Tujina

Znanstvenik, ki namerava na dnu Atlantskega oceana preživeti 100 dni

Tallahassee, 11. 04. 2023 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Joseph Dituri, 55-letni vojni veteran in profesor s Floride, upa, da bo s 100-dnevnim bivanjem pod vodo naredil več, kot samo postavil svetovni rekord. S pomočjo ekipe znanstvenikov, zdravnikov in psihologov preučuje, kako se človeško telo odziva na dolgotrajno izpostavljenost ekstremnemu pritisku v majhnem okolju. Prepričan je, da lahko človek s tem podaljša svojo življenjsko dobo in prepreči bolezni, povezane s staranjem. "Sumimo, da bom postal nadčlovek!" je dejal, preden se je lotil medicinskega eksperimenta.

1. marca je Joe Dituri, izredni profesor na univerzi USF (University of South Florida), ki je bil 28 let častnik potapljač v ameriški mornarici, prišel v svoj novi dom – v 55 kvadratnih metrov velik prostor 10 metrov pod površjem, kjer namerava preživeti 100 dni in tako postaviti svetovni rekord. Še bolj pomembno pa je, da bo v sklopu tega medicinskega eksperimenta preučeval, kako se človeško telo odziva na dolgotrajno izpostavljenost ekstremnemu pritisku v majhnem prostoru – gre namreč za podobno okolje, v katerem bodo živeli astronavti med potovanjem na Mars. 

"Človeško telo še nikoli ni bilo tako dolgo pod vodo, zato me bodo strokovnjaki pozorno opazovali. Ta študija bo preučila, kako ta eksperiment vpliva na moje telo, vendar je moja osnovna hipoteza, da se bo zaradi povečanega pritiska izboljšalo moje zdravje," je napovedal, preden se je spustil v globine. 

Pretekle študije so pokazale, da so se celice, izpostavljene povečanemu pritisku, v petih dneh podvojile. To po njegovem mnenju dokazuje, da življenje v okolju pod pritiskom lahko podaljša življenjsko dobo in prepreči bolezni, povezane s staranjem. "Torej predpostavljam, da bom postal nadčlovek," se je pošalil. 

Joe Dituri je prepričan, da se bo njegovo zdravje po eksperimentu izboljšalo.
Joe Dituri je prepričan, da se bo njegovo zdravje po eksperimentu izboljšalo. FOTO: University od South Florida

Njegovo bivališče v podvodnem hotelu Jules' Undersea Lodge, ki se nahaja v Key Largu na Floridi, je utesnjeno, a opremljeno s kuhinjo, kopalnico, delovnim prostorom in dvema spalnicama, poroča The Daily Mail. Dituri spi na postelji s pogradom. "Na polici je majhna mikrovalovna pečica, edina stvar, ki jo lahko uporabljam za kuhanje. Vsak dober hotel mora imeti bazen in tudi moj ga ima. Skozenj vstopamo in izstopamo." Ima tudi okno, čeprav je pogled na sonce zamenjal za temno modrino Atlantskega oceana. 

Pod gladino pa ni osamljen. V novem domu ga redno obiskujejo znanstveniki, zdravniki, oceanografi in dijaki. Dituri iz morskih globin še naprej poučuje spletne tečaje biomedicinskega inženiringa na univerzi, snema videoposnetke, opravil je tudi nekaj intervjujev, v katerih je delil svoje izkušnje in pojasnil, zakaj je to pomembno. Po mesecu dni je povedal, da se počuti odlično. "Všeč mi je! Imam aparat za kavo, ker bog ve, da brez kave ni znanosti," se je pošalil. "Tam je TV, čeprav res ne vem, kako ga prižgati. Imam majhen zamrzovalnik – kot v hotelski sobi!" 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dituri preizkuša tehnologijo, ki je bila nastavljena za Naso. Raziskuje, kako preprečiti izgubo mišične mase v vesolju – težavo, ki pesti astronavte na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Ima tudi priložnost preučevati svet okoli sebe – med drugim je naletel na doslej še ne odkrito vrsto. "Našli smo enoceličnega migetalca, enocelični organizem, za katerega menimo, da je povsem nova vrsta," je povedal med video klepetom za The Independent. "Ljudje so se na tem območju potapljali tisočkrat in ves čas je bil tukaj, samo videli ga nismo."

Medtem pa se medicinska ekipa redno spušča k njemu in opravlja različne teste ter ves čas dokumentira njegovo zdravje. Pred, med in po eksperimentu bo Dituri opravil psihološke in medicinske teste, ki vključujejo krvne preiskave, ultrazvok, EKG in preiskave matičnih celic. Ves čas ga spremljata tudi psiholog in psihiater, ki preučujeta učinke dolgotrajnega življenja v izoliranem okolju na duševno stanje.

Izziv za profesorja je vitamin D, ki ga naša koža absorbira s sončno svetlobo. Dituri ga za zdaj vnaša z živili, bogatimi s temi hranili. Pomanjkanje sonca bi lahko vplivalo tudi na njegov cirkadiani ritem, ki uravnava našo notranjo uro, kar lahko vpliva na njegov spanec. 

