojaške dejavnosti na tem območju, so sporočile ukrajinske oblasti. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je opozoril, da je Rusija manjše število svojih enot premestila iz okolice Kijeva, a se ne umika, temveč se morda pripravlja na večjo ofenzivo drugje v Ukrajini. Medtem so v Kremlju nekoliko znižali pričakovanja glede mirovnih pogovorov med ruskimi in ukrajinskimi delegati, ki so v torek potekala v Istanbulu. Po telefonu pa sta o nadaljevanju ameriške in zavezniške vojaške, gospodarske in humanitarne pomoči Ukrajini proti ruski agresiji govorila ameriški predsednik Joe Biden in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je sporočila Bela hiša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mirovni dogovori
    01:50
    Iz 24UR: Mirovni dogovori
  • Iz 24UR: Zelenski pravi, da Ukrajinci niso naivni
    04:00
    Iz 24UR: Zelenski pravi, da Ukrajinci niso naivni
  • Iz SVETA: Ruska invazija se nadaljuje
    03:00
    Iz SVETA: Ruska invazija se nadaljuje
  • Satelitski posnetki uničenega Mariupola
    00:49
    Satelitski posnetki uničenega Mariupola
  • Posnetek rakete, ki je zadela upravno stavbo v pristaniškem mestu Mikolajev
    00:44
    Posnetek rakete, ki je zadela upravno stavbo v pristaniškem mestu Mikolajev

Ukrajina in zahodne sile so danes že izrazile določene dvome o ruski zavezi, ki je bila v torek dana v Istanbulu po pogajanjih med rusko in ukrajinsko delegacijo. Župan Černigova Vladislav Atrošenko je dejal, da bi bila obljuba Rusije dobra novica, če bi ji resnično lahko zaupali. Oleksander Daniljuk, nekdanji svetovalec ukrajinskega predsednika za nacionalno varnost, prav tako ne verjame ruski zavezi o zmanjšanju vojaških operacij in meni, da gre samo za reorganizacijo ruskih sil, navaja BBC.

"Sovražnik je z letalskimi napadi na mesto Nižin dokazal, koliko upošteva obljube o zmanjšanju svojih aktivnosti v regiji. Tudi Černigov so obstreljevali vso noč," je na družbenih omrežjih zapisal guverner černigovske regije Vjačeslav Čaus. V današnjem pogovoru za lokalno televizijo je Čaus dejal, da se razmere ne spreminjajo. "Černigov ostaja tarča topniškega in letalskega bombardiranja. Včeraj ponoči smo bili priča napadu na civilno infrastrukturo. V mestu ni vode in elektrike. Komunikacije ne delujejo in zdaj jih ne moremo popraviti," je dodal.

Čaus je sicer ta teden ocenil, da je od začetka ruske invazije v Černigovu umrlo približno 350 ljudi. V močno poškodovanem mestu, v katerem je pred invazijo po ocenah živelo skoraj 280.000 prebivalcev, jih je ostalo okoli 120.000, je dejal.

Uničeno skladišče s hrano po napadu ruskih raket v kijevskem predmestju Brovari
Uničeno skladišče s hrano po napadu ruskih raket v kijevskem predmestju Brovari FOTO: AP

Ponoči je bilo sirene in eksplozije slišati tudi v okolici ukrajinske prestolnice Kijev, vendar ruske sile mesta niso obstreljevale, je za nacionalno televizijo povedal kijevski podžupan Mikola Povoroznik.

Po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Interfax pa naj bi ruske sile na vzhodu Ukrajine medtem obstreljevale tudi stanovanjska območja v mestu Liščansk v regiji Lugansk. Ukrajinski guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je na svojem kanalu na omrežju Telegram zapisal, da se je obstreljevanje začelo okoli 6.30 po lokalnem času, da so bile "visoke stavbe uničene" in da "poročajo o žrtvah". "Informacije o številu mrtvih in ranjenih še podrobneje pojasnjujemo. Veliko je ruševin," je dodal. Ruske sile so ponoči napadle tudi več industrijskih objektov v regiji Hmeljnicki na zahodu Ukrajine, je povedal tamkajšnji guverner Sergej Hamalij. Po njegovih besedah so ruske sile izvedle tri napade na to območje.

