Tujina

'Želimo se izogniti temu, da to postane vojna med Rusijo in Natom'

Davos, 18. 01. 2023 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
490

WEF v Davosu je nagovoril nemški kancler Olaf Scholz. Dotaknil se je vojne v Ukrajini, energetskih izzivov in premika k bolj zelenemu gospodarstvu. Obljubil je, da bo tudi Nemčija Ukrajino podpirala, dokler bo treba, potem ko smo to že slišali od predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, in napovedal nadaljevanje zelene gospodarske transformacije. Prav slednji temi je posvetil večino časa. Kljub dodatnemu vprašanju tako Ukrajina niti tokrat ni dočakala obljube pošiljke tankov leopard.

Olaf Scholz
Olaf Scholz FOTO: Twitter

Scholz je ocenil, da se je v enem letu, odkar je bil nazadnje na forumu, spremenilo veliko: "Takrat smo govorili o ekonomiji po pandemiji. Večina je pričakovala rast in premik k zeleni industriji. Potem pa je prišel februar 2022, ko je Rusija začela vojno pred našimi vrati."

Izpostavil je predvsem trpljenje Ukrajincev: "Vojna pa ima vpliv na vse nas, cene plina so narasle, cene proizvodnje in dobrin so se povečale. Obstaja strah, da se bodo vrnila fosilna goriva in nam bo spodletelo pri klimatskih ciljih. Grozi fragmentacija sveta, deglobalizacija."

Je pa to samo del resničnosti, s katero se soočamo, je poudaril: "Drugi del je ta, da je Rusiji že spodletelo pri doseganju ciljev, Ukrajina se pogumno bori, mednarodna skupnost se je združila v pomoči, tudi Nemčija bo Ukrajino podpirala, dokler bo treba."

"Pripravljamo tudi načrt za dolgoročno okrevanje države, pomemben je sistem donatorjev. Pomembno vlogo bo igral kapital zasebnega sektorja in vem, da nemška in druga podjetja vedo, kako veliko priložnost bo predstavljala Ukrajina, še posebej, ko bo vstopala v EU."

Ampak najprej je treba premagati Rusijo, je bil realen nemški kancler: "Zato Ukrajini dobavljamo orožje v dogovoru s partnerji, kar sicer pomeni velik odmik od nemške filozofije."

V samem govoru se Scholz ni dotaknil tistega, kar so mnogi pričakovali – naprednega orožja za Ukrajino. Vprašanje, ali bo Nemčija začela pošiljati tanke leopard, je ostalo neodgovorjeno, je pa prišlo na vrsto, ko so bila na vrsti vprašanja občinstva. Na vprašanje, ali bodo ti tanki poslani v Ukrajino, Scholz (še) ni dal jasnega odgovora. "Nemčija je eden največjih podpornikov Ukrajine. ZDA res počnejo veliko, kar ni presenetljivo, saj imajo velik obrambni proračun, s katerim se evropski ne morejo primerjati. Smo se pa zgodaj odločili, da Ukrajine ne podpiramo le s humanitarno pomočjo, ampak tudi z orožjem. ZDA sledimo s podporo Velike Britanije in Nemčije. Odločili smo se, da pošiljamo tudi zelo učinkovito orožje, ki Ukrajini pomaga pri obrambi," je dejal Scholz.

Izpostavil je, da so strateško povezani s partnerji, posvetujejo se in tako delujejo skupaj, ne na svojo roko: "Mislim, da Ukrajini dokazujemo, da se lahko zanaša na nas, želimo pa se izogniti temu, da to postane vojna med Rusijo in Natom." Dejal je, da je želja ukrajinskih zaveznikov, da Ukrajina postane članica EU kot samostojna država, in v tem smislu tudi delujejo.

Kancler je doslej že večkrat dejal, da dobava tankov leopard ne sme biti nemška solo akcija. Medtem pa želijo Poljska in nekatere druge države EU in Nata v Ukrajino dostaviti lastne tanke leopard in čakajo le še zeleno luč nemškega proizvajalca.

