Tujina

Žižek: Ko se Putin primerja s Petrom Velikim, ni več treba brati med vrsticami

London, 22. 06. 2022 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
602

Najmanj, kar dolgujemo Ukrajini, je popolna podpora in za to potrebujemo močnejši Nato, meni svetovno znani filozof Slavoj Žižek. V svoji kolumni za britanski časnik The Guardian se je namreč zavzel za bolj odločen odgovor Evrope na vojno v Ukrajini. Kot pravi, je treba Putinove imperialistične ambicije brezpogojno zavrniti. Kritizira tudi nekatere levičarje, ki skušajo zavzeti bolj nevtralno stališče. "Danes posameznik ne more biti levičar, če ne stoji nedvoumno za Ukrajino," je prepričan Žižek.

Posebna oddaja studio 9. maj
Posebna oddaja studio 9. maj FOTO: Aljoša Kravanja

Slavoj Žižek je svojo kolumno za britanski The Guardian začel z omembo popularne mirovniške pesmi Johna Lenona "Imagine", v kateri sanja o svetu, v katerem bi vsi živeli v miru. Kot pravi, je vedno menil, da je ta pesem priljubljena iz napačnih razlogov. Kajti, če bi tako, kot poje pesem, ves svet živel kot eno, bi vsi končali v peklu, je prepričan. "Tisti, ki se oklepajo mirovništva ob ruskem napadu na Ukrajino, ostajajo ujeti v lastno različico pesmi Imagine. Predstavljajte si svet, v katerem se napetosti ne rešujejo več z oboroženimi spopadi ... Evropa je vztrajala pri takšnem 'imaginarnem' svetu, pri tem pa je ignorirala brutalno realnost zunaj svojih meja. Zdaj je čas, da se zbudi," pravi Žižek.

Kot pravi, je jasno, da je konec tako sanj o hitri ukrajinski zmagi kot o hitri ruski zmagi. Vojna v Ukrajini je vse bolj videti kot dolgotrajen zastoj. Kljub temu pa meni, da Rusija počasni napreduje, njen končni cilj pa je jasen. "Ko se Putin primerja s Petrom Velikim, ni več treba brati med vrsticami," je poudaril. Pri tem je izpostavil utemeljitev njegove trditve: "Zato, da bi si zagotovili nekakšno vodstvo – pa sploh ne govorim o globalnem vodenju, mislim na vodenje na katerem koli področju –, si mora vsaka država, vsak narod, vsaka etnična skupina zagotoviti svojo suverenost. Ker ni ničesar vmes, nobene vmesne države: bodisi je država suverena ali pa je kolonija, ne glede na to, kako tem kolonijam pravimo." 

Žižek v tem vidi jasno Putinovo delitev držav na dve kategoriji: suvereno in osvojeno. "Po Putinovem imperialnem mnenju bi morala Ukrajina soditi v slednjo kategorijo," je zaključil Žižek. Prav tako meni, da je iz ruskih uradnih izjav v zadnjih mesecih jasno, da v drugo kategorijo uvrščajo tudi Bosno in Hercegovino, Kosovo, Finsko, Baltske države in nenazadnje tudi samo Evropo.

Pozive, da se Putinu omogoči, da "reši svojo čast" s tem, da se doseže manjši kompromis glede ozemlja na območju Donbasa, Žižek vidi kot sprejem Putinovih imperialnih ambicij. "To ambicijo je treba brezpogojno zavrniti, saj smo v današnjem globalnem svetu, v katerem nas preganjajo iste katastrofe, vsi vmes, v vmesnem stanju, nismo ne suverena ne osvojena država: vztrajati pri polni suverenosti spričo globalnega segrevanja je čista norost, saj je naše preživetje odvisno od tesnega globalnega sodelovanja," poudarja slovenski filozof svetovnega kova.

