Tujina

So gostitelji virusa luskavci, ki spadajo med najpogosteje tihotapljene živali?

Vuhan, 07. 02. 2020 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko se koronavirus širi po svetu, primere so potrdili že v 25 državah, okužilo se je že več kot 31.000 ljudi, več kot 600 je mrtvih, se najhujša agonija nadaljuje v kitajskem Vuhanu, kjer se je virus tudi najprej pojavil. V Italiji pa so potrdili prvi primer okužbe z novim virusom pri Italijanu.

Kot so sporočile zdravstvene oblasti v Rimu, je okužen moški, ki se je v ponedeljek vrnil iz kitajskega Vuhana v skupini 56 italijanskih študentov in podjetnikov.

Moškega so po vrnitvi s Kitajske najprej premestili v karanteno v vojaški kompleks v Rimu. Kasneje so ga prepeljali v rimsko bolnišnico za nalezljive bolezni Spallanzani, kjer so potrdili, da je okužen z novim koronavirusom. Bolnik ima nekoliko povišano telesno temperaturo, so sporočili iz bolnišnice.

V tej bolnišnici je tudi kitajski par, pri katerem so okužbo z novim koronavirusom potrdili pred osmimi dnevi, več ljudi, pri katerih sumijo na okužbo, pa je na opazovanju.

Ljudje v Vuhanu naj bi imeli občutek, da jih oblast žrtvuje za "dobro preostale Kitajske".
Ljudje v Vuhanu naj bi imeli občutek, da jih oblast žrtvuje za "dobro preostale Kitajske". FOTO: AP

Ukrepi za zajezitev širjenja virusa

Kitajske oblasti so medtem v Vuhanu uvedle ekstremne ukrepe, da bi zajezile širjenje okužbe. Mnogi od ukrepov pa so že tako obupane prebivalce še dodatno prestrašili.

Še posebej prisilna karantena, v kateri je vse več ljudi, potem ko so oblasti odredile preiskovanje domov in iskanje preživelih. Metode identificiranja obolelih vključujejo tudi prisilno merjenje telesne temperature. Okužene nato odpeljejo v "centre za karanteno", ki pa naj bi bili pravzaprav zgolj zasilna skladišča - zdravniška oskrba pa naj bi bila tam tako minimalna, da naj bi še dodatno ogrožala življenja ljudi, poroča New York Times.

Ljudje naj bi zato imeli občutek, da so prepuščeni sami sebi in da jih oblast žrtvuje za "dobro preostale Kitajske". Kitajska partija naj bi bila pripravljena žrtvovati kar koli, da ustavi širjenje bolezni, ki naj bi nanjo metala slabo luč, prav tako pa je močno prizadela kitajski zdravstveni sistem.

V 11-milijonskem Vuhanu je smrtnost zaradi virusa sicer kar 4,1-odstotna, medtem ko je v preostanku Kitajske le 0,17-odstotna. Domačini pravijo, da so razmere v mestu takšne, "kot bi bili v vojni". V zasilne bolnišnice so spremenili tudi lokalni stadion, umetniške galerije, zgradili pa so tudi bolnišnico, a zaradi velikega števila obolelih, je kapacitet še vedno veliko premalo.

V Hongkongu so ukrepi še bolj ostri. Za vse potnike iz celinske Kitajske je ob prihodu v Hongkong obvezna 14-dnevna karantena. Tistim, ki bodo pravila kršili, grozi do šest mesecev zaporne kazni in maksimalna denarna kazen v višini 2941 evrov. Z ukrepi želijo tamkajšnje oblasti predvsem omejiti število ljudi na mejnih prehodih. 

Olje na ogenj očitkov, da se je kitajska oblast zelo slabo odzvala na virus, je še prilila smrt zdravnika, ki so ga utišali, ko je začel opozarjati pred nevarnim virusom.

Medtem ko je kitajski voditelj epidemijo ocenil za "velik test za Kitajsko", je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu zagotovil, da bo država bolezen premagala. Dodal je tudi, da uvajajo dodatne ukrepe za zajezitev širjenja okužbe.

Medtem Kitajska ostaja v precejšnjem krču, med drugim je ustavljenih veliko tovarn, gospodarska škoda pa je iz dneva v dan večja.

Proizvajalec avtomobilov Toyota je sporočil, da bodo z delom v kitajskih tovarnah predvidoma začeli šele po 17. februarju, torej vsaj teden dni kasneje, kot so sprva napovedovali.

Vse več težav pa je tudi v Hongkongu, kjer del zdravstvenega osebja stavka že peti dan, med drugim zahtevajo zaprtje meja s celinsko Kitajsko. Stavka je sicer le še eden od političnih zapletov v mestu, ki ga že od lanskega junija pretresajo protesti.

