Tujina

Zgodbe afganistanskih sodnic: nekoč lovile morilce, zdaj postale njihov plen

Kabul, 28. 09. 2021 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
55

Bile so najbolj goreče zagovornice pravic žensk v Afganistanu. Bile so trdne zagovornice zakona in nenehno iskale pravico za najbolj marginalizirane v svoji državi. A zdaj, ko so oblast prevzeli talibani, se več kot 220 afganistanskih sodnic skriva zaradi strahu pred maščevanjem tistih, ki so jih nekoč obsodile. Te so namreč talibani izpustili iz zaporov. Šest nekdanjih sodnic se je z novinarji BBC-ja pogovarjalo na tajnih lokacijah po Afganistanu. Zaradi njihove varnosti so spremenili njihova imena.

Masuma je v svoji sodniški karieri na stotine moških obsodila zaradi nasilja nad ženskami – posilstev, umorov, mučenja. Toda le nekaj dni po tem, ko so talibani prevzeli nadzor nad njenim mestom in ko je bilo na tisoče obsojenih kriminalcev izpuščenih iz zapora, so se začele smrtne grožnje. Na mobilni telefon je dobivala grozljiva besedilna in glasovna sporočila. 

Pred talibani se skriva okoli 220 sodnic.
Pred talibani se skriva okoli 220 sodnic. FOTO: AP

"Bila je polnoč, ko smo slišali, da so talibani iz zapora izpustili vse zapornike," se je spominjala Masuma. "Takoj smo pobegnili. Zapustili smo svoj dom in pustili vse za seboj."

V zadnjih 20 letih je sodniško funkcijo v Afganistanu opravljalo 270 žensk. Nekatere so zaradi svoje odločne drže in sodelovanja v vidnejših primerih postale tudi znane v javnosti. "Ko sem z avtomobilom bežala iz mesta, sem nosila burko, da me ne bi kdo prepoznal. Na srečo smo šli mimo vseh talibanskih kontrolnih točk."

Kmalu po odhodu so ji sosedje poslali sporočilo, da je v njeno staro hišo prispelo več pripadnikov talibanov. Masuma pravi, da je takoj, ko so sosedje opisali moške, ki so prišli k njej, vedela, kdo jo išče.

"Našel te bom in se maščeval, mi je zagrozil."

Pred nekaj meseci, preden so talibani prevzeli oblast v Afganistanu, je bila Masuma sodnica v primeru sojenja članu talibanske skupine, obsojenemu zaradi brutalnega umora svoje žene. Po tem, ko ga je spoznala za krivega, ga je Masuma obsodila na 20 let zapora. "Še vedno vidim sliko te mlade ženske. To je bil brutalen zločin," je dejala Masuma.

"Ko se je sojenje končalo, se mi je kriminalec približal in rekel: 'Ko bom prišel iz zapora, vam bom storil to, kar sem storil svoji ženi.' Takrat ga nisem jemala resno. Ko pa so talibani prevzeli oblast, me je večkrat poklical in rekel, da je pridobil vse moje podatke. Našel te bom in se maščeval, mi je zagrozil." 

Najmanj 220 nekdanjih sodnic se trenutno skriva po Afganistanu, je razkrila preiskava BBC. Pričevanja šestih nekdanjih sodnic iz različnih pokrajin, s katerimi so se v zadnjih petih tednih pogovarjali novinarji, so skoraj enaka. Vse so od pripadnikov talibanov, ki so jih obsodile na zaporno kazen, prejele smrtne grožnje. Štiri so izpostavile talibane, ki so bili obsojeni zaradi umora svojih žena. Vse sodnice, s katerimi so se pogovarjali BBC-jevi novinarji, so zaradi smrtnih groženj doslej vsaj enkrat spremenile svojo telefonsko številko. 

Zapustile so svoje domove. Sedaj se skrivajo po različnih lokacijah v Afganistanu.
Zapustile so svoje domove. Sedaj se skrivajo po različnih lokacijah v Afganistanu. FOTO: AP

Trenutno se vse skrivajo in vsakih nekaj dni zamenjajo svojo lokacijo. Pravijo tudi, da so talibani v zadnjih tednih prišli v njihove nekdanje domove, saj so jim prijatelji in sosedje povedali, da so jih spraševali, kje so sodnice. 

Tiskovni predstavnik talibanov Bilal Karimi se je odzval na obtožbe. "Sodnice bi morale živeti tako kot katera koli druga družina, brez strahu. Nihče jim ne sme groziti. Naše posebne vojaške enote so dolžne preučiti takšne pritožbe in ukrepati, če pride do poškodbe," je povedal za BBC. Ponovil je tudi obljubo talibanov o "splošni amnestiji" za vse nekdanje vladne uradnike po vsem Afganistanu: "Naša splošna amnestija je iskrena. Če pa želi kdo zapustiti državo, mu to prepovedujemo storiti in zahtevamo, da ostane v svoji državi," je dodal. Med množičnim izpuščanjem zapornikov so bili izpuščeni tudi številni talibanski kriminalci.

"Preprodajalce drog in pripadnike mafije nameravamo uničiti. Zoper njih bomo resno ukrepali," je še dejal tiskovni predstavnik talibanov Karimi.

Kot visoko izobražene ženske so te sodnice oskrbovale svoje družine. Zdaj pa so brez plače, njihovi bančni računi so zamrznjeni, zato so odvisne od denarja, ki jim ga dajo svojci. Sodnica Sanaa je več kot tri desetletja obravnavala primere nasilja nad ženskami in otroki. Pravi, da je v večini svojih primerov obsojala pripadnike talibanov, pa tudi ISIS. "Prejela sem več kot 20 grozečih telefonskih klicev nekdanjih zapornikov, ki so bili izpuščeni."

Talibani vdirajo v njihove nekdanje domove in iščejo sodnice.
Talibani vdirajo v njihove nekdanje domove in iščejo sodnice. FOTO: AP

Trenutno se pred talibani skriva skupaj z ducatom družinskih članov. Njen bratranec se je v nekem trenutku vrnil v njihov družinski dom. Ko je pakiral oblačila, so talibani vdrli v hišo. "Odprl sem vrata. Vprašali so me, ali je to hiša sodnice," je pripovedoval. "Ko sem rekel, da ne vem, kje je, so me vrgli na stopnice. Eden od njih me je udaril s pištolo in me začel pretepati." Po odhodu oboroženih mož je Sanain bratranec odšel v bolnišnico.

"Drugemu sorodniku sem dejala, da moramo nujno menjati svojo lokacijo. Zdaj nimamo drugega izhoda. Ne moremo pobegniti v nobeno drugo državo, niti v Pakistan," pa je nadaljevala Sanaa. 

Ženskam so zagotavljale podporo

Afganistan že desetletja velja za eno najslabših držav na svetu, kar zadeva položaj žensk. Po podatkih organizacije Human Rights Watch je 87 odstotkov žensk v svojem življenju že doživelo zlorabo. Ta skupina sodnic si je v svoji karieri nenehno prizadevala za spoštovanje zakona, nudila podporo ženskam in se zavzemala za to, da bi nasilje nad ženskami in dekleti postalo kaznivo dejanje.

"Želela sem služiti svoji državi, zato sem postala sodnica," pa je dejala Asma. "Večinoma sem obravnavala primere žensk, ki so želele ločitev oziroma iti proč od talibanov. Zato smo bili stalno deležni groženj. Talibani so nekoč celo izstrelili rakete na sodišče. Izgubili smo tudi eno izmed naših najboljših prijateljic in sodnic. Izginila je na poti domov iz službe. Njeno truplo so našli šele kasneje," je povedala. Za njen umor ni nikoli nihče odgovarjal. Takrat so lokalni talibanski voditelji zanikali vsakršno vpletenost.

Sodnice so se ves čas zavzemale za pravice žensk in deklet.
Sodnice so se ves čas zavzemale za pravice žensk in deklet. FOTO: AP

Kakšno bo stališče novega afganistanskega vodstva do pravic žensk, bomo še videli. Toda trenutno ne kaže dobro. Novo afganistansko vlado sestavljalo sami moški, ministrstvo za izobraževanje pa je učiteljem in študentom odredilo, naj se vrnejo na delo oz. v šolske klopi, kar pa ne velja za zaposlene ženske in študentke. 

Tiskovni predstavnik talibanov Karimi je za BBC dejal, da še ne more komentirati, ali bodo sodniška mesta v prihodnosti zasedale tudi ženske. "O delovnih razmerah in priložnostih za ženske še vedno razpravljamo," pravi.

"Bojimo se, da bo pomoč prispela prepozno"

Doslej je bilo iz države evakuiranih več kot 100.000 ljudi. Vseh šest sodnic, s katerimi so sodelovali novinarji BBC, pravi, da trenutno iščejo izhod, vendar nimajo sredstev, nekateri njihovi družinski člani pa niti potnih listov.

Državo je zapustilo že več kot 100.000 ljudi.
Državo je zapustilo že več kot 100.000 ljudi. FOTO: AP

Nekdanja afganistanska sodnica Marzia Babakarhail, ki zdaj živi v Združenem kraljestvu, se je zavzela za takojšnjo evakuacijo vseh nekdanjih sodnic. 

