Tujina

Znanstveniki odkrili mladiča redke ribje vrste

Wellington, 16. 02. 2022 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novozelandski znanstveniki so odkrili redkega mladiča avstralskega ghostsharka, malo znane ribje vrste, ki živi v globinah oceana. Ghostsharke, znane tudi pod imenom chimaera, je le redko mogoče opaziti, opazovanje njihovih mladičev pa je še bolj redko, zato je omenjena najdba toliko bolj dragocena.

Pred kratkim izleženega mladiča so našli na globini približno 1,2 km blizu Južnega otoka. Znanstveniki pravijo, da bodo z najdbo poglobili razumevanje 'adolescenčne' faze te vrste. Brit Finucci, članica ekipe, je dejala, da so mladiča po naključju odkrili med izvajanjem raziskovanja podvodnih populacij. "Globokovodne vrste je na splošno težko najti in te vrste so navadno še posebej skrivnostne," je povedala. "Torej jih preprosto ne vidimo prav pogosto."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Znanstveniki z Nacionalnega inštituta za raziskave vode in atmosfere menijo, da se je mladič izlegel pred kratkim, saj je bil njegov trebuh še vedno poln jajčnega rumenjaka. Zarodki omenjene vrste se razvijejo v jajčnih kapsulah, odloženih na morsko dno, in se hranijo z rumenjakom, dokler se ne izležejo. Finuccijeva je še dejala, da imajo lahko mladiči drugačne lastnosti kot odrasli predstavniki, zato je odkritje še pomembnejše.

"Mladi predstavniki lahko živijo v zelo različnih habitatih in imajo lahko drugačno prehrano ter so celo po videzu zelo drugačni od odraslih. Primerek mladiča nam lahko pomaga bolje razumeti biologijo in nekatere značilnosti vrste," je dejala. Dodala je, da bo zdaj njihov prvi korak odkriti vrsto. "Vzeli bomo majhen vzorec tkiva in naključne genske vzorce," je rekla. "Potem bomo naredili tudi cel kup morfometrije ali telesnih meritev, kar nam bo pomagalo ugotoviti, za katero vrsto gre."

Ghostsharki niso pravi morski psi, ampak vrsta rib, ki je tesno povezana z morskimi psi. So hrustančnice, to pa pomeni, da imajo skelet iz hrustanca, utrjenega z apnencem. Že na videz jih lahko ločimo od kostnic, saj nimajo škržnega poklopca. Prepoznamo jih lahko tudi po vidnih škržnih režah. Imajo zobčaste luske, usta pa imajo na spodnji strani rilčasto podaljšanega gobca. Repna plavut je pri večini nesimetrična. Večina vrst ghostsharkov naseljuje globoko morje, čeprav nekaj vrst raje živi v plitvih obalnih vodah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
16. 02. 2022 18.28
.bežite ribice .. pred ljudmi
Slash
16. 02. 2022 10.46
-1
Še malo soli in olivca, pa deci dobrega vina... Njami, njami.
boris tavcar
16. 02. 2022 10.21
+10
katere so pa sončne globine oceana. Sam vprašam in se sprašujem na čem je novinar?
tmj
16. 02. 2022 10.44
+6
senčne... me pa res zanima zakaj se novinarji ne podpišejo pod svoj izdelek pol bomo pa vidl kaj je pravo delo..ne pa samo co py paste