Tujina

Trumpovi privrženci podpirajo ruske obtožbe o ameriških programih biološkega orožja v Ukrajini

New York, 12. 03. 2022 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Namestnica generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v petek v Varnostnem svetu ZN povedala, da imajo Združeni narodi kredibilna poročila, da ruske sile v Ukrajini uporabljajo prepovedane kasetne bombe v napadih na civilne cilje v Mariupolu, Harkovu, Sumiju in Černigivu. Tovrstni napadi bi lahko predstavljali vojne zločine. Na zasedanju je sicer Rusija ZDA obtožila, da v Ukrajini razvija biološko orožje in da zdaj v naglici uničujejo dokaze o tem. Te ruske obtožbe so v ZDA nemudoma dobile podporo s strani privržencev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in sledilcev teorije zarote Qanon, pa tudi pri nasprotnikih cepljenja proti covidu-19 in še nekaterih skupinah.

Ruska vojska v Ukrajini
Ruska vojska v Ukrajini FOTO: Profimedia

Zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov je sklicala Rusija, na njem pa je ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija ZDA obtožil razvijanja biološkega orožja v Ukrajini. Zatrdil je tudi, da naj bi bilo to biološko orožje celo posebej prirejeno za pobijanje Slovanov.

Večina govornikov v VS ZN je menila, da Rusi zavajajo in poskušajo odvrniti pozornost od svojega početja v Ukrajini. Prav tako naj bi šlo za pretvezo, da bi sami uporabili kemično ali biološko orožje v Ukrajini. Rusija je znana po uporabi tovrstnega orožja, Ukrajina ne, so dejali predstavniki Albanije, Francije, Velike Britanije in drugih držav.

Vasilij Nebenzija
Vasilij Nebenzija FOTO: AP

Trumpovi privrženci podpirajo ruske obtožbe o ameriških programih biološkega orožja v Ukrajini

Obtožbe Moskve, da so ZDA v Ukrajini razvijale biološko orožje in da zdaj v naglici uničujejo dokaze o tem, so v ZDA nemudoma dobile podporo s strani privržencev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in sledilcev teorije zarote Qanon, pa tudi pri nasprotnikih cepljenja proti covidu-19 in še nekaterih skupinah.

ZDA že od 90. let prejšnjega stoletja Ukrajini pomagajo pri odstranjevanju programov za razvoj orožja za množično uničenje iz časov nekdanje Sovjetske zveze. To delo, ki poteka v okviru t. i. programa za zmanjšanje biološke grožnje, je namenjeno predvsem preprečevanju izbruhov smrtonosnih bolezni.

Program ni nobena skrivnost in nima prav nikakršne zveze z razvojem biološkega orožja, ravno nasprotno, vendar pa Trumpovi privrženci raje verjamejo propagandi Kremlja kot lastni vladi. 

Desničarski medij Infowars je že od začetka ruske invazije na Ukrajino prodajal zgodbo, da je ruska vojska prestopila mejo z Ukrajino, da bi tam onemogočila ameriške biološke laboratorije. Teorijo so pograbili pripadniki teorije zarote Qanon, ki med drugim verjamejo, da politiko v Washingtonu vodijo satanisti in pedofili.

Trump jih je v začetku invazije podpihoval in je ruskega predsednika Vladimirja Putina označil za genija, a se je v zadnjih dneh malce potegnil nazaj. Tudi voditelj televizije Fox News Tucker Carlson, ki je navijal za Rusijo še pred invazijo in s tem nadaljeval tudi v prvih dneh vojne, se je malce unesel in sporočil, da so ga dogodki presenetili. Rusko obtožbo o biološkem orožju pa je kljub temu nemudoma pograbil in jo širi naprej. Podobno počne Trumpov sin Donald Trump mlajši

ZN Rusijo obtožili uporabe kasetnih bomb proti civilistom

Namestnica generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo ja zatrdila, da Združeni narodi o ruskih obtožbah glede laboratorijev za biološko orožje nimajo nobenih dokazov. Svoje poročilo pa je v nadaljevanju namenila predvsem grozodejstvom Rusije v Ukrajini. "Popolno uničevanje omenjenih mest je grozljivo," je dejala Američanka v službi ZN.

ZN so sicer do četrtka v Ukrajini potrdili 564 mrtvih civilistov, večina jih je umrla v eksplozijah težkega topništva in raket. "Brezobzirni napadi, vključno s kasetnimi bombami, ne ločijo med vojaškimi in civilnimi cilji. To je skupaj z bombardiranjem mest in vasi prepovedano po mednarodnem pravu in lahko predstavlja vojne zločine," je dejala.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je do četrtka naštela 26 napadov na zdravstvene objekte, zdravstvene delavce in reševalna vozila, vključno z bombardiranjem porodnišnice v Mariupolu.

Po besedah DiCarlove je potrebno preiskati vse kršitve človekovih pravic in glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je sporočil, da je odprl spletni portal, kjer se bodo zbirali dokazi o vojnih zločinih v Ukrajini. "Če gre za namerne napade na civilno prebivalstvo, je to zločin," je sporočil Khan in dodal, da velja enako za civilne objekte.

Khan je še dejal, da je sprožitev uradne preiskave domnevnih zločinov v Ukrajini od njega zahtevalo že več kot 40 držav podpisnic rimskega statuta. Rusija in Ukrajina nista članici ICC, vendar pa Ukrajina priznava pristojnost ICC za primere na svojem ozemlju. Ruske zločince pa bodo morali pač loviti, ko oziroma če bodo odpotovali v tujino.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja