Tujina

Znanstveniki pritrjujejo: lastniki dragih avtomobilov so najslabši vozniki

Las Vegas, 01. 03. 2020 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hitri in (pre)drzni. Raziskovalci so v dveh ločenih študijah potrdili, da so lastniki dragih avtomobilov pogosto najslabši vozniki, ki ne upoštevajo cestnoprometnih predpisov in ne ustavljajo pešcem. Kaj je v ozadju – so avtomobili tisti, ki voznike delajo bolj objestne za volanom, ali se za takšne drage in hitre avtomobile odloča določen tip ljudi, ki so bolj nagnjeni h kršenju pravil?

Dražji kot je avtomobil, bolj je verjetno, da bo njegov lastnik kršil pravila in ignoriral pešce.
Dražji kot je avtomobil, bolj je verjetno, da bo njegov lastnik kršil pravila in ignoriral pešce. FOTO: Shutterstock

Se vam je zgodilo, da ste se na cesti jezili nad voznikom, ki ne upošteva pravil, se ne ustavi na prehodu za pešce, ne uporablja smernikov ali pa se vam na avtocesti tako rekoč "zalepi" na zadek vozila, nato pa ste ugotovili, da gre za vozilo višjega cenovnega razreda? Je to le naključje? Da so vozniki dragih avtomobilov dejansko pogosto najslabši vozniki, pritrjujejo tudi znanstveniki.

Nova raziskava, ki so jo opravili znanstveniki Univerze v Nevadi, je namreč pokazala, da očitno drži, da se lastniki dragih avtomobilov čutijo bolj superiorne nad drugimi uporabniki cest, in da kažejo manj empatije do pešcev. V Las Vegasu so namreč opravili poskus s prečkanjem ceste.

Med raziskavo so prostovoljcem – belopoltemu moškemu, belopolti ženski, temnopoltemu moškemu in temnopolti ženski – naročili, naj večkrat na isti način prečkajo cesto. Pri tem so prečkanje ceste snemali in analizirali odzive in ravnanje voznikov. Ugotovili so, da je manj verjetno, da pešcem na prehodu za pešce ustavijo vozniki razkošnih vozil.

Manjša verjetnost je, da pešcem na prehodu ustavijo vozniki dragih avtomobilov.
Manjša verjetnost je, da pešcem na prehodu ustavijo vozniki dragih avtomobilov. FOTO: Dreamstime

Verjetnost, da bodo upočasnili pred prehodom za pešce, se je zmanjševala za tri odstotke za vsakih 1000 dolarjev (900 evrov) vrednosti vozila. Torej, dražji kot je bil avtomobil, manjša je bila verjetnost, da bodo vozniki pešcem ustavili. "Neobčutljivost in zmanjšana sposobnost za interpretacijo misli in občutkov drugih ljudi, skupaj z občutki upravičenosti in narcizma, lahko privedejo do zmanjšane empatije do pešcev," so zapisali v študiji. Poleg tega se je izkazalo še, da so vozniki v večji meri ustavili belopoltemu in ženskim udeležencem.

Osebnostne značilnosti lahko razložijo potrebo po dragih vozilih

Sicer to ni edina raziskava, ki je pokazala, da so vozniki dragih avtomobilov "vzvišeni". V začetku leta je tudi finska raziskava, ki so jo opravili med skoraj 2000 vozniki v Helsinkih, pokazala, da so moški, ki vozijo luksuzne avtomobile, zelo pogosto "prepirljivi, trmasti, neprijetni in nesočutni". "Opazil sem, da tisti, ki največkrat prevozijo rdečo luč, ne dajo prednosti pešcem in na splošno vozijo bolj nepremišljeno in prehitro, pogosto tisti, ki vozijo hitre nemške avtomobile," je dejal profesor družbene psihologije Jan-Erik Lönngvist z Univerze v Helsinkih.

Ker so želeli ugotoviti, kakšne osebnosti bodo bolj verjetno kupile drag avtomobil, so naredili poseben osebnostni test med lastniki avtomobilov. "Odgovori so bili nedvoumni: obstaja velika verjetnost, da imajo egocentrični moški, ki so prepirljivi, trmasti, neprijetni in nesočutni, v lasti visokocenovne avtomobile, kot so audi, BMW ali mercedes," je pokazala finska raziskava. "Te osebnostne lastnosti razložijo potrebo po tem, da si lastijo drage izdelke, in te iste lastnosti razložijo, zakaj takšni ljudje kršijo cestnoprometne predpise bolj pogosto od ostalih voznikov," je dodal Lönngvist.

