Tujina

Zoper Muskov Neurolink zaradi domnevne zlorabe živali sprožili preiskavo

San Francisco , 06. 12. 2022 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nevrotehnološko podjetje Neuralink se je zaradi domnevne zlorabe živali znašlo pod preiskavo. V podjetju, ki je v lasti Elona Muska, je v zadnjih štirih letih poginilo 1500 živali. Čeprav so bili nekateri izmed teh poginov zaradi poskusov na živalih neizbežni, zaposleni v podjetju menijo, da bi bila številka poginov – ob skrbnem in bolj premišljenem ravnanju z živalmi – lahko manjša.

V podjetju Neuralink se ukvarjajo z razvijanjem možganskih vsadkov, za katere upajo, da bodo paraliziranim ljudem znova pomagali shoditi. Hkrati naj bi ti vsadki pomagali pri drugih nevroloških težavah. Za razvijanje teh nevrotehnoloških izdelkov pa v podjetju opravljajo poskuse na živalih. Nekateri zaposleni v Neurolinku menijo, da v laboratorijih niso sledi navodilom in prepisom glede ravnanja z živalmi. Po njihovem naj bi bili poskusi na živalih, zaradi želje po čimprejšnjem lansiranju izdelka, prenagli, kar je povzročalo nepotrebno trpljenje in pogin živali. 

Neuralink
Neuralink FOTO: Profimedia

V enem primeru so tako čip napačne velikosti vnesli v 25 prašičev. Po mnenju zaposlenih bi to napako lahko preprečili z več čas časa pripravo, ki pa ga zaradi priganjanja lastnika podjetja Elona Muska niso imeli. Ob neki priložnosti naj bi Musk raziskovalcem dejal, naj si predstavljajo, da imajo na sebi bombo, s čimer je želel pospešiti proizvodni proces, poroča SkyNews.

V zapisih, ki jih je najprej pridobil Reuters,  je razvidno, da je od leta 2018 zaradi poskusov na živalih poginilo 280 ovc, prašičev in opic. To število sicer ne pomeni, da je Neuralink kršil regulacije ali standardne raziskovalne prakse.  A zaposleni v podjetju opozarjajo, da bi število poginov lahko bilo manjše.

V Neuralinku se že dlje časa soočajo z obtožbami o zlorabi. Novo poročilo, ki ga je pridobil Reuters kaže, da je v štirih letih poginilo 1500 živali.
V Neuralinku se že dlje časa soočajo z obtožbami o zlorabi. Novo poročilo, ki ga je pridobil Reuters kaže, da je v štirih letih poginilo 1500 živali. FOTO: Shutterstock

Podjetje Neuralink je za projekt razvoja čipa sicer predhodno pridobilo odobritev ameriške agencije za hrano in zdravila. V okviru tega projekta so znanstveniki razvili majhen vsadek z več kot 3000 elektrodami, pritrjenimi na prožne niti, ki merijo približno desetino velikosti lasu in ki lahko spremljajo delovanje okoli 1000 nevronov.

Ob lansiranju izdelka na živalih je Musk povedal, da so v tri prašiče vsadili po dva vsadka v velikosti kovanca. Po njegovih besedah so bile te živali "zdrave in srečne in jih ni mogoče razlikovati od običajnega prašiča". Po lansiranju izdelka na živalih so v podjetju upali, da bodo lahko pričeli s poskusi na ljudeh, a bodo ti zaradi preiskave morda odloženi. 

Kljub obtožbam so nekateri zaposleni v intervjujih za Reuters dejali, da naj bi se z živalmi – v primerjavi z drugimi raziskovalnimi institucijami – ravnalo precej dobro. Eden izmed zaposlenih je povedal, da Musku testiranje na živalih ni bilo všeč in je zato želel, da so živali "v času življenja karseda srečne". 

Musk najnovejših dogodkov in izsledkov iz poročila ni komentiral. 

  • Zbirateljski komplet Play-time
  • Natikači Slovenija
  • Kratke hlače Slovenija
  • Navijaška majica Slovenija
  • Navijaška kapa s šiltom

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
07. 12. 2022 18.35
+2
Tale Musk se po eni strani špila nekega rešitelja po drugi strani pa hoče v človeške glave naštelat neka mikrovezja. Zame je navaden zakajen đanki na temni strani.