Izpostavil je tudi, da se je Nemčiji v letu dni uspelo oddaljiti od ruskega plina in nafte, država je sklenila nova partnerstva, za to zimo ima, kar potrebuje. "Kot rezultat so cene nehale naraščati in padajo. Inflacija se umirja tudi zahvaljujoč ukrepom centralnih bank, industrijska proizvodnja v Nemčiji je kljub drugačnim pričakovanjem ostala stabilna, zaposlenost je rekordna, tudi premik k zeleni industriji ima novo dinamiko." 

Vse to se dogaja tudi po zaslugi Rusije, ki s svojim početjem tudi Nemčijo sili v spremembe, je dejal. "Ne glede na to, ali ste investitor ali aktivist, jasno je, da prihodnost pripada obnovljivim virom.  Tako zaradi stroškovnih razlogov, okoljskih razlogov, varnostnih razlogov in ker obnovljive energije dolgoročno obljubljajo najvišje donosnosti," je naštel. Do leta 2030 naj bi bilo tako približno 400 milijard evrov vloženih samo v obnovljive vire energije v Nemčiji.

Izpostavil je, da je pred kratkim odprl nov terminal LNG, še več jih bo sledilo: "To ni samo dobra novica za nas in sosede, ki bodo s teh terminalov dobile plin. Dokazuje, da smo Nemci lahko fleksibilni in hitri."

Ti terminali bodo pomagali nadomestiti ruski plinovodni plin, ki je predstavljal polovico uvoza nemškega plina. Kritiki sicer pravijo, da se Nemčija sploh ne bi znašla v tako veliki energetski krizi, če bi ukrepe za diverzifikacijo oskrbe sprejela pred vojno. Po drugi strani pa je bila še pred dobrim letom vojna nepredstavljiva.

Zvezni kancler je nasprotoval vtisu, da je bil za uspeh nemške industrije bistven poceni plin iz Rusije, ki so ga v Nemčiji uporabljali v energetsko intenzivnih panogah aluminija, cementa ali surovega jekla. Cene energije v Nemčiji tudi pred vojno niso bile med najnižjimi, je dejal. "Kljub temu je bila Nemčija konkurenčna," je dejal Scholz. "Nenazadnje nemški poslovni uspeh temelji na visoko specializiranih in tehnoloških industrijskih izdelkih."

Dejal je še, da se zaveda, da je treba najti nove vire plina, da večje evropsko povpraševanje ne bi zvišalo cen ali ustvarilo pomanjkanja za revnejše države. Ali namerava Nemčija investirati v plinske projekte, pa ni povedal. Veliko upov Nemčija polaga tudi v vodik, denimo na področju jeklarstva. Nemčija namreč, tako Scholz, želi ostati proizvodna država. "Dokler so količine majhne in so cene visoke, bo država potisnila cene na raven, ki je privlačna za industrijo. Naš cilj ni nič drugega kot razcvet elektrolize," je dejal Scholz.

Scholz je še dejal, da bi morala biti Evropa prva celina brez emisij leta 2050. Ponovil je cilj klimatske nevtralnosti Nemčije do 2045 in skušal pomiriti nekatere skrbi, da bi vojna pomenila renesanso premoga in nafte.

Napovedal je, da bodo zagon sprememb obdržali, ko gre za transformiranje gospodarstva.  "Spremembe na področju energetike so prioriteta. Držali se bomo tudi ciljev. Do 2030 bo 80 odstotkov naše energije prišlo iz obnovljivih virov, ob tem pa pričakujemo velika povečanja potrebe po električni energiji, zato bomo temu prilagodili omrežja v skladu z jasno časovnico."

Izpostavil je tudi, da mora energija biti cenovno dostopna, in med drugim poudaril, da bi bilo zelo slabo, če bi se znova obrnili k fosilnim gorivom ali pa bi se pojavile nove odvisnosti od kakšne države.

