Tujina

Zlati potni listi in vize: rdeča preproga za bogataše, ki si v Evropi kupujejo državljanstvo

Strasbourg, 10. 03. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
39

Zakaj bi morala Evropska unija odpraviti t. i. zlate potne liste in vize? Ker bogatim omogočajo pridobitev evropskega državljanstva v zameno za naložbe, so jasni v Evropskem parlamentu. Do leta 2025 nameravajo ukiniti tovrstne sheme, ki najbogatejšim omogočajo neoviran vstop v Unijo, s tem pa vrata na široko odpirajo tudi številnim nevarnostim, kot sta korupcija in pranje denarja. "Poskrbeti želimo za tako strogo regulacijo, da bodo te sheme privabile le resnične investitorje," poudarja Sophie in 't Velt. Poslanci so z veliko večino podprli njeno poročilo o prepovedi zlatih potnih listov in regulaciji zlatih viz.

Evropski poslanci so sprejeli poročilo o zakonodajni pobudi, v katerem pozivajo Evropsko komisijo, naj predlog o prepovedi zlatih potnih listov in regulaciji zlatih viz vloži do konca svojega mandata. Besedilo je bilo sprejeto s 595 glasovi za, 12 proti in 74 vzdržanimi glasovi.

Posebne naložbene sheme tujim investitorjem v zameno za finančne naložbe podeljujejo status rezidenta ali pa kar državljanstvo EU. Takšne sheme tako omogočajo hitro pot do pridobitve državljanstva v državi članici, po pridobitvi statusa pa lahko osebe tudi takoj uveljavljajo svobodo gibanja na schengenskem območju in druge svoboščine, ki jim s tem pripadejo. 

Z investicijami si kupujejo evropsko državljanstvo.
Z investicijami si kupujejo evropsko državljanstvo. FOTO: Shutterstock

"Določila, katere investicije štejejo za naložbo, so že predolgo preblaga. Status rezidenta v Uniji bi morali podeliti le tistim, ki vlagajo v realno gospodarstvo in ki jim lahko zaupamo, da so zakoniti vlagatelji brez kriminalnega ozadja," je prepričana avtorica poročila, ki Unijo poziva k prepovedi takšne prodaje statusa državljanstva, Sophie in 't Velt. Ob tem v poročilu izpostavlja sheme, ki so sporne z etičnega, pravnega in ekonomskega vidika.

Rdeča preproga za sumljive posle in osebe

Izpostavlja tudi dejstvo, da podeljevanje statusa prebivališča ali državljanstva v eni od državi članic posredno vpliva tudi na ostale države EU, saj naložbeniki na ta način pridobijo pravico do svobode gibanja, do glasovanja na volitvah in kandidiranja na lokalnih in evropskih volitvah ter pravico dostopa do enotnega trga gospodarskih dejavnosti. Ob tem pa se pojavlja tveganje korupcije, pranja denarja in varnostnih groženj ter nevarnost izogibanja davkom, pritiska na nepremičninski sektor in erozije celovitega notranjega trga.

S tem so takšni potni listi rdeča preproga za vstop sumljivih ljudi v evropske države. Več poročil pa ob tem navaja, da so za državljanstvo zaprosili tudi nekateri, ki niso izpolnjevali zahtevanih varnostnih pogojev. "Pomanjkanje nadzora je korupciji in pranju denarja položilo rdečo preprogo. Sumljive osebe so plačale velike vsote denarja za dostop do Unije, skupnosti pa niso imele nobene koristi od teh zneskov," poudarja in 't Veltova, ki dodaja, da so se morali s hudimi posledicami soočiti tudi nekateri novinarji, ki so preiskovali takšne sumljive osebe. Malteška novinarka Daphne Caruana Galizia je bila zaradi preiskovanja korupcije v povezavi z zlatimi vizami in potnimi listi celo umorjena.

Zlate potne liste izdajajo Bolgarija, Malta in Ciper. Zlate vize pa imajo Ciper, Estonija, Grčija, Španija, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska in Portugalska.

"Celotna Evropa na več načinov nosi breme praks, ki nekaterim vladam niti ne koristijo veliko," dodaja. Razočarana je sicer, da Evropska komisija tej težavi ne namenja toliko pozornosti, njeno mnenje pa je zaokrožila z besedami "težava se bo rešila sama". "To ni rešitev, želimo koherentno regulacijo zlatih viz. Komisija je dolžna ukrepati." Dodaja, da imajo obljubo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in tudi zelo močno podporo Evropskega parlamenta.

Težava podeljevanja zlatih viz in potnih listov je pod žaromete znova stopila v luči ukrajinske krize in ruske invazije. Predsednica parlamenta Roberta Metsola je že prejšnji mesec opozorila, da si je želel na ta način tudi Kremelj kupiti pot v Evropo. "Čas je, da zapremo vse vrzeli in končamo ta nevarni pojav zlatih potnih listov, ki odpirajo vrata do evropskega državljanstva," je dejala. 