'Najmanj, kar jim dolgujemo, je polna podpora, za to pa potrebujemo močnejši Nato'

Žižek meni, da je Putin jezen na Skandinavske države, ki so izrazile namero, da vstopijo v zvezo Nato, zato ker bi mu to prekrižalo načrte v prihodnosti. "Zaradi globalnega segrevanja je na kocki nadzor nad Arktičnim prehodom. (Zato je Trump želel od Danske kupiti Grenlandijo.) Zaradi eksplozivnega razvoja Kitajske, Japonske in Južne Koreje bo glavna transportna pot potekala severno od Rusije in Skandinavije. Ruski strateški načrt je izkoristiti globalno segrevanje: nadzorovati glavno svetovno prometno pot ter razvijati Sibirijo in nadzorovati Ukrajino. Na ta način bo Rusija tako prevladovala v proizvodnji hrane, da bo lahko izsiljevala ves svet. To je končna gospodarska realnost pod Putinovimi imperialnimi silami," piše Žižek.

Kot pravi, že drži, da Ukrajina ne more zmagati v vojni proti Rusiji. "Vendar prav v tem vidim veličino ukrajinskega odpora: tvegali so nemogoče, kljubovali pragmatičnim preračunavanjem, najmanj, kar jim dolgujemo, je polna podpora, za to pa potrebujemo močnejši Nato – a ne kot podaljšek ameriške politike," je poudaril.

Kot pravi, ne le Ukrajina, pač pa tudi sama Evropa postaja kraj "proxy" vojne med ZDA in Rusijo, ki se lahko konča s kompromisom med obema na račun Evrope. "Evropa ima samo dva načina, da izstopi iz te pozicije: tako, da igra na karto nevtralnosti – kar je bližnjica do katastrofe – ali, da postane avtonomni igralec. (Pomislite samo, kako se lahko situacija spremeni, če Trump zmaga na naslednjih volitvah v ZDA.)."

Slavoj Žižek
Slavoj Žižek FOTO: Bobo

'Prava tarča te vojne je razgradnja evropske enotnosti'

Žižek, ki sicer velja za ideologa levice, je kritiziral tudi odziv nekaterih levičarjev na dogajanje v Ukrajini. "Medtem ko nekateri levičarji trdijo, da je trenutna vojna v interesu Natovega industrijsko-vojaškega kompleksa, ki izrablja potrebo po novem orožju, zato da bi se izognili krizi in kovali nove dobičke, je njihovo pravo sporočilo Ukrajini: OK, vi ste žrtve brutalne agresije, vendar se ne zanašajte na naše orožje, ker s tem ste igrača v rokah industrijsko-vojaškega kompleksa ...," je zapisal.

"Pacifizem" deluje le, če zanemarimo ključno dejstvo, da pri tej vojni ne gre za Ukrajino, pač pa za trenutek brutalnih poskusov spremembe naše celotne geopolitične situacije, meni Žižek. "Prava tarča te vojne je razgradnja evropske enotnosti, za kar se zavzemajo tako ameriški konservativci kot Rusija, pač pa tudi evropski skrajni desnica in levica," je orisal filozof. 

"Najbolj nora ideja, ki kroži v teh dneh, je, da bi kot protiutež nove polarnosti med ZDA in Kitajsko morali Evropa in Rusija združiti moči in oblikovati tretji 'evrazijski' blok, ki temelji na krščanski dediščini, očiščeni svojega liberalnega ekscesa. Sama ideja o 'evrazijski' tretji poti je oblika današnjega fašizma," meni Žižek.

Meni, da se bo evropska zapuščina izgubila, ko se bodo volivci v Evropi in ZDA soočili z vse večjim naraščanjem stroškov energije in inflacije, ki jo povzročajo sankcije proti Rusiji. Takrat bo po njegovem mnenju Evropa tudi "de facto" razdeljena med ameriško in rusko sfero vpliva. "Skratka, sama Evropa bo postala kraj vojne, za katero se zdi, da nima konca ..."

Prepričan je, da je "za pravega levičarja" v današnjem času "absolutno nesprejemljivo ne le podpirati Rusijo, pač pa tudi bolj 'zadržano' nevtralno trditev, da je levica razdeljena med mirovnike in podpornike Ukrajine". Kot pravi, bi morali takšno delitev obravnavati kot "nepomembno dejstvo, ki ne bi smelo vplivati na globalni boj levice proti globalnemu kapitalizmu".

"Ko je država okupirana, je običajno vladajoči razred tisti, ki je podkupljen, da sodeluje z okupatorji, zato da ohrani svoj privilegiran položaj, tako da postane boj proti okupatorjem prioriteta," poudarja.