"Klimatsko nevtralna prihodnost ni nekaj, kar lahko katera koli država doseže sama," je poudaril in dodal, da je treba preprečiti, da se umazana industrija preseli v države z manj ambiciozimi okoljskimi cilji.

Poleg tega se je zavzel za prosto trgovino. Napovedal je, da se bo zavzel, da bo EU sklenila sporazume o prosti trgovini z Indijo, južnoameriškimi državami Mercosur in Indonezijo. Da bi dosegli poštenost v konkurenci med državami z različnimi prizadevanji za zaščito podnebja, pa mora EU vzpostaviti poseben mehanizem, ki bi lahko vplival na dajatve za uvoz iz držav brez predpisov o zaščiti podnebja.

Scholz je znova poudaril, da pozdravlja ameriške subvencije za podnebne naložbe. Vendar to ne bi smelo privesti do težav evropske industrije. "Protekcionizem preprečuje konkurenco in inovacije ter škodi podnebnim ciljem," je opozoril.

Napovedal je izboljšanje pogojev za investicije v Evropi. "Če želimo ostati konkurenčni, bomo morali evropsko zakonodajo narediti bolj fleksibilno, da bodo investitorji vedeli, kaj naj pričakujejo."

Zaključil je z ugotovitvijo, da nas je zadnje leto izzvalo k spremembam. Napovedal je, da bo leta 2045 njegov naslednik nagovoril Svetovni gospodarski forum in Nemčijo bodo takrat predstavili kot eno prvih podnebnih nevtralnih držav. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
03. 02. 2024 16.36
+2
Za Scholza velja samo ena definicija, bedak slepi.
Justiceiscoming81
20. 01. 2023 10.02
+3
Ponavadi je pot v mir, da pošlješ težko oborožitev in raketne sisteme,... Mišljenje zveze NATO... Bedaki
jugalo
19. 01. 2023 08.02
+4
Bravo Olaf ❤️ Naj vojno resujejo tisti ki so jo zakuhali in to ni EU!! Bravo, dovolj je tega ZDA vpliva in namernega ropanja EU! Će pa je komu UK već kot lastna država pa lepo spakirat kovcke in na fronto streljat rusov ;) upam da bos zdrzal ;)
alotafagina
18. 01. 2023 21.58
-2
Vsi srbi na ples igral vam bo wagner na mitraljez.. ampak sam če se neboste umikal
Urška iz Ugande
18. 01. 2023 21.58
-3
Danes je Putin v govoru v st petersburgu tudi uradno priznal, da specialna operacija traja že od leta 2014. Ruska vojska je prisotna v donbasu že od leta 2014 s težkim orožjem. Tolko da veste s kom se borijo Ukrajinci že od 2014.
Urška iz Ugande
18. 01. 2023 21.48
+7
Sholz je prodana duša. Ko bo prodal Hambursko pristanišče Kitajcem bo odletel kot smet.
Rains
18. 01. 2023 21.54
-2
Mene sam zanima a so US/UK Nemcem zminirali plinovode zato, ker so namenoma zadržani, ali pa so namenoma zadržani zato ker so jim US/UK zminirali plinovode. :-)
Urška iz Ugande
18. 01. 2023 21.59
-1
Zadržani so zaradi 2. Svetovne vojne in politikov, ki so na ravni naših. Bivša ministrica je lep dokaz
Rains
18. 01. 2023 21.47
-5
Kvantitete so imeli Rusi vedno preveč. Zdaj jim Ukrajinci to malo redčijo na bolj sprejemljiv nivo.
Rains
18. 01. 2023 21.48
-8
Sovjeti so bili izgleda res paranoični. :-)
User2369190
18. 01. 2023 21.56
+3
ena napakica kavbojev in jim je VVP že povedal kaj bo. Zgoreli bodo. In mislim da se ne heca, ali pač?
Animal_Pump
18. 01. 2023 21.43
+1
Čečenski predsednik Ramzan Kadirov je med prepirom o vojaški taktiki Moskve med njeno invazijo na Ukrajino zasmehoval nekdanjega vrhovnega ruskega vojaškega poveljnika. Pa mes.Wagnerjevci in Putičem so tudi napetosti....To bo še zanimivo, ko putič Kadirova pa Prigožina ne bo mogel več kontrolirat. Onadva nista zastonj tam.
User2369190
18. 01. 2023 21.40
+4
ukrajinci lahko računajo toliko modernega zahodnega orožja, da bo dovolj za kakšen selfi vojakov, pa kakšen filmček na twitterju. Tako, da se vidi.
1236
18. 01. 2023 21.40
+3
ti ljudje bodo pomrli ostalo bo pa pri oblubah. slabo se piše mladim
User2369190
18. 01. 2023 21.42
+2
zahod hoče gledat kako ljudje umirajo. Saj zato jim gre.
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.38
+2
Vsi trije zagovorniki Zelenkota v SLO so se znašli danes tukaj 🤣.
SREBRNIBREG.
18. 01. 2023 21.39
+4
In še to pod več nicki v eni osebi. Janšistična klasika.
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.51
+2
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.37
+3
Baje ma danes v Davosu Zelenkotova žena iz 2400 na 2200. Rains greš?
Rains
18. 01. 2023 21.40
-6
Jaz se bolj zabavam z vami nepomembnimi rusofili.
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.41
+3
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.43
+5
Niti nimam rad Rusov. Samo še manj pa hinavca Volodkota.
biggie33
18. 01. 2023 21.32
+8
Pred kratkim je Nemčija na vojaških vajah predstavila svoje nove tanke.. 19 od 20ih se je pokvarilo tisti dan..
Rains
18. 01. 2023 21.26
-7
Dokler je Slovenija uradno zaveznica ZDA, EU, NATA in Ukrajine, in ji pošilja pomoč, mene prav nič ne gane to bevskanje in cviljenje naših malih rusofilčkov. So nepomembni. Z njimi se je treba samo zabavat po forumih. He he he he he.
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.27
+9
Ni Slovenija ampak slovenska politika. Ljudje pač nimamo prave glasanja.
Rains
18. 01. 2023 21.30
-8
"Prave glasanja" ja, hahaha. Še en Sr- ... rusofil.
alotafagina
18. 01. 2023 21.32
-1
Vse to je voda na naš mlin. Mejbi se nam bojo zamerl pa šli nazaj u zemun kamor spadajo.
Animal_Pump
18. 01. 2023 21.32
+1
Phil...bilo je glasovanje za EU..in NATO...sam ti verjetno takrat še nisi imel državljanstva.
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.33
+1
Sem čisti slovenec. Tudi rečem basket za košarko in a sem potem tvoj Jenki?
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.33
+1
Bedaki. Rojen sem v SLO. Mama SLO, oče SLO. 🤣
alotafagina
18. 01. 2023 21.34
-5
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.34
+3
Ej animal a se je Zelenko že opravičil ko je lagal o Poljski kmetiji? Imaš mogoče njegov naslov, da mu pošljem stare puloverje, ki joh ne nosim več?
borjac
18. 01. 2023 21.35
+4
To "pravo glasanja" ali "nimaš pravo glasanja" ....so REKI in ne Rusofilstvo, tako kot tisti rek "nihče ni popoln- noubody is perfect"
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.35
+3
Haha Zelenkofile je najbolje dražit. Takoj so rdeči kot paradajz 🤣.
Rains
18. 01. 2023 21.35
+0
Uni, ki napišejo "Amerikanci" so sigurno tudi "čisti slovenci".
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.36
+3
SREBRNIBREG.
18. 01. 2023 21.39
-1
Phil- sprijazni se, da janšarija vedno začne o neslovencu, če ne tuliš v isti hinavski, lažnivi, kriminalni na cistični rog kot oni in, ko nimajo obrambe pred resnico.
