Tujina

Zemeljski plaz pokopal več vasi, umrlo naj bi več kot 100 ljudi

Port Moresby, 24. 05. 2024 08.25 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tuji mediji poročajo o hudi naravni katastrofi, ki se je zgodila v otoški državi v Oceaniji. Na Papua Novi Gvineji se je namreč sprožil večji zemeljski plaz, ki je pokopal več vas in številne prebivalce. Umrlo naj bi več kot 100 ljudi, vendar pa oblasti te številke še niso potrdile. Med žrtvami je tudi več otrok.

Zaradi zemeljskega plazu, ki je zasul več vasi v oddaljenem delu Papue Nove Gvineje, naj bi umrlo več kot 100 ljudi, poroča avstralska nacionalna radiotelevizija Australian Broadcasting Corp. Oceno smrtnih žrtev so podali tamkajšnji prebivalci, čeprav oblasti te otoške države števila še niso potrdile. Vaščani medtem menijo, da bi bilo lahko število smrtnih žrtev še veliko večje.

Zemeljski plaz na Papui Novi Gvineji
Zemeljski plaz na Papui Novi Gvineji FOTO: Profimedia

Plaz naj bi se v vasi Kaokalam v provinci Enga, ki je od glavnega mesta te otoške države Port Moresby oddaljen približno 600 kilometrov, sprožil okoli 3. ure zjutraj po lokalnem času, poroča AP News. Na družbenih omrežjih so se kmalu po sprožitvi plazu pojavili posnetki in fotografije, ki prikazujejo domačine, kako izpod skal in podrtih dreves izkopavajo trupla.

AP sicer poroča, da je pod zemeljskim plazom pokopana ena vas, vendar pa Guardian navaja, da je plaz zasul kar šest otoških vasic.

Število žrtev bi bilo lahko še veliko večje.
Število žrtev bi bilo lahko še veliko večje. FOTO: Profimedia

Vodja ženskega poslovnega združenja v Porgeri Elizabeth Laruma je po poročanju medijev dejala, da so bile vaške hiše zravnane s tlemi, ko je popustila stran gore. "Zgodilo se je, ko so ljudje spali. Pokopal je celotno vas," je dejala za ABC News. Dodala je, da je plaz prekinil tudi cestno povezavo med Porgero in vasjo, kar povzroča dodatne skrbi glede oskrbe mesta z gorivom in drugim materialom.

Ninga Role, vaščan, ki je bil v času plazu zdoma, pričakuje, da so umrli vsaj štirje njegovi sorodniki. "Ogromno je skal in dreves. Zgradbe so porušene," je dejal ter dodal, da vse to otežuje iskanje morebitnih preživelih in tudi pokojnih.

Papua Nova Gvineja je raznolika država v razvoju in je z 10 milijoni prebivalcev tudi najbolj naseljena južnopacifiška država za Avstralijo.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
24. 05. 2024 09.59
+6
Prvi zapisan odstavek se mi zdi kot bi nekdo želel zapisati, med žrtvami je bilo x ljudi in tudi ženske. Če napišeš ljudje, mislim, da ni potrebno posebej izpostavljati otrok. Tudi oni so ljudje.
Dr. Janez
24. 05. 2024 09.55
-6
Kaj ima ta članek veze s Slovenijo ?
GMajky
24. 05. 2024 09.48
+1
sulica, to je trenutno najpomembnejse zdej ane!
Sulica 81
24. 05. 2024 09.21
-12
a oni vejo kje je mogoče Slo?
GMajky
24. 05. 2024 09.47
+7
kaj ma pa to veze s tragedijo ki jo ravnokar dozivljajo?