Dituri upa, da bodo spoznanja iz eksperimenta, ki se ga je lotil, pomagala vojaškim veteranom z možganskimi poškodbami.
Dituri upa, da bodo spoznanja iz eksperimenta, ki se ga je lotil, pomagala vojaškim veteranom z možganskimi poškodbami. FOTO: University od South Florida

Sam pa upa, da bodo spoznanja iz eksperimenta, ki se ga je lotil, pomagala vojaškim veteranom z možganskimi poškodbami. "Veliko mojih bratov in sester v vojski je utrpelo travmatične možganske poškodbe in hotel sem se naučiti, kako jim pomagati. Dobro sem vedel, da lahko hiperbarični tlak poveča pretok krvi v možganih, in domneval sem, da bi ga lahko uporabili za zdravljenje teh poškodb. Domnevam, da bi uporabo znanih mehanizmov delovanja hiperbarične medicine lahko uporabili za zdravljenje širokega spektra bolezni."

Med svojim podvodnim podvigom namerava preizkusiti tudi orodje umetne inteligence, ki ga je izdelal njegov kolega in omogoča pregled človeškega telesa za bolezni. Če mu bo uspelo pod vodo preživeti 100 dni, bo postavil tudi nov svetovni rekord v življenju pod vodo in presegel mejo 73 dni, ki sta jo leta 2014 postavila profesorja iz Tennesseeja, ki sta prav tako bivala v Jules' Undersea Lodgeu.

"Vse, kar potrebujemo za preživetje, je tukaj na planetu. Imamo jin, imamo jang. Imamo bolezen, imamo zdravilo. Samo pogledati moramo tja, kamor nismo še nikoli prej. Verjamem, da je zdravilo za številne bolezni mogoče najti v neodkritih organizmih v oceanu," je prepričan.

Ali mu bo uspelo, bomo izvedeli 8. junija. Takrat bo namreč minilo 100 dni in se bo lahko vrnil na površje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TrnV Peti
15. 04. 2023 12.29
"Na dnu oceana pod ektremnim pritiskom" vsaka cast avtorju za tako briljanten prispevek. You are click bate master.
Sickk 2
11. 04. 2023 20.09
+1
ata_jez
11. 04. 2023 16.48
+1
To so ti članki ... dno oceana ... dno dna :-)) hahahaha
Podlupo
11. 04. 2023 16.10
+1
Letnik 1964
11. 04. 2023 15.29
+1
kak naslov, na dnu oceana, nisem vedel da je sam deset metrov globine 🤔
Ramzess
11. 04. 2023 16.01
Praktično pod gladino, če upoštevamo velikost objekta, tako da ... tudi pritisk tukaj ni nevem kaj in potem bodo na podlagi tega sklepali. Če se gredo raziskavo, bi jo morali izvesti v različnih okoliščinah, globinah ipd. Tako pa bo vse skupaj lepa zgodbica.
FIRBCA
11. 04. 2023 13.59
-4
tlak je ravno taksen kod ga ustvarijo saj je v kapsuli. Tu gre za majhen prostor kar upliva na pocutje in psiho misicno in zivcno maso. Za mars pa lahko pozabijo se naslednih 360let
brusilec
11. 04. 2023 14.32
-2
glede na to da ima bazen, je tlak enak tlaku vode, se pravi 1 bar nadtlaka, oziroma 2 bara
brusilec
11. 04. 2023 15.55
ta bazen je povezava z morjem, se pravi ni zaprt sistem, ampak odprt. iz tega zvona lahko vedno izplavas in vplavas .. ni neka znanost, edino kar je je treba menjavati zrak pod pritiskom. ce ne, bi se zrak izpodrinil in zvon napolnil z vodo.
brusilec
11. 04. 2023 13.21
+2
sicer je samo 1 bar nadtlaka, ampak ok. lahko bi pa šli na 20 metrov.. .. za zanimivost, v vesolju, v vakumu je 1 bar podtlaka .. se pravi imamo v globinah opravit z vecjimi ekstremi kot v vesolju.
Bananistanec
11. 04. 2023 13.50
+0
Na nadmorski višini 0 metrov imaš zračni tlak 1 bar + 10 glaboko še 1 bar, torej 2 bara, kar dvomom da bodo imeli astronavti
Roadkill
11. 04. 2023 12.38
+7
Testirajo kje se bo dal žvet v primeru jedrske apokalipse
Hugh_Mungus
11. 04. 2023 13.29
+3
Hitro alu čepico na glavo! Misli ti začenjajo brat!
Andrej Volaj
11. 04. 2023 12.33
+8
Ni se mi sicer dal brat, ampak sigurno zanimivo
Roadkill
11. 04. 2023 12.39
+5
arctic
11. 04. 2023 12.52
+1
hehe vse kar je narobe z ljudmi v enem komentarju