Tujina

Afganistan: Kaj čaka ljudi, ki bodo živeli v novem režimu?

Kunduz, 15. 08. 2021 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
404

Talibani so v zadnjem tednu zavzeli skoraj celoten Afganistan, nadzorujejo več kot polovico večjih mest v državi. Kako so videti prevzemi mest in kaj čaka ljudi, ki bodo živeli v novem režimu? Ko so prišli v njegovo mesto, so 17-letniku v roke potisnili orožje in ga prisilili v napad na policijsko postajo. Ženskam se bo medtem pisalo slabše kot pričakovano, za zdaj kaže, da ne bodo smele hoditi ne v šole ne v službe. Še isti dan, ko so talibani prispeli v Kabul, so prebarvali reklamne oglase z ženskami.

Talibani so v zadnjem tednu zavzeli skoraj celoten Afganistan, nadzorujejo več kot polovico večjih mest v državi.
Talibani so v zadnjem tednu zavzeli skoraj celoten Afganistan, nadzorujejo več kot polovico večjih mest v državi. FOTO: AP

Prebivalci Kabula še nikoli niso bili tako zaskrbljeni, poročajo tuji mediji. Številne trgovine in trgi so zaprti, zaprli so tudi nekatere vladne urade, svoje pozicije zapuščata vojska in policija. Na nekaterih območjih je bilo slišati strele, a točen vir ni znan. 

Da ne želijo biti del talibanskega režima, je povsem jasno, saj ljudje obupano skušajo pobegniti iz prestolnice. Na poti do letališča so nastale dolge kolone, številni so ključe pustili kar v avtomobilih in se proti letališču odpravili peš. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bliže ko so bili talibani prestolnici, več mladih žensk je prosilo za pomoč, poroča BBC. Vodja afganistanske tiskovne agencije Tolo News, Lotfulah Najafizada, je na Twitterju objavil fotografijo moškega, ki z barvo prekriva fotografije žensk na reklamnih panojih. Barvanja so se lotili še isti dan po prihodu v Kabul, ko prestolnice niti še niso uradno prevzeli. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kamenjanje in amputacije okončin ... o tem bo odločalo "sodišče"

Pred letom 2002, ko so talibani nadzorovali Afganistan, so bojevniki izvajali različico šeriatskega prava, ki je med drugim dovoljevala kamenjanje zaradi prešuštva, amputacije okončin zaradi kraje, šolanje pa je bilo prepovedano za vse deklice, starejše od 12 let. Predstavnik talibanov je v izjavi dejal, da se bodo zdaj odločitve o izrekanju takšnih kazni sprejemale "na sodiščih". 

Afganistanska poslanka v Kabulu Farzana Kočai je za BBC povedala, da ženske iz delov države, kjer so talibani že prevzeli nadzor, ne bodo več smele hoditi v šole ali službe. "Za ženske je stanje tako slabše, kot je bilo pričakovano. Ženske bodo zaprte v svojih hišah, vsaj za zdaj tako kaže. Bomo videli, če se bodo zadeve spremenile," je še dejala.

Z območij, ki so jih talibani že zavzeli, poročajo še, da ženske svojih domov ne smejo več zapuščati brez spremljevalcev, nekaterim zaposlenim ženskam pa so dejali, da bodo njihova dela zdaj opravljali moški. Poleg tega morajo ženske tudi na teh območjih nositi burko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aiša Kuram, nekdanja ambasadorka Združenih narodov za mlade, je delila tvit o razmerah na univerzi v Kabulu. Po vsej državi so ljudje zaskrbljeni, saj kaže, da bodo ženske pod vladavino talibanov še posebej ranljive za izgubo svoboščin. "Nekateri profesorji so se poslovili od svojih študentk, saj so bili danes zjutraj vsi evakuirani z univerze v Kabulu," je zapisala. Kot veliko drugih učenk in dijakinj tudi tamkajšnja dekleta verjetno ne bodo dočakala mature. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Malala Yousafzai pravi, da jo "zelo skrbi za ženske, manjšine in zagovornikove človekovih pravic". Aktivistka za pravice žensk in izobraževanje je svetovne sile pozvala, naj pozovejo k "takojšnji prekinitvi ognja" ter zaščitijo begunce in civiliste. 

