Tujina

Živali, ki odkrivajo mine in vohunijo

Moskva/Bruselj, 24. 06. 2023 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski obveščevalci so razkrili, da si Rusija v vojni v Ukrajini pomaga tudi s 'posebnim skrivnim orožjem' – živalmi. Pri Krimu naj bi tako urili delfine. Ti se namreč učijo, kako odkrivati mine, nastavljati eksplozivne naprave in nositi vohunsko opremo. Pa tudi sumljivi niso.

Kit beluga Hvaldimir
Kit beluga Hvaldimir FOTO: Shutterstock

O novi okrepitvi ruskih sil smo sicer že pisali. A tokratni spopad na pragu Evrope ni edini, v katerem vojaške sile posegajo po dodatni pomoči v živalskem svetu. Poleg delfinov so v pomorskem 'vojskovanju' dobrodošli tudi beli kiti. 

Rusija je prednosti morskih sesalcev odkrila že v času hladne vojne v Sovjetski zvezi. Takrat so so v črnomorskem pristanišču Sevastopolu ustanovili celo vojaški center za šolanje delfinov. Ti so bili usposobljeni za nastavljanje in zaznavanje morskih min ter nošnjo vohunske opreme. 

Po razpadu Sovjetske zveze je območje prešlo pod nadzor Kijeva, ta pa je vojaško šolo spreobrnil v zabaviščni park z delfini. Tam so zdravili tudi otroke z avtizmom.

Prašiči, psi, oslički, kiti ...

Uporaba živali med vojno pa sicer sega že daleč v zgodovino, v antiko. Nekatere se uporablja kot pomoč, na primer konje in osle, spet druge pa kot aktivne udeležence v boju. V slednjo skupino štejemo pse, prašiče, kamele in celo severne jelene. 

Morske živali, kot so kiti beluga, morski levi, delfini in tjulnji, se za vojaške namene usposablja nekaj desetletij. Najprej poskusno, nato kot predmet raziskav, kasneje pa so morske živali dobile aktivno vlogo. 

Američani so mornariški program za morske sesalce začeli že leta 1960. Govori se, da naj bi že takrat s podobnimi programi začela tudi Izrael in Severna Koreja. 

V ZDA so morske sesalce učili tudi bolj praktičnih sposobnosti, med drugim dostavo opreme potapljačem, iskanje in vračanje izgubljenih predmetov ter snemanje s kamerami. Eden njihovih morskih levov naj bi bil posebej navdušen nad igranjem video iger.  V ameriški šoli je hkrati v program bilo vpisanih tudi po 100 delfinov. Danes naj bi program deloval v nekoliko okrnjeni obliki.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni