Tujina

Umiritev islandskega vulkana še ne pomeni konca izbruha

Rejkjavik/Grindavik, 16. 01. 2024 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.K., STA
Komentarji
7

Lava iz vulkana pri kraju Grindavik na jugozahodu Islandije ne izteka več, je povedala strokovnjakinja za naravne nesreče Elisabet Palmadottir. Kot je dejala, je lavo, ki se je iztekala iz ene od razpok, nazadnje videla okoli 1. ure zjutraj, kar pa ne pomeni, da se je izbruh ognjenika končal. Islandski predsednik je po tem, ko je lava požrla več hiš v evakuiranem mestu Grindavik, rekel, da se država bori z "ogromnimi naravnimi silami". V javnost so prišli tudi fotografije in posnetki iz zraka, ki prikazujejo posledice mogočnega izbruha.

Vulkan na polotoku je v nedeljo drugič izbruhnil v manj kot mesecu dni, oranžna lava pa je izbruhnila skozi dve razpoki v bližini ribiškega mesta Grindavik. Oblasti so prebivalcem nekaj ur pred izbruhom naročile, naj zapustijo svoje domove, saj je množica manjših potresov kazala na to, da jih kmalu čaka nov izbruh. 

V bližini mesta se nahaja tudi geotermalno zdravilišče Blue Lagoon, ki je ena največjih islandskih turističnih znamenitosti in so ga prav tako preventivno zaprli.  

Iz druge razpoke bližje Grindaviku lava medtem ni pritekla že od ponedeljka zjutraj. Kljub temu po mnenju strokovnjakinje za naravne nesreče Elisabet Palmadottir še ni čas za razglasitev konca izbruha. Kot je dejala, bodo razmere ocenili na današnjem sestanku civilne zaščite, meteorološkega urada ter drugih pristojnih služb in strokovnjakov.

Ob tem je strokovnjakinja opozorila, da še vedno obstaja možnost, da se na območju vulkana odprejo nove razpoke. Po njenih besedah so v magmatskih vdorih zaradi premikanja lave od polnoči zabeležili 16 manjših potresnih sunkov, na svoji spletni strani poroča RUV.

"Ta izbruh se je verjetno končal, najbrž čez noč, vendar samega dogodka ni konec," pa je opozoril vulkanolog Armann Hoskuldsson. Po njegovi oceni je "obnašanje" ognjenika v zadnjih nekaj mesecih in tednih verjetno znak pogostih, a majhnih izbruhov.

Ob tem se bodo popoldne v islandski prestolnici Reykjavik z oblastmi sestali prebivalci evakuiranega Grindavika. Dnevni red srečanja, ki se ga bo udeležila tudi premierka Katrin Jakobsdottir, ni znan oziroma bo objavljen naknadno.

Grindavik, mesto s 3800 prebivalci, ki se nahaja približno 50 kilometrov jugozahodno od prestolnice Rejkjavik, so sicer evakuirali že novembra, ko se je vulkanski sistem Svartsengi prebudil po skoraj 800 letih. Ob nizu potresov se je odprla velika razpoka med mestom in manjšo goro, imenovano Sylingarfell.

Vulkan je nato prvič izbruhnil 18. decembra, lava pa je stekla stran od Grindavika. Prebivalci so se tako 22. decembra lahko vrnili domov. Od takrat reševalci gradijo obrambne zidove, ki so zaustavili velik del toka lave iz novega izbruha v bližini mesta.

Islandski meteorološki urad je v ponedeljek sporočil, da se je "tok lave zmanjšal zaradi novih eruptivnih razpok". Kot smo že poročali, se zadeve, kot kaže, za zdaj umirjajo.  

V izbruhih ni umrl nihče, pogrešajo pa delavca, ki naj bi padel v razpoko, ki jo je odprl vulkan.

Predsednik je povedal še, da ne vedo, kako se bodo stvari odvijale v prihodnje, a da morajo sprejeti preventivne ukrepe. "Še naprej upamo na najboljši izid, kljub tem ogromnim silam narave," je dejal.  

Na Islandiji, ki leži nad vulkanskim žariščem v severnem Atlantiku, se v povprečju zgodi en izbruh vsakih štiri do pet let. V zadnjem času je bil najbolj aktiven vulkan Eyjafjallajokull, ki je leta 2010 v ozračje bruhal oblake pepela in tako več mesecev oviral čezatlantski letalski promet.  

Ob zadnjem izbruhu pa naj pepel ne bi bil tako problematičen. Delo na letališču Keflavík poteka kot običajno, je povedal Gudjon Helgason, tiskovni predstavnik upravljavca letališča Isavia.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TargetHacker
16. 01. 2024 13.38
-1
Ugasnite to ali pa obdavčite to je pa višek posmehu proti globalnemu segrevanju! 🤣
MojsterSplinter
16. 01. 2024 12.35
+4
Žalostno, ampak žal pričakovano od države, ki leži točno med evrazijsko in severnoameriško tektonsko ploščo. Če ne bi bilo vulkanov, tudi tega otoka ne bi bilo.
Pikaponca
16. 01. 2024 12.08
+4
Edina škoda, da ti KUPONI CO2 ne pridejo do Bruslja in skurijo kurje možgane Evro poslancev.
Pikaponca
16. 01. 2024 12.10
+6
V Bodoče so lahko vulkani samo na elektriko...??? Tako meni Golob, Musarca in Tanja Kujon.
Delavec_Slo
16. 01. 2024 11.46
+4
A ima vulkan ogljične kupone? Tako ga kaznovati!
Amenhotep
16. 01. 2024 11.59
+3
Takoj prepovedat vulkane ! In uvest elektro vulkane !
Anion6anion
16. 01. 2024 11.16
+4
Me zanima če se bodo prebivalci ogroženega območja tudi pritoževali da ne gredo na varno , tako kot pri nas poplavljeni???