Tiskovni predstavnik talibanov je sicer v izjavi dejal, da bodo spoštovali pravice žensk in jim omogočili dostop do izobraževanja. Iz izkušenj lahko vemo, da so imele ženske pod vladavino talibanov v preteklosti zelo malo pravic. Toda talibani zdaj trdijo, da so se spremenili, in da bodo ženskam omogočili delo, šolanje, pa tudi, da bodo lahko same zapustile svoje domove in nosile hidžab. Povsem razumljivo je, da marsikdo tem besedam ne verjame. 

17-letni Abdulah: Tresel sem se, orožja sploh nisem mogel držati

Nekaj ur po tem, ko so talibani zavzeli njegovo rojstno mesto v severnem Afganistanu, so 17-letnega Abdulaha prisilili, da je na bližnji hrib nesel raketomete. Nepripravljen in prestrašen je tako hitro postal nov član talibanske vojske. Abdulah je dejal, da se je sprehajal po ulici Kunduza, ko so ga ustavili pripadniki talibanov. Kot pravi, so talibani k delu prisilili še od 30 do 40 mladih fantov, med njimi so bili tudi dečki, stari komaj 14 let, poroča tiskovna agencija AFP

Talibani patruljirajo v Gazniju
Talibani patruljirajo v Gazniju FOTO: AP

"Rekli so nam, naj vzamemo orožje in se jim pridružimo," je dejal Abdulah. "Ko so naši starši prišli prosit, naj nas izpustijo, so jim zagrozili z orožjem," je pojasnil. Talibani so po bliskoviti ofenzivi tako rekoč preplavili državo. Prevzem številnih mest so jim olajšali prav mladi, kot je Abdulah, saj so jih prisilili, da so jim pomagali. S tem, ko so jim mladi fantje nosili orožje, so se lahko od mesta do mesta premikali veliko hitreje. 

Abdulah je dejal, da so mu talibani na hrbet privezali 20-kilogramsko vrečo RPG-jev, mu v vsako roko potisnili škatlo s strelivom in ga prisilili, da je s tem nadaljeval pot. Ta preizkušnja je trajala tri ure, potem pa je njegova družina uspela izpogajati njegovo izpustitev. Toda ko so se pripravljali na beg, so se talibani vrnili po njega, s sabo pa so vzeli tudi številne druge.

"Tresel sem se, orožja sploh nisem mogel držati"

"Pretepali so nas. Še vedno imam modrice," je dejal in povedal še, da so mu med drugim v roke potisnili avtomatsko puško in ga poslali v akcijo. Ukazali so mu, naj pomaga pri napadu na policijsko postajo. "Tresel sem se, orožja sploh nisem mogel držati," je potožil najstnik. Čeprav so večino mest talibani prevzeli brez posebnega truda, ker so se vladni vojaki in policisti predali, so se tokrat afganistanske vladne sile uprle.

Talibani-2
Talibani-2 FOTO: AP

"Trije ali štirje fantje, ki so nosili orožje, so umrli po tem, ko so jih ustrelili, njihove torbe pa so eksplodirale," je povedal Abdulah. "Ubili so tudi enega talibana, drugi je ostal brez roke in noge," je dejal in dodal, da je bil v hudem šoku. Hkrati pa je Abdulah je videl priložnost, da pobegne, saj je bila polovica talibanskih borcev, s katerimi je potoval, ubitih ali ranjenih. Odložil je orožje in tekel. Do doma je tekel približno eno uro. 