Zaradi virusa je ob japonski obali v karanteni ladja za križarjenja.

Luskavec velja za eno najpogosteje tihotapljenih živali na planetu.
Luskavec velja za eno najpogosteje tihotapljenih živali na planetu. FOTO: AP

Virus povezan z ogroženimi luskavci?

Strokovnjaki v Hongkongu pa so danes sporočili, da so izumili napravo za najhitrejše testiranje okužbe z novim virusom. Ta temelji na mikrofluidni tehnologiji in omogoča rezultate že v 40 minutah. Pri doslej uporabljani metodi verižne reakcije s polimerazo je treba na rezultate testiranj počakati med 1,5 in tri ure.

Znanstveniki se še naprej ukvarjajo tudi z izvorom virusa. Na Južnokitajski univerzi za kmetijstvo menijo, da bi lahko bilo hitro širjenje novega koronavirusa povezano z luskavcem, ogroženim sesalcem, ki bi lahko bil gostitelj virusa, poroča STA.

Znanstveniki so opravili teste na več kot tisoč vzorcih divjih živali ter ugotovili, da so se sekvence genoma virusa pri luskavcu v 99 odstotkih ujemale s tistimi pri ljudeh, okuženih z novim koronavirusom.

Luskavec sicer velja za eno najpogosteje tihotapljenih živali na planetu. V minulem desetletju so jih po podatkih Svetovne zveze za zaščito narave (IUCN) v azijskih in afriških gozdovih polovili več kot milijon, večino pa prodali na Kitajskem in v Vietnamu. Tam njihove luske uporabljajo v ljudski medicini, čeprav je dokazano, da nimajo učinkov na zdravje. Meso luskavcev prodajajo na črnem trgu.

Kitajska je sicer januarja prepovedala trgovino z divjimi živalmi, dokler epidemija novega virusa ne bo pod nadzorom.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