Parlament je komisiji tudi že stopil naproti in ji predlagal več različnih ukrepov. Prvi med njimi je ukinitev tovrstnih zlatih viz in potnih listov do leta 2025. "Naredili smo tudi celotno domačo nalogo za Evropsko komisijo, ki jo mora le prebrati in jo rahlo izpopolniti, v hiši Evropskega parlamenta pa bo prejela veliko podporo," zagotavlja in 't Veltova in komisijo poziva: "Ne izgubljajte časa in implementirajte spremembe."

V EU na ta način že več kot 21,4 milijarde evrov v obliki naložb

Državljanstvo po naložbenih shemah trenutno omogočajo tri evropske države: Malta, Bolgarija in Ciper. Zadnji sicer obravnava le prošnje, ki so bile predložene pred letom 2020, bolgarska vlada pa je že vložila zakonodajo za odpravo takšnega podeljevanja državljanstva na podlagi naložbenih shem.

Kar 12 držav članic pa na podlagi naložb podeljuje tudi možnost stalnega prebivališča, pri čemer se spodnja meja naložb giblje med 60 tisoč evri in 1,25 milijona evrov. Prek tega je prebivališče ali državljanstvo v državah Evropske unije pridobilo že več kot 130 tisoč ljudi, skupne naložbe pa so bile med letoma 2011 in 2019 ocenjene na vrednost 21,4 milijarde evrov. 

Sophie in 't Velt. Naložbeniki na ta način pridobijo številne pravice, tudi do svobode gibanja, glasovanja na volitvah ter kandidiranja na lokalnih in evropskih volitvah.
Sophie in 't Velt. Naložbeniki na ta način pridobijo številne pravice, tudi do svobode gibanja, glasovanja na volitvah ter kandidiranja na lokalnih in evropskih volitvah. FOTO: Evropski parlament

"Nimamo težav s tistimi ljudmi, ki želijo resnično investirati v gospodarstvo določene države, ob tem pa želijo tudi ostati v tej državi. Težavo najbolje predstavi prav nizozemska shema," poudarja in 't Veltova. Nizozemska shema namreč skoraj ni privabila kandidatov za investicije, čeprav je država zelo dobro razvita na gospodarskem področju in zanimiva za investicije, navaja. "Če bi torej šlo za legitimne investicije, bi nizozemska shema privabila veliko kandidatov za investicije. Toda to se ni zgodilo," poudarja in dodaja, da namesto tega večina potne liste kupuje na Cipru in Malti.

Med imetniki zlatih viz in potnih listov je tudi veliko ruskih mogotcev.

"Žal ne gre za resnične investicije," je jasna. Z regulacijo sicer izdaje zlatih viz in potnih listov ne želijo popolnoma prepovedati, saj so legitimne investicije dobre za gospodarstva držav, želijo pa to področje bolje nadzorovati. "Predlagali smo, da morajo investicije vsaj do določenega deleža služiti gospodarstvu države," pravi in dodaja, da je njihov cilj vzpostaviti tako strogo regulacijo, da bodo tovrstne sheme privlačile le realne investitorje.

Ob tem je razložila, da odkrivajo primere, ko nekdo investira v nepremičnine in to utemeljuje z nakupom barake sredi travnika. "Za to plačajo pol milijona evrov, to pa jim nato omogoči dostop do Evropske unije."

