Tujina

Zaradi preiskave proti soprogi španski premier razmišlja o odstopu

Madrid, 24. 04. 2024 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
8

Špansko sodišče je začelo preiskavo Begone Gomez, žene španskega socialističnega premierja Pedra Sancheza, zaradi suma korupcije pri njenem poslovanju in domnevnega trgovanja z vplivom. Pritožbo zoper Gomezovo je vložila skupina za boj proti korupciji Manos Limpias, katere vodja je povezan s skrajno desničarsko stranko. Premier pa je še sporočil, da je zaenkrat prekinil opravljanje javnih funkcij, da bi razmislil ali naj sploh še ostane na položaju premierja.

Španski portal El Confidencial je poročal, da je Begona Gomez tarča preiskave zaradi njenih povezav z več zasebnimi podjetji, ki so prejela državna sredstva oziroma so bila izbrana na razpisih za javna naročila. Pri skupini Manos Limpias, ki se prevede kot "Čiste roke", so dejali, da je Gomezova kot žena predsednika vlade izkoristila svoj vpliv in domnevno zagotovila sponzorje za univerzitetni magistrski študij, ki ga je vodila.

Pedro Sanchez in Begona Gomez
Pedro Sanchez in Begona Gomez FOTO: AP

Preiskava naj bi bila med drugim osredotočena tudi na njene povezave s špansko turistično skupino Globalia, ki ima v lasti letalsko družbo Air Europa. Gomezova se je namreč po poročanju portala dvakrat sestala z Javierjem Hidalgom, tedanjim izvršnim direktorjem Globalie, in sicer v času, ko se je Air Europa pogajala z vlado glede obsežne finančne pomoči po upadu letalskega prometa zaradi pandemije covida-19.

Gomezova je takrat vodila fundacijo IE Africa Center, ki je povezana z madridsko poslovno šolo Instituto de Empresa. Kot poroča El Confidencial, je fundacija podpisala sponzorsko pogodbo z Globalio za leto 2020. Novembra istega leta pa je Sanchezova vlada družbi Air Europa iz sklada za reševanje podjetij po pandemiji covida-19 odobrila 475 milijonov evrov pomoči.

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez FOTO: AP

Španski premier, njen mož je dejal, da zaupa v pravosodni sistem. "Kljub vsemu še vedno verjamem v pravico v svoji državi," je sporočil. Kasneje je sicer sporočil, da bo začasno prekinil opravljanje javnih funkcij.

"Moram se ustaviti in razmisliti. Moram si odgovoriti na vprašanje, če se je vredno truditi navkljub vsemu blatenju, za katerega se desnica in skrajna desnica pretvarjata, da je politika. Če bi ostal na čelu vlade, ali bi se raje odpovedal tej ogromni časti," je Sanchez med drugim zapisal v sporočilu na štirih straneh, ki ga je objavil na omrežju X.

Ob tem je napovedal, da bo sicer nadaljeval redno delo, vendar za nekaj dni odpovedal vse svoje javne obveznosti, da bi si vzel čas za razmislek o poti, ki jo bo ubral v prihodnje. Svojo odločitev bo sporočil v ponedeljek, 29. aprila.

Skupina Manos Limpias za vlaganje kazenskih ovadb uporablja edinstven španski pravni instrument, znan kot "ljudska obtožba". Sodniki se nato lahko odločijo, ali bodo ukrepali na podlagi takšnih pritožb, ne ukrepajo pa pri vsaki. Do zdaj so ukrepali pri obtožbah zoper princeso Cristine, mlajšo hčer kralja Juana Carlosa, ki je bila obtožena sostorilstva pri davčni goljufiji. Kasneje je bila sicer oproščena, njen mož pa obsojen.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

4556
24. 04. 2024 21.05
+2
Levičarji pa ne kradejo o kje pa oni ropajo pri belem dnevu Levičar se hinavsko smeji --te gleda v oči in ti vleče denar iz denarnice ---Golob ,Jankovič-----
mario49
25. 04. 2024 10.41
Čisto vseeno je iz katere opcije so "ZLO politikanti",vsi po vrsti najprej poskrbijo zase in svoje, če pa še kaj malega ostane pa kao dobrohotno razdelijo med delavce,študente in mogoče celo med upokojence! Nikar ne delajte razlik med "politikantskimi politiki,tako levimi, desnimi ,sredinskimi in vsemi ostalimi,saj ko gre za denar so vsi povsem enaki"!!!!!
trgft
24. 04. 2024 20.48
+2
Toliko o priznanju Palestine!
odpisani zasedli vlado
24. 04. 2024 20.32
+2
Enaka zadeva kot pri nas kjer golobu diktira nutrija le z to razliko,da z nutrijo ni poročen.Je pa tudi vprašanje,če ga že ni odslovila in se šla nazaj k arabcom v Dubaj ponujat za 50.000 eurov kot prvo krat. Morda je pa golob le prišel do posnetkov kaj vse so arabci delali z nutrijo.
Ici
24. 04. 2024 19.53
-1
Dobro izgleda tale Španka... Jaz bi te, jaz bi te, jaz bi te...., poje Adi Smolar...
Sixten Malmerfelt
24. 04. 2024 18.41
+2
Podobna je tistio grški Evi, podpredsenici eu parlamenta!
iziizi
24. 04. 2024 17.30
+3
počakajmo na epilog da vidimo kako bo na koncu dirke ne nikje na sredini
JApajaDAja
24. 04. 2024 17.16
+5
novodobni socialisti...vse je naše :-)