"Srce se mi para, ko me pokliče ena od sodnic in reče: 'Marzia, kaj naj naredimo? Kam naj gremo? Kmalu bomo v grobovih." Več držav, vključno z Novo Zelandijo in Združenim kraljestvom, se je odzvalo in sporočilo, da bodo sodnicam nudile podporo. Kdaj bo prišla pomoč oziroma koliko sodnicam bodo pomagali, še ni znano. Sodnica Masuma je dejala, da se boji, da obljubljena pomoč ne bo prišla pravočasno. 

"Včasih se vprašam, kaj je naš zločin. Izobraževanje? To, da smo kriminalce kaznovale tako, da smo skušale pomagati ženskam in iskati pravico?"

"Rada imam svojo deželo, toda zdaj sem zapornica. Nimamo denarja. Ne moremo iz hiše. Pogledam svojega mladega sina in ne vem, kako bi mu razložila, zakaj ne more govoriti z drugimi otroki ali se igrati zunaj. Travme se že poznajo. Samo molim lahko za dan, ko bomo spet svobodni," je zaključila. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
30. 01. 2022 18.00
Obsoditi bi morale na smrt. Potem se jim obsojenec ne bi mogel maščevati. Tam so vajeni take sodbe...
mužik
29. 09. 2021 12.13
+0
saj so bile maskirane ,oz. oblečene tako da jih ni nihče prepoznal ,burke so zakon !!
mbedrac
29. 09. 2021 10.30
-1
Ženske v Afganistanu bi se morale zmenit in neko noč vsem moškim odrezat tisto, pa bi bil rešen problem.
gnoj222
29. 09. 2021 10.06
+0
Ne srat. Afganistan ma ogromne zaloge rudnin. Mediji pa ste se pokazali pri koronavirusu da ste orodje elite.
ap100
29. 09. 2021 09.42
-1
ali se niso po želji Avganistancev ravno osvobodili tujega jarma
ap100
29. 09. 2021 08.31
-2
očitno so tu razlogi da ljudje pogosto prestopijo v islam in ne obratno
-1
...zakon ima luknjo na hlačah od odzad...
Uporabnik1921539
28. 09. 2021 21.36
+11
Vsi,ki se vam zdi multi kulti zelo pozitivno vpliva na druzbo....veckrat si preberite ali pa pojdite pigledat islamske drzave.Mene ne moti nobena kultura,ce je spostovanje reciprocno.Zal se je skozi cas izkazalo,da ni.Ni prilagajanja,ni vkljucevanja,ni sprejemanja avtohtonega.Je le vsiljevanje lastnega.Lepo je Putin car povedal svetu...v Rusiji je doma ruska kultura,ruski jezik in pravislavna vera.Komur ni vsec,naj se ne muci s priseljevanjem v Rusijo.Enako ored leti avstralski premier.Mi pa?????
Helheima
29. 09. 2021 09.08
+0
mi pa... smo blazno strpen narod 🤨 nevem zakaj more bit stalno neko ločevanje - beli/tmni, ta vera/ona vera, od dol/od gor,... to sam kaže na to kako zapečkani ste nekateri. noben ne zna pogledat nazaj pa se spomnt kok smrti/posilstev,... so zagrešili pripadniki katoliške cerkve. Sam do škofjeloškega samostana se zapelješ pa vidš kje so pohotne nune in župniki, da se ne bi zvedlo za njihovo "prešuštvovanje", pobijal otroke oz. pustili, da so od lakote umrli. je še pranona govorila k je služla tm, da se je stalno slišal jok, pa nikjer za videt nobenga otroka. in btw, vsako leto potujemo v muslimanske države in nm je top! odprt narod in tud če so 20 let za nami se znajo obnašat in ti ne dajo občutka da si manjvreden/drugačen od njih.
jav0
29. 09. 2021 11.03
+0
Helheima, ti si sigurno muslimanka! Bog ti pomagi. Naš, ne tvoj :)
glasNI
06. 01. 2022 17.13
Ti pa si zelo omejen in ti niti bog ne more pomagat, revček.
ssbobo
28. 09. 2021 21.33
+3
Talibani preganjajo drugače misleče........ pri nas pa lewi mediji poneumljajo rajo na polno...... po navodilih ponosnih naslednikov rdeče buržuazije
glasNI
06. 01. 2022 17.17
Ja vaša nora24 pa razsvetljuje sds-ovce, ki bi radi preganjali drugače misleče, pa so tako nesposobni, da jim niti to ne rata.
