Tujina

'Zmanjkalo mi je držav, zato sem ustvaril svojo.' V njej prepovedal crocse

Los Angeles, 10. 06. 2023 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na svetu je bilo očitno zanj premalo držav. Ker je obiskal že skoraj vse, se je tako zdaj odločil, da v kalifornijski puščavi kupi manjše ozemlje in na njem ustanovi čisto novo državo. Slednje je potrdil tudi DJ iz San Diega, zdaj sultan Slowjamastana: "Kaj naj rečem? Zmanjkalo mi je držav, zato sem ustvaril svojo."

DJ iz San Diega, ki je delal tudi kot televizijski voditelj, Randy "R Dub!" Williams, je postal sultan. A to ni postal zaradi nasledstva naziva ali podelitve s strani oblasti.

Ne. Ker je Williamsu na svetu zmanjkalo držav, ki bi jih lahko obiskal, se je odločil kupiti dobrih 11 hektarjev zemlje v presušeni kalifornijski puščavi in na njej postaviti svojo državo."Ko nisem na radiu, verjetno potujem v državo, za katero večina še ni slišala. Eden od razlogov, zakaj sem ustvaril svojo državo, je bil ta, da sem po 193 državah želel obiskati še 194.," je povedal za CNN, tik preden se je odpravil v Turkmenistan, zadnjo državo na svetu, ki je še ni videl.

Sultan Randy "R Dub!" Williams
Sultan Randy "R Dub!" Williams FOTO: Profimedia

Sultan Slowjamastana (država je ime dobila po radijski oddaji Williamsa) je 1. decembra 2021 v slovesni obleki in s sončnimi očali na obrazu uradno razglasil neodvisnost od Združenih držav Amerike. Govor ob odcepitvi v glavnem mestu Dublândia je v živo prenašal tudi na spletu.

Dve leti kasneje, ko je sultan Slowjamastana sprožil več bizarnih zakonov – med drugim je prepovedal nošenje crocsov – pa ima republika tudi vse značilnosti novonastajajoče države. Izdaja namreč lastne potne liste, tiska svojo lastno valuto, ima pa tudi lastno zastavo in nacionalno himno, ki jo igrajo ob državnih priložnostih.

Združena ozemlja suverene države Ljudske republike Slowjamastan (kot se glasi uradno ime samooklicane države) ima medtem že več kot 500 registriranih državljanov, še 4500 pa jih ima pogojno odobreno državljanstvo ali pa še čakajo na odobritev. Za državljanstvo se lahko osebe prijavijo na spletu.

Država se nahaja ob kalifornijski državni cesti 78, od San Diega pa je oddaljena dve uri in pol vožnje. Williams je ob avtocesti postavil ogromno tablo z napisom "Dobrodošli v Slowjamastanu", zgradil pa je tudi mejno kontrolno točko, nad ministrskim uradom na prostem pa plapola pisana zastava Slowjamastana.

Ideja zaradi obiska mikronacije Republika Molossia

Williams je navdih za ustvarjanje lastne države dobil po obisku različnih mikronacij – samooklicanih ozemelj, ki jih pogosto vodijo ekscentrični voditelji. Avgusta 2021 je tako Williams obiskal Republiko Molossio, ki leži sredi Nevade in je velika le 11,3 hektarja.

Molossia je svojo neodvisnost razglasila že leta 1998, po državi pa ga je osebno popeljal predsednik Kevin Baugh. Tam se je poučil tudi o zgodovini samooklicane države, njeni "vojni" z vzhodno Nemčijo, lokalni valuti valora in potnih listih.

Ob vrnitvi v San Diego je Williams takoj začel pripravljati velike načrte za lastno mikronacijo. Zemljišče je za 19.000 dolarjev (dobrih 17.000 evrov) kupil oktobra 2021, neodvisnost pa je razglasil še istega leta decembra.

Williams pravi, da v njegovi državi velja "večinoma" diktatura. "Občasno sicer organiziramo posebne volilne slovesnosti in referendume. Pred kratkim sem tako državljanom dovolil, da glasujejo o tem, kaj bi lahko bili naš nacionalni sadež, šport in celo, kako naj se imenuje naša nacionalna žival," je dejal sultan.

'Biden ni odgovoril na nobeno moje sporočilo. Morda so pristala v mapi z vsiljeno pošto'

Williams se pogosto udeležuje tudi fotografiranj in javnost nagovarja v svoji zeleni uniformi z lažnimi vojaškimi nagradami in zatemnjenimi sončnimi očali. Ob dogodkih, ki jih prireja v republiki, najema mejno stražo in se obdaja z varnostniki.

Sultan, ki namerava ustvariti največjo 'mikronacijo' na svetu, zdaj turiste vabi, naj obiščejo njegovo državo. Za ameriški medij je povedal, da je ena bolj priljubljenih aktivnosti turistov v njegovi državi prav fotografiranje ob znaku Slowjamastana. Prav tako pa običajno obiščejo tudi Trg neodvisnosti in iščejo izmuzljivega rakuna Slowjamastana, nacionalno žival.

Sultan Slowjamastana
Sultan Slowjamastana FOTO: Profimedia

Da bi se izognili izgonu, pa morajo državljani in obiskovalci upoštevati seznam prepovedi. Trenutno te vključujejo prepoved nošenja crocsov, poslušanje mumble rapa (mikrozvrst hip hopa), prav tako pa ni dovoljeno postavljati nog na armaturno ploščo avtomobila.

Želi si, da bi lahko v prihodnosti zgradil počasno reko, kmetijo za rejo pasavcev, "all you can eat" (op. p. vse, kar lahko poješ) mongolsko restavracijo z žarom in velik kip samega sebe.

Williams si ob tem prizadeva vzpostaviti diplomatske vezi z drugimi državami. Na svojih nedavnih potovanjih je tako v potni list Slowjamastana dobil žige 16 različnih držav, vključno z Južno Afriko, Novo Zelandijo, Vanuatujem in Združenimi državami.

Trdi tudi, da Slowjamastan tehnično izpolnjuje merila za suvereno nacionalno državo, kot jih opredeljuje Konvencija iz Montevidea iz leta 1933. Ta zahteva, da ima država stalno prebivalstvo, opredeljeno ozemlje, vlado in sposobnost za vzpostavitev diplomatskih odnosov z drugimi državami. Williams trdi, da je Republika Slowjamastana izpolnila vse naštete predpogoje.

Njegov naslednji korak je pridobitev priznanja o odcepitvi s strani ZDA, kar pa mu najverjetneje ne bo uspelo. "Razočaran sem, da predsednik Joe Biden ni odgovoril na nobeno mojih sporočil, ki sem mu jih poslal prek različnih platform. Ta so ostala celo neprebrana, a upam, da so se ponesreči znašla v njegovi mapi z vsiljeno pošto," še pravi sultan Slowjamastana.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

g4shi333
11. 06. 2023 12.19
+2
Tudi Kranj bi se lahko odcepil od Slovenije in tam ustanovili novo Republiko Kosovo