Pa je legalno sploh mogoče prepovedati izdajo zlatih viz in potnih listov? "Zelo težko, ampak ni nemogoče," odgovarja avtorica poročila in zagotavlja, da imajo legalno podlago za to. "Izdaja takšnih potnih listov in viz je izredno problematična. Popolna fikcija je, da stoji za tem neka zdrava logika," je jasna. Zaključi, da je celotno preverjanje, ali gre za neoporečne investicije, le "navadna šala".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej 1
14. 03. 2022 16.14
V SLO ji ni ratalo. Ji bo z bogataši? Ne vem, če je prej naredila napako, ko je prišla k nam "nepomembnežem" v SLO ali sedaj ko gre direktno na denarje?
mungus
10. 03. 2022 20.02
+2
a celo to obstaja da si lahko ti nenažrtni bogatuni privoščijo ni da ni....po tem pa tak ni čudno da je šel svet v maloro....banda brez primere ....večinski folk se pa matretira da smrdi...
Angelica007
10. 03. 2022 17.38
+1
denar zlata vladar!:(
mmickica
10. 03. 2022 16.22
+0
Aja, bomo reklu NE denarju in raje dali drzavljanstva EU raznim afriskim migrantom, ki jim bomo mi dajali denar. Bravo evropska pamet!
Deseti_brat
10. 03. 2022 16.19
Denar je pac sveta vladar. Malo pozno so se spomnili - kdor je to hotel in imel moznost, je drzavljanstvo ze dobil, vzeti ga pa ni tako enostavno. Ne posluzujejo pa se te sheme le Rusi, tudi Kitajci in drugi. Med drzavami, ki so dovzetne za take investicije, pa manjka nasa soseda Avstrija.
Walter Pravicek
10. 03. 2022 15.27
+1
Moj potni list že 10 let ni podaljšan,Bi imel tudi srebrnega,ali bukovega.
Emtisunce
10. 03. 2022 10.59
+1
Plače evropskih poslancev je treba zmanjšati na minimalne plače enake, kot je to v njihovih državah. Le tako se bo morda Fajonova začela zavedati kako je v SLO tistim, ki dobijo 700EUR plače ali penzije.
resslovenka
10. 03. 2022 12.53
+2
O čem ti to komentiraš , na tem prispevku? 🙄 Daj, zberi se zaboga. 😎
HUSO BOSS
10. 03. 2022 10.27
+5
NA HIDDEN WIKI SE PRODAJAJO OD 800 DOLARJEV NAPREJ...
Joe Porkamotorka
10. 03. 2022 09.52
+15
dragi sovolilec ... na prihodnjem prazniku demokracije ti želim, da bi svoj glas dal tisti opciji, ki zna nedvoumno, z DA ali NE odgovoriti na ti dve vprašanji: 1) Boste brali Ustavo, kot je napisana? ... 2) Boste dosledno spoštovali Človekove pravice in nedotakljivost Človekovega telesa?
Težeklojz
10. 03. 2022 10.35
+7
Na podlagi izkušenj torej ne bo nikogar za volit...
1918
10. 03. 2022 12.00
Potouceni kramoh
10. 03. 2022 09.44
+20
Ves svet je ena sama izprijena korupcija na vseh podrocjih.V medijih govorijo eno in všečno, na drugi strani v real lajfu pa po svoje čist neki druzga.Nateg na nateg
Joe Porkamotorka
10. 03. 2022 09.44
+8
če je EU resna organizacija, potem mora po vseh državah uvesti absolutno enaka pravila pridobitve državljanstva za prav vse kandidate (oligarhe, športnike, begunce itd) ... vključevati morajo ti pogoji poznavanje 1 od uradnih jezikov v državi B2 (ne v EU!), poznavanje kulture okolja in EU in usposobljenost za delo ... v nobenem primeru pa ne sme obstajati možnost nakupa državljanstva
joze drugi
10. 03. 2022 09.20
+10
Do 2025? Bi ja raje do 3025, lopovi. Takoj ali pa sploh ne.
Adolph
10. 03. 2022 09.17
+2
Se ena . . . . . . . .swen ekaf . . . . . . . .
Grma53
10. 03. 2022 09.16
+6
Izgleda da tudi v Evropi ni dosti drugače kot pri nas.
Infiltrator
10. 03. 2022 09.48
+3
seveda je ista ,povsod so isti ki so na oblasti
TolstojV
10. 03. 2022 09.09
+16
Slovenija je meka za kriminalce a naše oblast za varnostno grožnjo sploh ne zmenijo niti za pranje denarja in sumljive investicije! Tukaj živijo črnogorski, srbski in kosovski kriminalci, ki podkopujejo uradnike in politike, da pridejo do našega državljanstva!
Grma53
10. 03. 2022 09.19
+10
Tudi do našega. Verjetno ima večina njih tudi dvojno ali trojno državljanstvo, saj naše državljanstvo delimo kot Merkator svoje pike.
Joe Porkamotorka
10. 03. 2022 09.48
+7
uradujejo pa še člani kriminalnih združb drugih nacionalnosti ... za vse smo idealna nevtralna cona, kjer se lahko v miru dogovarjajo o nadaljnem delu ... janez pa nič, hojs pa toliko kot janez
1918
10. 03. 2022 12.01
+1
TO POČNEJO ŽE OD 1992, (KOLIKO URADNIKOV PA JE OD TAM DOL?!)
MMIRKO
10. 03. 2022 09.03
+9
Evropski parlament !! Mafijska organizacija elit!!!
Kuku456
10. 03. 2022 08.44
+10
Nimam te sreče... Tko da nimam takih tezav
VirusX
10. 03. 2022 08.41
+13
Naša vlada se boji, da s prihodom tujcev izgubi statos najbolj Koruptivne.... Ne se dat saj zmorete SĐS
Truth
10. 03. 2022 08.27
+13
Tolk ukrepov bodo sprejel, da še krompirja in zelja ne bomo imel.....
Walter Pravicek
10. 03. 2022 08.27
+3
Kaj pa je z firmo PORAVNAVA,ko iztoži za ponesrečence itd,ter odbije svoje dogovorjene procente?