muci007
28. 09. 2021 21.32
+4
Nika iz 8.marca prihaja, da naredi red... če verjamete🤣
Arguss
28. 09. 2021 21.30
+6
kozji pastirji bodo derigirali svetu.Pa ja de.
niktalop
29. 09. 2021 10.39
+3
Bodo, ker jim brezhrbtenični evropolitiki to dovoljujejo. S teroristi se ne pogovarja in se jim ne daje odpustkov, tako kot to dela sedaj EK. Nobene pomoči ne bi smeli dobiti, nobenega priznanja novega režima. Samo sankcije na vseh področjih.
Mitra
28. 09. 2021 21.25
+6
Kak je to na prvi sliki? Neka rjuha?
Helheima
29. 09. 2021 09.09
-5
mami pa tati sta verjetno ful ponosna nate 🤨🤮
jav0
29. 09. 2021 11.06
+1
MUNGATUMBA
29. 09. 2021 11.21
-2
niktalop
28. 09. 2021 21.13
+15
Talibi preganjajo sodnice, preganjajo tiste ki so si obrili brado, preganjajo geje, preganjajo vse ki ne mislijo tako kot oni. Je pa pri vsem tem dogajanju ena pozitivna stvar. Tudi najmanj razgledani in najbolj indiferentni o dogajanju po svetu vidijo kako izgleda islam v izvirni obliki. Islam ki se v popolnosti drži korana.
Rade 74
28. 09. 2021 21.09
+2
Ma klinc jih gleda,njihov problem,kar naj ga sami rešijo.Lenuhi so Svetovni ,klanjat se znajo petkrat na dan,da bi pa delali,to pa ne!
HALAcR7
28. 09. 2021 21.31
-2
kapetan
28. 09. 2021 21.05
+16
Zaradi mene vsak lahko verjame kar hoče, tudi v vesolce samo ta islam je čisto zlo.
Helheima
29. 09. 2021 09.12
-2
kot krščanstvo 🤷‍♀️ sam da pri krščanstvu so obsodbe interno v njihovih krogih, pri njih je pa pač na državni ravni 🤷‍♀️ zdej če dr.ek zaviješ v celofan ni več dr.ek al kako?
LOS - T
29. 09. 2021 09.18
+4
ne iz čiste ihte nabijat in primerjat...krščanstvo se je prilagodilo družbi in naprdku, noben te ne bo niti pipnu če narišeš jezusa s podgano al pa zmerjaš križ na vaškem trgu. probi sam kako zint o mohamedu nekje v eni muslimanski vasi, kaj šele v afganistanu. ne primerjajte več, islam je za vse druge zaostala srednjeveška religija pa pika!
Saloreich
28. 09. 2021 20.59
+2
20 let so talibane preganjali po gorah z letali in droni kot kakšne podgane.. ja zdaj pa je situacija, ko je plen postal lovec. Pa naj jim G.W.Bush pomaga.
Rade 74
28. 09. 2021 21.07
+3
minkica91
28. 09. 2021 20.46
+7
pa tega ne razumem, taka vojska in tuji vojaki tam, pa se ni nihče uprl tem talibanom. Potem so bili zgleda tam samo zato, da so dobili visoko plačo.
manolo31
28. 09. 2021 21.10
Podalpske rovte so premajhne da bi to lahko razumel.
2fast4
28. 09. 2021 20.41
+6
To je podobno kot v naši državi. Delaj, ko ti pa nekdo grozi pa kaj te šmirgla. Samo da ma voluhar v pisarni svoj stolček...
HALAcR7
28. 09. 2021 20.41
-1
Okreče se kolo sreče
elektroncek
28. 09. 2021 20.38
+9
želeli so to kar imajo spet nazaj! imeli so vojsko katera je bila dobro plačana pa se za njih ni borila! Gre za afganistansko vojsko .... če bi si želeli sovjo državo do tega nebi prišlo! Pa ne da zagovarjam Biden-a ker je eden izmed najbolj nesposobnih levih politikov! Klasika! Ampak dejstvo je da pod Trumpom se kaj takega nebi nikoli zodilo
LionSi
28. 09. 2021 21.18
+0
No ja...ni tako enostavno. Zgodba se je začela prav s Trumpom. Ampak ni zdaj to poanta, tudi če ti Biden ni všeč. Skrajni desničarji so prišli na oblast v Afganistanu in to ni dobro. Večini moškim tam je to všeč, žensk pa nihče ne vpraša nič. Zato imajo tako in jim še kar paše. Begunska kriza bo, vojna...ne bo lepo. Trumpa pa ne jemlji preveč resno, ker se skrije pred dobrimi predsedniki ZDA. Na twitterju blesti, ker piše/govori kratko in enostavno ter zna delati šove.