Tujina

ZN: Hamas je med napadom na Izrael nad zajetimi talci izvajal spolno nasilje

Gaza, 05. 03. 2024 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obstajajo utemeljeni razlogi za prepričanje, da je Hamas med napadom na Izrael 7. oktobra nad zajetimi talci izvajal spolno nasilje, vključno s posilstvi, ugotavlja v ponedeljek objavljeno poročilo Združenih narodov. Izrael je menil, da so ZN sprva poskušali prikriti ugotovitve in je na pogovor poklical veleposlanika pri organizaciji. Hamas sicer vse obtožbe zanika. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je b srečanju s katarskim premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem pozval palestinsko gibanje Hamas, naj sprejme dogovor o takojšnji prekinitvi ognja z Izraelom.

"V kontekstu usklajenega napada Hamasa in drugih oboroženih sil na civiliste in vojaške tarče na območjih blizu Gaze je misija ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za prepričanje, da je med napadom 7. oktobra na več lokacijah prišlo do s konfliktom povezanega spolnega nasilja, vključno s posilstvom in skupinskim posilstvom," ugotavlja poročilo.

Navaja najmanj tri lokacije tovrstnega nasilja – prizorišče glasbenega festivala Nova in njegovo okolico, cesto 232 in kibuc Reim. "V večini teh primerov so bile žrtve najprej posiljene in nato ubite, najmanj dva primera pa se nanašata na posilstvo trupel žensk," so zapisali.

Našli so tudi jasne in prepričljive informacije, da so bili posiljeni nekateri talci ter da se tovrstno nasilje morebiti nadaljuje nad tistimi, ki so še vedno v ujetništvu.

Obtožbe o spolnem nasilju je preiskovala misija ZN pod vodstvom posebne predstavnice za spolno nasilje v konfliktih Pramile Patten. V začetku februarja se je dva tedna na terenu pogovarjala s preživelimi in pričami lanskega napada, pa tudi z zdravstvenimi delavci.

Ogledali so si okrog 5000 fotografij in 50 ur posnetkov napada ter se pogovarjali z nekaj izpuščenimi talci. Kljub pozivom in prizadevanjem ekipe se jim sicer ni uspelo pogovoriti z nobeno od žrtev. Obenem nekaterih obtožb niso mogli preveriti ali pa so se izkazale za neutemeljene, ugotovitve povzemajo tuje tiskovne agencije.

Hamas je v odzivu poročilo zavrnil in dejal, da Patten v njem ni dokumentirala nobenih pričevanj žrtev teh primerov. "Zanašala se je na izraelske institucije, vojake in priče, ki so jih izbrale okupacijske oblasti," je sporočilo gibanje in dodalo, da so "te lažne obtožbe" ovrgle vse preiskave.

Izrael z očitki na račun ZN

Poročila o spolnem nasilju pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja so se začela pojavljati kmalu po napadih 7. oktobra in se nabirajo vse odtlej. Izrael je ves čas kritiziral Združene narode, da se na te obtožbe odzivajo prepočasi.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je v ponedeljek še pred objavo poročila celo poklical na pogovor veleposlanika pri ZN, češ da je organizacija poskušala utišati ugotovitve misije. Tiskovni predstavnik Guterresa Stephane Dujarric je obtožbe na račun generalnega sekretarja zavrnil in zatrdil, da v polnosti podpira delo Pattenove in njene ekipe. "Generalni sekretar ni na nikakršen način poskušal utišati poročil," je dodal.

Po objavi poročila je nato tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Lior Hajat pozdravil "priznanje, da je Hamas zagrešil spolne zločine" in se zavzel za sklic zasedanja Varnostnega sveta ZN z namenom razglasitve Hamasa za teroristično organizacijo.

Blinken pozval Hamas: Sprejmite pogoje za premirje

"Imamo priložnost za takojšnjo prekinitev ognja, ki lahko prinese tudi osvoboditev talcev in znatno povečanje humanitarne pomoči za Palestince v Gazi, ki jo krvavo potrebujejo. V nadaljevanju lahko postavimo pogoje za trajno rešitev konflikta," je dejal Blinken.

Blinken je poudaril še, da mora odločitev o pripravljenosti na premirje sedaj sprejeti Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na drugi strani pa je eden od tiskovnih predstavnikov Hamasa za ameriško agencijo AP dejal, da je zdaj "žogica na strani Izraela". Zadnji krog pogajanj o premirju v Gazi, ki v zadnjih treh dneh potekajo v Kairu, se je danes končal brez preboja, poročata AP in katarska televizija Al Jazeera.

Egiptovski uradniki so ob tem dejali, da je gibanje Hamas predstavilo svoj predlog, o katerem naj bi posredniki kmalu razpravljali z izraelsko stranjo. Hamas zavrača zahteve po izpustitvi približno 100 talcev, ki jih še zadržuje, in vrnitev posmrtnih ostankov preostalih 30 talcev, če Izrael ne bo hkrati končal ofenzive, umaknil svojih sil z ozemlja Gaze in izpustil velikega števila palestinskih zapornikov, med katerimi so tudi Hamasovi borci.

ZDA, Katar in Egipt si že več tednov neuspešno prizadevajo doseči dogovor, v skladu s katerim bi Hamas izpustil do 40 talcev v zameno za enomesečno prekinitev ognja, izpustitev nekaterih palestinskih zapornikov in okrepljen dotok humanitarne pomoči v Gazo.

Izrael po navedbah agencije Reuters zavrača sodelovanje v pogajanjih, ker je Hamas zavrnil njihovo zahtevo po predložitvi seznama vseh talcev, ki so še živi. Predstavniki Hamasa pa trdijo, da je to nemogoče brez prekinitve ognja, saj da so talci razpršeni po celotnem vojnem območju in jih zadržujejo različne skupine.

Pogajalci in posredniki - z izjemo izraelskih predstavnikov - kljub temu ostajajo v Kairu, saj si še vedno želijo doseči dogovor do konca tedna, ko se bo začel muslimanski sveti mesec ramazan, še poroča Reuters. Egiptovski viri trdijo, da si obe strani še vedno želita dogovora, a vztrajata pri svojih zahtevah.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1