Toda finska študija je pokazala še, da po dragih vozilih posegajo tudi osebe, ki so zelo "vestne". "Ljudje s takšno osebnostjo so praviloma zelo ugledni, ambiciozni, zanesljivi in dobro organizirani," so dodali v študiji. S tem, ko se odločajo za zanseljiv avtomobil, želijo poslati sporočilo, da so tudi sami zanesljivi, je ta izsledek študije pojasnil profesor Lönngvist.

Povezavo med vestnimi osebnostmi in lastništvom dragih vozil so odkrili tako pri moških kot ženskah. V nasprotju pa so povezavo med egoističnimi osebnostnimi značilnostmi in dragimi vozili ugotovili le pri moških, ne pa tudi pri ženskah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picolin
02. 03. 2020 08.41
+2
pa pristojne bi vprasal kdaj bo zakon napisan za tiste ki skrajno meckajo po cestah ,oziroma policiste zakaj ne izvajajo ze sedaj obstojeceka zakona o pocasni voznji .je pa res da je potrebno veljaven zakon o pocasni krepko spremenit .zal nikjer ne vidim policije ki bi izlocala pocasne voznike in pisala kazni .za 10 km vec jih pa pridno pisejo in kaznujejo z 3.pikami in 150e globe .
EntityOne Gala
02. 03. 2020 10.21
-3
Počasna vožnja = varna vožnja. Še posebno, če prevažaš otroke. Zagotovo nisi (še) starš. Ko boš, boš drugače dojemal nevatnosti.
EntityOne Gala
02. 03. 2020 10.22
-2
picolin
02. 03. 2020 10.30
+7
entity sem stars nc bat .vedi da skrajno meckanje na cestah zna bit zelo nevarno ,predvsem na ovinkih in pa na avtocesti.mam otroka vendar nikol ne meckam .pozoren je treba biti v mestih,dovozih , izvozih , na prehodih za pesce in pa avtobusnih postajah.zato dragi moj se ne strinjam stabo glede pocasne voznje .drugac pa tak clovek ki skrajno pocas vozi se nebo nikoli umaknil na avtobusno ali kam drugam in spustil naprej 20 avtov ,ne on bo nadaljeval lepo 40 km h naprej do svojega cilja .toliko o pocasni, zate varni voznji.
picolin
02. 03. 2020 08.17
+11
70 pr.je se pri nas voznikov ki vozijo skrajno pocasi glede na omejitve .vkljucevanje problem na.a.c. se vkljucujejo z 50 ali 60 na a.c .ta hitrost je smrtno nevarna .100 na uro ali vec je najbolj primerno se vkljucit.ogledal nezna uporabljat 90 pr.ljudi .guzve pa nastanejo zato ker folk nezna potegnit ko je zelena .kolesarji kot kure pred kurnikom pesci predvsem mladi pa imajo vecina slusalke na usesih ali bulijo v telefone a na cesto pa ne gledajo da bi se preprical ce je varno it cez .v avtosolah pa itak ucijo meckanja in pa kako se skuri kuplongo na 5000 km
nono1234
02. 03. 2020 09.02
+5
Picolin, pri nekaterih zadevah imaš prav, vendar 70% prepočasnih !? očitno sodiš med tiste, ki visijo sprednjemu na 2 m razdalje in so ti vsi prepočasni. Hitrost ubija in prav tako prekratka varnostna razdalja, v tem je bistvo. Prepočasnih je nekaj, vendar zagotovo ne 70%. Treba je pa razumeti, da se po cestah vozijo različne populacije in imajo tudi pravico voziti se. Od ene starejše osebe ali malo manj spretne ne moreš pričakovati, da bo vozila kot voznik srednjih let, ki je že zelo izkušen pa tudi čutila in refleksi delujejo je odlično. Pri nas je pa problem že to, če se držiš predpisov, to si kar priznaj. Če na kakšnem odseku omejijo hitrost iz 130 na 80, bog ne daj, da se najde nekdo, ki bo to zares upošteval, drži? Konec koncev, omejitev pomeni maksimalno dovoljeno hitrost in ne moreš nekoga linčati, če vozi malo manj.
picolin
02. 03. 2020 10.38
+2
nono tisti ki jim zal zdravje ne dopusca da bi se normalno vozili ,naj gredo raje na bus ,ali pa jih naj negdo drug pelje ne pa da delajo kalvarijo na cestah.takih se najvec najde takrat ko se ljudje vozijo v sluzbe .zaradi enega ki mecka se nabere pol kolona .zal pa tam kjer je 80 na ac.jaz to spostujem ,ker brezveze tam ni 80 .kar pa se tice drugot pa dobim ponoritis ob ljudeh ki niso sposobni se peljat tam ko je 90 vsaj 70 km,h mislim tam kjer cesta brezproblema to dopusca .
nono1234
02. 03. 2020 12.43
+3
Picolin, nisem govoril o tistih, ki imajo resnejše zdravstvene težave, govoril sem o tvoji navedbi, da je 70% prepočasnih. Če bi bilo temu tako, potem bi res policisti morali kaznovati takšne, ne pa prehitre. Poleg tega, ljudje, ki so nekoliko bolj v letih niso bolni, če imajo reflekse in čutila slabše od mladih. Vsak, ki bo imel ta privilegij, da bo dočakal npr. vsaj 70 let, se bo sam prepričal v to. 70 % je prepočasnih samo za tiste, ki vozijo daleč prehitro in preveč agresivno. Osebno ne razmišljam tako, ker bi bil star (sem srednjih let), vendar se mi zdi prav, da pogledamo tudi s tega zornega kota, vse drugo je sebično.
Sirius.2
02. 03. 2020 08.09
+11
Kdaj so bahati ljudje bili v redo.
picolin
02. 03. 2020 08.42
+7
Razumnež
02. 03. 2020 08.05
-2
Znanstveniki ??? Kakšno znanost so pa to preučevali?
Razumnež
02. 03. 2020 08.06
+0
Torej, zakaj se besede znanost, znanstvaniki ipd. tako grdo zlorabljajo?
pikijakob
02. 03. 2020 08.00
+8
Med ostalim tudi pešci ne gledajo nič ko prečkajo prehod za pešce, ampak enostavno kar prečkajo brez da se prepričajo če je to varno in po možnosti še telefonira Kaj se pa tiče voznikov, pa bi morali verjetno 50% ali več izpite kar pobrat
WestCoast
02. 03. 2020 08.04
+4
PeterPan123
02. 03. 2020 07.43
+13
Ne glede na znamko in kakovost vozila, ogromno je še voznikov/voznic, ki še vedno ne poznajo enostavnih pravil kot je vključevanje vozil po sistemu 'zadrga' ali vožnja po voznem pasu in ne samo prehitevalnem, prepočasna vožnja, ipd. Ampak jih vsakodnevno izobražujemo na cesti, vendar njihovi IQ ne dojema zadev zato je vsako jutro in popoldan isto sranje...veliko vozniških bi bilo treba pobrati, predvsem mlajšim, ki ne znajo vozit in poznajo navedenih pravil...jao
WestCoast
02. 03. 2020 07.47
+3
Se strinjam z napisanim. Je pa tudi res da je vozni pas katastrofalen..dobi človek skorah morsko bolezen. Prehitevalni pa kot da bi ga zdej naredili.
Truth
02. 03. 2020 08.00
+3
Krozna obvlada 5-10% ljudi, nasi strokovnjaki jih pa se kr naprej gradijo. Da ne omenjam improvizirana mala znana predvsem na obali. Smrtno nevarna ker uni na prednostni lahko se vedno 100 skoz pici, preglednost pa 0. Tko me je 10 let nazaj en skoraj nesel. Ta skoraj je manjkal 10 cm. Sedaj so podbno v Izoli naredili. Jim ni pomoci.
WestCoast
02. 03. 2020 07.29
+10
Sploh pa omenjajo Helsinke ( finska) jaz sem bil ze veckrat na Finskem in lahko zatrdim da so eni boljsih voznikov v evropi niti malo prepirljivi. To bolj velja za nas in ostali balkan
WestCoast
02. 03. 2020 07.24
+14
