0°C

Zraven italijanske bolnišnice zazevala ogromna luknja

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Daniel Fazlić /
KOMENTARJI
38
Na parkirišču bolnišnice v Neaplju je zazevala ogromna luknja. Ranjenih na srečo ni bilo, v luknjo pa so popadali nekateri avtomobili, prav tako pa so morali evakuirati covidni oddelek.

Dogodek se je zgodil na petkovo jutro, ko na parkirišču na srečo ni bilo veliko ljudi. Policija je območje zavarovala. Državni tožilec Damiano Gennaro je dejal, da se je "med 6.30 in 6.45 na parkirišču za obiskovalce bolnišnice zaslišal močan hrup. Dejansko je hrup povzročila implozija, ki je ustvarila luknjo, veliko približno 2000 kvadratnih metrov, za približno 20 metrov globine."

Luknja na prkirišču bolnišnice v Neaplju
Luknja na prkirišču bolnišnice v Neaplju

Po prvih ocenah je vzrok najverjetneje posedanje tal, ki se je zgodilo zaradi erozije pod parkiriščem. Gasilci bodo iz luknje potegnili avtomobile, ki so popadali v njo, pred tem pa so zavarovali širše okolje, saj se bojijo, da bi lahko neutrjeni robovi luknje povzročili dodatno škodo, poroča RAI. 

Nastanek luknje je tudi presekal električno in vodovodno povezavo do dela bližnje bolnišnice oziroma do njenega covidnega oddelka, ki ga bodo morali evakuirati. Pri izpadu elektrike so se vklopili generatorji, ki so nemoteno zagotavljali oskrbo z električno energijo, a bodo paciente kljub temu premestili, saj potrebujejo dolgoročnejšo rešitev in nemoteno delovanje vseh električnih aparatov. 

Luknja na parkirišču v Neaplju.
Luknja na parkirišču v Neaplju.FOTO: Vigili del Fuoco

Covidni oddelek je bil sicer narejen spomladi, kot modularni prizidek bolnišnici, ko se je Italija soočala z velikim številom ljudi, ki so zaradi covida-19 potrebovali bolnišnično oskrbo. Sama bolnišnica, ki je nedaleč stran, deluje nemoteno in je luknja ne ogroža. 

Pristojni pravijo, da bo pred sanacijo potrebna geološka preiskava območja, da bi preverili, ali obstaja še kakšna možnost posedanja zemlje, ki bi lahko ogrožala bližnjo cesto ali druge stavbe. Predsednik pokrajine KampanijaVincenzo De Luca je novinarjem povedal, da je bila bolnišnica načrtovana pred 15 do 20 leti in da gre verjetno za hidrološki problem, na katerega niso računali."V evakuirani bolnišnici je bilo samo šest pacientov, tako da ne pričakujemo večjih težav. Nekaj dni bo potrebnih, da se zagotovi vodovodna in električna povezava do covidnega oddelka, da se ga lahko znova aktivira,"je še dejal. Prav tako morajo inženirji preveriti še vse druge sisteme v bolnišnici, da bi lahko zagotovili varno delovanje. 

Koronavirus pasica november