Po zadnjih informacijah je Rusija začela s premestitvijo sil, ki so bile nameščene okoli Kijeva so sporočili iz ZDA. Rusija je začela s premeščanjem 20 odstotkov svojih sil, ki so razporejene okoli ukrajinske prestolnice Kijeva, je danes zvečer potrdil Pentagon.

Tiskovni predstavnik John Kirby je opozoril, da pričakuje, da bo Rusija obnovila svoje enote in jih vrnila na bojišče, namesto da bi jih pospremila domov. Ameriško ministrstvo za obrambo pa je sporočilo, da so v zadnjih 24 urah opazili, da so se nekatere enote napotile v Belorusijo.  

Biden z Zelenskim o nadaljevanju ameriške pomoči Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa sta danes po telefonu govorila o nadaljevanju ameriške in zavezniške vojaške, gospodarske in humanitarne pomoči Ukrajini proti ruski agresiji, je sporočila Bela hiša. Govorila sta tudi o nadaljevanju ukrepov, ki dvigujejo ceno ruske surove agresije proti Ukrajini. Pozornost sta namenila še ameriški vojaški pomoči, ki ima ključen učinek v vojni z Rusijo, in o dodatni pomoči ukrajinski vojski, ki brani državo.

Biden je Zelenskega obvestil, da bodo ZDA Ukrajini zagotovile 500 milijonov dolarjev (okoli 450 milijonov evrov) neposredne proračunske pomoči. Zelenski pa je Bidna seznanil s statusom pogajanj med Ukrajino in Rusijo za končanje vojne.

Zelenski izrazil optimizem: Iz Istanbula prihajajo pozitivni signali

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil optimizem zaradi pozitivnih signalov iz Istanbula, kjer potekajo pogajanja med Kijevom in Moskvo o prekinitvi spopadov. A hkrati je poudaril, da Ukrajina ne bo zmanjšala obrambnih prizadevanj, prav tako druge države ne bi smele začeti razmišljati o rahljanju sankcij.

"Lahko bi rekli, da so signali, ki prihajajo s pogajanj, pozitivni, vendar pa ti signali ne zmanjšujejo števila eksplozij ali ruskih granat," je dejal ukrajinski predsednik v nočnem nagovoru. Izrazil je tudi dvom o ruskih napovedih, da bodo zmanjšali vojaške aktivnosti. "Mi svojih obrambnih dejavnosti ne bomo zmanjšali," je sporočil.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v videonagovorih, ki jih objavlja na družbenih omrežjih, pogosto nagovarja svetovno javnost.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v videonagovorih, ki jih objavlja na družbenih omrežjih, pogosto nagovarja svetovno javnost. FOTO: AP

Hkrati pa je tudi pozval mednarodno skupnost, naj ne razmišlja o rahljanju sankcij proti Rusiji, dokler ta ne bo končala invazije. "Vprašanje sankcij se ne sme niti postaviti, dokler ne bo konec vojne, dokler ne dobimo nazaj tega, kar je naše," je še dodal Zelenski.

Zelenski je znova nagovoril svet, potem ko je Rusija na včerajšnji 34. dan vojne napovedala močno zmanjšanje svojih vojaških aktivnosti v Ukrajini, ta pa je ob določenih varnostnih zagotovilih pripravljena na trajno nevtralnost.

Kremelj v pogajanjih z Ukrajino ne vidi večjega napredka

"Ne moremo trditi, da smo dosegli kaj zelo obetavnega ali prelomnega. Čaka nas še veliko dela," pa je danes novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da v Moskvi sicer ocenjujejo kot pozitivno, da je začela Ukrajina tudi pisno oblikovati svoje zahteve. "Skrbno se izogibamo izjavam o zadevah, o katerih se razpravlja na pogovorih, saj menimo, da morajo pogajanja potekati v tišini," je še dejal Peskov. Glavni ruski pogajalec Vladimir Medinski je pogovore sicer označil za "pomembne".

