Tujina

Življenje v slikah: od princa Charlesa do kralja Karla III.

London , 09. 09. 2022 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
40

Novi britanski kralj se je rodil v Buckinghamski palači kot prvi otrok kraljice Elizabete II. in Filipa, vojvode Edinburškega. Šolal se je na prestižnih univerzah, po diplomi pa je služil v kraljevem letalstvu in kraljevi mornarici. Leta 1958 je postal princ Walesa. Leta 1981 se je poročil z lady Diano Spencer, s katero sta imela dva sinova, princa Williama in princa Harryja. Par se je kasneje ločil, princesa Diana pa je naslednje leto umrla v prometni nesreči. Kasneje se je takrat še valižanski princ poročil s svojo dolgoletno partnerko Camillo Parker Bowles. Septembra 2022 je Karel III. postal novi kralj Združenega kraljestva in 14 držav skupnosti narodov, s tem pa je postal uradni vladar 128 milijonom ljudem v 16 državah.

Charles se je rodil v Buckinghamski palači 14. novembra 1948, v času vladavine njegovega dedka po materini strani Jurija VI. Bil je prvi otrok kraljice Elizabete II., takrat princese Elizabete, vojvodinje Edinburške, in princa Filipa, takrat Filipa, vojvode Edinburškega. 

Charles Philip Arthur George je bil prvi otrok kraljice Elizabete II. in Filipa, vojvode Edinburškega. Rodil se je leta 1948 v Londonu.
Charles Philip Arthur George je bil prvi otrok kraljice Elizabete II. in Filipa, vojvode Edinburškega. Rodil se je leta 1948 v Londonu. FOTO: AP

Svoje zgodnje otroštvo je preživel na kraljevem dvoru. Ko je napočil čas njegovega šolanja, se je kraljica Elizabeta odločila, da se bo njen najstarejši sin šolal v šoli in ne doma, kot je bilo sicer značilno za kraljevo tradicijo. Buckinghamska palača je tako leta 1955 oznanila, da bo Charles obiskoval šolo, namesto da bi imel zasebnega učitelja. S tem je postal prvi dedič, ki se je izobraževal na ta način. 

Karel III. s svojo sestro Anne in staršema. Princ Filip in kraljica Elizabeta sta bila opisana kot čustveno oddaljena starša.
Karel III. s svojo sestro Anne in staršema. Princ Filip in kraljica Elizabeta sta bila opisana kot čustveno oddaljena starša. FOTO: AP

Charles je drugič prekršil kraljevo tradicijo, ko je po zaključeni prvi stopnji šolanja nadaljeval izobraževalno pot, namesto da bi se pridružil britanskim oboroženim silam. Oktobra 1967 je bil sprejet na Trinity College v Cambridgeu, kjer je študiral arheologijo in antropologijo, nato pa je prešel na zgodovino. Študiral je tudi valižansko zgodovino. Leta 1970 je na Cambridgeu magistriral. 

Na VOYO so na voljo tudi številni dokumentarni filmi o kraljevi družini.

Karel III. je na Cambridgeu leta 1970 magistriral.
Karel III. je na Cambridgeu leta 1970 magistriral. FOTO: AP

Preden je Karel III. sledil svojim izobraževalnim sanjam, se je šolal tudi v ustanovah, ki mu niso bile ljube. V avtorizirani biografiji Jonathana Dimblebyja iz leta 1994 sta bila Elizabeth in Filip opisana kot fizično in čustveno oddaljena starša, pri čemer so Filipa krivili, da ni upošteval Charlesove občutljive narave. Prisilil naj bi ga, da je obiskoval šolo Gordonstoun, kjer so ga ustrahovali. O svojem zgodnjem izobraževanju je Charles pozneje pripomnil: "V šoli nisem užival toliko, kot bi morda, a to je bilo samo zato, ker sem doma srečnejši kot kjer koli drugje." 

26. julija 1958 je bil Karel III. imenovan za valižanskega princa in grofa Chesterskega. 

Kralj Karel III. je kot valižanski princ Charles prevzel del uradnih dolžnosti.
Kralj Karel III. je kot valižanski princ Charles prevzel del uradnih dolžnosti. FOTO: AP

Kot princ Walesa je Charles prevzel uradne dolžnosti v imenu Elizabete II. Takratni valižanski princ je tako v sklopu dolžnosti pogosto potoval po svetu, uradniki pa so ga prepoznali kot "odličnega predstavnika države".

Karel III. kot valižanski princ Charles na službenem obisku v Indiji.
Karel III. kot valižanski princ Charles na službenem obisku v Indiji. FOTO: AP

Leta 1976 je ustanovil mladinsko dobrodelno organizacijo, je tudi predsednik oziroma član več kot 400 drugih dobrodelnih in podobnih organizacij. Zavzemal se je za ohranjanje zgodovinskih stavb in pomen arhitekture v družbi.

Karel III. s svojim bratom princem Andrewom.
Karel III. s svojim bratom princem Andrewom. FOTO: AP

Kot kritik modernistične arhitekture je Charles sodeloval pri ustvarjanju Poundburyja, eksperimentalnega novega mesta, ki temelji na njegovem arhitekturnem okusu. Je tudi avtor ali soavtor številnih knjig. Prav tako se zavzema za pravice Romov. S svojimi filantropskimi dejavnosti se je Karel III. poglobljeno začel ukvarjati po smrti svoje prve žene princese Diane.

Karel III. je svojo prvo ženo princeso Diano spoznal leta 1977, poročila sta se štiri leta kasneje. Leta 1996 se je par ločil, princesa Diana pa je leto kasneje umrla.
Karel III. je svojo prvo ženo princeso Diano spoznal leta 1977, poročila sta se štiri leta kasneje. Leta 1996 se je par ločil, princesa Diana pa je leto kasneje umrla. FOTO: AP

Karel III. je lady Diano Spencer spoznal leta 1977,  vendar se je njuna romanca začela šele tri leta kasneje. Diana je takoj postala glavna medijska atrakcija. Ljubilo jo je tako britansko kot svetovno ljudstvo. Veljala je za nežno dekle, javnosti pa se je prikupila s svojo ljubkostjo in prijaznostjo.

Takrat še princ Charles in princesa Diana sta se poročila leta 1981. Kraljeva družina je kljub začetnim zadržkom Diano kasneje sprejela.
Takrat še princ Charles in princesa Diana sta se poročila leta 1981. Kraljeva družina je kljub začetnim zadržkom Diano kasneje sprejela. FOTO: AP

Princ jo je zaprosil februarja 1981, potem ko je poroko odobrila njegova mati, kraljica Elizabeta II. Njuno poroko je gledalo 750 milijonov ljudi. Prisotni so bili tudi vsi evropski vladarji, razen španskega Juana Carlosa, in skoraj vsi evropski predsedniki. Na slovesnosti je manjkal samo grški predstavnik. 

Karel III. s princeso Diano in njunim prvim sinom, princem Williamom. Zakonski par je imel dva otroka: starjšega Williama in mlajšega Harryja.
Karel III. s princeso Diano in njunim prvim sinom, princem Williamom. Zakonski par je imel dva otroka: starjšega Williama in mlajšega Harryja. FOTO: AP

Po petih letih skupnega življenja je njun zakon počasi začel razpadati. Zakonski par naj bi se s težavami srečeval zaradi "nezdružljive narave" in skoraj 13-letne starostne razlike. Karel III. je v tem času obnovil afero s svojo predhodno partnerko Camillo Parker Bowels, s katero se je kasneje tudi poročil. Tudi princesa Diana je kasneje priznala, da je bila "zaljubljena v nekoga, ki je delal za kraljevo družino"

Zveza Karla III. in princese Diane se je začela krhati po nekaj letih skupne zveze. Njune težave je budno spremljalo tudi oko javnosti.
Zveza Karla III. in princese Diane se je začela krhati po nekaj letih skupne zveze. Njune težave je budno spremljalo tudi oko javnosti. FOTO: AP

Čeprav sta oba javno priznala svoji prešuštvi, kraljica Elizabeta ni kaznovala Karla III. in Diane. Prešuštvo žene kralja ali prestolonaslednika sicer v Združenem kraljestvu velja za veleizdajo, ki so jo tudi kaznovali s smrtjo. Takrat še valižanski princ in princesa sta leta 1992 tudi prenehala živeti skupaj. Na tej točki so se Dianini odnosi s posameznimi člani kraljevske družine poslabšali. 

