Tujina

Afganistan: ZN pošiljajo humanitarno pomoč, ženske zahtevajo svoje pravice

Kabul , 03. 09. 2021 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
11

Združeni narodi so ponovno vzpostavili lete s humanitarno pomočjo v severni in južni Afganistan po tem, ko so v državi oblast prevzeli talibani, je dejal tiskovni predstavnik organizacije. Zagotovil je, da si ZN prizadevajo za vzpostavitev več letov in na več območij v Afganistanu. Medtem so na ulicah Kabula protestirale ženske, ki so zahtevale svoje pravice in sodelovanje pri oblikovanju politike. Humanitarne organizacije pa še naprej opozarjajo na bližajočo katastrofo v Afganistanu.

Leti pakistansko prestolnico Islamabad povezujejo z mestom Mazar-i-Šarif v severnem Afganistanu in s Kandaharjem na jugu. V Mazar-i-Šarifu so od 29. avgusta pristala tri letala. Svetovni program za hrano si prek službe ZN za humanitarni zračni prevoz (Unhas) prizadeva, da bi 160 humanitarnim organizacijam omogočili nadaljevanje humanitarnih dejavnosti v afganistanskih provincah, je dejal tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric.

"Od leta 2002 do letos je humanitarna letalska služba v Afganistanu oskrbovala več kot 20 lokacij," je dejal Dujarric, ki je zagotovil, da se bodo skušali vrniti na te lokacije, ko bodo to dopuščali varnostne razmere in finančna sredstva. Dujarric je dodal, da si ZN prizadevajo vzpostaviti tovorni zračni most za prevoz medicinskih pripomočkov in druge nujne opreme. 

ZN v Afganistan ponovno pošiljajo humanitarno pomoč
ZN v Afganistan ponovno pošiljajo humanitarno pomoč FOTO: AP

Opozorila pred bližajočo humanitarno katastrofo

Humanitarne organizacije sicer že opozarjajo na bližajočo se katastrofo, gospodarstvo, ki se je leta zanašalo na milijone dolarjev tuje pomoči, pa počasi propada. Številni Afganistanci so se sredi velike suše, preden so talibani prevzeli oblast, že borili za hrano, lakota pa bi lahko zdaj prizadela milijone ljudi, pravijo organizacije, ki nudijo pomoč. 

"Od 15. avgusta smo videli, da se kriza le povečuje in zaostruje, tej državi pa grozi gospodarski zlom," je za Reuters v Kabulu povedala Mary-Ellen McGroarty, vodja Svetovnega programa za hrano v Afganistanu. Talibani so v času, ko so vladali od leta 1996 do 2001, sledili radikalni obliki šeriatskega ali islamskega prava. Tokrat pa gibanje skuša svetu predstaviti zmernejši obraz, obljublja, da bo zaščitilo človekove pravice in se ne bo maščevalo starim sovražnikom.

Ženske zahtevale svoje pravice

Skupina afganistanskih žensk pa je v Kabulu, ki ga nadzorujejo talibani, pripravila manjši protest s pozivom k enakim pravicam in udeležbi v političnem življenju, poroča CNN. Kljub tveganju je skupina, imenovana Mreža za politično udejstvovanje žensk, korakala po ulici pred afganistanskim finančnim ministrstvom, skandirala slogane in marširala z napisi. Ženske so zahtevale tudi sodelovanje v afganistanski vladi in pozivale k ustavni zakonodaji. 

Zbralo se je malo število protestnic, vendar so zbrale veliko poguma, da so javno izzvale talibanske voditelje. Zahtevale so predvsem svoje pravice, ki so jim jih s prihodom na oblast talibani vzeli, saj so jim naročili, da morajo ženske ostajati doma, nekaterim so celo neposredno ukazali, da naj zapustijo svoja delovna mesta. Talibanski voditelji se branijo, da bodo imele ženske pomembno vlogo v družbi in da bodo imele dostop do izobraževanja. Toda aktivistična skupina jim ne verjame in se bojijo, da se ostra politika talibanov ne bo zmehčala in se bodo vrnili v čas pred dvema desetletjema, ko so ženske skoraj izginile iz javnega življenja. Nekatere afganistanske ženske pa zaradi strahu za svojo varnost že ostajajo doma.

