Tujina

Z načrtovano rabo fosilnih goriv podnebni cilji nedosegljivi

Pariz, 20. 10. 2021 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Načrtovana proizvodnja premoga, nafte in plina, ki jo v tem trenutku načrtujejo svetovna gospodarstva, več kot dvakrat presega količine, ki bi bile skladne z dosego podnebnih ciljev, svarijo Združeni narodi. Poudarili so, da mora svet emisije do leta 2030 prepoloviti, do leta 2050 pa morajo biti te ničelne, če želimo omejiti segrevanje.

Deset dni pred podnebno konferenco COP26 v Glasgowu so Združeni narodi opozorili na "nevarne" načrte rabe fosilnih goriv v tem desetletju, ki nikakor niso skladni z zavezami iz pariškega sporazuma. Ta cilja na omejitev globalnega segrevanja pod mejo dveh stopinj Celzija, pri tem pa si prizadeva za ukrepe, ki bi to mejo znižali na 1,5 stopinje.

Za dosego tega cilja je treba emisije do leta 2030 prepoloviti, do sredine stoletja pa mora svet doseči neto ničelne emisije, v danes objavljenem sporočilu izpostavljajo Združeni narodi. Ob tem so navedli podatek iz raziskave o načrtovani proizvodnji, da bo raba fosilnih goriv verjetno naraščala do leta 2040.

Za dosego  cilja je treba emisije do leta 2030 prepoloviti.
Za dosego cilja je treba emisije do leta 2030 prepoloviti. FOTO: Dreamestime

Načrti za to desetletje predvidevajo proizvodnjo 110 odstotkov več fosilnih goriv, kot bi bilo potrebno, da se globalno segrevanje omeji na 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo, in 45 odstotkov več, kot bi bilo potrebno, da se omeji na dve stopinji.

"Raziskava je jasna: raba fosilnih goriv se mora takoj in znatno zmanjšati, da bi se vrnili na pot k omejitvi segrevanja planeta na 1,5 stopinje Celzija," je poudaril vodilni avtor raziskave iz stockholmskega okoljskega inštituta Ploy Achakulwisut.

"Zemlja se je doslej segrela za 1,1 stopinje Celzija, pa že vidimo vse pogostejše suše, poprave, nevihte ..." je še izpostavil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
21. 10. 2021 08.31
+0
Fosilnim gorivom , premogu, nafti ,plinu , se iztekajo leta . Obnovljivi viri sonce ,veter ,voda imajo prihodnost in bodo nenadomestljivi . Postavlja pa se birokratska ovira že danes ,če želiš na svojo streho namestiti sončno elektrarno ,moraš na elektro soglasje čakati več mesecev , ki je lahko tudi negativno. Ne vem ,kaj je tu tako problematično , da je potrebno čakati od štirih in še več mesecev. Distributer ima že sedaj na voljo vse potrebne tehnične podatke predmetnega obstoječega omrežja , priključno in izkoriščeno moč, dimenzije voda oziroma kabla in njegovo maksimalno obremenitev. S oddano energijo sončne centrala v omrežje se obremenitev kabla nič ne spremeni oziroma dodatno obremeni. Sedaj ,ko še ni toliko zanimanja za energijo proizvedeno in neobnovljivih virov ,imamo že težave, kaj šele takrat, ko bo pristop masoven.
Ate_ist
20. 10. 2021 20.06
+1
ko je glavni politik v evropi ginekologinja se ve, kako je z energetsko situacijo. tak človek, ki misli, da je energente mogoče kupovati na trgu kot sveže žemljice privede sistem do zloma. nenadoma veter odide kam drugam, nebo pa prekrijejo težki oblaki. vetrnice se nočejo več vrteti, sončne celice postanejo sami sebi namen. v skladiščih ni plina, ker ga čez leto nihče ni črpal, ker kot sem omenil je glava evrope ginekologinja, ki smatra, da se plin prodaja kot žemlje. tako so američani namesto v evropo začeli voziti svoj utekočinjen plin na kitajsko saj tam zanj dobijo več. katar ima svoje kapacitete na maksimumu a tudi njegov plin v večini teče v južno azijo. rusi prodajajo rekordne količine plina. a ga kljub temu še manjka. tako evropi ostane premog in nafta, saj noče nihče zmrzovati. in zima naj bi bila hladna hladna. naj kdo svetuje greti da začne postavljat iglu.
bik ferdo
20. 10. 2021 15.22
+1
OD KDAJ SO PELETI FOSILNO GORIVO ?? Res vas vprašam novinarji ??!!
Mengele
20. 10. 2021 12.39
+4
Človeštvo v primerjavi z vulkani, požari, gnitjem organskih snovi in oceanom izpusti zanemarljivo količino co2 in to, da smo mi krivi za segrevanje je politično gibanje s katerim se preprečuje razvoj držav 3. sveta... Poglejte si dokumentarec Velika prevara globalnega segrevanja na Youtubu, so celo slovenski podnapisi... Sem tudi sam bil malo presenečen, ko sem to pogledal... Večji problem kot s co2 imamo z onesnaževanjem, to pa smo samo mi krivi...
TistoPravo
20. 10. 2021 12.04
+1
To je itaq nemogoče, da rata. Preveč potrebujemo energijo, in opcij ni dejansko veliko stabilnih brez za ukuriš...če ne ti, pa v termoelektrarni. Sploh ko pride zima, sonce nizko prenizko dolgo za velik del sveta naenkrat...in kaj boš
Vap0
20. 10. 2021 11.50
+6
To je noro, da se še kar nadaljuje in celo povečuje šopanje ljudi s CO2 strašenjem.
?uknaveji
20. 10. 2021 12.13
-2
Noro je samo to, da mora nekaterim dobesedno odpihniti streho, da bi verjeli stroki.