Rusija je po zaključku pogajanj v torek oznanila, da bo znatno zmanjšala svoje vojaške dejavnosti v bližini ukrajinske prestolnice Kijev in mesta Černigov. Toda ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so ruske sile nadaljevale bombardiranje na tem območju in tudi drugod v Ukrajini.

Ukrajinska vlada je sicer za danes napovedala vzpostavitev treh humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz mest Berdjansk, Melitopol in Enerhodar na jugovzhodu države. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je ob tem povedala, da je ukrajinska stran ruski delegaciji na torkovih pogajanjih predala predloge za humanitarne koridorje iz 97 naselij v devetih ukrajinskih regijah.

ZDA Rusiji ne verjamejo glede trditev o umiku vojske iz okolice Kijeva

Rusija je manjše število svojih enot premestila iz okolice Kijeva, a se ne umika, ampak se morda pripravlja na večjo ofenzivo drugje v Ukrajini, je v torek opozoril tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Tudi ukrajinska vojska ocenjuje, da je umik dela ruskih sil s front severno od Kijeva zgolj del prerazporeditve enot. Generalštab ukrajinske vojske je ponoči v svojem dnevnem poročilu o dogajanju na frontah potrdil, da je Rusija res umaknila nekaj svojih enot iz okolice Kijeva in Černigova, a obenem ocenil, da gre le za prerazporejanje oziroma rotacijo enot, in ne resničen umik. Kot kaže, se namreč te enote zdaj premikajo na druge fronte na vzhodu Ukrajine, je sporočil vojaški vrh.

Podobno menijo v Washingtonu, kjer je predstavnik Pentagona ponoči prav tako poudaril, da se z območja Kijeva umika le majhno število enot, medtem ko jih velika večina ostaja tam. "Videli smo umik le majhnega števila enot proti severu. Rusija ni uresničila cilja zavzetja Kijeva, to pa ne pomeni, da je grožnje za Kijev konec," je dejal Kirby. "Temu nismo pripravljeni reči umik. Verjetno imajo v mislih premeščanje za druge prioritete. Moramo biti pripravljeni na večjo ofenzivo na drugih območjih Ukrajine," je še dejal Kirby in dodal, da se je povečala ofenzivna aktivnost ruskih sil v Donbasu.

Tudi komunikacijska direktorica Bele hiše Kate Bedingfield je izrazila dvom o ruskih trditvah, podanih v torek. "Ruska najava ne sme nikogar zavesti," je sporočila in dodala, da si ruske aktivnosti v tem trenutku ne zaslužijo korenčka v obliki omilitve sankcij. "Osredotočati se moramo na palico," je dejala.

Na koncu se je na novinarski konferenci s singapurskim premierjem Leejem Hsienom Loongom na rusko najavo odzval še predsednik ZDA Joe Biden. "Bomo videli. O ničemer ne bom sklepal, dokler ne vidim dejanj. Imel sem pogovor s štirimi zaveznicami v Natu Francijo, Veliko Britanijo, Nemčijo in Italijo ki se strinjajo, da je treba počakati in videti, kaj ponujajo," je dejal Biden in ponovil, da bodo ZDA v vmesnem času nadaljevale z ostrimi sankcijami in ukrajinski vojski še naprej zagotavljale zmogljivosti za obrambo.

Britansko obrambno ministrstvo je medtem v svoji analizi dogajanja v Ukrajini v torek zvečer izpostavilo, da je ruska ofenziva na Kijev propadla, napovedalo, da bo Rusija svojo bojno moč s severa Ukrajine najverjetneje premaknila na jugovzhod države. Obeta se krepitev ofenzive v regijah Lugansk in Doneck, menijo v Londonu, kar da je "tiho priznanje" Rusije, da le s težavo še ohranja odprtih več front.

Kot so še dodali, so ruske enote utrpele hude izgube in so se prisiljene vračati v Rusijo in Belorusijo na ponovno oskrbo in reorganizacijo, to pa predstavlja dodatno težavo za rusko logistiko. Zmanjšanje kopenskih manevrov naj bi skušala Rusija kompenzirati z okrepljenimi topniškimi in raketnimi napadi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja