Tujina

Zemeljski plaz na Ischii: v trenutkih pred smrtjo je na pomoč klicala svojega očeta

Ischia, 28. 11. 2022 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.J., STA
Komentarji
3

Zemeljski plaz, ki je na italijanski Ischii po trenutnih podatkih terjal osem življenj, s seboj prinaša tudi številne čustvene zgodbe. Eno izmed teh bi lahko povedal tudi oče preminule 30-letnice, ki ga je hči poklicala v trenutkih pred smrtjo.

30-letnica je življenje izgubila zaradi zemeljskega plazu, ki je zajel njeno hišo. A v trenutkih pred smrtjo je v upanju po pomoči poklicala svojega očeta. Opazila je namreč, da se je val blata, ki se je usul s pobočja nad njeno hišo, začel kotaliti proti njenemu domu. Kljub telefonskemu klicu na pomoč ji oče zaradi gmote blata, ki je takrat že zajela njeno hišo, ni mogel pomagati.  Kasneje, ko se je reševalcem uspelo prebiti do ruševine, pa je bila ženska že mrtva. Moža preminule 30-letnice še zmeraj pogrešajo, poroča BBC. 

Posledice zemeljskega plaza v kraju Casamicciola na italijanskem otoku Ischia
Posledice zemeljskega plaza v kraju Casamicciola na italijanskem otoku Ischia FOTO: AP

Reševalci na italijanskem otoku Ischia v bližini Neaplja so danes našli še osmo smrtno žrtev sobotnih zemeljskih plazov. S tem se je število pogrešanih zmanjšalo na štiri. Šole na otoku ostajajo zaprte, nesreča pa je sprožila vprašanja glede gradnje na območjih, ki so še posebej ogrožena zaradi poplav in zemeljskih plazov. V nedeljo pozno zvečer je neapeljska prefektura potrdila smrt sedmih ljudi, med katerimi so bili 22 dni star dojenček, 11-letni deček in njegova 6-letna sestra. Poleg tega so reševalne službe našle trupla treh žensk in enega moškega.

Po navedbah tamkajšnjih gasilcev je osma žrtev, ki so jo našli danes, moški. Reševalci so truplo odkrili v kraju Casamicciola na severu otoka, ki ga je sobotno neurje najhuje prizadelo. Število pogrešanih se je s tem s pet zmanjšalo na štiri, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju italijanske tiskovne agencija Ansa so štirje ljudje poškodovani, okoli 230 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Italijanska vlada je v nedeljo za otok Ischia razglasila izredne razmere in sprostila približno dva milijona evrov za obnovo prizadetih območij, za kar bo zadolžila posebnega komisarja.

Kritiki medtem opozarjajo na hidrogeološka tveganja v številnih delih Italija, ki bi se lahko zaradi podnebnih sprememb še povečala. Po njihovem mnenju so italijanske oblasti v preteklosti storile premalo, da bi ogrožena območja, kakršna je tudi neapeljska regija, zaščitile. Na Ischii je sicer več objektov zgrajenih ilegalno in torej tudi brez ustreznega gradbenega dovoljenja. Ti objekti zato večkrat niso ustrezno zaščiteni pred naravnimi nesrečami. 

Zemeljski plaz se je vsul s pobočja in zasul več hiš in vozil.
Zemeljski plaz se je vsul s pobočja in zasul več hiš in vozil. FOTO: Profimedia

Da Italija potrebuje nacionalni načrt prilagajanja podnebnim spremembam je povedal Nello Musumeci, minister za civilno zaščito. Na ta način bi zagotovili, da bi objekti ustrezali gradbenim kriterijem in bi bili na ta način tudi bolj odporni na izredne naravne razmere, kot je na primer močno deževje. 

"V naslednjih letih moramo za prioriteto postaviti varovanje našega ozemlja. Če tega ne bomo storili, bomo žalovali za še več ljudmi," je povedal minister. Italijanska vlada je sicer zaradi uničujočega zemeljskega plaza odobrila izredne razmere in za obnovo domov, ki so bili uničeni v plazovih odobrila dva milijona evrov sredstev pomoči. 

Huda nevihta se je nad Ischio sicer razbesnela v soboto. Najhuje je prizadela občino Casamicciola Terme na severni obali otoka. Val blata se je v zgodnjih jutranjih urah usul s pobočja in zasul več hiš in vozil, nekaj avtomobilov je odneslo v morje. Po zemeljskem plazu so mediji sprva poročali, da je pogrešanih 13 oseb. Med njimi je bila tudi ženska z novorojenčkom, a so jo medtem našli živo in zdravo.

Pri intervencijah sta delo reševalcev, gasilcev in pripadnikov civilne zaščite ovirala močan dež in veter. Reševalci so kljub temu iz domov uspešno evakuirali približno 130 ljudi. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je v soboto dejal, da je skupaj potrebno evakuirati približno 200 ljudi.

Obilno deževje je več dni zajemalo italijansko Kampanijo. V neurjih sta tako v četrtek umrli dve osebi. Zaradi obalne nevihte se je utopil argentinski turist, udar strele pa je na obali ubil še enega moškega.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
28. 11. 2022 12.28
+2
res je da je po bitki lahko vsak general , a sam bi če bi videl da se plaz približuje hiši namesto telefoniranja prvo poskusil zapustit hišo in zbežat na varno ...
Ramzess
28. 11. 2022 15.43
+1
travc
28. 11. 2022 12.08
+2