Tujina

ZN: Nepotrebna in nesorazmerna uporaba sile v Iranu se mora končati

Ženeva, 24. 11. 2022 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je danes na izrednem zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi pozval Iran, naj preneha z uporabo nepotrebne sile nad protestniki. Predstavnica Teherana pa je na zasedanju zahodnim državam očitala pomanjkanje moralne kredibilnosti. Svojo podporo iranskim podpornikom je izrazil tudi Golob.

"Po naših podatkih je bilo v zvezi s protesti aretiranih okoli 14.000 ljudi, tudi otroci. To je pretresljiva številka," je poudaril Volker Türk. "Nepotrebna in nesorazmerna uporaba sile se mora končati," je pozval. Dodal je, da stare metode, ki jih uporabljajo iranske oblasti, ne delujejo, ampak le poslabšujejo razmere.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk
Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk FOTO: AP

Kot je še izpostavil visoki komisar za človekove pravice, iranska družba zahteva spremembe in pri tem kaže neverjeten pogum. "Pozivam vlado in tiste na oblasti, naj jim prisluhnejo," je dejal.

Namestnica iranskega podpredsednika Kadije Karimi, pristojna za ženske in družinske zadeve, pa je ZDA in evropskim državam, ki so zahtevale sklic izrednega zasedanja, na srečanju očitala, da nimajo dovolj moralne kredibilnosti, da bi lahko drugim pridigale glede človekovih pravic ali zahtevale sklic Sveta ZN za človekove pravice.

Kadija Karimi, namestnica podpredsednika za ženske in družinske zadeve Islamske republike Iran
Kadija Karimi, namestnica podpredsednika za ženske in družinske zadeve Islamske republike Iran FOTO: AP

Kršitve človekovih pravic v Iranu je obsodil tudi premier dr. Robert Golob, ki je poudaril pomembnost posebnega zasedanja Sveta OZN za človekove pravice za zaščito iranskih ljudi. "Slovenija je sklic posebnega zasedanja sveta podprla, saj si prizadevamo za prenehanje nasilja nad ljudmi."

Zbrane je prek videopovezave nagovorila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Obsodila je uporabo sile nad miroljubnimi iranskimi protestnicami in podprla resolucijo o stanju človekovih pravic v Iranu.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je pred zasedanjem pozvala Svet ZN za človekove pravice, naj povzdigne glas za Irance. "Iranski protestniki nimajo sedeža v Svetu ZN za človekove pravice v Ženevi, nimajo glasu v ZN," je dejala ministrica, ki se udeležuje današnjega zasedanja.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock
Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock FOTO: AP

Na zasedanju, ki so ga sklicali na pobudo Nemčije in Islandije ob podpori več kot 50 držav, naj bi po napovedih med drugim razpravljali o morebitni uvedbi mednarodne preiskave o zatiranju protestov v Iranu.

Protesti islamsko republiko pretresajo že skoraj dva meseca, odkar je po policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini, ki jo je pred tem zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab aretirala iranska moralna policija. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija pa zavrača krivdo za njeno smrt.

V protestih je bilo po podatkih Sveta ZN za človekove pravice doslej ubitih več kot 300 ljudi, med njimi najmanj 40 otrok. Najmanj 21 aretiranim na protestih grozi smrtna kazen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4556
24. 11. 2022 19.58
+1
To da so teptane osnovne človekove pravice v Iranu pa nobenega ne zanima -Zanimivo ,samo ,da imamo mi našo svobodo??????????