Tujina

Zrušenje stavbe na Floridi: potrdili deveto smrtno žrtev

Miami, 27. 06. 2021 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
12

Število smrtnih žrtev po zrušenju stanovanjske stavbe na Floridi je naraslo na devet, potem ko so reševalci pod ruševinami v soboto in danes našli še več žrtev. Število vseh, ki so uradno pogrešani, še vedno presega 150, operacija iskanja in reševanja pa se po navedbah pristojnih nadaljuje. Vzrok zrušitve ni znan, toda dokumenti, ki so zakrožili v javnosti, dokazujejo, da so strokovnjaki na tehnične napake stavbe opozarjali že pred slabimi tremi leti.

"Reševalne ekipe so v ruševinah odkrile še ene posmrtne ostanke, med iskanjem pa so našli tudi druge človeške ostanke," je na novinarski konferenci povedala županja okrožja Miami-Dade Daniella Levine Cava.

Del 12-nadstropne stanovanjske stavbe se je zrušil v četrtek zgodaj zjutraj, ko je večina stanovalcev še spala. Vzrok zrušenja še vedno ni jasen, možnih pa je več scenarijev. V soboto je v javnosti zakrožilo poročilo iz leta 2018, v katerem so strokovnjaki opozarjali na večje napake oziroma "večje strukturne poškodbe" betonske plasti pod bazenom in na velike razpoke v podzemni garaži. Na podlagi tega poročila je bil pripravljen tudi sanacijski načrt, katerega izvajanje naj bi se začelo kmalu, več kot dve leti in pol po opozorilih. Večino škode na stavbi je najverjetneje povzročila korozija zaradi izpostavljenosti stavbe ob morju ob obali južne Floride.

Roko pomoči pri iskanju in sanaciji je guvernerju Floride Ronu DeSantisu ponudil tudi ameriški predsednik Joe Biden. Sporočil je, da je v mislih in v srcu s svojci, ki so izgubili ali pa še iščejo svoje najdražje. 

Svojci molijo za svoje najdražje.
Svojci molijo za svoje najdražje. FOTO: AP

Reševalci si pri iskanju pomagajo z droni in posebej izurjenimi reševalnimi psi. Reševanje je bilo v soboto za nekaj časa prekinjeno, saj je pod ruševinami izbruhnil manjši požar. Po zadnjih podatkih so med pogrešanimi večinoma osebe iz Izraela in Latinske Amerike. Lokalne oblasti so svojce pogrešanih, medtem ko čakajo na novice o svojih najdražjih, namestile v hotelske sobe in jim priskrbele hrano. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nace Štremljasti
27. 06. 2021 16.51
+1
Busch mlajši že ve kako so zrušili dvojčka potem pa v irak po kemično orožje ko ga pa ni bilo pa glave v pesek in domov
ni_mi_vse_eno
27. 06. 2021 13.47
-3
»Bil sem globoko v spanju in slišal sem tisto, kar se mi je zdelo, kot da je strela usekala. Toda treskav hrup se ni ustavil. Samo nadaljevalo in nadaljevalo in trajalo bi rekel bi 20 do 30 sekund. Z ženo sva šla iz svoje sobe pogledat, kaj se dogaja. «je dejal Barry Cohen, priča. --- Eksplozivi, pred kolapsom stavbe ošibijo. Te eksplozije lahko trajajo tudi do 30s. Potem pa stavba pade. Za primer si oglej kontrolirano demolicijo (porušitev) Roslyn stavbe, kot jo je objavil Fox5: "Holiday Inn implosion in Rosslyn". Jasno se sliši pred porušitvijo stavbe eksplozivi in nato kolaps v tloris stavbe.
ni_mi_vse_eno
27. 06. 2021 12.25
+1
Pri načrtnem podrtju stavbe želijo stavbo potreti v svoj tloris, ker velikokrat nimajo veliko prostora drugje. Velikokrat se tudi naredijo napake in vse nosilne stebre ne odstranijo v pravem zaporedju, zato se stavba nagne na stran. Demolicija, ki se ponesreči (=demolition gone wrong). Največ upora za padec so nosilni stebri in zato je nemogoče v naravi pričakovati, da se bo stavba sama od sebe podrla na svoj tloris zaradi dotrajanosti, ampak bi se prej zvrnila. Popustili bi neki nosilni stebri, ostali držali in stavba bi se zvrnila. Če žeilš, da stavba pade v svoj tloris, potem moraš hkrati odstraniti vse nosilne stebre. => uporaba eksploziva je nujna.
ni_mi_vse_eno
27. 06. 2021 12.17
+0
Obstaja posnetek varnostne kamere, kjer je to popolnoma jasno. Video prikazuje stavbo v Južni Floridi pasti (= "Video shows South Florida building collapse" ). Tu se jasno pokaže, da se je stavba sesedla na področje največjega upora, to je, svoj tloris. Ogromno prahu kaže na eksplozivno moč. Železobetonska konstrukcija je izgubila beton, ostala je samo železna armatura, glej foto 1. Je kdo štemal železoben?
ni_mi_vse_eno
27. 06. 2021 12.14
-2
Poglej prvo fotografijo. Jasno se vidi ogromno železobetonske konstrukcije in ogromno betona manjka, železna armatura pa je izpostavljena. Če želiš dobiti tako stanje, moraš odstraniti beton. Tu ne gre za "padec zaradi dotrajanosti" ampak gre za eksplozivno moč. Nekdo je hkrati z eksplozivom odstranil vse nosilne stebre, da se je stavba sesedla v svoj tloris. Gre za profesionalno delo.
Blallka
27. 06. 2021 11.22
-2
Sej je bilo zapisano, morali bi izvesti draga popravila za vodno neprepustnost.... Poudarek na draga.
Blallka
27. 06. 2021 11.25
+0
Iz tega se da sklepati, da je v vseh teh letih (poročilo je staro 3 leta iz leta 2018), voda, močan veter, slan zrak, bližina morja pač naredilo svoje.
User1538643
27. 06. 2021 10.53
+1
Peto... še veliko bodo preštevali...
metaloh
27. 06. 2021 10.15
+2
Vsem se je hebalo, ko so gledali velike razpoke v kleti ...pa to bi moral biti alarm za izselitev...
RamzesII
27. 06. 2021 10.14
+1
Tehnične napake, posploševanje, to ne pove nič, kakšne, katere tehnične napake. Če so dokumenti v javnosti potem se ja ve.
RamzesII
27. 06. 2021 10.13
-1
Vsak dan jih pogrešajo več, podatki ne morejo točni, verodostojni.
AntiMarksist
27. 06. 2021 10.48
+1
Glede na to, da se vedno kopljejo rusevine verjetno stejejo vrece..