Na kaksnih halucinogenih drogah pa so ti znanstveniki?? Niso oni vidli italijana vozit al pa hrvata aja pa da ne govorim ljubljancana ko pride na obalo..vozi kot posran
Truth
02. 03. 2020 07.51
+3
Ljubljancan se po Ljubljani vozi kot posran. Samo pridigat zna. Se mi se ni zgodilo, da ne bi dvakrat speljeval na semaforju. Sem drugi v vrsti, speljem, puf morem zlajfat ker uni spredi rabi 5 sekund. Potem pa pridigajo online koliko so oh in sploh. Ja itak!
picolin
02. 03. 2020 08.09
+1
west ne samo ko pride ljubljancan na obalo ,tudi drugot po slo .kjer so malo bol ozke ceste so cist posrani ker so vajeni voznje po siroki cesti po.lj.ko pa pridejo na vaske ceste pa jokajo ,predvsem zenske ko nevejo kako bi se srecala z drugim vozilom oziroma z traktorjem .
ssbobo
02. 03. 2020 07.14
+2
Kera ugotovitev....... pri nas te dejavnosti opravljajo z starimi zgonenimi vozili katera so bila pred 18imi leti neki višji srednji razred....... pa še to z odtujenimi tablicami pa nezavarovani ter z odvzetim izpitom........ država pa nič
Hrastovolubje
02. 03. 2020 07.10
+2
Obstaja tudi zgolj zelja po adrenalinu in med temi vozniki so tudi ljubitelji avtomobilov (iz povsem drugih razlogov, seveda)
picolin
02. 03. 2020 07.01
+10
to da so ljudje dragih avtov ,kot so : bmw , vw ,pasat , audi , ter mercedes obup za volanom. ne mislim tega da norijo ,ampak to da neznajo parkirat ,ne uporabljajo smernikov ker ti avti zgleda da jih nimajo .na avtocestah nekateri se zalimajo na rit drugmu ki se pelje npr.140 150 po levem in ti blinka .veliko pa jih je ko prehitevajo sleperja 110 na uro in nekaj takih ki meckajo 100 na uro .mislim za tiste ki meckajo da jim je skoda nafte oziroma bencina ker taki avti od 2.5 kubikov naprej kar dost popijejo in ljudje pol mislijo kolk bo prrsparal ce se bo vozu 100 po a.c.zato tisti ki imate denar za take avte kot so bmw x 6 ali audi q7,8 se dejte prvo naucit vozit take avte ,sele nato si jih kupite .
scipio
01. 03. 2020 21.40
+23
Zadnja 4 leta vozim W204 C220, 20+kkm letno doma in v tujini, in držim se preprostega pravila. Nikoli preko +10km/h na števcu nad trenutno omejitvijo hitrosti, četudi je vmax tega vozila tam pri 220 km/h. Na AC enako, le da je moja enaka norma tam postavljena pri +20 km/h. Nimam sitnostiin težav s tem pravilom, tudi radarskih glob ne. Velikokrat vozim s tempomatom nastavljenim na 135-140 km/h. Vsakokrat je moj atribut tudi varnostna razdalja v dolžini najmanj enega šleperja. Želim si voziti čim več za ali pred ljudmi, ki vozijo z normami ravnanja za volanom, podobnimi mojim, ne glede na konje pod mojo in njihovo havbo in ne glede na znaka na njej. Kar nekaj nas je takole zmernih. Norci, nabijači in divjaki: spelte se čimprej kam v jarek, potem pa razmislite o tem, da se nam pridružite.
scipio
02. 03. 2020 18.39
+1
Ah ševik, ševik, čisto gotovo je kje kdo, ki ima daljšega kot je tvoj. Pravzaprav jih je veliko in ti to dobro veš in zato tvoja težka noga. Desna, ja.
aljoteam
01. 03. 2020 21.29
+9
In v raziskavi so tudi ugotovili l, da je druzba rasisticna proti crncem (kar sicer ni nic novega...). Veckrat so ustavili belcem kot crncem.
sebinjo
01. 03. 2020 21.25
+2
ivan.z Doba
01. 03. 2020 21.23
+35