higgsov bozon
08. 02. 2020 19.30
-2
Trumpert kitajcem ni mogel do živega z carinami ,pa jim je virus podturil ter zatrl gospodarsko rast .Kitajci pa so to izkoristili da so žival pred izumrtjem označili za prenašalca da bi se jo prekpčevalci ustrašili :)...
Realistt
08. 02. 2020 14.24
-3
Sigurno sobto muslimani zakuhali.
55bojan
08. 02. 2020 13.51
+4
Če kitajce ne bo izučila,bodo kasirali coronavirus 2
Ta`prav
08. 02. 2020 10.34
+3
Objavljeno danes - v enem dnevu 86 novih smrtnih primerov. Preživeli vse vojna, kuge, lakote in kaj vem še vse, zdaj nam pa lekcijo odčituje virus zgrajen iz nukleinske kisline obdan z zaščitno beljakovinsko ovojnico. Pa saj se ne čudim, poglejte kaj smo v razmeroma kratkem času naredili. Popolnoma smo uničili planet. Vsak dan cunamiji, potresi, požari, suše, poplave, tornadi, izbruhi vulkanov... Pri nas bo očitno počas sred zime v začetku februarja 30 oC, če bo šlo tko naprej. Se nič ne čudim, da so tudi razni patogeni vse bolj nalezljivi in smrtni, je vse zgolj del naravnega procesa. Je pa ironično, da vsak kmet dobro ve, da če hoče pridelek, mora pustit zemljo počivat. Samo seveda kriv je pa luskavec, ker mi nismo nikoli za nič krivi, ne. Pa samo brez strahu in panike, mi smo še vedno pripravljeni.
higgsov bozon
08. 02. 2020 19.33
+2
Ti si pa taprav ja ...Kaj imajo vulkani ,potresi ,polsledično pa cunamiji z nami !?? Če si hodil v oš si se verjeno učil da se tektonske plošče lomijo od kadar je nastal planet ,zato imamo tudi hribe in gore .. In takšni ljudje gredo na volišča haha
setisfekšn
08. 02. 2020 10.10
+2
Medtem ko so oblasti odredile preiskovanje domov in iskanje"PREŽIVELIH"????mislm pa to je kot film izbruh ali pa"zadnji preživeli"!
wolfterier
08. 02. 2020 10.01
+8
Žretje plazilcev se bo maščevalo,upam,da ne po vsem svetu !
Klotilda H
08. 02. 2020 09.29
+3
VSEM PLAZILCEM PREPOVEDALI VSTOP V NEKATERIH AZIJSKIH DRŽAVAH!!! teh živali ne bo več mogoče uvažati...
Jun2
07. 02. 2020 20.47
+8
Naj se razširi še v mesto Yulin,ker imajo nabol bolano tradicijo bumbarji pof...i
asdfghjklqwertz
08. 02. 2020 11.11
-2
Tam ne rabijo nobenega virusa … ampak eno konkretno bombo!
reakcionar
07. 02. 2020 20.44
+33
Luskavec se zdaj maščuje ljudem, ki ga papcajo. In še celemu nepravičnemu svetu hkrati.
Desno
07. 02. 2020 19.55
+0
naj zgnijeko druzga vredni noso kitajce mislim
Marjan Najram
07. 02. 2020 19.27
-2
Dajmo, takoj pobit vse... Lovci komaj čakajo, da bo akcija...
wolfterier
08. 02. 2020 10.01
+3
Malo_sutra
07. 02. 2020 19.03
-3
Specialiteta, sam zivo moras pojest brez da popeces.
kolbek460
07. 02. 2020 18.59
+5
Nekateri še sedaj ne razumejo da je svet napaden z biološkim orožjem ,,,kot noji tiščijo glavo v pesk ,,na mesto da bi javno obtožili eno velesilo ki ji ni nič več sveto na tem planetu ,,ubijejo vsakogar ,ropajo ,požigajo kradejo ,lomijo ,so bahati in arogantni ,,do kdaj ,? plačajo oni ceno za to ,,,
wolfterier
08. 02. 2020 10.02
+2
Ja,luskavci so prišli iz Amerike,a ne,kolbek.Trump jih je poslal,a ne.
gasper111
07. 02. 2020 18.42
+27
Sedaj se bo poskušalo za nekaj kar je ustvaril človek v laboratoriju okriviti živali. Človeško telo je neverjetno dovršen stroj, stvarnik pa je naredil le eno žal pa tudi največjo napako - dal mu je možgane.
KungFuPanda
07. 02. 2020 19.28
+17
To ni ustvaril človek, ampak je to obrambni mehanizem narave pred virusom imenovanim človeštvo. Tako, kot telo dobi vročino ob napadu virusa, tako tudi Zemlja dobiva vročino ob napadu človeštva.
dajno
07. 02. 2020 17.31
+46
Sedaj pa so živali krive, kar je človek v lab zakuhal. Človek mora propast in vse gre v to smer.
taft007
07. 02. 2020 17.57
+2
Kdo pa drugi, če nam ne dovolijo kitajce preganjat.
LOS - T
07. 02. 2020 17.03
+37
Kot smo že vsi pravilno predvidevali, Kitajski virus je neločljivo povezan z njihovo srednjeveško, neinteligentno navezanost na zdravilne snovi iz divjih in ogroženih živalih. Tudi njihovo množenje prek miljarde in pol pove kdo je najbolj nevaren planetu zemlji.
Anton jakše 1
07. 02. 2020 19.17
-6
Teslo brezveno, a misliš, da boš za vedno, kitajska kultura je zate španska vas.!
LOS - T
08. 02. 2020 07.34
+6
Teslo je tisti ki še ni pogruntal da se svet spreminja, če so bili pred tisoč leti civilizacija še ne pomeni do so zdaj to za vedno. Ni vse v tehniki. Svet je šel naprej, jedci tigrovih penisov in luskavcev, pokrivalci žensk z rjuhami in podobno so v 21 stoletju zaostali ljudje.
CtrlDelete
07. 02. 2020 16.41
+10
Matr, kaj nam farmacija dela....
Mali Zwerg
07. 02. 2020 17.07
-11
rožarica
07. 02. 2020 16.40
+58
Ogabno kaj vse pojedo Kitajci in kako ravnajo z żivimi bitji, njihove kuhinje in stojnice, sploh nimajo pogojev, za umivanje rok. Evropejci pa derejo tja, ker je tako raznolika kulinarika...fuj in fej, virus je samo kazen za vse krutosti in nesnago !!! Oa nekaj pravice je še
rožarica
07. 02. 2020 16.41
+20
na svetu, za to pa je smrtnost največja ravno na Kitajskem
Mirhollio
07. 02. 2020 17.24
+10
227122
07. 02. 2020 16.00
+2
DAEMONIUM
07. 02. 2020 15.52
+33
Pravijo da je njihova specialiteta ziva zaba, ki ji nato prerezejo trebuh da vlece creva za sabo nato pa jo dajo v juho da se izlocajo sokovi iz zabe ko se kobaca in pocasi poginja oni pa uzivajo v tem okusu? 🤮🤮🤮🤮
User416781
07. 02. 2020 18.17
+1