Po razpadu zakona so se odnosi kraljeve družine in princese Diane pričeli krhati. Kljub temu je kraljica priznavala princeso za članico kraljeve družine, saj je bila ta mama njenih vnukov.
Po razpadu zakona so se odnosi kraljeve družine in princese Diane pričeli krhati. Kljub temu je kraljica priznavala princeso za članico kraljeve družine, saj je bila ta mama njenih vnukov. FOTO: AP

Pozimi 1995 je kraljica Elizabeta II. od Karla III. in Diane zahtevala, da se ločita. Kraljica je kljub temu še naprej priznavala Diano za članico kraljevske družine, saj je bila mati njenih vnukov, od katerih bo eden najverjetneje postal kralj. Leta 1996 se je par ločil, Diana pa je naslednje leto umrla v prometni nesreči v Parizu. 

Karel III. se je leta 2005 poročil ponovno. Njegova nova žena je postala princesa Camilla, s katero sta bila v zvezi še pred njegovo poroko z Diano. 

S Camillo sta se poročila civilno, zaradi česar naj bi bila njuna poroka nezakonita. Kasneje so poroko priznali – vladni dokumenti, ki so priznavali samo cerkveno poroko, naj bi bili zastareli. 

Karel III. in njegova druga žena Camilla sta bila dolgoletna znanca. V mladosti sta že bila par, vendar se je kralj kasneje poročil z Lady Diano.
Karel III. in njegova druga žena Camilla sta bila dolgoletna znanca. V mladosti sta že bila par, vendar se je kralj kasneje poročil z Lady Diano. FOTO: AP

Kot valižanski princ Charles je zdajšnji kralj Karel III. že služil državi in jo tudi predstavljal na svetovnih dogodkih, pa vendar je kraljeva funkcija nekaj povsem drugega. 

Karel III. med prvim nagovorom parlamenta.
Karel III. med prvim nagovorom parlamenta. FOTO: AP