Žižek je jasen: "Danes posameznik ne more biti levičar, če ne stoji nedvoumno za Ukrajino. Biti levičar, ki 'kaže razumevanje' za Rusijo, je enako kot biti eden tistih levičarjev, ki so, preden je Nemčija napadla Sovjetsko zvezo, resno vzeli nemško 'antiimperialistično' retoriko, usmerjeno proti Združenemu kraljestvu, in zagovarjali nevtralnost v vojni Nemčije proti Franciji in Združenemu kraljestvu." Če levici pri tem spodleti, je Žižek prepričan, da je zanjo igre konec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (602)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcus Aureliuss
13. 04. 2024 10.40
Kitajska pametno molči ...
puspan
16. 03. 2024 16.42
+1
No, tu se pa z Žižkom globoko strinjam.
ROMELS
27. 02. 2024 16.59
+4
Putin ne skriva imperialnih teženj. On hoče, s svojo Rusijo, postati številka 1 na svetu. Vzor mu je rimski imperij in od tega ne bo odstopil, tako kot od tega ne bo odstopila Rusija. Če bodo nasprotniki ostali neenotni se bo proces širitve Rusije postopno nadaljeval do končnega cilja. postati največji in najmočnejši, kar pomeni zasužnjiti ostali svet.
kr--en
18. 10. 2023 09.37
+1
Koliko komentatorjev na tem forumu si je vzelo čas in poslušalo kar je povedal Žižek?
Anakin Skywalker
23. 06. 2022 14.37
+1
Naši rusofilkoti mislejo da je putin bog. Verjetno verjamejo tudi da ameriko vodijo podganji nezemljani ali pa celo reptili.
HujUkropiji
23. 06. 2022 14.10
+5
Strašijo z nekakšnimi tezami češ, da Rusija želi napasti celo Evropo obenem pa s posmehom zavračajo bojazen Rusije, da bi jo napadel NATO čeprav bi imeli slednji več razlogov in koristi od tega.
HujUkropiji
23. 06. 2022 14.01
+5
Pohlep kolektivnega zahoda po surovinah in diktiranju celega sveta je največji problem. Rusija želi imeti red v soseščini, kolektivni zapad pa diktirati po vseh celinah. Kdo je potem večji diktator?
murate
27. 02. 2024 19.45
+0
tornadotex
23. 06. 2022 13.20
+1
Problem je v tem, ko psihopat napade drugo osebo zaradi svojih notranjih sebičnih in egoističnih teženj, ki jih maskira in prenaša na narod, ki potem plačuje ceno za to njegovo norijo.Lepo se vidi ,komu so popustili živci in kaj ima za bregom....
ajojsi
23. 06. 2022 12.13
+2
Žižek ne palamudi v miru bomo živeli ko bodo iz politike za vedno odšli takšni kot je Zelenski in njegovi ritolizniki z Natom na čel, so imeli dovolj časa da bi se s Putinom pogovorili o miru in nevtralnosti brez velike Ukrajine in priznanjem republik Lugansk in Doneck, se ti vidi Žižek da si postal Britanski hlapec🤪...
Kollerik
23. 06. 2022 18.22
-3
murate
27. 02. 2024 19.48
+2
V miru Ukrajina lahko zaživi takoj,le putin naj povleče vojsko domov.dokler ni Rus napadel ni bilo v Ukrajini vsako noč nekaj mrtvih tudi otroci
vlahov
23. 06. 2022 11.08
+3
Žižek je trobilo neo liberalcev. Se stinjam kakor pravi o Ukrajini. Problem nastane , da je psihopat , ker ga ne zanimajo reveži in potrata države.
Giannis
23. 06. 2022 11.08
-1
Žiži, tle si pa falil. P1 je nasilno Rusijo evropeiziral, vnesel nemške in francoske besede ter naredil mornarico. Verjetno mornarica ni bila slaba odločitev. Evropeizacija s predstavitvijo tobaka in alkohola pa ni nekaj kar v Rusiji slavijo.
nikolizadovoljen
23. 06. 2022 10.38
+4
Žižek se je postavil pokonci, proti Putinovemu imperialuzmu in se uklonil ameriškemu. Kdor bolje plača.
