Tujina

'Zemlja v Soledarju je prekrita s trupli napadalcev'

Kijev, 10. 01. 2023 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.L., STA, D.J.
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poročal o stalnih in vse hujših ruskih napadih na ukrajinsko mesto Soledar, le 15 kilometrov stran od mesta Bahmut, ki ga Moskva že več mesecev skuša zavzeti. Po besedah namestnice ukrajinskega obrambnega ministra v ruskih napadih sodelujejo predvsem sile ruskih plačancev skupine Wagner, kar je kasneje potrdil tudi ustanovitelj skupine Jevgenij Prigožin. Harkov pa je nenapovedano obiskala nemška zunanja ministrica.

"Zahvaljujem se vsem našim vojakom, ki varujejo Bahmut in Soledar ter se upirajo novim in silovitim ruskim napadom," je v svojem dnevnem nagovoru dejal Zelenski. Pojasnil je, da so ruske sile trenutno osredotočene na zavzetje mesta Soledar, vseeno pa ostaja prepričan, da jim to ne bo uspelo. "Rezultat težkega in napornega boja bo osvoboditev našega celotnega Donbasa," je nadaljeval.

Odpor ukrajinskih sil v Soledarju je označil za pomembno pridobivanje časa za prerazporeditev ukrajinske vojske. Razmere v mestu je opisal kot težavne. "Vse je popolnoma uničeno, zemlja v Soledarju pa je prekrita s trupli napadalcev," je še dodal.

Ruske sile so v ponedeljek izvedle več napadov na mesto Soledar, ki pa jih je Ukrajina uspešno odbila. "Po neuspešnih napadih se je sovražnik na novo razporedil, pripeljal dodatne sile, spremenil taktiko in sprožil nove silovite napade," je na Telegramu sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar

Tank, parkiran pri hiši v Soledarju
Tank, parkiran pri hiši v Soledarju FOTO: Profimeda

Ustanovitelj skupine Wagner priznal, da sodelujejo v spopadih

Po besedah Maljarjeve v ruskih napadih sodelujejo predvsem sile ruskih plačancev skupine Wagner. To je pozneje na družbenih omrežjih potrdil tudi ustanovitelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin, ki je priznal, da se v regiji bijejo težki in krvavi spopadi za nadzor nad mestom Soledar, in dodal, da ga ukrajinske sile častno branijo. Obenem je tudi zavrnil trditve, da ukrajinske sile množično zapuščajo frontno. "Bodimo iskreni. Ukrajinska vojska se pogumno bojuje za Bahmut in Soledar, poročila o njihovem množičnem dezerterstvu pa ne držijo," je dodal.

Vodja proruskih oblasti v Donecku Denis Pušilin je medtem za rusko državno televizijo poudaril, da bodo ruske sile kmalu zavzele Soledar. Te pa bodo za zavzetje mesta po njegovih besedah plačale visoko ceno.

Razmere v Donbasu.
Razmere v Donbasu. FOTO: AP

Britansko obrambno ministrstvo je zjutraj sporočilo, da Rusija in Wagner "verjetno nadzorujeta večino" Soledarja. Hkrati pa pojasnjuje, da si Moskva na fronti prizadeva mesto Bahmut obkoliti s severa.

Rusi si očitno zadnje dni prizadevajo, da bi mesto Soledar, ki leži severovzhodno od Bahmuta, odrezali od sveta. Če bi Rusi zavzeli mesto, bi ukrajinskim silam grozila nevarnost, da bodo obkoljene, Rusiji pa bi se odprla pot za napad na mesto, poroča Guardian

Rusija in Wagner naj bi v zadnjih štirih dneh taktično napredovala, pravi britansko ministrstvo, ki meni, da želijo Bahmut obkoliti s severa in ob tem prekiniti komunikacijske linije. Vendar tudi ukrajinske sile vzdržujejo obrambne linije in nadzorujejo oskrbovalne poti. 

Obramba Bahmuta in Soledarja, ki ju loči 15 kilometrov, je sicer ključnega pomena za ohranitev obrambnega zidu, ki ščiti Slovjansk in Kramatorsk, večji mesti v Donbasu, ki sta še pod ukrajinskim nadzorom.

Harkov danes obiskala nemška zunanja ministrica

Nemška zunanja ministrica  Annalena Baerbock je danes nenapovedano obiskala Harkov, kjer se je sestala z Dmitrijem Kulebo. Baerbockova je potrdila, da bo Berlin Kijevu poslal več orožja, ob tem pa dejala, da "Ukrajinci morajo vedeti, da se lahko zanesejo na našo solidarnost in podporo".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kuleba pa je ob tem povedal, da v "Ukrajinsko pomoč ne dvomijo".  V luči obiska je nemška zunanja ministrica izpostavila tudi pomembnost pridružitve Ukrajine k EU. "Ukrajini  želimo podati konkretne predloge, s katerimi bo lahko dosegla napredek pri krepitvi pravne države, neodvisnih institucij in boja proti korupciji ter pri prilagajanju standardom EU," je še dodala. 

Ukrajinske enote bodo sicer prihodnji teden pričele tudi z vojaškimi vajami v ZDA. Program usposabljanja za uporabo protizračnih obrambnih raket Patriot  bo potekal Oklahomi, trajal naj bi nekaj mesecev. Med decembrskim obiskom Volodimirja Zelenskega v ZDA je Joe Biden napovedal okoli 172 milijard evrov vojaške pomoči Kijevu, vključno z dobavo protizračnih obrambnih raket Patriot.

Medtem je sekretar ruskega varnostnega sveta  Nikolaj Patrušev dejal, da je konflikt v Ukrajini postal "vojaški spopad med Rusijo in Natom," pri čemer je izpostavil vlogi  "predvsem ZDA in Velike Britanije". Patrušev sicer velja za enega glavnih Putinovih zaveznikov. 

EU pa se je odločila, da bo proti Belorusiji uvedla nove sankcije. "Z ostrimi sankcijami na Kremelj in na njegove zaveznike bomo pritiskali toliko časa, kot bo potrebno," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Ruski zdravniki Putina pozvali k "prenehanju mučenja priprtega Navalnega" 

Na Vladimirja Putina pa se vrstijo tudi pritiski ruske medicinske stroke. Skupina ruskih zdravnikov je namreč Putina pozvala, naj zaprtega kritika ruskih oblasti Alekseja Navalnega "preneha mučiti". Navalni je silvestrovo preživel v t. i. kaznovalni celici, saj si je obraz umil pol ure prej, kot so zanj predvideli pazniki.

Poziv Putinu je podpisalo 170 predstavnikov ruske medicinske skupnosti. V njem so med drugim zapisali, da je očitno, da Navalni ne prejema zadostne medicinske pomoči. Njegov odvetnik pa je dejal, da zaprti Navalni trenutno trpi zaradi mrzlice, kašlja in vročine ter za drugimi simptomi hude gripe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja