Tujina

Zemeljski plaz v Papui Novi Gvineji bi lahko pod seboj pokopal 670 ljudi

Port Moresby, 26. 05. 2024 12.37 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
3

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je povečala oceno števila smrtnih žrtev obsežnega zemeljskega plazu v Papui Novi Gvineji. Število so dvignili na 670, reševalci in sorodniki pa imajo vedno manj upanja, da bodo našli še koga živega. Ocenjujejo, da je plaz pokopal najmanj 150 hiš.

Serhan Aktoprak, vodja misije Agencije ZN za migracije v tej južnopacifiški otoški državi, je dejal, da spremenjeno število smrtnih žrtev temelji na izračunih uradnikov vasi in province, kjer je plaz pokopal več hiš, kot je bilo sprva ugotovljeno. "Ocenjujejo, da je trenutno pod zemljo več kot 670 ljudi," je poudaril za AP.

"Ljudje za kopanje uporabljajo palice, lopate in vile za odstranjevanje trupel, ki so pod zemljo," je opisal razmere na terenu.

Prvotno so uradniki ocenili, da je umrlo 100 ali nekaj več ljudi. Do nedelje so uspeli najti le pet trupel in nogo šeste žrtve. Ekipe reševalcev sicer delajo neumorno, preživele prestavljajo na varnejša območja.

Nacionalna vlada medtem še preučuje, ali je napočil trenutek, da zaprosijo za širšo mednarodno pomoč. Upanja pa skoraj ni več, piše AP. Težko verjetno je, da bodo pod zemljo in ruševinami, globokimi od šest do osem metrov, našli preživele. "Ljudje se s tem sprijaznijo, a je vseeno žalovanje zelo intenzivno," je poudaril Aktoprak. V naslednjih dneh bi se ocena števila smrtnih žrtev še povišala. 

Na varnejših območjih so vladni organi na obeh straneh obsežnega pasu ruševin, ki pokriva območje v velikosti treh do štirih nogometnih igrišč in je prekinil glavno avtocesto skozi pokrajino, postavili evakuacijske centre.

Konvoji, ki od sobote prevažajo hrano, vodo in druge nujno potrebne stvari v opustošene vasi, pa se nenehno soočajo s tveganji zaradi spopadov med plemeni v vasi Tambitanis. Konvoje sicer varuje vojska, a v soboto je bilo v spopadu med dvema rivalskima klanoma ubitih osem domačinov. V spopadih je zgorelo tudi okoli 30 hiš in pet trgovin, piše AP.

Predsednik papuanske vlade James Marape je svojcem umrlih v petek izrekel sožalje, na območje pa je napotil vojsko. Pomoč je ponudila tudi Avstralija.

Območje, kjer se je sprožil plaz, sicer leži južno od ekvatorja, kjer so pogosta močna deževja. Marca je zaradi zemeljskega plazu v bližnji provinci umrlo najmanj 23 ljudi.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sulica 81
26. 05. 2024 16.44
-1
a boste to sedaj objavljali cel teden dajte jih prasat če oni mogoče vejo kje je Slovenija?
flojdi
26. 05. 2024 13.23
+2
.bi lahko..ali težko...
flojdi
26. 05. 2024 13.24
+2