User1538643
23. 06. 2022 10.31
-5
Putinove imperialistične ambicije so, žal, samo fasada. Čeprav se strinjam z Žižkom, da bi jih bilo treba ustaviti, je to prav tisto, kar Putin hoče, zanetiti vojno širših rasežnosti, po možnosti svetovno, ki bo izčrpala človečanstvo in bistveno olajšala NWO Davos ekipi, da prevzame digitalizirano svetovno oblast. Prisluhnite Alanu Wattsu in si oglejte, Prihodnost komunikacij, izvleček.
Justice1
23. 06. 2022 10.21
+2
Ni ga več kaj poslušati in brati.
User1538643
23. 06. 2022 10.16
+2
Kakšna je razlika med Žižkom in Kobalom? Eden je filozof, a drugi komik.
Srce na levi
23. 06. 2022 10.03
-3
Bravo. Lepo in jasno izraženo mnenje. Se popolnoma strinjam z njegovo tezo in z njim delim enako mnenje.
User1538643
23. 06. 2022 09.56
+6
"...ni treba brati med vrsticami." - Večina niti vrstice ne bere, temveč obrnejo stran na Kardašijan.
Jak Tobim
23. 06. 2022 09.44
+4
ima prav. spodaj pa res nekaj primerom, ki kažejo, da nam ni pomoči. metafora daleč in vendarle tako blizu je v smislu, recimo arhitektov, ki si dajejo nagrade za črnofasadne odurnosti, krdelo, ki sledi s svojimi črnostrešnimi nadaljevankami serije o odurnem do okolja.. vsa znanost pa pravi dajte že končno pobeliti fasade, fotovoltaika na strehi naj je edina črnina na beli strehi, prosim ozelenite vsako še najmanjšo cestico in potko v velemestu ali vasici, brez vsake izjeme, ... da omogočimo življenje še našim otrokom. Žižek namreč opozarja predvsem na potrebo po tem, da človeštvo enotno odgovori na vprašanje kako preživeti ob popolnoma uničenem planetu. katarza v EU pa bo morala priti s strani Nemčije -njihov pohlep in grabežljivost njihovih koruptivnih elit je pomenila ustavitev raziskav in razvoja jedrske energije že konec 1960-ih, katastrofo s prehodom iz premoga na naravni plin iz Rusije, neskončno la.ž.nivost pri dieselgate-u.. tudi doma bomo morali pospraviti hkrati z enotno podporo Ukrajini. Sem pozabil na obrambo evropskih vrednot, ki jo je prineslo obdobje preporoda?
Cene Urban?i?
23. 06. 2022 10.11
+3
Res so žalostni ti orkestrirani pamfleti kletnih trolov iz Trstenjakove. Če kdo velja za levičarja, ga je treba popljuvati ne glede na to kaj pravi. No, slednjega itak ne razumejo, le straljajo vsevprek in kažejo svoje žalostno mentalno stanje. Pa saj ne moremo pričakovati nič drugega, če pa so njihovi voditelji, z Velikim vodjem na čelu, v nebo vpijoči primerki moralne in verbalne nizkotnosti. Človek bi si želel kulturnih in kakovostnih oseb v vodstvu vseh političnih opcij ter konstruktivnega dialoga med njimi, naša realnost pa je le polivanje gnojnice moralno sprijenih voditeljev ter podporno blatenje "nenaših" s strani anonimnih polpismenih osebkov. Taka je politična realnost naroda Cankarja in Prešerna.
taurus111
23. 06. 2022 09.36
+3
Žižek, filozof brez delavne dobe nam bo solil pamet o pljuvanju na daljavo . Enako vsem učencem na FDV...................
Vladimir Bog
23. 06. 2022 09.32
+3
Gospod Žižek, škoda. Do sedaj sem vas cenil in imel za velikega moža.
antirepresija
23. 06. 2022 11.09
-2
Seveda ti je bil vsec, dokler je tvoje mnenje sovpadalo z njegovim. Zdaj ko pa ti veliki mislec poskusa odpreti oci, pa se ti je iluzija porusila. Razumem zakaj se ti je zataknilo, ker je Vladimir tvoj bog.