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.40
+1
Eh saj sem se. Se pa zabavam. Zato odgovarjam. Ker je neumnost nekaterih naravnost smešna in zabavna.
Rains
18. 01. 2023 21.42
+1
Shizofreni, mi samo iščemo korelacijo med "neslovenci" in rusofili.
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.48
+1
Vem da jih. Ker pač niste v stiku z realnim mnenjem Slovencev.
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.52
+1
Aja pa glede glasovanja za EU in NATO. Veliko so obljubljali. Kaj pa je danes iz tega pa žal močno občutimo. Naj ga danes ponovijo.
omega _v6
18. 01. 2023 21.25
+2
Hej kekec Nemški ali se to ne bo zgodilo,če pade Ukrajina?? Samo popolni luzer lahko misli,da se bodo Rusi ustavili po padcu Ukrajine!! Čez leto ali dve,ko si Rusi opomorejo bodo napadli Polsko!! Zakaj pa mislite,da je Orban tako zadržan boji se kaj bo,če Rusi prebijejo še Polsko??
OvcjiPastir
18. 01. 2023 21.46
Naj kar napadejo Poljsko. NATO si že mane roke.
Zuzaa11
18. 01. 2023 21.23
+2
Olaf prosim cimprej dostavi teh 14 Leopard tankov, ti bodo prevesili tehtnico na Ukrajinsko stran. Rusija ima samo 12 tisoc tankov
alotafagina
18. 01. 2023 21.29
+1
Od tega 11 tisoč iz 1950 kateri autoloader dela 15 minut. In pa seveda vrhunsko napredni menjalnik ki se v rikverc vozi z eno prestavo 5km na uro. Lahk jih imajo 120 tisoč
SREBRNIBREG.
18. 01. 2023 21.29
+2
Pa pred tremi meseci ji je že zmanjkalo raket. Baje, da jih Putin osebno s fračo obstreljuje. Slučajno je celo helikopter zadel.
alotafagina
18. 01. 2023 21.33
-1
Raket majo dost to se jaz zavedam. Vsi cemo zakaj je v rusiji lakota
SREBRNIBREG.
18. 01. 2023 21.22
+2
Merklova je s tem dejansko priznala, da je predstavnike Rusije in ruskega predsednika zavajala, saj zdaj trdi, da je bil izrecni namen dogovorov iz Minska »kupiti čas« za Kijev, v katerem bi se Ukrajina oborožila in okrepila za nove spopade z Rusijo....še iz drugega vira na j se ve kdo je krivec vojne.
Rains
18. 01. 2023 21.33
-1
Krivec za vojne je Rusija, ki je vse to začela, po tem ko je 2014 izgubila svojo lutko v Ukrajini. Najprej so zanetili vojno v Donbasu potem pa še začeli lastno vojno v Ukrajini.
SREBRNIBREG.
18. 01. 2023 21.41
-1
Torej smo mi Slovenci zanetili vojno v Jugoslaviji, ker smo se želeli osamsovojiti kot Rusi v Ukrajini. Ok, naj bo po tvojem. Preberi si kako ste lagali Putinu. Barabe umazane zahodnjaške.
SREBRNIBREG.
18. 01. 2023 21.21
+2
Nekdanja nemška kanclerka je namreč v najnovejšem intervjuju za nemški časnik Zeit izpostavila, da mirovni sporazumi nikoli niso bili mišljeni kot trajni konec konflikta, saj NATO Ukrajini v tistem času ne bi zmogel zagotoviti take vojaške pomoči in v tolikšni meri, kot jo zdaj....iz drugega vira. Naj se ve kdo je kriv za vojno.
Kitamita
18. 01. 2023 21.20
-1
Lažnivi Rusofili...
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.22
+0
Ivar The Boneless
18. 01. 2023 21.19
+2
A ta podnebna kroza in zeleni prehod. Če bi bilo res, nebi bogati delali vse nasprotno kar pridigajo in zaradi poplav gradili mesta v hribih 🤣. Naj uganem. Spet bomo mi morali paziti. Na koncu s podnebnimi spremembami ne bo nic, ukrepi pa bodo ostali. Imam prav gospod Scholz? Hahaha.