Osmega septembra 2022 je na prestolu nasledil svojo mater kraljico Elizabeto II. in tako postal novi kralj Združenega kraljestva in 14 držav skupnosti narodov. S tem je postal uradni vladar 128 milijonom ljudem v 16 državah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
10. 09. 2022 19.25
+1
Sprijena monarhija
Betuul
09. 09. 2022 21.08
+0
Kralja bi moralo izbrati ljudstvo!
andro69
09. 09. 2022 20.13
-3
Kot mladenič je bil Charles zelo lep moški....
Igi31
09. 09. 2022 19.29
-4
enkrat sem videl nek video na yt. Povedali so da se je Diana dobesedno delala norca iz charlsa in to v javnosti. Smejala se mu je v obraz na ves glas pred kamerami. Ni čudno da jo je nogiral.
whattheuck
09. 09. 2022 19.53
+2
On ji je prej povedal, da je za njega dobra samo Camilla.
Tone 12345
09. 09. 2022 18.46
-1
Pa ljudje saj nismo v petnajstem stoletju kakšni kralji in kraljice!???kaj je s remi anleži narobe!!!naj to vse zadržijo v anglijo za zidom!!!
Tone 12345
09. 09. 2022 18.42
+1
Meh komaj povprečna po videzu!obadva
Tone 12345
09. 09. 2022 18.44
+1
Ne vem to ljudje samo živijo od nekih bolanih zgodovinskih nazivov vprašanje pa je kakšen je njihov iq in sposobnosti!!tega ni nikoli nobeden preveril!samo "kraljica"je!!!dejte nehat s temi neumnostmi in s temi ljudmi!!
Betuul
09. 09. 2022 18.13
+0
Je ta karl 3 ena 👑slika!
Betuul
09. 09. 2022 18.07
-3
Najprej podeliti naziv kraljici diani ! Ob njenem pokopu 6. 9.2022 za 25 let smrti! Ob smrti mati kraljice in to 8.92022&včeraj ; naziv kraljica diana !
Betuul
09. 09. 2022 18.03
+1
Kje je pa potlej ;bojda ;kralja karla3; sin ki je v letih !? Nekaj nazaj se je o tem razvedlo in pisalo
Betuul
09. 09. 2022 17.57
+0
Je zanimivo!in bo še?!kako princ pride do kralja ?! Pravljico koliko 🐸žab mora poljubiti že poznamo in slednja🐸se je napihnila visoko na lokvanj
vvvilice
09. 09. 2022 17.44
+9
Ko so drugi že zdavnaj v penziji ima on prvi delovni dan
ćurkl
09. 09. 2022 20.36
vvvilice
09. 09. 2022 17.43
+2
Še Davos je potrebno omeniti, je aktivni član foruma in še več
lakala28
09. 09. 2022 13.07
+7
Ko gledam te slike ugotavljam, da kamela lady Diani niti do malega prst na nogi n seže. Le kaj mu je kamela delala, d aga je tako zelo omrežila. Škoda. Lady Diana bi bila danes prelepa in prezaželena kraljica. Kraljica z veliko začetnico. Tako pa... rdečenosi kao kralj z gospo, ki je nekje pozabila metlo ob sebi. Po moje stari Angleži temu glih ne ploskajo.
Millady
09. 09. 2022 13.15
-3
Kamela je zelo duhovita ženska, Karlo je padel na njene hece. Lady D ji tozadevno ni segla niti do gležnjev..baje..
caspera1
09. 09. 2022 13.56
+4
Sta se pač privlačila, ne vem kaj ima s tem razum?
ich123
09. 09. 2022 16.48
-2
Obadva ga rada dasta na zob in to je to !!
Imaboga
09. 09. 2022 12.54
+7
Pravilo da se za vladarje upošteva slovenska inačica je butasto!. Vsi ga ze poznamo kot princ Charlesa sedaj bo pa Karel!.
ich123
09. 09. 2022 16.48
-1
janimir
09. 09. 2022 12.50
-1
Bodo sedaj objavili kdo je naročil Dianin umor ? Kdo je revežem posojal njihov denar s oderuškimi obrestmi ? Bravo Angleži plačujte te parazite še 1000 let.
scipio
09. 09. 2022 16.41
+2
Pusti ti to njim Britancem, ti tukaj itak nimaš plačevat koga, ki bi imel plavo kri, dejansko ali virtualno plavo, plemenito. Golob mora to kompenzirati z brihtom in iznajdljivostjo, Ivan je to isto hotel doseči z nekakšno svojo ilirsko mrakobnostjo...in mu je v 25% tudi ratalo. Vera v voditelje je močna stvar...Kajti oni določajo ali boš čez toliko let končal v žari ob vencu in svečki, obdan z družino, ali pa že jutri v strelskem jarku, med blatom spodaj in fosgenom (tabunom) zgoraj in z 20 dkg tujega svinca ali jekla v jetrih...
StricKozamurnik
09. 09. 2022 12.46
+9
Žalostno, da je šele pri 74 letih dobil prvo službo he he.
scipio
09. 09. 2022 16.45
-1
Brigaj se raje za svojo službo in penzijo. Britanska ustavna monarhija ti je tako kot jo daje njemu, ne bo dajala.
Luna111
09. 09. 2022 11.27
+6
Kakšen cirkus okol te familije, za crknt....
scipio
09. 09. 2022 16.46
+2
Pejt raje navijat na kakšno tekmo ali POP TV!
tip_23_lj
09. 09. 2022 11.16
+2
A zdj bomo pol leta to bral??Vprašam za prjatla.
predator999
09. 09. 2022 10.49
+9
Vladar na papirju. Ne bi mu zaupal 2eh🐑 na šarplanini 🤣
scipio
09. 09. 2022 16.49
Ni on namenjen za to ta, kjer biva v Londonu! Na Šar planini so za to namenjeni šarplaninci. Fajn psi in hudi, tud volka zrihtajo! Naravnaj kompas! Kralj na šahovnici vlada s tem, da je tam, kjer je. Delo opravijo ostale figure, najbolj pa kraljica.
marina1004
09. 09. 2022 10.39
+10
bog ji daj večni pokoj, kot tudi vsem umrlim na svetu! amen
scipio
09. 09. 2022 16.50
+2
Najboljši komentar iz slovenskih logov doslej! Večina jih je rokomavharskih.