Ne vem, če so res najslabši, zagotovo pa so bolj agresivni na cesti. Ne vsi. Sicer pa ameriška raziskava ni primerljiva s stanjem v Evropi. Že zaradi mentalitete ljudi, drugačnega načina življenja. Bolj verjamem Fincem. Pri nas pa- (rabljen) črn avtomobil, (nekoč) višjega cenovnega razreda, v njem (steroidno) napihnjen voznik, s temnimi očali in pobrito glavo. V glavi pa nič. Vsa čast izjemam! Več strpnosti nam ne bi škodilo. Ne samo na cesti.
kebbab
01. 03. 2020 21.23
+18
Za vse tiste ki nabijate o fovšariji in da si nemca nemoremo privoščiti... Avto je za mene PREVOZNO SREDSTVO zato ne rabim BMW ker za v službo,trgovino, prosti čas, morje... je meni Clio ok. BMW je samo odvečni strošek za ku.čenje. Clio nima veze z mojim finančnim stanjem.
sebinjo
01. 03. 2020 20.57
+34
Imam denar. Ampak Audi,BMW se ne bi nikoli kupil, ker te avte vozijo samo tisti “Moj Ata ima in lahko delam kar hočem”. Noben mi nič ne more. Vozim AUDI,BMW. Bolje se je čez celo leto živet,uživat na morju,na smučanju, ne pa doma jesti kruh pa vodo, samo zato ker imam AUDI. Vi z temi vozili spoznajte, da ste v prometu enakovredni vsem drugim udeležencem.Vaši avtomobili niso nič kaj boljši,od avtomobilov vseh povprečnih Slovencev.Vse je v GLAVI.
Lipshin
01. 03. 2020 21.18
-3
Lipshin
01. 03. 2020 21.22
+0
ivan.z Doba
01. 03. 2020 21.24
+24
Tomy Bananas
01. 03. 2020 21.52
-12
Vozim Audi sem na morju celo poletje in 1 mesec pozimi na toplih krajih. Doma jem top hrano v moji hiši Audija pa imam samo zaradi varnosti da mi kakšen pacient k se mu z Cliotom v službo mudi ne zaleti vame ko prehiteva traktor 10 minut
kebbab
01. 03. 2020 21.53
+12
ivan.z Doba ni kriv avto ampak večino BMW in AUDI vozijo ljudje ki jih omenjaš. Človek ki ima družino in temu primerno življenje ne rabi črnega BMW 5 ampak bo kupil nek družinski avto ker takega potrebuje zaradi ozrok. BMW 5 rabi nek obritež da z njim igra frajerja po mestu. Od tod vzrok zakaj BMW in AUDI vozijo taki ljudji ki s svojim obnašanjem dvigujejo živce. Nekateri pa tu pišejo o foušiji in da si jih nemoremo privoščiti.
rekureku
02. 03. 2020 07.56
+3
dominikprsa
01. 03. 2020 20.46
+23
Načeloma še vedno velja pregovor. Povej mi kaj voziš in povem ti kdo si ti.
rr3
01. 03. 2020 20.53
-12
Kaj pa pravi? Revčki vozijo avte do 10k, bedaki avte do 30k na kredit, tisti, ki pa znajo kaj ustvarit pa avte nad 50k?
sebinjo
01. 03. 2020 21.24
+23
Revčki vozijo avte do 10k, mali lopovi do 30k, tajkuni in ostali pa 50k
ivan.z Doba
01. 03. 2020 21.25
+5
slovenc59
01. 03. 2020 21.26
+5
In kaj si ti znal ustvarit, ko si tako pameten !! Te pozdravlja en bedak, bedak !!!
oježeš
01. 03. 2020 20.45
+23
Sam bi rekel, da večina res. Ko gledaš nekatere kako motovilijo pri čisto preprostem upravljanju avta, si lahko samo misliš, da je še dobro, da ni več nesreč. Pomembno je, da je avto velik, drag potem bo že nekako peljal po cestah. Se pa tudi v malih avtih najdejo 'nerode' za katere bi bilo bolje, da ne bi imele izpita.
Helix Nebula
01. 03. 2020 20.33
+32
Js ustavlam peščem, pa sem tip človeka ki bi mel drag avto. Je pa res da še nimam denarja in vozim poceni avto. Mogoče ko si kupim Mercedez nasledno leto ne bom več na pešče gledal.. sporočim drugo leto, ostanimo na vezi