Demonstracije v Kabulu pa so se zgodile le dan po tem, ko so ženske podobne proteste izvedle v afganistanskem zahodnem mestu Herat. Tam so ženske nosile velik napis: "Nobena vlada ne more dolgo obstajati brez žensk. Naše zahteve so: pravica do izobraževanja in pravica do dela na vseh področjih." Lina Haidari, protestnica v Heratu, je dejala, da "se pravice in dosežki žensk, za katere smo delali in se borili več kot 20 let, pod talibansko oblastjo ne smejo zanemariti"

Novi voditelj

Soustanovitelj talibanskega gibanja Mula Abdul Gani Baradar pa naj bi vodil novo afganistansko vlado, so potrdili viri iz omenjene islamistične skupine in dodali, da bodo informacijo tudi kmalu uradno objavili. Baradarju, ki vodi talibane, se bosta na visokih vladnih položajih pridružila Mula Mohamad Jakub, sin pokojnega ustanovitelja talibanov Mula Omarja, in Šer Mohammad Abbas Stanekzai

Abdul Gani Baradar
Abdul Gani Baradar FOTO: AP

"Vsi najvišji voditelji so prispeli v Kabul, kjer so v zadnji fazi priprave na razglasitev nove vlade," je pod pogojem zagotavljanja anonimnosti za Reuters povedal talibanski uradnik. So pa talibani, ki so 15. avgusta zavzeli Kabul, potem ko so osvojili večino države, v dolini Pandžšir, severno od prestolnice, naleteli na odpor. Od tam poročajo o hudih bojih in tudi žrtvah.

Talibani so kasneje sporočili, da so prevzeli oblast: "Pandžšir je zdaj pod našim poveljstvom." Toda teh trditev talibanov ni mogoče potrditi. Nasprotna stran pa je sporočila, da so v bistvu talibane potisnili nazaj. 

ZDA, Evropska unija in drugi dvomijo o zagotovilih talibanov in poudarjajo, da sta uradno priznanje nove vlade in gospodarska pomoč odvisna od njihovih dejanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
06. 09. 2021 15.32
+1
Dekleta ne se dat! Uprite se in pokažite z kakšnega testa smo ženske ! Le pogum!
niktalop
04. 09. 2021 13.24
Afganistan: ZN pošiljajo humanitarno pomoč, ženske zahtevajo svoje pravice. Pomoč bi morala biti pogojevana. Dokler ne bi talibani izpolnili petih pogojev, ki jih je objavila EU, ne bi smeli dati niti kile riže. Vsaka pomoč ki jo sedaj dobi Afganistan je mednarodno priznanje talibanskega režima in pristanek na kršenje človekovih pravic in svoboščin.
silva-d
04. 09. 2021 09.35
+3
moški pobegnili ženske pa se bodo borile
karamba34
03. 09. 2021 19.56
+7
V Afganistanu ni pravih moških, da bi svoje ženske branili se borili za ženske pravice. To verska vzgoja naredi človeku.
karamba34
03. 09. 2021 19.47
+2
Afganistanske ženske se naj preselijo k nam. Zaslužijo si boljše življenske pogoje.
yss
03. 09. 2021 19.09
+7
Kakšni" bogi cotli" so tile vladajoči Talibani. Kot bi prišli iz kakšnih toplic in tam ukradli vse brisače. Bi bilo zanimivo videti, kako bojo potekala pogajanja z njimi.
za naše
03. 09. 2021 18.34
+8
Kake pravice ,ko pa so v evropi pa protestirajo če jim prepovemo nosit to navlako okoli lap
jutri_pa_res
03. 09. 2021 18.22
+5
Zanimiva oblačila. Ve kdo, ali imajo ti prti, obešeni čer rame, kakšen pomen? Izgleda, da višji ko ima kdo položaj, večje število prtov ima obešeno preko ramen in okrog vratu.
kiropraktik
03. 09. 2021 17.43
+9
V humanitarni pomoči naj bodo tudi tablete proti zanositvi! Množijo se kot gobe po dežju!
Bolfenk2
03. 09. 2021 17.16
+14
Pošljite jim Teo Jarc, da izvede histerično vreščanje na kakšnega talibanskega voditelja. Čisto me zanima odziv talibanov.
LocoCoco
03. 09. 2021 17.04
+8
Pošljite jim tudi pravice... 🤷‍♂️