Medtem se je na pobeg v Kabul pripravljala tudi njegova družina. Izposodili so si denar in zastavili svoje premoženje. "S seboj nismo vzeli ničesar. Hrano smo vso prodali," je dejal Abdulah. Po 15-urnem potovanju so Abdulah, njegovi starši, njegov dedek in njegovi bratje in sestre prispeli v Kabul. Zdaj sanjajo, da bi pobegnil iz Afganistana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

A3umf
16. 08. 2021 21.22
+3
No se ena BANDITISTICNA drzava vec! Nic drugace, kot pri nas, na oblasti bodo banditi, ljudstvo pa jim bo moralo lesti v riti in se KLECEPLAZITI! To je povedal ze Ivan Cankar, kaj se Slovencem zna PRIPETITI!
nemod
16. 08. 2021 12.35
+2
bravo amerika in nato...tema na kvadrat
Hej Slovani
16. 08. 2021 11.24
+4
A se od vas novinarjev noben ne upa vprašati svojih voditeljev, kaj hudiča smo počeli tam 20 let, da je v enem mesecu sedaj isto, kot je bilo 20 let nazaj? Sedaj znate objavljat neke "resnične" zgodbe 17 letnikov, ki si jo lahko vsak povprečen novinar izmisli!!! Kaj ste počeli 20 let? Ste resno mislili, da bo Afganistanska vojska ( ki je bila nemotivirana, podkupljena, polna talibanov itd ) uspela ustavit glavorezce???Sram naj vas bo, sedaj bi vsaj lahko pisali tako, da nekdo, ki to bere v Sloveniji ali USA ali Nemčiji dobi pravo sliko zakaj je v Afganistanu spet tako, kot 20 let nazaj ne pa da pišete brezvezne srce parajoče zgodbice za lahko noč o xy osebah, ki mogoče sploh ne obstajajo. Kot, da se ni vedelo, kaj se bo zgodilo, ko se NATO umakne z Afaganistana. Novinarji/Hinavci!
Principat
16. 08. 2021 10.34
+2
talibani nikoli ne bodo sprejeli demokracije , to je enako kot rkc in ijj v sloveniji
JanezNovakJohn
16. 08. 2021 10.18
-1
Dosti sranja je naredil tam vshod, zahod, Slovenci in orožarska industrija. Današnji čas informatike bi sam pripeljal afganistance v svet "njihove demokracije" ali karkoli že to imenujemo.
JanezNovakJohn
16. 08. 2021 10.20
+1
Tako so vsi ti našteti hudiči Avganistan ujeli v past in ga ustavili za 50 let.
Wolfman
16. 08. 2021 09.13
+5
Predvsem ALAH
hanss
16. 08. 2021 09.00
+3
Izborite si državo takkšno kot se zagre.
Uporabnik1884804
15. 08. 2021 21.38
+2
Končno so v roke prevzeli svojo državo. Jim že tako paše, ko bodo pripravljeni, si bodo morali pa sami izboriti kaj več. Naš zahodni pogled to težko razume, ampak to je njihov svet in nimamo pravice vmešavanja! Glede manjši pa - tudi mo smo morali vpiti TITO- STALIN pa tudi nismo bili vsi navdušeni nad tem !
hanss
16. 08. 2021 08.57
+6
Če si že vpil TITO,Stalin sigurno nisi.Mal si se zlagal a ne.
asgard
16. 08. 2021 09.58
-2
V štartu se je tulilo obolje, nato pa si tulil po golem otoku če si oboje, si moral samo še šlosar in nič drugega...
Berenika
16. 08. 2021 10.03
+4
Uporabnik@, pravilno. Predvsem za kletarje je to nerazumljivo, ker imajo svoje plešasto božanstvo.
Jožajoža
15. 08. 2021 20.17
-3
S V O B O D A po 20 letni okupaciji.
prava resni.ca
15. 08. 2021 20.21
+2
puspan
16. 08. 2021 09.28
-1
Ponavlja se svoboda, kot pri nas 1945, ko so ta rdeči vkorakali v Ljubljano.
hanss
16. 08. 2021 10.46
+1
Če ne bi vkorakali rdeči bi pa Wermaht in domači izdajalci.Ne bi tako pisal sploh pa ne v slovenščini.
sandi79
15. 08. 2021 20.17
+17
Ne bi si želela živeti v Afganistanu. Islam je vera moških. Žensk očitno sploh ne rabijo.
Berenika
16. 08. 2021 10.04
+1
Ta kvazi demokracija in kapitalizem je 'vera' žensk?
Ana desetnica
16. 08. 2021 16.06
Wortex2
15. 08. 2021 19.45
+2
Ti begunci ki bezijo od tam si zasluzijo biti v moderni civilizaciji. Bezijo ravno zaradi tega ker ne sprejemajo ekstremizma, in kamenodobnega življenja. Proti njim nimam res nič, tudi če jih sprejme slovenja nekaj.
Štefka Šturm
16. 08. 2021 08.43
+0
Potem pa naj ostanejo doma in se začno boriti za svoje pravice. Kaj pričakujejo, da bo to naredila Amerika, po tem pa bo to osovražena vojska.
Uporabnik20876
16. 08. 2021 09.01
mislim, da si ne predstavljaš niti približno kaj je šeriatsko pravo.. pa JJ, orban in podobni politiki so proti talibanom čisto pridni mucki, ki samo predejo. ne kvasi traparij
nebanebo
15. 08. 2021 18.59
+2
kiropraktik
15. 08. 2021 18.52
-2
Življenje, ki so ga vajeni! Večji šok bi bil, če bi prišli v civilizacijo!
enakatalena
15. 08. 2021 19.04
+13
Normalni državljani so imeli normalno življenje. Ti sploh veš, kdo in kaj so Talibani?
Ici
15. 08. 2021 18.27
+6
In tem ljudem so v Nemčiji ploskali, ko so "pribežali kot begunci"...., beri, kot ekonomski migranti. In ti, ki zatirajo ženske in vse človekove pravice, ki kamenjajo in amputirajo ude, ti zahtevajo v Evropi vse mogoče privilegije in pravice.
Nick.Mason
15. 08. 2021 18.58
+0
nisi pomislil da so zato begunci ,ker nočejo biti oz. početi tega več,tam si avtomatsko likvidiran takoj
london1982
15. 08. 2021 18.23
-2
Janoš sanja, da bi v Sloveniji uvedel tak režim
Leviizgubljeni
15. 08. 2021 19.13
+0
Kaj ti je, ce pa je Jansa proti islanu in islamistom, a res nacrtno lazes??
Gardon Game
15. 08. 2021 21.00
+6
pa sj ne islam...on bi rad krščansko varianto ;) hehe
JApajaDAja
15. 08. 2021 18.11
+0
kje ste nvo, kje sta tako glasne/i borke in borci za ženske in ljudske pravice----kdaj odrinete za kabul?
lakala28
15. 08. 2021 18.35
+2
Seveda je sprevržno se iz takih stvari norca delati. Še bolj sprevržno pa je take stvari podpirati, kot jih vsi podrepniki našega bolnika jajota. Njemu in njegovim je talibanski režim dosti bližje, kot si vsi normalni v sanjah lahko predstavljamo.
Bibosan
15. 08. 2021 18.04
+16
Petur
15. 08. 2021 18.04
+7
zenski spol neglede na starost beda trpljenje.... nesimpatizerje trde religije pa poboj!!
VonFaust
15. 08. 2021 18.00
+1
Kje so pa sedaj vse feministke?
JApajaDAja
15. 08. 2021 18.18
-1
Gardon Game
15. 08. 2021 21.01
+2
in kaj naj bi nardil po tvoje? lol svašta kok mate eni smooth brain
Uporabnik20876
16. 08. 2021 09.04
verjemi da jih bo precej pomrlo. a je tebi to v veselje mogoče?
Hellsrael
15. 08. 2021 17.59
+10
No teli telebajski zivijo v 13st.
brezcasni
15. 08. 2021 18.38
-4
ne ne poglej sliko ,oziroma vozijo se v Land Cruserjih za 100 000 eur in si lastijo hiše-bloke s po3 ali 4 nadstropji da je vsa družina zbrana......niso oni reveži niti ne zabiti le denar zapravljajo za neumnosti in nered ker le v neredu lahko vladajo....
brezcasni
15. 08. 2021 18.39
-2
ne ne poglej sliko ,oziroma vozijo se v Land Cruserjih za 100 000 eur in si lastijo hiše-bloke s po 3 ali 4 nadstropji da je vsa družina zbrana......niso oni reveži niti ne zabiti le denar zapravljajo za neumnosti in nered ker le v neredu lahko vladajo....