Tujina

Znanstveniki, ki so sodelovali pri razvoju kinžala, že več mesecev za zapahi

Moskva, 18. 05. 2023 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Le dan pred spopadom med ruskimi kinžali in ameriško-ukrajinskimi patrioti na kijevskem nebu je skupina znanstvenikov z Inštituta za teoretično in uporabno mehaniko v odprtem pismu pozvala k izpustitvi treh sodelavcev, ki jih je ruska varnostna služba pred meseci aretirala zaradi domnevnih razkritji tajnih podatkov o hipersoničnem programu. V Kremlju komentirajo, da gre za resne obtožbe in da je primer v rokah posebnih preiskovalcev.

Ruske oblasti so od julija lani zaradi suma izdaje aretirale štiri znanstvenike sibirske veje Inštituta za teoretično in uporabno mehaniko, ki so po poročanju Reutersa sodelovali pri razvoju hipersonične rakete kinžal. Dmitrij Kolker je dva dni po pridržanju umrl – svojci pravijo, da so ga oblasti aretirale kljub naprednemu stadiju raka –, Anatolij Maslov, Aleksander Šipljuk sta že več mesecev nahajata za zapahi, Valerij Zvegnicev v hišnem priporu. Vodilnega raziskovalca Maslova so aretirali lani junija, direktorja inštituta Šipljuka avgusta, Zvegniceva pa letos aprila.

Kinžal
Kinžal FOTO: AP

Po poročaju TASS je Maslov osumljen razkrivanja državnih skrivnosti o raketni tehnologiji. Za Zvegniceva, strokovnjaka za aerodinamiko, pa je bila obremenilna objava članka o kinetični teoriji plinov v iranski strokovni reviji, kjer naj bi razkril nekatere tajne podatke o kinžalih. Skupina njegovih sodelavcev trdi, da je bil njegov članek pred objavo večkrat pregledan, da se zagotovi, da ne vsebuje tajnih podatkov. To pa, kot kaže, preiskovalcev ni prepričalo. 

Po ruski zakonodaji tistim, ki so spoznani za krive razkrivanja državnih skrivnosti, grozi do 20 let zapora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ti primeri so pokazali, da "lahko vsak članek ali poročilo prinese obtožbe o veleizdaji", piše v odprtem pismu. "V tej situaciji se ne bojimo le za usodo naših sodelavcev. Enostavno ne razumemo, kako nadaljevati svoje delo." Skupina zagovornikov zatrjuje, da so bili vsi trije aretirani na podlagi lažnih obtožb. "Delo, za katerega smo danes nagrajeni in opevani kot zgledi, lahko postane jutri razlog za kazenski pregon. V teh okoliščinah je delovanje našega inštituta preprosto nemogoče." Dodajajo, da aretacije mlajše znanstvenike odvračajo od sodelovanja v podobnih raziskavah. "Menimo, da ta vprašanja zahtevajo nujno rešitev, sicer ne bo mogoče preprečiti katastrofe, ki grozi domači aerodinamiki,"  še piše v pismu.

Nekateri viri so sicer nepravilno poročali, da so aretacije sledile torkovemu napadu na Kijev, v katerem je bilo po trditvah ukrajinske strani sestreljenih vseh šest kinžalov, ki jih je Rusija poslala proti ciljem v ukrajinski prestolnici. Rusija to zanika in trdi, da so kinžali uspešno zadeli ameriški sistem patriot. 

Na pismo sodelavcev inštituta v Novosibirsku so se odzvali tudi v Kremlju. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je povedal, da so videli pritožbo, a da so primeri v rokah posebnih preiskovalcev, ki opravljajo svoje delo. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou